Söpört a Sixers, visszavágott a Lakers és a Heat

A Philly Embiid nélkül zárta le a párharcot a Nets ellen, a Suns kis döccenőkkel, de hozta a kötelezőt a Clippers otthonában, brutális első negyeddel jelentkezett a Lakers a Grizzlies ellen, míg a Heat sima győzelmét a Bucks ellen beárnyékolta egy újabb súlyos sérülés. 

Brooklyn Nets - Philadelphia 76ers 88-96

Embiid nélkül is megoldotta a Philly. Az MVP-jelölt center nem tudta vállalni a játékot térdsérülés miatt, az első percekben társai nem is találták a helyüket, a Nets 14-4-es futással indított. Ezután viszont előlépett Tobias Harris (25 pont, 12 lepattanó, 11/19 mezőnyből), majd James Harden is megrázta magát, és a Sixers már az első negyedben egyszer visszajött egy kosárra. A második negyedben sikerült állítani a védekezésen és a lepattanózáson, itt már csak 19 pontot engedtek a Netsnek, viszont a támadójátékkal ők is szenvedtek Embiid nélkül. A fordulás után ez is megoldódott, 53-42 után egy 21-4-es, azon belül egy 14-0-s futással vették át a program irányítását, innentől kezdve pedig már nem is adták ki a kezükből a kezdeményezést, a negyedik negyedben egyszer már 14 ponttal is vezettek. Harris mellett mindenképp ki kell emelni az Embiid helyén 10 pontot és 15 lepattanót jegyző Paul Reedet, illetve a padról beszálló, 15 egységig jutó De’Anthony Meltont, míg Harden és Tyrese Maxey ugyan rettenetesen dobott, de Harden 11 gólpasszal működtette a támadójátékot, védekezésben pedig mindketten kapartak, 8-8 lepattanót szedtek le, labdákat szereztek, Harden még blokkolt is. Összességében a Philadelphia magabiztosan hozta a papírformát, az alapszakaszban hozott 4-0 után a playoffban sem született más eredmény. Jutalmuk pedig egy majdnem egyhetes pihenő lehet a Celtics-Hawks csata győztesére várva, ami alatt talán Embiid is játékra alkalmas állapotba kerülhet. 

Egy félidő volt a Netsben. A hazaiak előtt váratlan esély nyílt, hogy nyerni tudjanak egy meccset, Nicolas Claxton (19 pont, 8/10 mezőnyből, 12 lepattanó, 4 blokk) és Spencer Dinwiddie (20 pont, 7/13 mezőnyből, 6 gólpassz) pedig mindent meg is tett ezért, vezérletükkel az első félidőben végig előrébb járt a Brooklyn. A pontokért felelős Mikal Bridges (6/18 mezőnyből) és Cameron Johnson (4/13 mezőnyből) azonban nem állt a helyzet magaslatán, ez pedig a második félidő elején visszaütött. A kispadról nem jött érdemi segítség, megálltak 13 pontnál, de az igazán fájdalmas statisztika a lepattanóké: a 76ers Embiid nélkül is 54-38-ra nyerte ezt a kategóriát, különösen a második esélyeknél (15-5) nyílt ki túlságosan is az olló, a 8 támadópattanót jegyző Paul Reeddel nem tudtak mit kezdeni a brooklyniak. A végjátékban komolyabb esélyük már nem nyílt a fordításra, így ők az elsők, akik búcsúznak a rájátszásban. 

A Nets legjobb dobói: Dinwiddie 20/9, Claxton 19, Bridges 17/6.
A 76ers legjobb dobói: Harris 25/6, Harden 17/6, Maxey 16/3.

A párharc végeredménye: 4-0 a Philadelphia javára.

 

Los Angeles Clippers - Phoenix Suns 100-112

Kisebb döccenőkkel, de megoldotta a Suns. A Kawhi Leonard nélkül felálló Clippers az első negyedben még jobban játszott, utána viszont előbb védekezésben, majd támadásban is felpörgött a Phoenix, így előbb kiegyenlítettek, majd fokozatosan megtörték a hazaiak ellenállását. A Suns kezdőötöse egy harmadik negyed eleji megingástól eltekintve tökéletesen működött, Durant 31 pontját 9/17-es mezőnnyel szerezte 11 lepattanó és 6 gólpassz mellett, Devin Booker is jó dobásokkal jutott el 30 pontig, mellette 9 pattanót, 7 gólpasszt és 3 szerzett labdát tett a közösbe, Chris Paul 19 ponttal és 9 gólpasszal, Deandre Ayton pedig 15 ponttal és 13 lepattanóval jelentkezett, őket egészítette ki Torrey Craig. A cseresor már közel sem játszott ilyen fényesen, különösen Bismack Biyombo szenvedett, ami miatt a Suns nem tudott megnyugtató előnyt szerezni, így a Clippers még a negyedik negyedben is többször kellemetlenkedett. A végjátékban aztán kijött a nagyobb tudás, Chris Paul 12 pontot szórt a negyedik negyedben, Craig a kritikus időszakban szerzett két fontos kosarat, ez pedig elégnek bizonyult. A Suns 3-1-es előnnyel mehet haza, ahol lezárhatja a párharcot, bár ha Kawhi Leonard vissza tud térni, akkor ennél több kell a cseresortól. 

Minden dicséretet megérdemel a Clippers. Az első perceket nagyon megnyomta a Suns, de a hazaiak túlélték a rohamot és 9-16 után egy 19-5-ös futással kerültek előnybe, majd ugyan a második játékrészben megálltak 17 pontnál, de a harmadik negyed elején egy 9-0-s futással jöttek vissza, és a végjátékra fordulva is többször felzárkóztak két egységre. Az utolsó percekben már egyértelműen kiütközött a fáradtság, a végig pörgő Russell Westbrook (37 pont, 17/29 mezőnyből, 3/6 tripla) hiába dobálta a nagyobbnál nagyobb kosarakat, a társak egyszerűen elfogytak mellőle. Norman Powell végül 4/15-tel, Marcus Morris Sr. 3/13-mal végzett, a padról Bones Hyland 1/5 hármasa sem fért bele. Összességében a Clippers megmutatta, hogy van tartása, a kispadról Terrance Mann és Mason Plumlee is kiválóan szállt be, ha Leonard még vissza tud térni, akkor Phoenixben sem esélytelenek - ha viszont a sztárjuk nem tud érdemben hozzátenni, akkor felkészülhetnek a gyors búcsúra. 

A Clippers legjobb dobói: Westbrook 37/9, Powell 14/6, Mann 13/9.
A Suns legjobb dobói: Durant 31/9, Booker 30/9, Paul 19/9.

A párharc állása: 3-1 a Phoenix javára.

 

Miami Heat - Milwaukee Bucks 121-99

Sima, de kicsit drága győzelem. A Miami nagyon összekapta magát a második meccs vereségét követően, előbb védekezésben, majd támadásban játszottak jobban és a nagyszünetben már 13 ponttal jártak előrébb, az itt megszerzett előnyt pedig már nem nagyon adták ki a kezükből és sima sikerrel vették át a vezetést a párharcban. Jimmy Butler abszolút playoff-módban játszott (12/19 mezőnyből, 4/4 tripla, 5 lepattanó, 4 gólpassz), Bam Adebayo elöl-hátul elvégezte a piszkos munkát, a kezdőötösbe visszatett Kevin Love, illetve Max Strus bevert 2-2 triplát, amikor pedig a kezdők pihentek, Duncan Robinson, Kyle Lowry és Caleb Martin, illetve Victor Oladipo is rengeteget tett hozzá a padról. 18 labdaeladásba hajszolták bele a Milwaukee-t, majdnem 50 százalékkal tripláztak, nyertek a festékben és a gyorsindítások terén is, sőt Udonis Haslem is kapott két percet, azonban mégsem lehet teljes az örömük. Jimmy Butler ráesett a csípőjére, ami talán nem annyira vészes (a hírek szerint ha kellett volna, tudott volna játszani), ám annál nagyobb a baj viszont Victor Oladipónál: a végjátékban egy betörés közben felugrásnál sérült meg a bal térde, úgy kellett betámogatni az öltözőbe - a csapatot fejben láthatóan megviselte hányattatott sorsú társuk újabb sérülése. 

Ez nem a Bucks napja volt. Giannis Antetokounmpo továbbra sem állhat csapata rendelkezésére, és azúttal Brook Lopezt is ki tudta venni a meccsből a Heat, így a támadójáték alapvetően borult, míg védekezésben nem tudták lelassítani a robogó Miamit. Khris Middleton (23 pont, 8/14 mezőnyből), Jrue Holiday (8/18 mezőnyből) és Grayson Allen (4/7 tripla) legalább támadásban mutatott biztató jeleket, azonban Bobby Portis 23 perc alatt kipontozódott, a kispadról pedig alig érkezett valami, a második félidőben mindössze 5/21-gyel tripláztak, így esélyük sem nyílt a felzárkózásra. Mike Budenholzer vezetőedzőnek lesz dolga a negyedik meccs előtt, mivel a Butlerhez hasonló csípősérülést szenvedett Giannis játéka kérdéses - bár lassan csak arra kell figyelniük ebben a párharcban, hogy ne sérüljön meg más, és akkor kiharcolják a továbbjutást...

A Heat legjobb dobói: Butler 30/12, Robinson 20/15, Lowry 15/6.
A Bucks legjobb dobói: Middleton 23/9, Holiday 19/6, Allen 14/12.

A párharc állása: 2-1 a Miami javára.

 

Los Angeles Lakers - Memphis Grizzlies 111-101

Brutális első negyeddel győzött a Lakers. A párharc második meccsén alig érte el a 90 pontot a Los Angeles, hazai pályán viszont nagyon vissza akartak vágni: az első negyedet 35-9-re (!) hozták, onnantól kezdve pedig végig kontrollálni tudták az eseményeket. Teljesen szétszedték a vendégek támadójátékát, a Grizzlies 3/25-tel dobott, ebből Dillon Brooks 2/12-vel vette ki a részét, a hazai drukkerek nagy örömére. Brooks a harmadik negyed elején szándékosan lágyékon ütötte LeBron Jamest, a kiállítása után pedig még könnyebb dolga volt a Lakersnek, 29 ponttal is vezettek, bár az azért intő jel lehet a számukra, hogy a negyedik negyedben igencsak leeresztettek, itt Ja Morant megszórta magát és visszahozta a Grizzliest 10 pont környékére. Anthony Davis (31 pont, 17 lepattanó, 3 blokk) ezúttal lejátszotta Jaren Jackson Jr.-t (13 pont, 4/12 mezőnyből, 5 lepattanó, 6 eladott labda), LeBron James (25 pont, 9 lepattanó, 5 gólpassz) is megoldotta Brooksot, az átlagos meccset hozó Reaves-Russell hátvédpáros mellett Rui Hachimura ezúttal 16 ponttal segített, míg Jarred Vanderbilt 3 blokkot és 2 labdaszerzést jegyzett. Összességében a Lakers talán lélekromboló győzelmet aratott, és visszavette a párharc irányítását - most a Grizzlies-en a sor, hogy változtasson, különben könnyen 3-1-es hátrányba kerülhet. 

Fejben kicsit szétesett a Memphis. Hiába térhetett vissza Ja Morant, ez nem volt jótékony hatással a Grizzlies játékára, mindkét oldalon több hibát is vétettek az első negyedben - ahogyan James fogalmazott, volt egy tervük és azt végrehajtották, ebben pedig a vendégek nem akadályozták meg őket. A borzalmas nyitány után azért lassan összeszedték magukat, Morant elkezdte gyártani a pontokat, Desmond Bane is igyekezett segíteni, de Dillon Brooks rögtön a második félidő elején kiírta magát a meccsből, a kispad pedig ezúttal mélyen tudása alatt teljesített. A liga legjobb csereirányítójának tartott Tyus Jones 0/7 dobással és 3 gólpasszal zárt, Luke Kennard is megállt négy egységnél, innentől kezdve csak a különbség mértéke volt kérdéses. A végjátékban aztán Morant 22 Grizzlies-pontot szerzett zsinórban, amivel egyrészt magának is bizonyította, hogy használható a sérült keze, másrészt erre már tud építeni Taylor Jenkins vezetőedző. Morant vádlija egyébként a végén be is görcsölt, miután 42 percet játszott, de valószínűleg többet használt a Grizzlies-nek hosszú távon, hogy kijött belőle ez a jó dobószéria, mintha korábban leültetik. 

A Lakers legjobb dobói: Davis 31/3, James 25, Russell 17/6.
A Grizzlies legjobb dobói: Morant 45/18, Bane 18/9, Jackson Jr. 13/3.

A párharc állása: 2-1 a Los Angeles javára. 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus