Spurs-gála Los Angelesben, Charlotte-bravúr Denverben

Nem hibázott a Suns és a Warriors sem, meglepetést okozott a Hawks Philadelphiában, győzött a Bucks, a Heat, a Jazz és a Wizards is - így hangolt a karácsonyra az NBA.

 

Indiana Pacers - Houston Rockets 118-106

A negyedik negyed döntött. Három játékrészen keresztül hullámzó, fordulatos meccset vívtak a felek, hol egyik, hol másik csapat került párpontos előnybe, de aztán a záró etapra változtatott a Pacers edzői stábja és Lloyd Pierce segédedző javaslatára átálltak zónavédekezésre - Rick Carlisle vezetőedző szerint a Rockets "ritmuscsapat" és ezt a ritmust szerették volna megtörni. Ez olyan jól sikerült, hogy gyakorlatilag lenullázták a vendégek támadójátékát, a texasiak összesen 12 pontot dobtak a teljes negyed során, míg az Indiana a jó védekezésekből indulva 27-et, így itt egy gyors 10-2-vel fordított és végül el is lépett, majd magabiztosan nyert. Egyénileg Myles Turner (32 pont, 10 lepattanó, 14/18 mezőnyből) hatalmasat játszott és Caris LeVert (24 pont, 8 lepattanó, 11 gólpassz) is kitett magáért, ők ketten ellensúlyozták azt, hogy sem Malcolm Brogdon, sem Domantas Sabonis nem lehetett ott a parketten. Az utolsó negyed remeklése és a két játékos egyéni extrája mellett említsük még meg a lepattanózást is, mert azt 47-28-ra nyerték meg, abszolút domináltak a palánkok alatt, így összességében dicséretes győzelmet könyvelhettek el karácsony előtt.

Nem volt válasz. A Rockets egyébként is a back-to-back második felén lépett pályára, így nem volt túl friss, ezért amikor a negyedik negyedben zónára váltott a Pacers, már nem volt erő és koncentráció arra, hogy azt megfelelően támadják a vendégek. Christian Wood szerint rossz felfogásban játszottak a végén, nem azt csinálták, amit kellett volna és elvétve tudtak csak kosarat dobni, ráadásul a festékben az egész este során gondjaik voltak, inkább a 40%-os triplázásukkal tudtak előnybe kerülni. Egy dolognak azért örülhetnek: az egy hónapos kihagyása után visszatérhetett az újonc Jalen Green és rögtön dobott 20 pontot 6/9 triplával, bőven hozzá tudott tenni 25 perce alatt, ami biztató a folytatásra nézve - sorozatban harmadik vereségüket követően viszont továbbra is utolsók Nyugaton.

A Pacers legjobb dobói: Turner 32/3, LeVert 24/6, Duarte 18/9
A Rockets legjobb dobói: Wood 22/9, Green 20/18, Tate 18/3

 

Orlando Magic - New Orleans Pelicans 104-110

Kötelező volt. A back-to-backet játszó, nagyon tartalékos és amúgy is a liga két leggyengébb csapata közé tartozó Magic ellen kötelező volt nyernie a New Orleansnak, ezt pedig ha nem is simán, de azért kipipálta a vendégcsapat. A Jonas Valanciunast nélkülöző Harték 32-17-re húzták be az első negyedet, akkor úgy tűnt, hogy sima lehet számukra a mérkőzés, ám ezt követően összeszedte magát az Orlando és a végét szorossá tette - ugyan a harmadik negyed elején egy 12-0-s futással elment húsz pontra a Pels, de még ezzel sem volt vége. A hajrában ugyanis 93-90-re, egy labdányira zárkózott vissza a Magic, az ezt megelőző percekben nagyot védekeztek a hazaiak és megálltak a vendégek, de Brandon Ingram (31 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz) remek játékával és Josh Hart (22 pont, 5 lepattanó, 5 gólpassz, 4/5 tripla) legjobbkor érkező clutch tripláival végül kirángatták magukat ebből a gödörből, majd Devonte' Graham is bedobta az ötödik hármasát, így ha a vártnál szorosabban is, de megszerezték a győzelmet. A társaság az 1-12-es rajtja óta 11-9-et futott és sorozatban négy sikerrel mehet karácsonyozni, amelynek végén majd a közvetlen rivális OKC vendége lesz. 

Nem volt rossz a Magic. Cole Anthony és Wendell Carter Jr. is visszatérhetett erre a meccsre a hazaiaknál, így két kulcsemberüket visszakapva kicsit kevésbé voltak már tartalékosak, ráadásul az irányító 22 ponttal és 11 gólpasszal parádézott, a center pedig 17 ponttal és 12 lepattanóval dupla-duplázott, plusz ellopott két labdát és kiosztott három blokkot is. Mellettük még a 20 pontos Franz Wagner, valamint a 22 pontos, 4/5 triplás Gary Harris is dicsérhető, összességében nem játszottak alárendelt szerepet és bár a meccs közepén égtek húsz ponttal is, de a back-to-back ellenére volt bennük annyi erő. hogy izgalmassá tegyék a végét. Ott még egy-két jó védekezés, vagy egy-két nagy dobás hiányzott a bravúrhoz, de ez most végül elmaradt - a teljesítményük nem volt rossz, a győzelemre pedig "nincs szükségük", hiszen a cél a tankolás...

A Magic legjobb dobói: Anthony 22, Harris 22/12, F. Wagner 20/3
A Pelicans legjobb dobói: Ingram 31, Hart 22/12, Graham 20/15

 

Philadelphia 76ers - Atlanta Hawks 96-98

B csapattal, Bogdanovics dobásaival nyert a Hawks. Trae Young, Clint Capela, Kevin Huerter, Danilo Gallinari, Lou Williams, Sharife Cooper és Timothe Luwawu-Cabarrot is hiányzott a vendégeknél a koronavírus miatt, ennek ellenére tudtak nyerni a jóval egészségesebb, frissebb rivális otthonában. Nate McMillan vezetőedző el is mondta, hogy olyan játékosoknak kell komoly szerepet adniuk, akik a G-League-ből jönnek és igazából közös edzésre sincs idő velük, de nincs más, őket kell játszatni - viszont most így is parádésan kezdtek és már 19 ponttal is vezettek az első negyed során. A nagyszünetig eltűnt a varázs, pihenni már egállal mentek a felek, de a fordulás után ismét fel tudta szívni magát a vendégcsapat és egységes, koncentrált játékkal meg tudta nyerni a szoros találkozót. A harmadik negyedben megint Collinsék léptek meg, aztán a záró etapban fordított a Philly, bő négy perccel a vége előtt még 90-86 állt az eredményjelzőn, ám a hátralévő időt 12-6-ra a Hawks nyerte meg, méghozzá Bogdan Bogdanovics révén: a szerb dobógép bevert egy triplát, aztán egy büntetőt, majd két középtávolit, végül egy visszalépős tempót, így egymaga tíz pontot szerzett a döntő időszakban. Az utolsó négy pontot ugyan a Sixers dobta, de ez már nem számított, váratlan és fontos győzelmet aratott a McMillan-legénység, amely holnap New Yorkba látogat.

Ez kínos volt. A keretek közötti különbség miatt kötelező lett volna megnyernie ezt a hazai meccset a Sixersnek, de botrányosan kezdett a társaság és a publikum hangos pfújolással zavarta le a csapatot a pályáról. Később összeszedte magát Doc Rivers együttese, a végén minden esélye meg is volt a sikerre, de a hajrában sikerült 1/9-et dobni mezőnyből, blokkot kapni, labdát eladni, védekező három másodpercet is fújtak rájuk, Bogdanovics pedig azt csinált velük, amit akart - számukra nagyon kínos lett a találkozó befejezése. Joel Embiid sem tudta érvényesíteni, hogy centerposzton elég lyukas volt az ellenfél, a többiek pedig kifejezetten rosszul játszottak, Tobias Harris például önkosarat is vétett, semmi sem jött össze nekik - viszont olyan pocsék formában vannak és akkora szükségük lett volna erre a győzelemre, hogy ez most még mélyebbre lökheti őket és ismét 50%-on állnak csak.

A 76ers legjobb dobói: Embiid 23/6, Maxey 17/3, Harris 16
A Hawks legjobb dobói: Reddish 18, Collins 17/6, Bogdanovics 15/3

 

Miami Heat - Detroit Pistons 115-112

Visszavágott a Heat, de Dedmon is megsérült. Butler, Adebayo, Tucker, Morris és Martin nélkül állt ki a Miami, majd öt perc után elvesztette a "kényszerkezdő" centerét, Dewayne Dedmont is, akinek a térde sérült meg. Ez azt jelentette, hogy nem maradt érdemi magasember a keretben, csak a draftolatlan újonc Yürtseven, illetve a 41 éves Udonis Haslem volt bevethető ezen a poszton, az pedig mindent elárul a keret minőségéről, hogy utóbbinak egy alapvetően szoros meccsen 12 percet kellett játszania - egyébként 7 pontot és 5 lepattanót jegyzett, vele a pályán +5-ben voltak, bőven hozta, amit kellett. Így viszont azért elég nagyot kellett harcolniuk ezért a győzelemért, a dolgukat Duncan Robinson pocsék napja (0/6 mezőnyből) is nehezítette és égtek már 14 ponttal is, erősen benne volt, hogy pár nap alatt kétszer is kikapnak a ligautolsótól. Végül azért sikerült megúszniuk mindezt, a második félidőben Kyle Lowry (21 pont, 6 gólpassz), Max Strus (26 pont, 5/11 tripla), valamint Tyler Herro (29 pont, 3/5 tripla) vezetésével fordítottak, majd amikor a végén ismét hátrányba kerültek, megint csak az övék lett a szoros végjáték. Három perccel a vége előtt ugyanis még 107-102-re a Pistons vezetett, de itt jött Lowry egy 2+1-gyel, majd két betöréses duplával, bő egy percnél Herro süllyesztett el egy nagy triplát, amivel már vezettek, majd a detroiti válasz után, 40 másodperccel az órán Strus alakította ki a végeredményt egy hármassal - erre már nem érkezett válasz, így clutch játékokat bemutatva kiizzadták a győzelmet és őrzik a keleti negyedik helyüket.

Nem tudta megcsinálni a Detroit. Cade Cunningham hiányát is elbírta a Pistons, Cory Joseph (21 pont, 9 gólpassz, 5/7 tripla) remekül irányított, Saddiq Bey (23 pont, 10 lepattanó, 5 gólpassz) és Trey Lyles (28 pont, 8 lepattanó, 4 blokk) pedig rendkívül eredményesen és hatékonyan játszott, úgyhogy bőven volt bennük elég tűzerő. Ezt azzal is bizonyították, hogy végül 18 triplát süllyesztettek el 45%-os hatékonysággal, tőlük nagyon ritkán látott pontos támadójátékot raktak össze és egészen a legvégéig úgy tűnt, hogy el is vihetik a győzelmet, ám az utolsó három percben nem bírtak Lowryval, a legrosszabbkor kaptak két triplát, ők elkövettek egy támadóhibát és az utolsó két távoli kísérletük pont kimaradt - megérdemelték volna a győzelmet, de az utolsó játékokat a Miami csinálta meg, így 5-26-tal maradtak utolsók. 

A Heat legjobb dobói: Herro 29/9, Strus 26/15, Lowry 21/6
A Pistons legjobb dobói: Lyles 28/9, Bey 23/12, Joseph 21/15

 

New York Knicks - Washington Wizards 117-124

Beal nélkül nyert a Washington. A Wizards vezére a koronavírus-protokoll alá került, így nélküle kellett lezárniuk ezt az idegenbeli túrát, de kiegyensúlyozott csapatjátékkal megoldották a helyzetet és fontos győzelmet arattak, így 0-3-ról 2-3-ra javították a kirándulásuk végső mérlegét. A fővárosiak jobban kezdtek, aztán a második negyedben hátrányba kerültek (nyolc ponttal voltak lemaradva), majd a harmadik játékrészben megint feljebb tudtak kapcsolni és egy 12-0-s rohammal visszavették a vezetést - ezt pedig már nem is adták ki a kezükből, bár egészen a végéig küzdeniük kellett a győzelemért. Nyolc pontnál nagyobb előnyben ők sem voltak, de végig maguk mögött tudták tartani a New Yorkot, nehéz pillanatokban hol Spencer Dinwiddie (21 pont, 7 lepattanó, 12 gólpassz), hol Kyle Kuzma (18 pont, 10 lepattanó) nagy dobása tolta meg a szekeret, utóbbi két clutch triplájával lett 112-109-ről 118-111 és ez volt az a pont, amikor már eldőlt a küzdelem egy perccel az órán. A kiegyensúlyozott, sok lábon álló (hatan jutottak tíz pont fölé) támadójáték meghozta a gyümölcsét, túldobták Kemba Walkert és a hazaiakat, így magabiztosan fogadhatják a Sixerst.

Kemba Walker megőrülése sem volt elég. A Knicksnél idei legjobb meccsét játszotta Kemba Walker, aki olyan gyengén kezdett új állomáshelyén, hogy Tom Thibodeau a korábbi All-Star státusza ellenére kitette a rotációból és kilenc meccsig nem láttuk, majd most a sok hiányzó miatt, kényszerből került vissza és azóta megtáltosodott. Az utóbbi két meccs remeklése után pedig ezúttal tovább emelte a szintet és 44 pontos szezoncsúcsot dobott, melyből 28-at a második félidőben tett a közösbe, a nagyszünetet követően szinte egymaga vitte a hátán a New Yorkot. Az irányító 43 perc alatt 14/27-es mezőnymutatót, 7/14 triplát, 9/9 büntetőt, 9 lepattanót, 8 gólpasszt és 0 eladott labdát jegyzett, bámulatos teljesítményt nyújtott, de Thibodeau csak annyit mondott erről, hogy igen, remekül játszott, viszont így is kikaptak, így kár volt elvesztegetni egy ilyen produkciót egy ilyen mérkőzésen... A keret egyébként még mindig messze volt a teljestől, bár Obi Toppin már visszatérhetett, de továbbra sincsenek könnyű helyzetben, a gyenge formájuk is kitart, úgyhogy a keleti 12. helyen mennek bele a karácsonyba.

A Knicks legjobb dobói: Walker 44/21, Randle 23, Burks 20/12
A Wizards legjobb dobói: Dinwiddie 21/9, Kispert 20/12, Kuzma 18/6

 

Dallas Mavericks - Milwaukee Bucks 95-102

Back-to-back nyert a Bucks. A címvédőnél még mindig hiányzott Giannis Antetokounmpo és több más fontos játékos, ráadásul a back-to-back második felén lépett pályára a társaság, de így is képes volt idegenbeli győzelmet aratni, ami akkor is fontos, ha a Dallas legalább (sőt...) ennyire tartalékos volt. A vendégeknél Khris Middleton (26 pont, 7 gólpassz) és Jrue Holiday (24 pont, 7 gólpassz) újabb nagyszerű teljesítménye és jó dobóformája mellé fel tudott nőni DeMarcus Cousins is, aki 22 ponttal, 8 lepattanóval és 4 gólpasszal zárta 28 percét és bár a többiek még a tíz pontot sem érték el, de kellően jól védekeztek ahhoz, hogy kordában tudják tartani a Maverickset. Az első negyedben talán még érezték az előző estét Nworáék, ott pontatlanok voltak és bele is csúsztak egy tízpontos hátrányba, de a folytatásban már összeszedték magukat, a nagyszünetig visszajöttek, a fordulás után pedig a vezetést is át tudták venni, hogy aztán a záró etapban végképp érvényesítsék akaratukat. Ott rögtön az elején meg tudtak lépni pár ponttal, majd a játékrész derekán 8-9 egységnyi előnyt alakítottak ki és itt megtörték a Dallast, az utolsó bő három percben összesen három pontot kaptak, úgyhogy már nem forgott veszélyben a sikerük. Giannis kidőlése óta így 3-2-re állnak és bár a szezonjuk során talán csak egy átmeneti időszak volt, amikor nagyjából egyben volt a keretük, de így is keleti harmadikak, fél meccsre vannak a második és alig kettőre az első helytől.

Ezt már nem tudta megoldani a Dallas. Luka Doncic és Kristaps Porzingis nélkül is biztató formában voltak a meccs előtt a texasiak, de ezúttal már nem tudtak csodát tenni - Donciccsal együtt hét emberük hiányzott az egészségügyi protokoll miatt és hat olyan játékosuk van a keretben, akit tíznapos szerződéssel, átmenetileg húztak be, hogy valahogy kimozogják ezt az időszakot. Így is végig partiban voltak és csak az utolsó percekben fogyott el az erejük, Jason Kidd vezetőedző is azt emelte ki, hogy vannak játékosaik, akiknek ez nagyjából a második napjuk, vannak, akik még csak most ismerkednek a csapattal, de így is szoros meccset játszottak a regnáló bajnokkal, úgyhogy szerinte mindent megtettek, amit megtehettek. Védekezésben egyébként kifejezetten jól is néztek ki, de támadásban nagyon hiányoztak a fő pontszerzőik és playmakereik - ezzel ismét 50% alatt vannak, de szokatlan módon ez jelenleg hetedik helyet ér Nyugaton.

A Mavericks legjobb dobói: Brunson 19/6, Ntilikina 14/6, Chriss 13
A Bucks legjobb dobói: Middleton 26/6, Holiday 24/9, Cousins 22/3

 

Denver Nuggets - Charlotte Hornets 107-115

Óriási utolsó negyeddel nyert a Hornets. Sokáig úgy tűnt, hogy sima győzelmet arat a Denver, a harmadik negyed hajrájában már harmadszor lépett meg 19 ponttal a hazai csapat és még a záró etapot is 17 pontos fórral kezdhette meg a vendéglátó. Azonban ez sem bizonyult elégnek, elkezdtek egy-egyezni, értelmetlen labdabirtoklásokat felsorakoztatni, a Charlotte pedig megérezte a vérszagot, Kelly Oubre Jr. nagy dobásokkal sorozta meg a Nuggetset, volt egy 3+1-es játéka is, az olló pedig félelmetes gyorsasággal elkezdett záródni - már a negyed derekán egyenlítettek a vendégek 99-99-nél (egy 22-5-öt futottak), innentől pedig már az övék volt a momentum. A Denver azért még próbálkozott, de szűk másfél perccel a vége előtt PJ Washington triplájával "eldőlt" a meccs, onnantól nem volt visszaút - Washington kiosztott egy gólpasszt Jalen McDanielsnek is, aki zsákolt, majd Ish Smith blokkolt és Washington őt is megtalálta a következő játéknál egy triplára, ez volt az utolsó szó. A Charlotte így elképesztő futással, egy 38-13-ra megnyert utolsó negyeddel aratott bravúrgyőzelmet, így a 2-4 ellenére jobb szájízzel zárhatta le hatmeccses nyugati túráját - most ünnepelhet, aztán karácsony után majd a Houstont fogadja.

Csak Jokics szedte össze magát. Előző este borzalmasan gyengén játszott a denveri kezdő, Michael Malone megpróbálta felpörgetni játékosait erre a meccsre, de igazából csak Nikola Jokics tudott szintet lépni: ő a harmatos teljesítménye után most 29 ponttal és 21 lepattanóval kapta össze magát, rá sokáig nem lehetett panasz, bár végül csak 13/34 dobással zárt. A többiek produkciója most is hagyott kívánnivalót maga után és a negyedik negyedben már Jokics sem tudott segíteni, a végén ő is hibázott fontos helyzetben és vele a pályán is stagnált a támadójáték. Malone szerint "megállt a labda", az üres labdabirtoklások pedig lendületbe hozták a Charlotte-ot, ezzel besegítettek a vendégek felzárkózásába - igaz, amikor rákédeztek nála, hogy most akkor önző játékról beszél-e, akkor kikérte magának, hogy ő nem ezt mondta...

A Nuggets legjobb dobói: Jokics 29/3, Campazzo 12/9, Jeff Green 11, Barton 11/6, Cancar 11/3, Rivers 11/9
A Hornets legjobb dobói: Oubre Jr. 23/15, Rozier 17/12, Bridges 16/3, Ball 16/3

 

Phoenix Suns - Oklahoma City Thunder 113-101

Nem hibázott a Suns. A listavezető hazaiak természetesen toronymagas favoritként léphettek pályára a fáradtabb, ráadásul sokkal alacsonyabban jegyzett, bár jó formában lévő Thunderrel szemben és végül érvényesítették is a papírformát. Már a meccs elején bekezdtek és 12 ponttal nyerték az első negyedet, de az OKC erre azért még válaszolt és a Phoenix a nagyszünetben hátrányban volt, itt kiderült, hogy nem lesz elég "lötyögni", főleg védekezésben. Ennek megfelelően a harmadik negyedben megint felszívták magukat és egy 25-9-es (!) futással ismét a kezükbe vették a dolgokat - a játékrészt 13 pontos fórral zárták és innentől már nem inogtak meg többet. Devin Booker (30 pont, 7 lepattanó, 7 gólpassz) főleg ebben a kulcsidőszakban pörgött fel és hozott nagyon fontos dobásokat, de rajta kívül Cameron Johnson (21 pont, 9 lepattanó, 7/7 mezőnyből, 5/5 tripla) is nagyon nagyot játszott és a dupla-duplázó Deandre Aytont is érdemes kiemelni - Chris Paul sem volt rossz, de most nem ő jelentette a különbséget. Monty Williams alakulata így sorozatban 15. hazai meccsét nyerte meg, összességében pedig 26-5-tel, a tabella élén várhatja a holnap esti, Warriors elleni csúcsrangadót, ahol a keretek aktuális helyzete, valamint a hazai pálya miatt esélyesebb is lesz majd a társaság. 

Helytállt a Thunder. Sorozatban három győzelem után, de a back-to-back második felén lépett pályára az OKC, annyit viszont most is megmutatott a gárda, hogy nem szabad leírni és nem adja könnyen magát. A meccs eleji 15 pontos hátrányból a második negyedben egy 24-8-as futással jöttek vissza és át is vették a vezetést, majd tartották magukat, ameddig lehetett, de a harmadik játékrészben a Booker-Johnson páros által húzott Suns végül föléjük nőtt és igazolta a papírformát. Shai Gilgeous-Alexander (29 pont, 7 gólpassz) most is jól játszott és bár csapatként 40% alatti mezőnymutatóval, valamint 27%-os triplázással zártak, de éles küzdelemre tudták késztetni a liga jelenlegi legjobb csapatát - továbbra is alsóháziak, de az utóbbi meccseken mutatott teljesítményükkel joggal bízhatnak a karácsony utáni javulásban.

A Suns legjobb dobói: Booker 30/12, Johnson 21/15, Ayton 19
A Thunder legjobb dobói: Gilgeous-Alexander 29/6, Giddey 17/3, Robinson-Earl 11/9

 

Utah Jazz - Minnesota Timberwolves 128-116

Hozta a kötelezőt a Jazz. Mivel a Minnesota meglehetősen tartalékosan állt ki, így nem hibázhatott a nyugati harmadik helyen álló hazai csapat és bár ezúttal sem gálázott a társaság, de azért amit kellett, azt végrehajtotta a meccs során. Különösen támadásban voltak aktívak most Quin Snyder játékosai, Donovan Mitchell (28 pont, 7 gólpassz) és Rudy Gobert (20 pont, 17 lepattanó, 4 blokk) vezetésével sokat mozogtak labda nélkül, jól is járatták a játékszert, megfelelő helyzeteket vállaltak el és jól be is dobálták őket - 31 gólpasszal, 53%-os mezőnymutatóval és 41%-os triplázással zártak, teljesítették az elvárásokat. Védekezésben nem szakadtak meg, ezért tudott nagyjából végig viszonylag szoros lenni a küzdelem és ezért maradt látótávolságon belül a Wolves, de Snyder összességében így is elégedett volt, a győzelem is meglett, most ennyi elég, úgyhogy a liga harmadik legjobb mérlegét tehetik be a karácsonyfa alá. 

Nem lehetett esélye a Minnynek. Anthony Edwards, Patrick Beverley, Jarred Vanderbilt, Josh Okogie és Taurean Prince után a vendégek legjobbja, Karl-Anthony Towns is kidőlt, úgyhogy a keret felét és két vezérét nélkülöznie kellett a társaságnak, így nem lehetett reális reménye arra, hogy meglepi az ereje teljében lévő Jazzt. A vendégek azért így is megtették, amit lehetett, szétosztottak 29 gólpasszt, dobtak 18 pontot leindításból, D'Angelo Russell és Naz Reid dupla-duplázott, Malik Beasley pedig 33 ponttal húzta övéit, de végül nem tudták túldobni magasabban kvalifikált ellenfelüket. Baj nincs, papírforma-eredmény született, bíznak abban, hogy minél előbb kiegészülnek és folytathatják hadjáratukat a playoff-helyek elcsípéséért. 

A Jazz legjobb dobói: Mitchell 28/12, Gobert 20, Bogdanovic 18/12
A Timberwolves legjobb dobói: Beasley 33/21, Russell 19/12, Reid 17/6

 

Golden State Warriors - Memphis Grizzlies 113-104

Curryt elkapta az ünnepi hangulat. Szenzációs teljesítménnyel ajándékozta meg csapatát karácsonyra Steph Curry, a Warriors MVP-jelöltje ugyanis 13/22 mezőnykísérletét, közte 8/14 tripláját a gyűrűbe küldte, ehhez hozzátett 12/12 büntetőt is, így végül 46 pontos parádéval vezette győzelemre a hazaiakat. Az irányító azt csinált ezen az estén, amit csak akart, sem a betöréseit, sem a kinti dobásait nem tudta elvenni tőle a Memphis, így a Thompson-Wiseman páros mellett hiányzó Wiggins-Poole-Lee-Iguodala sor nélkül is nyerni tudott csapata. Nem volt ez azért könnyű még így sem, végig szorosan alakult a küzdelem, a Grizzlies is vezetett már tíz ponttal, majd amikor már úgy tűnt, hogy megléphet a GSW, akkor ismét válaszoltak a vendégek és két perccel a vége előtt kiegyenlítettek. Itt azonban Juan Toscano-Anderson fejezte be kosárral a hazaiak időkérés utáni játékát, majd egy jó védekezés után jött a nagyot játszó Gary Payton II, aki bebombázott egy clutch triplát - a fiatal hátvéd kezdőként egyébként 22 pontot és 4/7 hármast jegyzett, ő volt az egyetlen Curryn kívül, aki elérte náluk a tízpontos határt. Az ő dobását egy újabb jó védekezés követte, majd Otto Porter Jr. támadópattanójából Curry dobott egy közelit, amellyel eldöntötte a derbit, így a GSW 26-6-tal, a Sunstól alig fél meccsel lemaradva mehet ünnepelni. 

Nem volt elég tűzerő a Memphisben. Nem kell messze menni, amikor a vendégek vereségének okait keressük, egyszerűen 11-gyel kevesebb triplát dobtak be, mint ellenfelük, 12-vel kevesebb gólpasszt osztottak ki és összességében is hat százalékkal gyengébben céloztak. Ezt kevesebb eladott labdával és remek lepattanózással azért nagyjából ellensúlyozták, de az utolsó játékoknál egyszerűen az döntött, hogy ki tud kulcsfontosságú dobásokat megoldani nyomás alatt, ebben pedig jobb volt a Warriors. Ja Morant 21 ponttal és 6 gólpasszal zárt, öten is tíz pont fölé jutottak náluk, de Taylor Jenkins szerint így is a sok kihagyott jónak tűnő dobás okozta a vesztüket, nem ültek a hármasaik, de a palánk körül is bizonytalanok voltak a befejezéseknél. Ezzel már sorozatban harmadszor kaptak ki, úgyhogy kissé megtorpantak, de most kicsit rendezhetik a soraikat és vasárnap Sacramentóban már sokkal jobb esélyeik lesznek.

A Warriors legjobb dobói: Curry 46/24, Payton Ii 22/12, Bjelica 9/9
A Grizzlies legjobb dobói: Morant 21, Melton 20/3, Jackson Jr. 20/3

 

Los Angeles Lakers - San Antonio Spurs 110-138

Nem sikerült szépen búcsúztatni a Staples Centert. A Lakers legendás csarnoka természetesen marad a helyén, de 22 év után nevet változtat, a következő meccsen már Crypto.com Arenának hívják majd a püspöklila-sárga csapat otthonát. Várható volt, hogy a rengeteg hiányzó miatt (akikhez tegnap Trevor Ariza is csatlakozott) nehéz dolguk lesz a fiatal és lendületes Spursszel szemben, és már az első negyedben akadtak gondjaik, 33 pontot, közte kilenc hármast kaptak. A második 12 percben 33, a harmadikban 39 pontot szerzett a vendéggárda, amire igyekeztek válaszolni, de hátul óriási lyukak tátongtak és a Spurs cseréit képtelenek voltak ellensúlyozni - a záró negyedben aztán elöl is összeomlottak, ez pedig végül sima vereséget hozott. Támadásban LeBron James (36 pont, 9 lepattanó, 6 gólpassz, 2 blokk) és Russell Westbrook (30 pont, 7 lepattanó, 4 gólpassz) mindent megtett, jó százalékokkal dobtak, de Anthony, Thomas és Rondo sem brillírozott, így túldobni sem tudták ellenfelüket - a Lakers mérlege 50% alá süllyedt, karácsonykor (jelen állás szerint) a szintén foghíjas Nets ellen javíthatnak.

A lendület és a hosszabb pad megoldotta. A Spurs back-to-back játszott, de gyakorlatilag teljes kerettel dolgozhatnak, ami manapság ritkaság, így tőlük reggelig is mehetett volna a meccs, mert folyamatosan remekeltek támadásban, csak az volt a kérdés, hogy a Lakers mikor dobja be a törölközőt. Ez a negyedik negyedre jött el, de már addig is 105 pontot termeltek Gregg Popovich-ék, kérdés nélkül vitték el a győzelmet. A kezdőben Derrick White parádézott (23 pont, 7 gólpassz, 2 blokk), Dejounte Murray rossz dobásait 13 gólpasszal, Keldon Johnson 10 lepattanóval kompenzálta, amikor pedig leültek, jöttek a cserék, akik befejezték a munkát. Keita Bates-Diop bődületes karriercsúcsot hintett rontott mezőnydobás nélkül (!), Lonnie Walker IV és Jock Landale is remekelt, így szép győzelmet tehetnek a fa alá - és fontosat is, a karácsonyt play-in helyen tölthetik.

A Lakers legjobb dobói: James 36/6, Westbrook 30/3, Horton-Tucker 13.
A Spurs legjobb dobói: Bates-Diop 30/9, White 23/12, Walker 21/12.

 

A tabella ezen a linken megtekinthető!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus