Steph Curry 41 pontjával verte a Milwaukee-t a GSW

Joel Embiid 35 ponttal vezette győzelemre a Sixerst Bostonban, a George-Leonard páros soknak bizonyult a Portland számára, a Lakers egy félidő alatt lelépte a Torontót, a Memphis pedig ismét megverte a Miamit - nem hibázott a Denver és jól nézett ki a Hawks-Bulls páros is. 

 

Indiana Pacers - Chicago Bulls 97-113

Jobb volt a Bulls. Egyértelmű volt a helyzet a mérkőzés során, a több lábon álló, agresszívebb Chicago végig vezetett és összességében magabiztos győzelmet aratott - már a nagyszünetben is 13 pont volt a különbség a vendégek javára, a harmadik negyedben pedig erre még egy lapáttal rá tudtak tenni, a 23 pontos távolságból nem lehetett visszaút a Pacers számára. A Bullsnál Nik Vucsevics nagyon aktív volt és sokat vállalt magára (32 pont 29 dobásból, 17 lepattanó, 5 gólpassz), de a palánk alatt amúgy is ők domináltak, hiszen 57-33-ra nyerték a lepattanózást - a sok eladott labda és az ebből kapott sok pont miatt nem lett kiütéses a sikerük, egyébként elöl-hátul az ő akaratuk érvényesült. A Chicago ezzel a sikerrel megnyerte az egymás elleni alapszakasz-párharcot, ami még számíthat a végelszámolásnál, hiszen a két gárda egymás közvetlen riválisa a playoff-harcban - következőleg hasonló feladat vár LaVine-ékre Tampában, a Raptors ellen is. 

Elfogyott a Pacers. TJ Warrent már-már el is felejtettük, mint az Indy egyik fontos sérültje, most már a két vezér, Brogdon és Sabonis sem állt rendelkezésre, a harmadik negyedben pedig Myles Turner is kidőlt bokasérüléssel, úgyhogy minőségben, mélységben és szerkezetben is elfogyott a hazai alakulat. Így nem is lehetett érdemi esélyük, csak 43%-kal dobtak mezőnyből, pocsékul tripláztak és bár Caris LeVert igyekezett (20 pont 50%-kal, 6 lepattanó, 5 gólpassz), de egyszerűen nem volt bennük elég tűzerő ahhoz, hogy megszorítsák a jó ritmusban játszó, több lábon álló Chicagót. Ezzel tartják keleti kilencedik helyüket, de nem tudtak közelíteni a top nyolchoz, a Bulls viszont csökkentette a köztük lévő különbséget. 

A Pacers legjobb dobói: LeVert 20/6, Sumner 15, Lamb 15/6
A Bulls legjobb dobói: Vucsevics 32/12, LaVine 19/12, Markkanen 15/9

Atlanta Hawks - New Orleans Pelicans 123-107

A harmadik negyedben "megőrült" az Atlanta. A hazaiak nem tudták igazán ráerőltetni akaratukat ellenfelükre az első félidőben, a nagyszünetben 61-61 állt az eredményjelzőn, ám a harmadik negyedben brutális dobófesztivált rendezett Nate McMillan alakulata. A Hawks ebben a játékrészben 11/11 (!) triplát bombázott be, Bogdan Bogdanovics négyet, Trae Young hármat vállalt magára, a meccs végére pedig 20/31-ig (!) jutottak távolról, vagyis 64,5%-kal dobtak távolról - egészen elképesztő teljesítményt nyújtottak, annak a 11/11-nek köszönhetően pedig 46 pontot termeltek csak abban a negyedben. Az itt kiépített 17 pontos előnyt már nagyobb nehézség nélkül beosztották a záró etapban, Young (30 pont, 12 gólpassz, 6/7 tripla) és Bogdanovics (21 pont, 5/8 tripla) remeklése mellett pedig többen is hozzátették a magukét úgy, hogy 31 percnél senki nem játszott többet. Az Atlanta ezzel a sikerrel zsinórban negyedszer nyert és a Heat vereségének köszönhetően immár meccselőnnyel negyedik Keleten.

Williamson visszatérése sem segített. Az utóbbi meccseket kihagyó Pelicans-vezér ismét ott volt a pályán és bár Brandon Ingram még nem játszhatott, de így is több volt már a potenciál a vendégcsapatban. Williamson egyénileg nem is okozott csalódást, hiszen 34 pontot szórt 12/18 jó dobással, egy triplával és 9/10 büntetővel, ő megdobta, amit meg kellett és vele a pályán jóval stabilabb volt a gárda, de annyit ő sem tudott segíteni a New Orleanson, hogy nyerjenek - a harmadik negyedben nagyon szétestek és Williamson mellett nem nagyon volt más, aki rendszeresen és hatékonyan tudott volna kosarat szerezni. Végül alig 40%-kal dobtak mezőnyből, ami ezzel a védekezéssel nem férhetett bele, úgyhogy továbbra sem tudják felrángatni magukat a playint érő helyekre - ráadásul most back-to-backet vívnak a Nets ellen. Plusz adalék viszont, hogy bemutatkozott a frissen leigazolt Isaiah Thomas, aki több mint egy éve nem játszott az NBA-ben: 25 perc alatt 10 pontot szerzett 4/13-as mezőnymutatóval, két gólpasszára pedig négy eladott labda jutott.

A Hawks legjobb dobói: Young 30/18, Bogdanovics 21/15, Huerter 17/9
A Pelicans legjobb dobói: Williamson 34/3, Bledsoe 14/12, Ball 12/12

Boston Celtics - Philadelphia 76ers 96-106

Embiid büntetői jelentették a különbséget. Újra pályára léphetett a Sixersnél Joel Embiid, aki olyan faktort jelentett a palánk alatt, amire nem volt válasza a Bostonnak: a center nem lepattanózott különösebben jól, nem is szervezett igazán, a 9/19-es mezőnymutatója sem extra, viszont egymaga kiharcolt 20 büntetőt, amelyből be is dobott 16-ot, így 35 ponttal kilógott a mezőnyből. A 20 büntető több, mint amit a teljes Boston dobhatott a mérkőzés során, Robert Williams villámgyorsan faultgondokba került miatt és Embiid már az első negyedben beszórt 12 pontot, megadta az alaphangot - csapata fokozatosan elnyúlt, a nagyszünetben már 13 egységgel vezetett, majd a fordulás után tovább nőtt a távolság és volt már közte 21 is, mielőtt még egyszer felszívta magát a Celtics. A vendégek szigorú védekezése azonban megőrizte a biztos vezetést és nem adott igazi esélyt ellenfelüknek, így az is belefért, hogy támadásban Embiid büntetői mellett igazából csak Danny Green 5/6 tripláját érdemes kiemelni, Harris, Simmons és Curry most is eléggé elveszett. Mindenesetre ez a siker nagyon kellett nekik, továbbra is (holtversenyben) vezetik Keletet, most pedig New Orleansba utaznak át. 

Megint nem találta a ritmust a Boston. Amikor már úgy tűnt, hogy elindulhat a jó irányba a Celtics, ismét jött egy pofon, Evan Fournier az egészségügyi protokoll alá került, így egy ideig nem számíthatnak rá - már most sem játszhatott, nélküle pedig megint nem volt igazán kerek a játék és a szerkezet. Voltak gondjaik a spacinggel, voltak gondjaik azzal, hogy a labda megjáratása után jó döntéseket hozzanak és igazából egyénileg sem tudta senki a hátára venni a gárdát: sem Tatum, sem Brown, sem Walker nem dobott jól, így bár csapatszinten nem zártak rossz százalékokkal, de hiányzott belőlük az igazi átütőerő. A második félidőben már végig egyértelmű hátrányban voltak és nem volt komolyabb esélyük a győzelemre, ezzel pedig húsz év után először "kisöpörte" őket az alapszakaszban a Sixers: a három meccset átlagban tíz ponttal vesztették el Tatumék, ezzel továbbra is nyolcadikak Keleten.

A Celtics legjobb dobói: Tatum 20/9, Brown 17/9, Walker 14/6, Smart 14/3
A 76ers legjobb dobói: Embiid 35/3, Green 17/15, Simmons 12

Toronto Raptors - Los Angeles Lakers 101-110

Egy félidő alatt lerendezte a Lakers. A James-Davis-Drummond trió nélkül felálló címvédő ezúttal több fokozattal a mostanában látott játéka felett teljesített támadásban úgy, hogy egyetlen extra egyéni teljesítménye sem akadt: egyszerűen heten dobtak kétszámjegyű pontot náluk és a szűk 50%-os mezőnymutató, illetve a 45%-kal bevert 18 tripla meghozta az eredményt. A vendégek az első negyedben rárúgták az ajtót a Raptorsra és az eddigi 90 pont körüli meccseik után már abban a játékrészben beszórtak 40 egységet, majd a második negyedben sem nagyon akartak visszavenni és a nagyszünetben 68-42-re vezettek - innentől nem nagyon volt miről beszélni, elképesztő teljesítménnyel tarolták le ellenfelüket. Frank Vogel vezetőedző szerint csapata most nagyon "dühösnek" tűnt és nagyon a szívére vette ezt a meccset, így rendkívül koncentráltan, jó dobáskiválasztással nyitottak, amely összességében sima győzelmet ért nekik - az is belefért, hogy Harrellt egy Anunobyval történt összeakaszkodás után már az első negyedben kiállították. A Los Angeles ugyan így is csak ötödik Nyugaton, de egyelőre nem zuhant tovább, meglátjuk, hogy meg tud-e itt kapaszkodni.

Nem volt esélye a Raptorsnak. Nick Nurse, a hazaiak vezetőedzője szerint érezhető volt, hogy ők back-to-backet játszanak egy érzelemdús győzelem után, a Lakers pedig valamiért extra motivációval lépett pályára, amiket ezúttal a dobáshatékonyság is alátámasztott: a bajnok parádéjával szemben a Toronto 5/33 triplával zárta a mérkőzést, így nem lehetett sansza a sikerre. A negyedik negyedben azért sokat kozmetikáztak a helyzeten, Pascal Siakam egymaga 17 pontot szórt ekkor, de tartalékosan, fáradtan most nem tudtak felnőni a nagy energiákat mozgósító Los Angeles szintjére, így be kellett érniük a vállalhatóra mentett végeredménnyel.

A Raptors legjobb dobói: Siakam 27, Boucher 19/3, Bembry 12
A Lakers legjobb dobói: Horton-Tucker 17/9, Morris 15/9, Gasol 13/3, Caldwell-Pope 13/6

Miami Heat - Memphis Grizzlies 112-124

Ismét a Grizzlies állította meg a Miamit. Három héttel ezelőtt egy ötmeccses Heat-sikerszériát tört meg a Memphis, most pedig négy győztes mérkőzés után kapott ki újra a Miami, a floridaiak csak abban bízhatnak, hogy ezúttal a Grizzlies elleni vereséget nem követi olyan negatív sorozat, mint akkor. A hazaiaknál a védekezéssel voltak váratlan problémák, az általában gondot jelentő támadójáték Jimmy Butler (28 pont, 5 gólpassz, 11/16 mezőnyből), Bam Adebayo (18 pont, 10 lepattanó, 10 gólpassz) és a padról 19 ponttal beszálló Tyler Herro teljesítményére építve egyben volt (53,7%-os mezőnymutató, 39%-os tripla, 34 gólpassz), de rájuk nem jellemző módon most nem tudtak mit kezdeni ellenfelükkel hátul. Az első negyedben kapott 37 pont után is folyamatosan nyomozták a labdát és voltak már 19 egységnyi hátrányban is, mielőtt egy nagy rohammal még megpróbálták menteni a menthetőt - nem jött össze, hiába zárkóztak vissza tíz pont alá, képtelenek voltak megállítani a Memphist, így pedig ezúttal vereséget szenvedtek. 

Nagyon hatékony volt a Grizzlies. A vendégek 55%-kal dobtak mezőnyből és 41,5%-kal vertek be 17 hármast úgy, hogy Ja Morantnek szinte dobást se kellett vállalnia - az irányító csak megadta a ritmust, szétszórta a labdákat, a társaság pedig mindig a legfájóbb ponton támadta a Miamit. Dillon Brooks 28 pontja szezoncsúcs, Jonas Valanciunas visszafogottabb játékkal is hozott egy 20/10-es-dupla-duplát, hatan is kétszámjegyűt dobtak náluk és végig megtalálták a megfelelő megoldásokat - akadtak kisebb hullámvölgyeik, de összességében egyértelműen az történt a pályán, amit ők akartak és nagy izgalmak nélkül húzták be a győzelmet. A záró etap elején futott 13-5 döntötte el végleg a mérkőzést, azzal fojtották el a Heat utolsó reményeit is, az utolsó négy győzelmük pedig egyaránt legalább tíz pontos különbséggel született - jó formában vannak, következőleg Atlantában játszhatnak egy érdekes meccset. 

A Heat legjobb dobói: Butler 28/3, Herro 19/12, Adebayo 18
A Grizzlies legjobb dobói: Brooks 28/15, Valanciunas 20/3, Anderson 19/9

Denver Nuggets - Detroit Pistons 134-119

Látványos meccsen, de simán nyert a Denver. Végül komoly pontzáport hozott a találkozó, egyik fél sem feszítette túl a védekezést, de összességében nem volt kérdés a Nuggets győzelme: a hazaiak a 27 pontos, 11 gólpasszos Nikola Jokics, a 25 pontig jutó Michael Porter Jr., valamint a 24-et szóró Will Barton vezetésével kereken 20 egységgel vezettek a nagyszünetben, majd a folytatásban már lehetett pihentetni, a záró etapot kiülték a kulcsemberek. A Denver szűk 60%-os mezőnymutetóval zárt, ami jól jelzi, hogy mennyire könnyedén húzta be ezt a győzelmet Michael Malone gárdája, pedig Jamal Murray térdfájdalmak miatt nem is lépett pályára, a helyét Monte Morris foglalta el a kezdőben. A Nuggets mind a hat meccsét behúzta, mióta Aaron Gordon a csapathoz került és összességében egy 15-3-as periódusban van, úgyhogy továbbra is nyugati negyedik és igyekszik támadni a Clipperst. 

Csak asszisztált a Pistons. Minden téren messze elmaradt ellenfelétől a fáradtabb Detroit, az első félidőben például 40-22-re kapott ki a festékben és bár a fordulás után már nem nőtt tovább a különbség, de minimális esélye sem volt most a bravúrra. Kiemelendő viszont az éppen Denverből megszerzett Jerami Grant, aki 29 ponttal, 11/18 jó dobással és 3/5 triplával próbált bizonyítani volt csapatának, valamint a fiatal Saddiq Bey, aki 25 pontig jutott 6/12 hármassal - itt véget is ér a pozitívumok listája, ennyit tudnak "eltenni" ebből a meccsből, következőleg a Kings ellen próbálhatnak meg javítani.

A Nuggets legjobb dobói: Jokics 27, Porter Jr. 25/9, Barton 24/9
A Pistons legjobb dobói: Grant 29/9, Bey 25/18, Jackson 11/6

Golden State Warriors - Milwaukee Bucks 122-121

Curry megalapozta, Oubre Jr. megnyerte. Szoros mérkőzést vívtak a csapatok, a GSW alaposan felszívta magát az utóbbi időszak szörnyű eredményei után és ezúttal nagyon harciasan vetette bele magát a küzdelembe: rögtön meglépett 18-5-re és két időkérésbe is belekényszerítette Mike Budenholzert. A vezér természetesen ismét a parádésan játszó Steph Curry volt, a kétszeres MVP végül meg sem állt 41 pontig, 14/21 mezőnykísérletébe pedig 5/10 tripla is belefért, vele nem nagyon tudott mit kezdeni a Bucks. Az ő extrája mellett Kent Bazemore (18 pont, 4/4 tripla), Kelly Oubre Jr. (19 pont, 4/8 tripla) és James Wiseman (13 pont, 10 lepattanó) is tette a dolgát és bár voltak 12 pontos hátrányban, de nekik is volt már ekkora előnyük, mielőtt megérkeztünk az egylabdás végjátékhoz. Az utolsó percbe Curry ötödik triplája vezette be a csapatokat, de a Bucks Khris Middleton két büntetőjével, Brook Lopez blokkjával és Jrue Holiday clutch kettesével még egyszer át tudta venni a vezetést. 12 másodpercnél Andrew Wiggins elhibázta a Warriors esélyét, de Kelly Oubre Jr. letépte a támadópattanót, kiharcolt egy faultot, majd hét másodperccel a vége előtt könyörtelenül elsüllyesztette mindkét büntetőjét, ezzel beállította a végeredményt - a Milwaukee utolsó támadásánál Wiggins javított és betakarta Middletont, így a GSW nagy csatában harcolta ki a rendkívül fontos győzelmet. 

Giannis nem 100%-os. Az előzetes hírek szerint játszhatott volna ezen a meccsen a Bucks MVP-je, de a bemelegítésnél megint elkezdte érezni a térdét, így végül úgy döntöttek, hogy nem erőltetik, megpróbálják nélküle. Jrue Holiday (29 pont, 4/7 tripla, clutch dobások) és Khris Middleton (28 pont, 7 gólpassz) igyekezett is győzelemre vezetni a gárdát, a padról Jeff Teague tett hozzá 15 pontot alig 16 perc alatt, a kezdőben Bobby Portis dupla-duplázott, a támadójátékkal egyáltalán nem volt gondjuk, védekezésben viszont nem boldogultak Curryvel és a GSW rendszerével, ráadásul most lepattanózásban és a festékben is alulmaradtak. Így is egy jó játékra voltak a sikertől, úgyhogy nagy gond nincs, ha Antetokounmpo visszatér, akkor könnyen visszazökkenhetnek a megfelelő kerékvágásba, de most az az egy jó játék hiányzott, így vereséget szenvedtek. 

A Warriors legjobb dobói: Curry 41/15, Oubre Jr. 19/12, Bazemore 18/12
A Bucks legjobb dobói: Holiday 29/12, Middleton 28/6, Teague 15/6

Los Angeles Clippers - Portland Trail Blazers 133-116

Franchise-rekorddal nyitott, újabb rangadót nyert a Clippers. A Lakers magabiztos legyőzése után bombaformában nyitotta ezt a mérkőzést a hazai alakulat, Paul George egymaga 22 (!) pontot szórt az első negyedben (utoljára Blake Griffin csinál ilyet Clippers-mezben 2014-ben), csapatszinten 64%-kal dobtak mezőnyből és összesen 47 egységig jutottak, ami franchise-rekordnak számít. Ezzel alaposan megadták a meccs alaphangját, villámgyorsan 15 pontos előnybe kerültek és onnantól kényelmesen játszhattak, ráadásul a Portland védekezése nem nehezítette meg a dolgukat - a második negyedben volt ugyan egy hullámvölgyük, amikor úgy tűnt, hogy ebből szoros meccs is lehet, de aztán hamar rendezték a soraikat és a fordulás után remek támadójátékkal megnyerték a mérkőzést. George végül 36 ponttal zárt és 6/9 triplát süllyesztett el, mellette Kawhi Leonard (29 pont, 12 lepattanó, 7 gólpassz) is lubickolt, a padról 23 ponttal és 4/6 triplával szállt be Reggie Jackson, ráadásul egészen biztató játékkal debütált DeMarcus Cousins is: a tíznapos szerződéssel leigazolt center mindössze nyolc perc alatt hét pontot, négy lepattanót és két gólpasszt jegyzett, rögtön hozzá tudott tenni. Tyronn Lue csapata az utóbbi két meccsen lerázta magáról a fáradtságot és a rossz formát, úgyhogy sikerült felszívnia magát a Suns elleni rangadó előtt. 

Lillard hatástalanítva. A botrányos első negyed után próbálta felvenni a kesztyűt a Blazers és Norman Powell szenzációs játékára (32 pont, 14/15 büntető) alapozva ez félig-meddig sikerült is, de nem tudták igazán megszorítani a Clipperst, mert a vezér, Damian Lillard pocsék napot fogott ki. Az irányító dolgát nagyon megnehezítette a LAC védekezése, kivették a kezéből a labdát, nehéz dobásokba kergették bele és most nem talált erre megoldást, így végül alig 11 pontig jutott 2/14-es mezőnymutatóval és a többieket sem tudta igazán mozgatni, sőt, frusztrációjában egy technikait is összeszedett. Powell remeklése mellett a 24 pontos CJ McCollum is igyekezett, a palánk alatt Enes Kanter pótolta a hiányzó Jusuf Nurkicot, de így azért komoly bravúr lett volna, ha megverik az ilyen jó formát mutató Clipperst - maradtak hatodikak Nyugaton, másfél meccsre vannak a Lakerstől. 

A Clippers legjobb dobói: George 36/18, Leonard 29/3, Jackson 23/12
A Trail Blazers legjobb dobói: Powell 32/6, McCollum 24/6, Covington 15/6

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus