Suns-siker a GSW ellen, jó volt a Wizards, a Hornets és a Pacers

Büntetett a Phoenix-frontcourt - Kanter hiánya sok volt a New Yorknak - hosszabbításban nyert a Brooklyn - győzött a Kings és a Heat is.

 

Charlotte Hornets - Chicago Bulls 110-104

Alakul a Charlotte. Magabiztos játékkal nyerte a meccset a Hornets, a dobásokkal ugyan akadtak gondok, de így is végig stabilan vezetett a társaság a második félidőben - nagyrészt legalább tizenöt ponttal, csak a végén jött fel és tette szorossá a mérkőzést a Chicago. A 20 pontos Kemba Walker mellett a 16-ig jutó Jeremy Lamb, valamint a sokoldalú, egy időszakban négyest is játszó Nic Batum (7 pont, 12 lepattanó, 7 gólpassz) emelhető ki, az újonc Miles Bridges ezúttal eltűnt (2 pont, 3 lepattanó) és érdekesség, hogy Dwayne Bacon és Frank Kaminsky is kiesni látszik a rotációból - utóbbi csak a negyedik negyed elején léphetett először pályára, amikor a többiek már leülhettek pihenni.

Hátul még vannak gondok a Bullsnál. Kissé zavarodottnak tűntek a Chicago játékosai védekezésben, sokszor nem igazán tudták, hogy váltani kell, besegíteni, vagy hogy pontosan kinek mi a dolga - elég sok könnyű dobást engedtek a Charlotte-nak egy-két sima zárás után a félpályás figurákból. Támadásban viszont jobban néztek ki, mint legutóbb, Zach LaVine nagyon agresszíven támadta a gyűrűt és kintről is kiválóan célzott (26 pont, 9/15 mezőnyből, 4/6 tripla), a padról Bobby Portis (17 pont, 8 lepattanó, 6/10 mezőnyből) tett hozzá sokat, Jabari Parker pedig a rossz dobóteljesítménye ellenére igyekezett hasznossá tenni magát (9 pont, 11 lepattanó, 3 gólpassz, 3/11 mezőnyből) - Lauri Markkanen nélkül nagyjából ennyi várható a gárdától elöl, de hátul mindenképpen javulniuk kell a szezonrajtig.

A Hornets legjobb dobói: Walker 20/6, Lamb 16/6, Zeller 14
A Bulls legjobb dobói: LaVine 26/12, Portis 17/3, Blakeney 15/3

Cleveland Cavaliers - Indiana Pacers 102-111

Sima Pacers-siker. Sokkal jobban játszott ezen a találkozón ellenfelénél az Indiana, már az első negyedben futott egy 19-4-et a gárda (Victor Oladipo egymaga tíz pontot vállalt ebből), amivel meglépett, a nagyszünetben kereken húsz pont volt közte és a harmadik negyedet is ők kezdték jobban - a vége ugyan szorosabb lett, de amíg az "érdemi" rotáció volt a pályán, addig nagy volt a különbség. Oladipo 19 ponttal és 6/7 jó dobással zárta a félidőt és bár a fordulás után többet hibázott, így is ő volt a vezér, a padról Domantas Sabonis (16 pont, 12 lepattanó), a friss igazolás Tyreke Evans (14 pont, 4 lepattanó, 6 gólpassz) és parádés előszezont futó Edmond Sumner (14 pont, 5/6 mezőnyből, 3 gólpassz, 3 labdaszerzés) is remekelt, így Thad Young és Cory Joseph nélkül is nagyszerű játékkal arattak győzelmet.

Tartalékos volt a Cleveland. Tristan Thompson, Kyle Korver és JR Smith a padról érkezett, Kevin Love, Jordan Clarkson, Rodney Hood, Channing Frye és David Nwaba nem is lépett pályára a Cavsnél, ebben a felállásban pedig nem tudták tartani a Pacers tempóját. A kezdő most nagyon nem működött, az újonc Collin Sexton 3 ponttal és 1/7-es mezőnymutatóval zárt, az eddig villogó Cedi Osman pedig hét perc játék után kivált bokafájdalmak miatt - megelőző jelleggel ültették ki, hogy ne legyen nagyobb baj. A padról Korver és Holland megszórta magát a triplavonalon túlról, de ez már csak arra volt elég, hogy a hajrában közelebb zárkózzanak - a Hill-Sexton párost megnézhették együtt Ty Lue-ék, ezen felül sok pozitívumot most nem találhatnak a találkozóban.

A Cavaliers legjobb dobói: Korver 17/12, Holland 13/9, Dekker 10/3, Hill 10/3
A Pacers legjobb dobói: Oladipo 23/9, Sabonis 16/3, Sumner 14/6, Evans 14/6

Detroit Pistons - Brooklyn Nets 108-110 - hosszabbítás után

Túlórában nyert a Brooklyn. Tavaly sok gondja volt a szoros végjátékokkal a Netsnek és ez ezúttal sem volt másképp, viszont legalább a győzelmet sikerült kiharcolniuk. A rendes játékidő végén a nagyot játszó (25 pont, 10/22 mezőnyből) D'Angelo Russell vert be egy clutch triplát tíz másodperccel a vége előtt és juttatta vezetéshez csapatát, ám Reggie Bullock válaszolt még egy duplával és hosszabbításra küldte a feleket. Itt megint a Brooklyn járt előrébb és meglépett hat ponttal, de az utolsó bő három percben egyáltalán nem tudott kosarat szerezni - Kenny Atkinsonék szerencséjére a Pistons is így volt ezzel, az utolsó dobást 0,7 másodperccel a vége előtt pedig Andre Drummond elrontotta, így óriási csatában nyert a Nets.

Crabbe megsérült. A meccs negatívuma a Brooklyn számára Allen Crabbe sérülése, hiszen a hátvéd alig három perccel a kezdés után kivált a küzdelemből - ugyanaz a bokája ment ki, amivel tavaly is sokat bajlódott, de a röntgen most negatív lett. Az említett Russell mellett parádézott Caris LeVert (17 pont, 9 lepattanó, 8 gólpassz), akinél elég sokat volt most a labda és egészen jó dolgokat csinált vele, valamint nagyszerűen játszott Jarrett Allen is: a magasember 17 ponttal, 9 lepattanóval és 4 blokkolt dobással ült le. A Pistonsnál megkezdte az előszezont Blake Griffin (6/14 mezőnyből, 17 pont, 9 lepattanó) és Reggie Jackson (6 pont, 2 gólpassz, 2/7 mezőnyből), de egyikük sem villogott, Andre Drummond pedig mindössze 6/21-et szenvedett össze mezőnyből, komoly gondjai voltak támadásban.

A Pistons legjobb dobói: Galloway 24/12, Griffin 17/6, Bullock 14/6, Drummond 14
A Nets legjobb dobói: Russell 25/15, Allen 17, LeVert 17/3

Miami Heat - Orlando Magic 90-89

McGruder volt a Heat vezére. Josh Richardson visszatérésével ugyan a kispadra került, de onnan is tudott alkotni Rodney McGruder: az ex-paksi játékos 19 ponttal, remek dobóteljesítménnyel (7/12 mezőnyből, 3/5 tripla), 8 lepattanóval és 5 gólpasszal húzta övéit, ezzel ő volt a Miami legjobbja, ráadásul a negyedik negyedben az ő kilenc pontjával állították meg a Magic felzárkózását. A visszatérő Richardson kicsit rozsdásan mozgott még elöl, ahogy a szintén most visszatérő Bam Adebayo sem hozott még 100%-ot, de védekezésben most nagyon harapott a gárda: az eddigi előszezon-meccseken 115,7 pontot kaptak átlagosan, most 90 alatt tartották az Orlandót és már az első félidőben tíz pont feletti előnyt építettek ki, jól működött a gépezet. Erik Spoelstra is elégedetten értékelt, a következő feladat a New Orleans ellen vár az együttesre.

A bírókon múlt? A végére feljött a Magic, a vezetést is átvette és bár McGruder kosarával 90-89-re ismét a Heat járt előrébb, 1,3 másodperccel a vége előtt volt még egy játéka az Orlandónak oldalbedobásból. A sípszó megszólalt, a játékvezető azonban nem adta oda a labdát Nik Vucsevicsnek, aki így nem tudta elvégezni a bedobást, csakhogy közben a többiek megkezdték a figurát - az "újraindítás" után pedig pontosan ugyanezt tették, a Heat így leolvasta, hogy mi történik és hatástalanította az akciót. Vucsevics egyébként a Magic legjobbja volt (22 pont, 14 lepattanó), de rajta kívül csak a cserehátvéd, Jerian Grant (17 pont, 5/8 mezőnyből) tudott valamit alkotni - az újonc Mo Bamba 7 ponttal, 4 lepattanóval, 3 gólpasszal és 3 labdaszerzéssel zárt.

A Heat legjobb dobói: McGruder 19/9, Dragic 16/3, Olynyk 12/6
A Magic legjobb dobói: Vucsevics 22/3, Grant 17/6, Gordon 12/6

New York Knicks - Washington Wizards 98-110

Jeff Greent jól használja a Wizards. A nyáron megszerzett erőcsatár ezúttal a kezdőben kapott helyet a fővárosiaknál Markieff Morris hiánya miatt, de egy small-ball felállásban centerként is bevetették - 16 ponttal, 7/10-es mezőnymutatóval és sokoldalú játékkal jelentkezett, védekezésben is nagyon hasznosnak bizonyult. Mellette John Wall (14 pont, 6 lepattanó, 9 gólpassz) és Bradley Beal (20 pont, 7/10 mezőnyből) is elkapta a fonalat és mind az öt kezdő elérte a tíz pontot, sőt, a padról még Smith és Oubre is csatlakozott hozzájuk - negatívum Thomas Bryant sérülése, aki remekül játszott az első félidőben, de nagyot esett a harmadik negyedben, amelyben a térde és a bokája is megsérült. Ha már egészségügyi problémák: a hírek szerint Dwight Howard napokon belül játékra kész állapotban lehet.

Kanter hiánya már nem fért bele. Kristaps Porzingis és Courtney Lee nélkül is veretlen volt eddig az előszezonban a Knicks, ám most már az első meccseken parádézó Enes Kanter sem lépett pályára, ezt pedig nem bírta el a társaság. Hiába dobott jól Tim Hardaway Jr. (18 pont, 7/12 mezőnyből, 3/5 tripla) és az újonc Allonzo Trier (18 pont, 7/11 mezőnyből, 4 gólpassz), védekezésben nem nagyon találták a helyüket, az első és a harmadik negyedben is 30 pont felett kaptak, az itt beszedett hátrányt pedig nem tudták ledolgozni, így elszenvedték első vereségüket. 

A Knicks legjobb dobói: Hardaway Jr. 18/9, Trier 18/3, Hicks 11
A Wizards legjobb dobói: Beal 20/3, Green 16/6, Wall 14/6

Golden State Warriors - Phoenix Suns 109-117

A frontcourt intézte a Suns-sikerét. Ugyan Devin Booker nélkül a hátvédsor most sem volt az igazi a Phoenixnél, a "nagyok" hozták, amit kellett: az 1/1-es Deandre Ayton 18 ponttal és 7 lepattanóval húzta övéit a palánk alatt, a kiosztásokat a rutinos Ryan Anderson (18 pont, 5 lepattanó, 4/7 tripla), illetve Trevor Ariza (17 pont, 4 gólpassz, 4/7 tripla) lövöldözte be, ez a tűzerő pedig elégnek bizonyult a győzelemhez - az első és a harmadik negyedet is nyolc-nyolc ponttal nyerték, amíg a kezdők voltak fent, addig jobbnak bizonyultak a bajnoknál. A különbséget a tripláknál lehetett keresni, az első negyedben 7/10, a másodikban 2/12 esett be a Sunsnál, de a harmadikban ismét a jobbik arcukat húzták elő, megléptek 19 ponttal és innen már nem rontották el - hogy mennyire lesz eredményes ez a csapat, az kérdéses, de az biztos, hogy idén lesz minek tapsolni Phoenixben.

Steve Kerrt kiállították. Nehezen viselték a játékvezetők ténykedését a Warriors oldalán, a hatodik befújt támadóhiba vagy szabálytalan zárás után előbb Steph Curry kapott technikait, majd Steve Kerr vezetőedző kettőt is - a tréner aztán odaszólt a bírónak, hogy "amúgy sem akarok én itt lenni", majd integetett is neki, ahogy elhagyta a pályát. Egyébként sem lehetett túl sok oka az elégedettségre, ugyan bejelentette, hogy itt a szerződésért, vagy játékpercekért hajtókat fogja figyelni, kikapni azért sosem jó dolog még akkor sem, ha Klay Thompson, Draymond Green, Andre Iguodala és Shaun Livingston is hiányzott. Currynek (23 pont, 4 gólpassz) és Kevin Durantnek (12 pont, 5-5 lepattanó és gólpassz) voltak azért látványos megmozdulásai, a többiek közül a kezdő center Damian Jones (11 pont, 8 lepattanó, 5 gólpassz) és a G-ligás Alfonzo McKinnie (11 pont, 6 lepattanó) dicsérhető leginkább.

A Warriors legjobb dobói: Curry 23/9, Durant 12, Looney 11, Jones 11, McKinnie 11, Cook 11/3
A Suns legjobb dobói: Ayton 18, Anderson 18/12, Ariza 17/12

Sacramento Kings - Maccabi Haifa 132-100

Ez kellett az önbizalomnak. Nagy volt a különbség a két csapat játékosai között egyénileg, erre pedig hamar ráéreztek a Sacramentónál és mindenki kihasználta az alkalmat arra, hogy önbizalmat építsen. Buddy Hield például 4/4 triplával jutott el 22 pontig és 5 gólpasszig, az eddig szenvedő Justin Jacksonnak nagyon jót tett ez a meccs (18 pont, 4/8 tripla), remekelt Harry Giles (16 pont, 7 lepattanó, 4 blokk), parádézott Cauley-Stein (13 pont, 8 lepattanó, 7 gólpassz, 3 labdaszerzés 21 perc alatt), Nemanja Bjelica (12 pont, 5 lepattanó, 3 blokk 18 perc alatt), Frank Mason (12 pont, 8 gólpassz, 5 labdaszerzés) és még a visszafogottabb De'Aaron Fox (7 pont, 6-6 lepattanó és gólpassz, 2 blokk) is megtette a magáét - az újonc Marvin Bagley ezúttal nem emelkedett ki, de nem is volt rá szükség. Túl sokat nem érdemes beszélni erről a meccsről, taktikailag nem nagyon lehetett mit gyakorolni és csiszolni a Kings oldalán, de az 50% feletti mezőnymutató és a 36 gólpassz jól fest a statisztikában.

A Kings legjobb dobói: Hield 22/12, Jackson 18/12, Giles 16
A Maccabi legjobb dobói: Childress 18/3, Meeks 17, Machado 15/9

 

Visszajátszás: Victor Oladipo visszahozta a földre Tristan Thompsonékat - videók

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus