Szétdobta a Portlandet a Hornets, nyert a Nets és a Lakers

A Jazz is legyőzte a tartalékos Milwaukee-t, a Dallas pedig szoros küzdelemben tudta legyűrni a Sacramentót - ez történt az NBA alapszakaszának legutóbbi játéknapján. 

Dallas Mavericks - Sacramento Kings 105-99

Most jól kezdett a Dallas. A Mavericks az eddigi öt meccse során mindegyik első negyedet elvesztette, összesen 31 ponttal kapott ki a nyitó játékrészekben, ehhez képest most 22-7-tel kezdett és 31-22-re vezetett az első tizenkét percet követően. Innentől végig próbálta kontrollálni az eseményeket, de a záró etapban a 12 pontos előnye kettőre olvadt öt perccel a vége előtt - kezdett égni a ház a hazai csapatnál. Luka Doncic azonban egy elrontott játék után, kényszerből, a félpályáról vert be egy óriási hármast, amely felrobbantotta az arénát, feltüzelte társait és megállította a Kings rohamát - a következő játékból rögtön labdát szereztek, Finney-Smith zsákolt és innentől tényleg le tudták menedzselni a hátralévő időt. Doncic egyébként 23 ponttal, 8 lepattanóval és 10 gólpasszal zárt, de az említett őrült dobáson felül mind a hat hármasát elrontotta és a büntetővonalról is csak 2/6-ot hajított, akadtak gondjai - ennek ellenére nagyon fontos győzelmet aratott a Dallas a legutóbbi kiütéses vereség után és otthon 3-0-ra javította a mérlegét. 

Puha volt a Kings. Luke Walton, a vendégek vezetőedzője szerint csapata rendkívül puhán, erőtlenül kezdte a meccset és bár az első negyed közben belecserélt, ami meghozta a változást, de támadásban egész este nem találták igazán a ritmust. A feljavuláshoz kellett Tristan Thompson, a cseresor és a magasabb szerkezet, ez hozta meg a szükséges keménységet, amellyel megállították a remekül kezdő Dallast, de támadásban nem tudtak könnyedén pontokat szerezni - a Fox-Haliburton hátvédpár csak 10/30-at dobott mezőnyből, ehhez jött Buddy Hield 4/13-a, a fő playmakerek gyengébb meccse most nem fért bele. A 40% alatti mezőnymutató mellett főleg a 20% alatti triplázás néz ki csúnyán, bár a záró etap közepén úgy tűnt, hogy fordíthatnak, de Doncic és a Dallas még időben reagált - ez volt az első idegenbeli vereségük négy mérkőzésből, most pedig mennek tovább a Jazzhez. 

A Mavericks legjobb dobói: Doncic 23/3, Hardaway Jr. 16/12, Finney-Smith 13/3
A Kings legjobb dobói: Holmes 22/3, Barnes 15/3, Fox 14/3, Haliburton 14/3

 

Charlotte Hornets - Portland Trail Blazers 125-113

A végén volt jobb a Hornets. Az első félidő még a Blazersé volt ezen a mérkőzésen, a nagyszünetben hét ponttal a vendégek vezettek, de aztán a fordulás után feljebb kapcsolt és ezt követően összesen 72 pontot szerzett a Charlotte - már a harmadik negyed végére sikerült fordítani, a záró etapban pedig kicsit meglógni ellenfele elől. LaMelo Ball (27 pont, 9 lepattanó, 7 gólpassz) és Miles Bridges (19 pont, 6 lepattanó, 9 gólpassz) mellé felnőtt Kelly Oubre Jr. (26 pont, 7 lepattanó, 5 gólpassz, 6/11 tripla), valamint PJ Washington (17 pont, 8/8 mezőnyből) is, csapatszinten az 52%-os mezőnymutatójuk mellett 20 triplát bombáztak be és 36 gólpasszt osztottak szét úgy, hogy csak kilenc labdát adtak el - szenzációs támadójátékot mutattak be a Heat elleni gyengélkedés után, most úgy tűnt, mintha felszabadultak volna. A záró etap elején Oubre Jr. volt a vezér, egymaga bevert tíz pontot, majd két és fél perccel a vége előtt egy újabb nagy hármassal döntötte romba a portlandi reményeket - a döntő szót aztán Washington mondta ki, egy dudaszóra beeső tempóval és egy blokkal, ott "hivatalos" lett a hazai siker. James Borrego nagyon elégedett volt játékosaival, ráadásul további jó hír számukra, hogy négy kihagyott meccs után visszatérhetett Terry Rozier is - 5-2-vel állnak, egyelőre minden rendben van náluk. 

Lillard továbbra sem Lillard. A Portland vezére legutóbb egy jó meccset játszott, úgy tűnt, hogy kezd kijönni a szezon eleji hullámvölgyből, most viszont ismét visszasüllyedt: 5/20-as mezőnymutatóval és 2/14 triplával szenvedett össze 14 pontot, így bár a 12 gólpassza szép, de megint elmondhatjuk, hogy az ő átlagos dobóformájával akár nyerhettek is volna a vendégek. CJ McCollum (25 pont, 8 gólpassz), vagy Anfernee Simons (19 pont, 5/8 tripla) igyekezett, ők is vigyáztak a labdára, nekik is volt 30 gólpasszuk, de a második félidőben a szenzációsan játszó Charlotte egyszerűen túldobta őket - ezzel idegenben továbbra is nyeretlenek, összességében pedig 3-3-ra állnak. 

A Hornets legjobb dobói: Ball 27/12, Oubre Jr. 26/18, Bridges 19/9
A Trail Blazers legjobb dobói: McCollum 25/12, Simons 19/15, Powell 14/6, Lillard 14/6

 

Milwaukee Bucks - Utah Jazz 95-107

Papírforma. A Bucks keretét elnézve nem lehetett kérdés, hogy nyernie kell a Jazznek, az idei első vereségét éppen előző este elszenvedő csapat pedig teljesítette is a feladatot: az első negyedet behúzta hét ponttal és később is folyamatosan elöl járt, volt már 17 pontos fórban is és egyetlen másodpercig sem került hátrányba. Donovan Mitchell (28 pont, 4/9 tripla) és Mike Conley (20 pont, 4/7 tripla) párosa intézte a szükséges támadójátékot, védekezésben pedig fegyelmezetten tették a dolgukat az erőtlenné váló Milwaukee-val szemben - gond nélkül hozták a kötelezőt és 5-1-gyel továbbra is ott vannak a legszűkebb nyugati élmezőnyben.

Vissza kell térniük a sérülteknek. Khris Middleton betegség miatt kihagyta ezt a meccset, így az eredeti Bucks-kezdőből már csak Giannis Antetokounmpo volt bevethető, aki ráadásul szintén nem volt önmaga: csak két büntetőt harcolt ki és kilenc kétpontos kísérlete mellett tizenegy triplába állt bele. A 25 pont, 7 lepattanó és 6 gólpassz nem rossz tőle, de nem mentek vele semmire, érdemi esélyt nem kaptak a Jazztől - alig 40%-kal céloztak mezőnyből, 29%-kal tripláztak és csapatszinten összesen hat büntetőt dobhattak, teljesen meg voltak lőve támadásban. A szezon eddigi legsúlyosabb sérüléshullámával sújtott bajnok így zsinórban harmadszor kapott ki, mindháromszor otthon és már 50% alá zuhant a mérlege - nagyon kellenének vissza a sérültjeik, különben komoly bajba kerülhetnek itt az első hetekben. 

A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 25/9, Allen 18/15, Portis 15/3
A Jazz legjobb dobói: Mitchell 28/12, Conley 20/12, Clarkson 15

 

Brooklyn Nets - Detroit Pistons 117-91

Ahogy kell. Esélyes nagycsapathoz méltó módon hozta a kötelezőt a Brooklyn, a hazaiak a még szorosabb első negyed után rátettek egy lapáttal és a nagyszünetig 15 pontos fórt építettek fel, majd a fordulás után is kényelmesen növelték a különbséget és végül úgy nyertek, hogy bőven jutott idejük pihenni is. Kevin Durant (27 perc, 23 pont, 5 gólpassz, 10/13 mezőnyből), James Harden (29 perc, 18 pont, 10 lepattanó, 12 gólpassz) és LaMarcus Aldridge (21 perc, 16 pont, 7/8 mezőnyből) is rendkívül hatékonyan dolgozott, csapatszinten pedig egészen brutális, 65%-os (!) mezőnymutatóval zártak - Harden egyébként ezzel a tripla-duplával utolérte a vonatkozó listán Larry Birdöt és úgy fogalmazott a meccs után, hogy végre "egy igazán jó csapat jeleit mutatták". A Barclays Center közönségét most maximálisan kiszolgálta Steve Nash csapata és sorozatban második sikerükkel talán elkezdték összeszedni magukat, legalábbis támadásban most tomboltak egyet az eddigi erőlködés után - szerda este az Atlantát fogadják, az egy fokkal azért komolyabb teszt lesz majd. 

Esélytelen Detroit. A vendégek előző este szerezték meg az idei első győzelmüket, most viszont sem energiában, sem minőségben nem tudták megközelíteni a Brooklyn szintjét - ugyan a meccs után elmondták, hogy keményebbé kell válniuk, mert túl erőtlenek voltak, de igazából nem volt esélyük semmire. Az 1/1-es Cade Cunningham a debütálása után kihagyta a back-to-back második felét, a teljes kezdőötös összesen (!) 37 pontot tudott szerezni, úgyhogy a simánál is simább volt a mérkőzés - legközelebb majd a Milwaukee-t fogadják már hazai pályán. 

A Nets legjobb dobói: Durant 23/3, Harden 18/12, Aldridge 16
A Pistons legjobb dobói: Joseph 13/3, J. Jackson 12/6, Grant 11/3

 

Los Angeles Lakers - Houston Rockets 95-85

Nem szépen, de egyértelműen. Nem gálázott ezen a mérkőzésen a Lakers, de Frank Vogel csapata összességében mégis teljesen simán pipálta ki a kötelező hazai győzelmet - az első negyed után 12, a nagyszünetben 19, később pedig 28 ponttal is vezetett, csak a záró etapot engedte át a Houstonnak, ezért lett szorosabb a vége. Támadásban viszont nagyon szenvedett a társaság, LeBron James dobásai nem ültek (6/19 mezőnyből, 0/6 tripla), Anthony Davis sem találta a gyűrűt (7/17 mezőnyből, csak 2 kiharcolt büntető), a Bradley-Monk duó 0/8 triplát "tett hozzá" és igazából csak két játékost tudunk dicsérni: Russell Westbrook (20 pont, 8 lepattanó, 9 gólpassz) sem célzott pontosan, de vele a parketten +25-ben voltak és nagy energiát hozott, míg a padról beszálló Carmelo Anthony 23 ponttal és 5/8 triplával a legjobb dobója, 2 labdaszerzéssel és 4 blokkal pedig a legeredményesebb védője is lett a csapatnak. Hátul egyébként utoljára 2003 decemberében hozott ilyen számokat és Vogel is őt dicsérte az összecsapás után - nem szépen, nem látványosan, de egyértelműen nyertek, úgyhogy most már 50% felett van a mérlegük. 

Tanulóidőszak. A Rockets a 25 eladott labdával és a 14 kihagyott büntetővel konkrétan lábon lőtte saját magát, bár Stephen Silas szerint a labdavesztéseikből jó párat a Lakers remek védekezése kényszerített ki, az még hagyján - viszont a "maguktól" vétett hibákat most már ki kell javítani, mert meccsről meccsre ugyanazokat követik el. Az újonc Jalen Green végül alig hét pontot szerzett, mert faultgondokba került és mire visszatért, már meglógott a Los Angeles - nem volt esélyük semmire, a végén kicsit kozmetikáztak az eredményen, de a támadójátékuk olyan szinten volt reménytelen, hogy azt a számok sem írják le jól. Most maradnak LA-ben és két nap múlva újra a Lakersszel találkoznak, aztán mennek tovább Phoenixbe, Denverbe, majd a Golden State-hez, úgyhogy nehéz időszak vár rájuk. 

A Lakers legjobb dobói: Anthony 23/15, Westbrook 20/6, Davis 16
A Rockets legjobb dobói: Gordon 17/12, Wood 16/3, Porter Jr. 13/3

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus