Szétfutotta a Clipperst az OKC, lenyomta a Sunst a Mavs

Jobb volt a Lakersnél a GSW, nem hibázott a Denver és a Boston sem, jól játszott Philadelphiában a Knicks, a Magictől kapott ki a Cavs: ez történt az NBA-alapszakasz első All-Star utáni játéknapján.

Dallas Mavericks - Phoenix Suns 123-113

Nagy formában van a Dallas párosa. Az All-Star szünet sem lassította le Luka Doncicot és Kyrie Irvinget, akik már a pihenő előtt is magasabb fokozatra kapcsoltak, és a kihagyás után is ott folytatták, ahol előtte abbahagyták. Doncic végül 41 pontos, 11 gólpasszos estét rakott össze 6/11 triplával, Irving pedig rengeteg látványos, akrobatikus, energikus megoldást bemutatva 29 pontot dobott és 5/8 hármast emelt a gyűrűbe - kettejük játéka pedig még a szintén nagy tűzerőt felvonultató Phoenixnek is sok lett. Az első félidő még szorosan alakult, a nagyszünetben a Suns vezetett három ponttal és volt közte 11 egység is a vendégek javára, de aztán összekapta magát a Mavericks, és egy 16-0-s (!) rohammal megfordította a küzdelmet - összességében egy 33-9-es időszakot rakott össze Jason Kidd legénysége, a Phoenix pedig erre már nem tudott válaszolni. A negyedik negyedben megvolt a kétszámjegyű hazai fór, 15 ponttal is vezetett a Dallas, amely végül 19 bedobott triplával nyerte meg a rangadót és érte utol ellenfelét a tabellán - nem mellesleg zsinórban hetedik sikerét aratta, és az egymás elleni párharcot is behúzta 2-1-re.

Egy kihagyás sem fért bele. Frank Vogel, a Suns vezetőedzője szerint egyszerűen bealudtak a harmadik negyed elején, támadásban ötlettelenek voltak, stagnált a játékuk, védekezésben pedig nem figyeltek eléggé, amit főleg Irving, de Doncic is megbüntetett - onnantól pedig verve voltak, egyrészt hátrányba kerültek, másrészt az ellenfél sztárjai olyan ritmust fogtak, ahonnan nem volt visszaút. Bradley Beal játéka elöl-hátul hiányzott, és bár Devin Booker eljutott 35 pontig, de Kevin Durant csak 23 egységet hozott össze 22 dobásból, illetve egyetlen gólpassz esett ki a kezéből, ő eléggé szenvedett PJ Washingtonékkal szemben. Ez így együtt nem fért bele, és bár a szünet előtt ők is jó formában voltak (hatból ötöt nyertek), de ez msot jó ébresztő lehetett számukra, hogy újraindult a szezon, vége a pihenőnek...

A Mavericks legjobb dobói: Doncic 41/18, Irving 29/15, Washington 12/6, Hardaway Jr. 12/3
A Suns legjobb dobói: Booker 35/6, Durant 23/6, Gordon 16/12

 

Oklahoma City Thunder - Los Angeles Clippers 129-107

A második félidő a Thunderé lett. Az első két negyedben még nem alakult ki nagy különbség, szinte fej-fej mellett haladtak a felek, a nagyszünetben csak két ponttal vezetett az OKC, de aztán a fordulás után feljebb tudott kapcsolni elöl-hátul és elkezdett meglógni - Josh Giddey helyett Isaiah Joe kezdte a második félidőt, és ő gyorsan beszórt kilenc pontot, amivel 7-10 egység közé nőtt a hazai előny. Ezt a lendületet pedig a Clippers sehogy sem tudta megtörni, a harmadik negyed végén már 14 pont volt közte, és a kisszünet sem hozott változást, úgyhogy a záró etapban simán dűlőre vitte és megnyerte a kiemelt rangadót a Thunder - hamar húsz pont fölé hízott a távolság, és összességében egyértelműnek nevezhető a vendéglátó sikere. Shai Gilgeous-Alexander remek formában tért vissza a szünetről (31 pont, 8 gólpassz, 2 blokk), de az egész csapat remekül működött, 56%-kal dobtak mezőnyből, 49%-kal szórtak be 17 triplát, védekezésben is megvolt az energiájuk a második félidőben, és összeségében 12 (!) blokkot osztottak ki, amellyel magukat is tüzelték, és a Los Angelest is demoralizálták. Chet Holmgren szerint nagyon élesek voltak, nagyon jól kommunikáltak, ez volt a kulcs, ezzel a sikerrel pedig egyrészt másfél meccsre növelték az előnyüket riválisukkal szemben, másrészt 2-1-re megnyerték az egymás elleni párharcot, ami még számíthat a végelszámolásnál.

Lapos volt a Clippers. Tyronn Lue vezetőedző szerint még nem volt kellően éles a szünetről visszatérő Los Angeles, mint mondta, rengeteg olyan támadásuk volt, amikor a labdabirtoklás első felét megcsinálták, és eljutottak a festékig úgy, ahogy akartak, de ott rozsdásak voltak, nagyon sok rossz döntést hoztak, és ez okozta a vesztüket - ebből kapták a sok blokkot, és ebből engedtek el sok rossz ütemű dobást is. A tripláik sem estek be, csak 12/32-t dobtak távolról, és ezekből a rossz vállalásokból rengeteg leindítást kaptak: az OKC 30-10-re nyert fastbreakből, vagyis nemes egyszerűséggel átrohant ellenfelén. Fontos lett volna nyerni ezen a meccsen, de csak egy félidőig tudták pórázon tartani a Thundert, utána pedig összeomlottak, úgyhogy a következő találkozóra lesz min javítaniuk.

A Thunder legjobb dobói: Gilgeous-Alexander 31/9, Dort 19/9, Williams 18/6
A Clippers legjobb dobói: Leonard 20, Powell 19/12, Harden 17/9

 

Golden State Warriors - Los Angeles Lakers 128-110

Sima Warriors. Ezen a meccsen már az első félidőben is tíz pont feletti előnyt alakított ki a Golden State, amely Steph Curry vezetésével végig irányította az összecsapást - a hazaiak vezére már az első negyedben 16 pontot dobott, a nagyszünetben 25-nél járt, és bár a fordulás után visszavett, de a csapatát így is sikerült felpörgetnie. Curry végül 32 ponttal, 8 gólpasszal és 6/13 triplával zárt, mellette Andrew Wiggins (20 pont, 8/14 mezőnyből) is jól játszott, a kispadról 17 ponttal és 2 blokkal szállt be Trayce Jackson-Davis, és a védekezésük is egyben volt, úgyhogy nem engedtek nagy futásokat a Lakersnek, és a harmadik negyedben nagyjából eldöntötték a küzdelmet - volt már 21 is közte, a Los Angelesben pedig nem volt energia a felzárkózáshoz. A GSW így jól tudta kezdeni az AS utáni időszakot és fél meccsre megközelítette a tabellán a Lakerst, úgyhogy a playin-részvétel egyre stabilabbnak tűnik a csapat számára - Steve Kerr vezetőedző pedig arról beszélt, hogy a következő idegenbeli túra környékén akár Chris Paul is visszatérhet.

LeBron nélkül ennyit tudott a Lakers. A szünet előtti utolsó meccset is kihagyta LeBron James egy bokasérülés miatt, majd az All-Star gálán pályára lépett, ezúttal viszont ugyanazzal a bokasérüléssel ülte ki ezt a derbit - Darvin Ham szerint folyamatosan változik az állapota, lehet, hogy holnap már bevethető formában lesz. Így viszont sem elöl, sem hátul nem volt elég tartás az arany-lilákban, Anthony Davis (27 pont, 15 lepattanó, 3 blokk) igyekezett, a Russell-Reaves hátvédpár is hozzátett 34 pontot és 13 gólpasszt, de ez az olajozottabban működő Warriors ellen nem volt elég, úgyhogy hétből hat győzelem után kikaptak. Most fogadják a Spurst, aztán februárt a Suns és Clippers elleni idegenbeli derbikkel zárják, mielőtt jön egy hatmeccses hazai szériájuk több rangadóval - nehéz időszakuk jön, vízválasztó lesz, hogy itt hogyan szerepelnek majd.

A Warriors legjobb dobói: Curry 32/18, Wiggins 20/6, Jackson-Davis 17
A Lakers legjobb dobói: Davis 27, Russell 18/9, Reaves 16/6

 

Sacramento Kings - San Antonio Spurs 127-122

Jól játszott a Spurs, de egy fokkal több volt a Kingsben. Szoros meccset láthattunk, amelyen a második negyedben látott futás döntött végül a Sacramento javára, ott tudott meglógni a vendéglátó tíz pont körüli előnnyel, és bár a San Antonio utána tartotta a lépést, és egészen a legvégéig közel tudott maradni, de fordítani nem volt lehetősége. A Kings ugyanis nagyon gördülékenyen, döccenők nélkül támadott, Domantas Sabonis újabb kiemelkedő meccset hozott (22 pont, 11 lepattanó, 11 gólpassz), De'Aaron Fox 28 pontot szórt, de még Kevin Huerter és Malik Monk is átlépte a 20-as határt - 56%-kal mezőnyöztek és 39%-kal tripláztak, megvolt a ritmusuk. A túloldalon Devin Vassell 32 ponttal próbálta húzni a Spurst, Victor Wembanyama 19 ponttal, 13 lepattanóval, 4 gólpasszal, 5 labdaszerzéssel és 5 blokkal (!) zárt, de csak 9/21-et dobott, és bár összesen hat játékosuk is eljutott legalább tíz pontig, illetve csapatszinten ők is 50% felett céloztak mezőnyből, de a Sacto egy árnyalattal egyszerűen jobbnak bizonyult náluk. Mivel a texasiak nem az eredményt célozzák idén sem, így nagyon azért nem lehetnek elégedetlenek, a játékuk egész jól nézett ki, Wembanyama megint bődületes dolgokat művelt, úgyhogy jó úton járnak a tanulási folyamatban...

A Kings legjobb dobói: Fox 28/6, Sabonis 22, Huerter 21/15, Monk 21/3
A Spurs legjobb dobói: Vassell 32/9, Wembanyama 19/3, Johnson 18/6

 

Chicago Bulls – Boston Celtics 112-129

Nem volt válasz a bostoni triplákra. Az erős második negyedének köszönhetően a Bulls vezetett még a nagyszünetben, de a harmadik negyedben ismét megrázták magukat a vendégek, 37-21-re nyerték meg ezt a játékrészt, és innentől már nem is néztek hátra. A Celtics ezúttal a kiváló triplázásának köszönheti a győzelmet, 23/47 kísérletük célba ért, miközben a Bulls csak 28 alkalommal próbálkozott távolról. Ezúttal Derrick White vitte a prímet a 28 pontjával és sokoldalú teljesítményével, amibe belefért 5/10 tripla is. Jayson Tatum szintén 5/10-tel zárt kintről a 25 pontja, 7 lepattanója, 5 gólpassza és 3 labdaszerzése mellett, és Jaylen Brown (21 pont, 5 lepattanó, 5 gólpassz, 3/5 tripla) is hozott egy korrekt teljesítményt. A hazaiaknál Nikola Vucevic 22 ponttal és 14 lepattanóval masszív dupla-duplát ért el, részben az ő támadólepattanóinak köszönhetően 11 dobással többet is ereszthetett el a Bulls a meccs során, de Coby White (20 pont, 6/17 mezőnyből) és DeMar DeRozan (19 pont, 7/17 mezőnyből) sem tudott igazán hatékony lenni, ahogyan Ayo Dosunmu (14 pont, 7 lepattanó, 8 gólpassz) sem ezzel tűnt ki igazán.

A Bulls legjobb dobói: Vucevic 22, C. White 20/12, DeRozan 19/3
A Celtics legjobb dobói: D. White 28/15, Tatum 25/15, Brown 21/9

 

New Orleans Pelicans – Houston Rockets 127-105

Ingram hiánya is belefért. A Rocketsnél visszatért Fred VanVleet a sérülését követően, míg a Pelicansnál betegség miatt nem tudta vállalni a játékot Brandon Ingram, de a hazaiak ezzel együtt is magabiztos győzelmet arattak. Zion Williamson 27 ponttal és 9 gólpasszal diktálta a tempót, tőle CJ McCollum sem maradt el a 28 pontjával, valamint 6-6 lepattanójával és gólpasszával, de Jonas Valanciunas (20 pont, 14 lepattanó) és Herbert Jones (17 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz, 7 labdaszerzés) is komoly szerepet játszott a hazaiak győzelmében. Amíg a Pelicans 52,1 százalékkal dobott, addig a Rockets játékosai megálltak 43,9 százaléknál, és a vendégek 24 alkalommal adták el a labdát, amiből 34 pontot szerzett ellenfelük. Ime Udoka alakulatából csak Amen Thompson (22 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz, 3 blokk) és Alperen Sengün (20 pont, 9 lepattanó) tudott komolyabb veszélyt jelenteni a Pelicans gyűrűjére, miközben VanVleet 2/8 jó dobással tért vissza, míg Jalen Green 3/14-et szenvedett össze.

A Pelicans legjobb dobói: McCollum 28/12, Williamson 27, Valanciunas 20/6
A Rockets legjobb dobói: Thompson 22/3, Sengün 20/3, Whitmore 13/6

 

Denver Nuggets – Washington Wizards 130-110

Jokics írja a történelmet. Nikola Jokics eddig egyetlen NBA-s ellenfelével szemben nem jegyzett tripla-duplát, viszont most a Wizards-ot is kipipálhatta, ezzel csatlakozott LeBron Jameshez és Russell Westbrookhoz: már a nagyszünetben egyetlen gólpasszra volt ettől, végül 31 perc alatt 21 pontot, 19 lepattanót és 15 gólpasszt ért el, miközben 10/10 mezőnykísérletét értékesítette, és csak egyetlen büntetőt rontott el. Jokics körül a társak is hoztak egy erős átlagot, Michael Porter Jr. (22 pont, 11 lepattanó) dupla-duplázott, Jamal Murray (18 pont, 8 gólpassz) sem járt ettől messze, és rajtuk kívül még négyen értek el kétszámjegyű termést, így a padról érkező Christian Braun (12 pont, 10 lepattanó) is. A vendégeknél is volt egy érdekes kispados teljesítmény, Jordan Poole ugyanis kikerült a Wizards kezdőjéből, és el is jutott 18 pontig, de mindössze 4/17 jó dobása akadt. Egyedül Kyle Kuzma dicsérhető igazán, 31 ponttal, 12 lepattanóval és 6/8 triplával próbálta húzni csapatát, de vele együtt is 38,5 százalékkal dobtak csak mezőnyből, az All-Star szünet előtt kiváló formának örvendő Deni Avdija is megállt 2/12-nél.

A Nuggets legjobb dobói: Porter Jr. 22/6, Jokics 21, Murray 18
A Wizards legjobb dobói: Kuzma 31/18, Poole 18/9, Jones 13/9

 

Utah Jazz – Charlotte Hornets 107-115

Megmaradt a Hornets lendülete. Az All-Star szünet előtt sorozatban három meccset nyert a Hornets, és ugyan jól kezdték ezt a meccset is, sokáig mégis úgy tűnt, hogy megszakadhat ez a sorozatuk, de a negyedik negyedben összeraktak egy 14-0-s futást, és végül 30-17-re behúzták az utolsó játékrészt, ezzel a győzelem is az övék lett. A vendégek élére Miles Bridges állt 26 ponttal, 14 lepattanóval és kulcsfontosságú kosarakkal, mellette Grant Williams 24 ponttal és 6/11 triplával húzta szét a pályát, de a Miller-Mann kettős is összeszedett együtt 29 pontot, és mindketten jól dolgoztak a mezőnyben is. A Jazznél Lauri Markkanen nem igazán találta a dobásait, leginkább a 9/10 bedobott büntetője miatt ért el 21 pontig a 9 lepattanója és 6 gólpassza mellett, de Collin Sexton (17 pont, 5 gólpassz) és Jordan Clarkson (15 pont, 8 lepattanó, 4 gólpassz) estéje is hasonló volt, a két hátvéd 8/22-vel célzott mezőnyből, miközben bedobtak 14/16 büntetőt. Mindkét csapat 43 százalék környékén dobott mezőnyből, de amíg a hazaiak 9/39, addig a vendégek 20/42 triplát süllyesztettek el, és ezzel a Hornets egy hosszú sorozat végére is pontot tett, 2006. március 1-e után nyertek ismét a Jazz otthonában.

A Jazz legjobb dobói: Markkanen 21/6, Sexton 17/6, George 16/6
A Hornets legjobb dobói: Bridges 26/12, Williams 24/18, Miller 16/9

 

Cleveland Cavaliers – Orlando Magic 109–116

Meglepte a Magic a Clevelandet. A Cavaliers a liga egyik legjobb formában lévő csapataként fogadta az Orlandót, hiszen legutóbbi húsz meccséből tizennyolcat nyert meg az ohiói alakulat. Donovan Mitchell összeszedett egy kisebb betegséget, így nem tudta ezen az estén vállalni a játékot, ezt pedig próbálta is kihasználni a vendég egylet, amely határozottabban és koncentráltabban kezdte az összecsapást. A floridai keretben eloszlottak a pontok, a padról kiválóan beszálló Moritz Wagner (22 pont, 7 lepattanó) volt a húzónév, de testvére Franz Wagner (14 pont, 4 lepattanó, 4 gólpassz) és Cole Anthony (13 pont, 6 gólpassz) is szorgoskodott. Persze a Cavs sem adta könnyen magát, a Darius Garland (18 pont, 10 gólpassz), Jarrett Allen (18 pont, 10 lepattanó) és Max Strus (18 pont, 4 lepattanó, 6 gólpassz) alkotta trió végig tapadt a Magicre, ám kisebb meglepetésre a festékben jobb volt az Orlando és a kispadja is többet tett hozzá, így Jamahl Mosley tanítványai elorozták a sikert Clevelandből.

A Cavaliers legjobb dobói: Garland 18/9, Strus 18/3, Allen 18
A Magic legjobb dobói: M. Wagner 22/3, F. Wagner 14/3, Anthony 13/3


Indiana Pacers – Detroit Pistons 129–115

Hozta a kötelezőt a Pacers. Miután a Detroit kiárusította a veteránjait, egyértelműen felvette annak a csapatnak a szerepét, amelyet mindenkinek kötelező legyőznie. Az Indiana kisebb hullámvölgybe került az All-Star hétvégét megelőzően, így jobb ellenfelet nem is kívánhatott volna magának a folytatásra. Ennek megfelelően alakult a találkozó, a házigazda Tyrese Haliburton (25 pont, 13 gólpassz), Pascal Siakam (20 pont, 4 lepattanó) és T.J. McConnell (16 pont, 6 lepattanó, 5 gólpassz) vezérletével 42–25-re nyerte az első, míg 30–18-ra a második negyedet, ezzel viszonylag hamar el is döntve a győztes csapat kilétét. A nagyszünetet követően így már kénye-kedve szerint rotálhatott Rick Carlisle vezetőedző, miközben Cade Cunningham (30 pont, 5 lepattanó, 8 gólpassz) és Jalen Duren (15 pont, 13 lepattanó) révén a Pistons erejéből már csak az eredmény kozmetikázására futotta.

A Pacers legjobb dobói: Haliburton 25/12, Siakam 20/6, McConnell 16/6
A Pistons legjobb dobói: Cunningham 30/12, Duren 15, Fontecchio 14/6, Ivey 14/3


Philadelphia 76ers – New York Knicks 96–110

Embiid nélkül továbbra sem megy. A Philly a legutóbbi tíz meccséből csak hármat tudott megnyerni, ami persze nem meglepő Joel Embiid hiányában, bár a Knicks sincs jobb passzban, hiszen ott meg Julius Randle és OG Anunoby maródi, minek eredményeképpen sorozatban négy vereséggel a tarsolyban érkezett a New York Philadelphiába. Aztán a vendég alakulat tett róla, hogy ne legyen túlságosan sokáig nyitott az összecsapás sorsa, a fantasztikusan triplázó Bojan Bogdanovic (22 pont, 6/6 tripla), valamint Jalen Brunson (21 pont, 12 gólpassz) és Precious Achiuwa (18 pont, 11 lepattanó) révén pillanatok alatt felépített egy bő húsz pontos fórt Tom Thibodeau egylete. Tyrese Maxey (35 pont, 6 lepattanó, 5 gólpassz) próbálta ugyan életben tartani a hazaiak esélyeit, de mivel érdemben nem nagyon tudtak mellé felnőni a társak, így a New York kászálódott ki a gödörből.

A 76ers legjobb dobói: Maxey 35/12, Hield 14/12, Oubre Jr. 14
A Knicks legjobb dobói: Bogdanovic 22/18, Brunson 21, Hart 18/6, Achiuwa 18/3


Toronto Raptors – Brooklyn Nets 121–93

Nem volt esélye a Brooklynnak. A Nets Jacque Vaughn menesztésével és Kevin Ollie vezetőedzővé emelésével töltötte az All-Star szünetet, a szakmai stáb pedig nagyobb tüzet és akaratot várt volna el a csapat tagjaitól, amihez a Raptors akár ideális partner is lehetett volna. Nem lett! A Brooklyn nemes egyszerűséggel képtelen volt arra, hogy levédekezze a Toronto gyorsindításait (46 pontot szerzett a kanadai gárda ebben a műfajban), miközben Gary Trent Jr. (25 pont, 5/7 tripla), Immanuel Quickley (24 pont, 6 lepattanó) és Scottie Barnes (18 pont, 12 lepattanó) is megszórta magát, így a meccs egy szakaszában már harmincnégy pont volt a felek közötti differencia. A Nets az utolsó negyed kezdetére teljesen elengedte ezt a találkozót, ami nem is csoda, mivel Mikal Bridges (21 pont, 4 lepattanó) és Cam Thomas (19 pont, 4 gólpassz) párosa mellett nem nagyon lehetett más játékosát dicsérni.

A Raptors legjobb dobói: Trent Jr. 25/15, Quickley 24/15, Barnes 18/3
A Nets legjobb dobói: Bridges 21/12, Thomas 19/6, Walker IV. 11/9

 

Az alapszakasz tabellája itt megtekinthető!

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus