Szétvédekezte az OKC-t a Bucks, gálázott a Miami

150-145-re nyert a Lakers, legyőzte a Clipperst a Philly, kikapott Minnesotában a GSW: a legutóbbi NBA-játéknap eseményei.

Milwaukee Bucks - Oklahoma City Thunder 118-93

A playoffra hangol a Bucks. Közel két hónap után, január 31-e óta először állt rendelkezésre a Milwaukee teljes kezdőötöse,és a társaság most azért jelezte, hogy mire képes, ha ereje teljében van: sima győzelmet aratott a nyugati második helyezett ellen. A szoros első félidő után a harmadik negyed volt a döntő, azt 34-17-re húzta be Doc Rivers együttese, amikor egy 16-0-s futással lógott meg - bő hat percig nem engedett kosarat az OKC-nek, az itt megszerzett előnyét pedig nemcsak beosztotta, de növelni is tudta a folytatásban. Giannis Antetokounmpo (30 pont, 19 lepattanó, 13/18 mezőnyből) remeklése mellett Khris Middleton egy minimalista tripla-duplát (11 pont, 10 lepattanó, 10 gólpassz) rakott össze, és Damian Lillard 11 pontja is belefért, nem kellettek az extrák, ugyanis szétvédekezték a Thundert, amire nem nagyon volt még példa ebben a szezonban. A játékosok szavaiból az látszk, hogy az önbizalmuknak jót tett ez a teljesítmény és ez a végeredmény, a keleti második helyük szinte biztosra vehető, úgyhogy ideje a playoffra hangolni, arra összerakni a most egészséges keretet, a rotációt, és mindenkit megfelelő állapotba hozni a szezon érdemi részére.

Gyenge nap az OKC-től. Negatív szezoncsúcsot jelentő 93 pontot és 37%-os mezőnymutatót prezentált a Thunder, amelynél január 16-a óta először fordult elő, hogy 20 pont alatt tartották Shai Gilgeous-Alexandert - a vezér 12 egységnél állt meg, 2 gólpasszára 4 eladott labda jutott, a Bucks fizikális védekezés ellen nem találta a megoldásokat. Chet Holmgren 1/10-es mezőnymutatója és "érvénytelen" teljesítménye sem a kirakatba való, így pedig nem is lehetett érdemi esélyük, az volt a csoda, hogy a nagyszünetig hogyan voltak partiban - a válasz pedig náluk is a védekezés volt, Giannison kívül megfogták a Milwaukee-t. A fordulás után azonban a hazaiak sebességet tudtak váltani, a Thundernek pedig maradt a sima vereség, amiből sok tanulságot vonhatnak le a playoffra - a negyedik Clippers előtt így is van öt meccs előnyük, úgyhgoy a top3-as kiemelésük nekik is elég valószínű, ennek tudatában készülhetnek a folytatásra.

A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 30, Portis 15, B. Lopez 14/6
A Thunder legjobb dobói: Giddey 19/12, Jal. Williams 18/3, Gilgeous-Alexander 12

 

Miami Heat - Cleveland Cavaliers 121-84

Minden klapolt a Heatnél, semmi nem működött a Cavsnél. Nagyjából így összegezhetjük ezt a valószínűtlen kiütést, hiszen a Herro, Jaquez, Love, Robinson sort nélkülöző Miami ízekre szedte a Mitchell és Strus nélkül kiálló Clevelandet. A floridaiaknál valahogy minden a helyén volt, minden védekezés és minden támadás úgy alakult, ahogy kellett, volt 13 labdaszerzésük, rengeteg zsákolásuk és könnyű kosaruk, a 18 ponttal (!) legjobb dobónak bizonyuló Haywood Highsmith pedig úgy fogalmazott, hogy a közönségüknek már nagy szüksége volt egy ilyen estére. A Heat 21 ponttal vezetett a nagyszünetben, aztán tovább növelte a különbséget, és a negyedik negyedben már 45 (!) egység is volt a felek között - ez volt a legnagyobb Heat-előny egy meccs során 2013 májusa óta, ami azért elég beszédes. A könnyed kiütés miatt Erik Spoelstra bőven spórolhatott a játékpercekkel, 25 fölé csak Delon Wright és Bam Adebayo jutott, míg a Cavsnél az az igazán árulkodó, hogy egyedül Evan Mobley érte el a 10 pontos határt, mindenki más ez alatt maradt - de legalább ők is hamar elengedhették az estét, a kezdőben senki nem játszott 22 percnél többet. A Miami így továbbra is hetedik, míg a Cavs harmadik Keleten, de mindketten óriási harcban vannak több csapattal is - a Cleveland viszont tízből hetedszer kapott ki, nem jó irányba halad...

A Heat legjobb dobói: Highsmith 18/12, Butler 15/3, Adebayo 15
A Cavaliers legjobb dobói: Mobley 15/6, Allen 9, Garland 9/3, Bates 9/9, Jones 9

 

Los Angeles Lakers - Indiana Pacers 150-145

A Lakersé a pontháború. 1987 óta nem dobott ennyi pontot a Los Angeles, de ez is csak szűken lett elég a támadásban ezúttal is elképesztő Pacers ellen: bár a harmadik negyed végén 116-99-re, magabiztosan vezettek a hazaiak, de az Indy egy 46 pontos záró etappal visszajött, és a hajrában egy labdányira zárkózott fel. Az utolsó percben aztán tíz pontot szerzett a Lakers, közte hat büntetővel a 25 egységgel záró Austin Reavestől, így végül nem rontotta el az estét az arany-lila alakulat, győzelemre váltotta a könnyed és látványos támadójátékot. Anthony Davis (36 pont, 16 lepattanó, 15/21 mezőnyből), LeBron James (26 pont, 10 gólpassz) és az említett Reaves mellett Spencer Dinwiddie-t is ki kell emelnünk, aki az eddigi legjobb meccsét játszotta Lakers-mezben, és 26 ponttal, 8/11 dobással, valamint 5 gólpasszal járult hozzá a közönségszórakoztató győzelemhez. A Pacersnél Pascal Siakam (36 pont, 12 lepattanó) volt a főkolompos, szenzációs csatát vívott Davisszel, és náluk összesen nyolcan jutottak tíz pont fölé, de sem ez, sem a 39 gólpassz nem lett elég - elsősorban azért, mert a kiharcolt büntetők aránya 43-16, a bedobottaké pedig 38-9 volt a Los Angeles javára.

A Lakers legjobb dobói: Davis 36/3, James 26/6, Dinwiddie 26/6
A Pacers legjobb dobói: Siakam 36, Turner 20/12, McConnell 17/3

 

Minnesota Timberwolves - Golden State Warriors 114-110

Nem ért végig a Warriors. A vendégek kezdték jobban a találkozót, az első negyedet kilenc ponttal nyerték, de vezettek tizenkettővel is, és abszolút stabil teljesítményt nyújtva még a nagyszünetben is ők jártak előrébb nyolc egységgel. A fordulás után azonban védekezésben kissé megborult az addigi kiegyensúlyozottságuk, a Wolves elkezdte bedobálni a tripláit és fel tudott gyorsulni, így elkezdett fordulni a kocka, de még a záró etapot is a GSW kezdhette előnyből - ott aztán hamar hátrányba került Steve Kerr alakulata, majd jöhetett a rendkívül kiélezett végjáték. Bő három perccel a vége előtt még 104-104 volt az állás, de a clutch játékokat végül a Minnesota oldotta meg: Mike Conley hármasa után jó védekezéseket és fontos lepattanókat villantottak, majd 11 másodpercnél Anthony Edwards harcolt ki faultot és dobott be két büntetőt, végül Klay Thompson kezében maradt a Warriors egyenlítése - az a lepattanó is Edwards kezében landolt, aki egy újabb büntetővel beállította a végeredményt. A Golden State oldalán Kerr felelőssége került elő a mérkőzés után, Curry ugyanis jó formában mozgott, 31 pontot dobott 5/11 triplával, de csak 30 percet volt pályán, és a harmadik negyedben, még előnyben lecserétle őt az edzője, majd kilenc játékpercig ültette a kispadon - ez alatt fordult meg a találkozó, és beszédes, hogy vele a parketten még +6-ban zárt a GSW. 

21 tripla a Wolvestól. A Minnesota rendkívül pontatlanul kezdte az összecsapást, az első 17 labdabirtoklásukból nyolcszor (!) is eladták a játékszert, és negatív szezoncsúcsot jelentő 18 egységet tudtak szerezni az első negyed során, emiatt kerültek hátrányba. Ezt követően azonban fokozatosan magukra találtak, és a második félidőben már rendkívül olajozottan működött a gépezet: a nagyszünet után 68 pontot tettek fel a táblára, és remek ritmusban szedték szét a Warriorst. Ezt végül a szezoncsúcsot beállító 21 bedobott tripla is igazolta, Naz Reid egeymaga 6/8-at, Anthony Edwards 4/8-at, Nick Alexander-Walker pedig 3/5-öt vállalt ebből, volt 30 gólpasszuk is, és végül nagy egyéni extra nélkül arattak fontos győzelmet - Edwards 23 ponttal, 6 lepattanóval és 8 gólpasszal volt vezér, de a gördülékeny támadójáték miatt ez is elég volt a második félidőben. Ezzel a sikerrel újra egy meccsen belül vannak a nyugati első helyhez képest, és a győzelmek számában utolérték a második OKC-t.

A Timberwolves legjobb dobói: Edwards 23/12, Reid 20/18, Gobert 17
A Warriors legjobb dobói: Curry 31/15, Thompson 16/9, Wiggins 15/6

 

Los Angeles Clippers – Philadelphia 76ers 107–121

Beragadt a rajtnál a Clippers. Először lépett pályára a Philadelphia ellen James Harden (12 pont, 4 lepattanó, 14 gólpassz) azok után, hogy a szezon elején nagy kálvária közepette távozott onnan, és összességében nem is játszott rosszul, csakhogy a 76ers ezen az estén legyőzte a Los Angeles-i gárdát. Pedig nagyon kellett volna ez a siker a kaliforniaiaknak, akiket egyre jobban szorongat a New Orleans, ám az első negyedben állva hagyta őket a vendég egylet. Az pedig, hogy a feldobás utáni perceket az „öltözőben töltötte” Tyronn Lue csapata, meg is pecsételte a sorsukat. Hiába hozta a számait Kawhi Leonard (20 pont, 6 lepattanó) és Paul George (18 pont) kettőse és hiába szállt be a kispadról remekül Nigel Powell (20 pont) az első játékrész leolvadásából már nem volt visszaút.

Kellett, mint egy falat kenyér. Joel Embiid sérülése óta nem találja önmagát a 76ers, így nem is meglepő, hogy visszacsúszott a playin-helyekre, s habár a Chicago öt meccsre van tőle, azért néha nem ártana nyernie. Ennek megfelelően nagyon magabiztosan kezdte a találkozót a gárda, 41–29-re hozva az első negyedet. A folytatásban próbált ugyan visszajönni a mérkőzésbe a vendéglátó, azonban Tyrese Maxey (24 pont, 6 gólpassz) a fordulást követően éledt fel (19 pontot dobva ebben a szakaszban), de Tobias Harris (24 pont, 4 lepattanó, 4 gólpassz) és Cameron Payne (23 pont, 5 lepattanó) is eljutott húsz pontig, a Philly pedig egy a záró felvonás elején felmutatott 15–2-es futással le is zárta az összecsapást.

A Clippers legjobb dobói: Powell 20/9, Leonard 20/3, George 18/12
A 76ers legjobb dobói: Maxey 24/9, Harris 24/6, Payne 23/15

 

Detroit Pistons – New Orleans Pelicans 101–114

Hozta a kötelezőt a Pels. Brandon Ingram kidőlése ellenére is a New Orleans volt a mérkőzés esélyese, hiszen a Pelicans stabilan tartja nyugati ötödik helyét, sőt a negyedik Clippers sincs tőle túlságosan messze. A Detroit ellenben újfent ligautolsó, persze ezért sokat is tett Monty Williams egylete, amely sorozatban öt fiaskóval a háta mögött fogadta ellenfelét. Kifejezetten érdekes képet festett az első negyed, a sérülések sújtotta házigazda ugyanis mindössze tíz pontig jutott, így lényegében már ekkor eldőlt a találkozó. A folytatásban próbált ugyan visszakapaszkodni a Pistons, ám Malachi Flynn (17 pont, 4 lepattanó, 4 gólpassz), Chimezie Metu (17 pont, 8 lepattanó) és Jaden Ivey (16 pont, 4 gólpassz) triójától csak annyira futotta, hogy szorosabbá tegye a mérkőzést. Vendég oldalon Zion Williamson (36 pont, 7 lepattanó, 6 gólpassz, 13/14 mezőnyből) tizenegy év elteltével hozta össze azt a bravúrt, hogy úgy dobott minimum harmincöt pontot, hogy egyetlen triplát sem emelt rá – 2013-ban Dwight Howard volt az, aki véghez vitte ugyanezt. A 2019-es draft első választottja mellett persze CJ McCollum (23 pont, 7 gólpassz) is hozta a tőle elvárhatót, így magabiztosan győzött a Pels.

A Pistons legjobb dobói: Flynn 17/9, Metu 17, Ivey 16/9
A Pelicans legjobb dobói: Williamson 36, McCollum 23/15, Marshall 14/12

 

 

Az alapszakasz tabellája itt megtekinthető!

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus