Több nyugati rangadó is az NBA terítékén

A rájátszás vagy a playin elérésének szempontjából több fontos mérkőzést is rendeznek az NBA soron következő fordulójában, mutatjuk, hogy mit érdemes tudni az előttünk álló játéknapról.

Charlotte Hornets – Orlando Magic 01:00


Ezen a keleti alsóházi összecsapáson két, szinte tét nélkül pályára lépő csapat találkozik, a Hornets és a Magic is komoly lemaradásban van a többiektől. A Charlotte az elmúlt időszakot meglepően jól teljesítette, zsinórban öt győzelemig is eljutott, ráadásul az Atlantát, a Minnesotát és a Miamit is meg tudta verni, néhány napja azonban LaMelo Ball bokája eltört, így a már Kevin Durantet is felsorakoztató Suns ellen nem lehetett legutóbb esélye a csapatnak. A Magic felváltva szerzi a győzelmeket és a vereségeket, az elmúlt tíz meccsüket 5-5-ös mérleggel hozták le Bancheróék, Ball sérülésével pedig az esélyek most feléjük billennek, meglátjuk, hogy képesek lesznek-e kihasználni a lehetőséget a vendégek.

 

Atlanta Hawks – Portland Trail Blazers 01:30


A közel azonos szinten lévő csapatok szoros meccset játszhatnak egymással, a Hawks már Quin Snyder vezetésével ostromolná az egyenes ágú playoffot, jelenleg a nyolcadik helyen áll és három meccs a lemaradása a Brooklynnal szemben, ami tekintve a Nets jelenlegi formáját, nem behozhatatlan. A Blazers elmúlt mérkőzései a győzelmek helyett inkább Damian Lillard egyéni teljesítményeiről szóltak, a Portland legendája az utóbbi tíz meccsén közel 40 pontot átlagol 50-40-90-es hatékonysággal, néhány napja kiesett a kezéből egy 71 pontos karriercsúcs is, legutóbb pedig 41-et szórt a Pelicansnak, abszolút MVP-formában kosárlabdázik. A csapatnak azonban az eredményekre is szüksége lenne, a vendégek jelenleg a tizenkettedik helyen állnak, de mivel mindössze másfél meccsre vannak a playintől a szoros nyugati középmezőnyben, így még bármi történhet. Könnyű helyzetben semmiképpen sem lesz Chauncey Billups csapata, Jusuf Nurkic még mindig sérült, ráadásul Anfernee Simons játéka is kétséges. Így a várakozások alapján ismét extra teher hárul majd Lillardra, az ő egyéni játékán fog múlni, hogy lehet-e esélye idegenben az új vezetőedzővel a stabil playinért harcoló Atalanta ellen. A palánk alatti küzdelem kulcsfontosságú lesz, ebben a bosnyák center hiánya miatt Capelával nagy előnye lehet a hazaiaknak, meglátjuk, hogy mire mennek egymással a csapatok.

 

Boston Celtics – Brooklyn Nets 01:30


A szezon egy korábbi szakaszában ez a párosítás komoly rangadónak számított volna, a Brooklyn átalakulásával ez azonban már csak maximum egy jól csengő meccsnek hangozhat. A Celtics hosszú idő után elveszítette a keleti első pozícióját, a Bucks nagy sikersorozata oda vezetett, hogy fél meccsel Giannisék mögé szorult a csapat, de a szezon alakulása szempontjából ez önmagában nem sokat jelent még. A Boston egyébként jó formában van, az elmúlt tíz meccséből nyolcat is megnyert, legutóbb pedig a Clevelandet is legyőzte, az esélyek tehát abszolút Tatumék mellett szólnak. A Nets zsinórban négy vereségből érkezik Bostonba, a csapat pocsék támadójátékot mutatott például a Bulls vagy a Bucks elleni meccseken is, legutóbb pedig 142 pontot kaptak a (még) rivális New Yorktól is. A vendégeknél Ben Simmons, Edmond Sumner és Watanabe sérült, a csapatok eddigi minden meccsét a Boston nyerte a szezonban, ilyen momentumok és formák mellett komoly meglepetés lenne, ha nem kelta söpréssel zárulna a felek egymás elleni párharca az alapszakaszban.

 

Chicago Bulls – Phoenix Suns 02:00


Itt az erőviszonyok egyértelműek, az elmúlt mérkőzésen megtörtént Kevin Durant phoenixi debütálása, ráadásul rögtön úgy tűnik, hogy a korábbi MVP mindenféle gond nélkül illeszkedik a Suns rendszerébe. A Phoenix egyébként is jó formában van, 7-3-as mérleget hozott az elmúlt időszakban, és hiába gyengébb az idegenbeli mérlege, ez elsősorban a december-januári komoly sérülések miatti visszazuhanásnak köszönhető, azóta azonban felépült a keret és még Durantet is soraikban tudhatják. A Bulls komoly küzdelmet vív a keleti top 10-ért, jelenleg éppen a vonal alatt vannak LaVine-ék, de másfél meccses hátrányuk nem behozhatatlan a Wizardsszal szemben. A Chicago négyből három győzelmet számlál az utóbbi napokban, ez papíron nem néz ki rosszul – egészen addig, amíg meg nem látjuk, hogy az elmúlt tíz meccsén is ugyanennyi győzelme van, ezt megelőzően ugyanis egy komoly gödörbe került a gárda, zsinórban hat meccset is elbuktak – az utolsó esélyeik egyikével élniük kell, ha egy utolsó rohamot akarnak indítani a playin eléréséért. A realitás nem az, hogy ehhez most egy lépéssel közelebb kerülnek, az esélyek egyértelműen a vendégek oldalán állnak, de okozott már idén meglepetéseket a Bulls, meglátjuk, hogy erre ezúttal lesz-e lehetőségük.

 

Miami Heat – New York Knicks 02:00


Ez a mérkőzés kiemelt jelentőséggel bír a csapatok között, és bár az utóbbi időben ellentétes utat jár be a Knicks és a Heat, de két közvetlen rivális egymás elleni mérkőzése mindig mindent fenekestül felfordíthat. A Heat pocsék formában van, az elmúlt öt meccséből csak egyet tudott megnyerni, ezzel már kicsúszott a legjobb hatból, jelenleg playin helyen állnak Butlerék. A Knicks ezzel szemben erőre tart Randle-ék remek formája, ez pedig éppen egy Heat elleni rangadóval vette kezdetét. A csapatok között három és fél meccs a különbség, a Heatnek ha nem is a NYK, de a Brooklyn megelőzése lenne a prioritás most az utolsó stabil rájátszást érő helyen. Kyle Lowry továbbra sem bevethető a hazaiaknál, de jelenleg még Jimmy Butler játéka sem biztos, ott lehet viszont a keretben a hosszú idő után visszatérő Omer Yurtseven, magas poszton mindig jól jön plusz egy ember Miamiban. A Knicks teljes kerettel várhatja a mérkőzést, emiatt és a kimagasló formájuk miatt is a rájuk teszi a legtöbb ember a voksát. Eddigi egyetlen egymás ellen találkozójukat február elején vívták a felek, akkor két ponttal nyert a New York, márciusban még ezen kívül kétszer játszanak egymással, ott sok minden eldőlhet – a Heatnek így lehetősége is adódhat akár meg is előzni ellenfelét, ahhoz azonban először ki kellene mászni az egyre mélyebbnek tűnő gödörből…

 

Oklahoma City Thunder – Utah Jazz 02:00


Fontos mérkőzés előtt áll mindkét csapat, a Thunder és a Jazz egymás közvetlen riválisaként várja a találkozót, mindössze két és fél meccs választja el egymástól a feleket. Az OKC most egy nehezebb időszakot él, Shai Gilgeous-Alexander az egészségügyi protokoll alá került és már az előző mérkőzésen sem állt csapata rendelkezésére, ma sem lehet ott a pályán – így azért nem lesz egyszerű a hazaiaknak kilábalniuk az ötmeccses nyeretlenségi sorozatukból. A Jazz az elmúlt öt találkozójából hármat is megnyert, bár néhány napja a Spurs ellen becsúszott vereség kellemetlennek bizonyult. A vendégeknél is lesz fontos hiányzó, rögtön kettő is, hiszen Collin Sexton mellett Jordan Clarkson is sérüléssel bajlódik. Így az erőviszonyok kiegyenlítettek lehetnek, az OKC-nek kulcsfontosságú lenne ez a siker, hiszen újra közelebb tudna kerülni a playin-vonalhoz, sztárja nélkül viszont semmiképpen sem lesz könnyű dolga. A két csapat pontosan egy hete játszott egymással, akkor a Utah egy ponttal, hosszabbításban tudott nyerni, azzal indult meg lefelé a lejtőn a Thunder, meglátjuk, hogy vezére nélkül képes lesz-e visszavágni a vendégeknek.

 

Denver Nuggets – Memphis Grizzlies 04:00


Egy héten belül másodjára találkozik a nyugati első két helyezett, és mivel azóta a Grizzlies is képes volt stabilizálni magát és győzelmeket szerezni, így ez valóban egy kiemelt rangadónak számít. A Nuggets továbbra is magabiztosan vezeti a konferenciát, öt meccs az előnye mai ellenfele előtt, tízből hét győzelemnél jár a csapat, Nikola Jokics pedig tripla-duplát átlagolva zsinórban harmadik MVP-trófeájáért van versenyben – finoman szólva nincsenek idén álmatlan éjszakáik a Nuggets-drukkereknek. A Grizzliesnél viszont voltak az elmúlt időszakban, a kevésbé eredményes periódusból azonban úgy tűnik, hogy sikerült kilábalniuk Morantéknek, jelenleg ötből négy győzelemnél járnak. A Denver hazai pályáján mindenkinek fel van adva a lecke, Jokicsék 28-4-es mérleget virítanak a saját csarnokukban, ezzel a legerősebb hazai mérleggel rendelkeznek a mezőnyben. Steven Adams továbbra is sérült Memphisben, az ő jelenléte hiányozhat a szerb MVP ellen, ezt leszámítva viszont várhatóan teljes keretekkel mérkőzik meg egymással a két csapat, minden bizonnyal egy jó iramú, kiélezett, rájátszás-hangulatú meccset láthatunk.

 

Golden State Warriors – New Orleans Pelicans 04:00


Ez a párosítás szintén egy nagy fontosságú mérkőzés lesz a nyugati versenyfutást illetően, igaz, hogy a Warriors az ötödik, a Pelicans pedig csak a tizedik, de a két csapat között mindössze csak két meccs a távolság. A GSW azok után, hogy februárban lépést tévesztett, most újra visszatért a helyes útra, zsinórban négy győzelmet szerezett a csapat, az előző játéknapon a Clipperst sikerült a vártnál simábban felülmúlniuk Thompsonéknak. A hazaiak ma back-to-back lépnek pályára és Steph Curry visszatérésére még néhány napot várni kell, de 26-7-es hazai mérlegükre joggal hivatkozhatnak, ha a mai esélyekről beszélünk, ha pedig még idevesszük a NOP formáját, akkor főleg azt mondhatjuk, hogy a címvédő felé billen a mérleg nyelve. A Pelicans az All-Star szünet előtt úgy tűnt, hogy magára talált, ötből négyet nyert, azóta viszont fordult a kocka, ötből négyet bukott, Zion Williamson visszatéréséről pedig még semmi konkrétumot nem tudunk. Brandon Ingram próbálja a felszín fölött tartani a csapatot, C.J. McCollum pedig a szervezőjátékból veszi ki a részét, előbbi legutóbb 40 pontot szerezve vezette győzelemre övéit egy nagyon fontos meccsen a Blazers ellen, most szintén valami hasonlóra lesz szükség tőlük ahhoz, hogy be tudják venni a GSW hazai pályáját és megfelezzék a két csapat közötti különbséget.

 

Sacramento Kings – Los Angeles Clippers 04:00


A Sacramento kifejezetten jó formát mutat az utóbbi időben, az elmúlt tíz meccsükön 7-3-as mérleget hoztak Sabonisék, most pedig zsinórban ötödik győzelmükre pályáznának a fáradtan, back-to-back érkező Clippers ellen. A vendégek a Westbrook-igazolás óta nyeretlenek, egymás után négy találkozón kaptak ki, alig 24 órája a Curry nélküli GSW ellen maradtak alul meglehetősen simán. Ezzel a sikertelen szériával már a hetedik helyre csúszott Lue csapata, ez a szoros nyugati mezőnyben semmire nem garancia, ha így folytatják könnyen a legnagyobb vesztesei is lehetnek a következő heteknek. A hazaiaknál De’Aaron Fox játéka kérdéses, de a hírek szerint minden bizonnyal ott lehet a parketten a Kings irányítója. A vendégeknél Ivica Zubac továbbra sem bevethető, de Marcus Morris is a sérültlistán van. Arról egyelőre nem szólnak hírek, hogy a George-Leonard kettős bármelyike is kiülné a back-to-back második felét, valószínűleg ott lesznek a pályán a sztárok, mert nem engedheti meg magának a LAC, hogy tovább süllyedjen. A két fél legutóbb a múlt héten csapott össze, az a meccs nagy fordulatokba és dupla hosszabbításba torkollott, végül minden idők második legpontgazdagabb mérkőzésén akkor a Kings tudott végül nyerni. Az esélyek most is a hazaiak mellett szólnak, a Clippersnek viszont létszükséglet lenne végre egy győzelem megszerzése, meglátjuk, hogy képesek lesznek-e visszavágni az előző heti fiaskóért.

 

Los Angeles Lakers – Minnesota Timberwolves 04:30


Szintén egy kiélezett küzdelem várható a nyugati tumultus két résztvevője között, a Lakers a tizenegyedik, a Wolves pedig a nyolcadik helyen áll a tabellán, csak másfél mérkőzés választja el a két csapatot egymástól. A Los Angeles-ieknél a legnagyobb dilemmát LeBron James sérülése okozza, a pontrekorder bokasérüléséből leghamarabb három hét múlva térhet vissza, a helyzetet pedig súlyosbítja, hogy D’Angelo Russell sem lehet még ott ezen a meccsen. Így nagyobb teher hárul arra a Dennis Schröderre, aki remekül játszott legutóbb az OKC ellen, csapatát pedig a három sztár nélkül sikerült győzelemre vezetnie. Míg a Lakers ötből négy győzelmet szerezve várja ezt a találkozót, addig a Wolves nincs jó formában, csak két meccsét nyerte meg az elmúlt napokban, zsinórban három vereség után azonban győzni tudott legutóbb a Clippers otthonában. Szóltak arról pletykák, hogy Karl-Anthony Towns talán ezen az estén visszatérhet, egyelőre azonban továbbra is a sérültlistán van, Anthony Davis viszont pihentetése után ismét visszatér a csapatba. Egy teljes kiegyenlített, szoros, playoff-hangulatú mérkőzésre számítunk, amely bármelyik irányba eldőlhet. Ha egy hajszállal is, de a hazai sérülések miatt esélyesebbek a vendégek, Anthony Edwards egyéni teljesítményén sok fog múlni, de legutóbb a Lakers kiegészítői is megmutatták, hogy képesek vezéreik nélkül győzni, kíváncsian várjuk mit hoz ez a rangadó a középmezőnyben.


A meccsekhez élőképes stream itt található!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus