Torontóban is nyert a Bucks, James 40-esével győzött a Lakers

A back-to-back ellenére fő keleti riválisa otthonából is győztesen távozott a listavezető - LeBron James szezoncsúcsot dobott a Pelicans ellen - Jayson Tatum megint nagyot játszott - a Bulls pontgyárosainak remeklése ellenére győzött a Thunder - hozta a kötelezőt a Nuggets, a Pacers és a Kings.

A back-to-back ellenére fő keleti riválisa otthonából is győztesen távozott a listavezető Milwaukee az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) legutóbbi játéknapjának kiemelt rangadóján. LeBron James szezoncsúcsot dobott a Pelicans ellen, Jayson Tatum a Portlandet is megszórta, a Bulls pontgyárosainak remeklése ellenére győzött a Thunder, hozta a kötelezőt a Nuggets, a Pacers és a Kings.

A mérkőzések videós összefoglalói ezen a linken megtekinthetők!

Indiana Pacers - Charlotte Hornets 119-80

Ez nagyon sima volt. A méretes torontói vereség után most egész más hozzáállással lépett pályára az Indiana és ezúttal az ellenfél is partner volt ehhez, hiszen a Hornets nem nehezítette meg túlságosan a hazaiak dolgát, könnyű volt lendületbe jönni és önbizalmat szerezni. Ennek megfelelően a Lamb-Oladipo páros nélkül sem adott esélyt a vendégeknek a Pacers, Nate McMillan legénysége tíz ponttal nyerte az első negyedet, a félidőben pedig már 25-tel (!) vezetett, de még a harmadik negyedben is rátett egy lapáttal, amikor mindössze 11 egységet engedélyezett ellenfelének - vezettek már 43 ponttal is Sabonisék és végül idei legkevesebb kapott pontjukkal, kiütéses győzelemmel zárták az estét. A szezoncsúcsot jelentő 35 gólpassz és Myles Turner nyolc kiosztott blokkja kiemelendő statisztika, ezzel a magabiztos sikerrel pedig megerősítették keleti hatodik helyüket, következőleg a Trail Blazers ellen bizonyíthatnak. 

Nincs mit írni a Hornetsről. Teljesen reménytelen produkciót mutatott be a Charlotte, sem támadásban, sem védekezésben nem ütötte meg az elfogadható szintet a társaság, így egy másodpercig sem volt esélye még a szoros meccsre sem. Nincs is kit kiemelni, annyit hozzátehetünk, hogy Devonte' Graham most nem lépett pályára annak ellenére, hogy nevezték a meccsre - szörnyű teljesítménnyel kaptak ki, ráadásul ez a 80 dobott pont negatív szezoncsúcsot jelent számukra.

A Pacers legjobb dobói: Sabonis 21/3, Warren 19/3, J. Holiday 16/6
A Hornets legjobb dobói: Bridges 17/6, Ca. Martin 11/9, Washington 9/9, Zeller 9, Co. Martin 9

Toronto Raptors - Milwaukee Bucks 97-108

Ez nagy győzelem a Bucksnak. Egy hosszabbításos back-to-back második felén a parádés formában lévő Torontóhoz látogatni nem épp üdítő feladat, a ligaelső azonban ezt is megoldotta annak ellenére, hogy támadásban bizony érződött vagy a fáradtság, vagy az, hogy a Raptors mennyire jól kontrollálta az eseményeket. Mike Budenholzer alakulata végül 40% alatti mezőnymutatóval tudott nyerni úgy, hogy az első félidőben volt már 12 pontos hátrányban is, amikor a második negyedben 1/11 triplát tudott bedobni, de aztán még a szünet előtt futott egy 11-1-et, amellyel visszajött szinte egálra, majd a harmadik játékrészben begyújtotta a rakétákat: Khris Middleton kilenc pontjával megléptek a vendégek és kereken 15 ponttal nyerték ezt az etapot. Itt ők kerültek kényelmesebb előnybe, amit aztán a végéig meg is tudtak őrizni, a hajrában ugyan igyekezett a Raptors, de amikor nagyon kellett, akkor mindig villant a Bucks, nem sokkal a vége előtt például Antetokounmpo pörkölt be egy clutch triplát, amellyel romba döntötte a kanadai álmokat. A Milwaukee végül támadásban meglehetősen harmatos teljesítménnyel, de 10 kiosztott blokkal, 10 labdaszerzéssel, megnyert lepattanózással és a Raptors eladott labdáit könyörtelenül megbüntetve nyert meg egy kiemelt idegenbeli rangadót úgy, hogy egyéni extrát nem is hozott nála senki - Middleton (22 pont, 7/14 mezőnyből) és Antetokounmpo (19 pont, 19 lepattanó, 8 gólpassz, 3 blokk) sem dobta le a csillagokat, de ezúttal ez is elég volt a nagyon fontos sikerhez.

Nem estek be a triplák. Azt már megszokhattuk, hogy ha valaki megveri a Milwaukee-t, akkor az kiválóan dob kintről, hiszen a listavezető védekezése egészen parádés a gyűrű körül, de a triplákat előszeretettel engedi át az ellenfélnek - ezt viszont most a Toronto abszolút nem tudta megcsinálni. Valóban akkor ment jobban a szekér, amikor ültek a távoli dobások, akkor tudtak előnybe kerülni, vagy rohamozni, amikor betaláltak kintről, de összességében Serge Ibaka 1/10-et, Kyle Lowry 1/7-et dobott a vonalon túlról és csak 35%-os hatékonysággal zártak csapatszinten - ráadásul mindezt franchise-rekordnak számító 52 kísérletből, érezhető volt, hogy nagyon gyúrnak erre a fegyverre. Nick Nurse vezetőedző szerint ez most egyszerűen nem jött be, van ilyen, Ibaka például szerinte zsinórban 21 remek meccs után játszott először gyengébben, ennek bele kell férnie - azt is hozzátette, hogy az 52 kísérletükből nagyjából 40 teljesen rendben volt, ezeket el kellett vállalni. Január 12-e óta először kaptak ki otthon, nem tudták kihasználni a Bucks fáradtságát, de azért ne felejtsük el, hogy a Gasol-Powell páros továbbra is hiányzik az alapembereik közül - így is őrzik második helyüket Keleten, következőleg a Hornets ellen pedig abszolút kötelező lesz nyerniük.

A Raptors legjobb dobói: Siakam 22/15, VanVleet 14/9, Anunoby 11/6
A Bucks legjobb dobói: Middleton 22/6, Antetokounmpo 19/6, Bledsoe 17/6

Chicago Bulls - Oklahoma City Thunder 122-124

Pedig majdnem elrontotta az OKC. Parádésan kezdte a meccset a Thunder, rögtön egy 20-4-gyel csaptak a lovak közé Chris Paulék, az első félidőben 11/17 triplát küldtek a gyűrűbe, vezettek már 24 ponttal is, a nagyszünetben pedig végül 72-55 állt az eredményjelzőn a javukra - talán elhitték, hogy ezzel le is tudták a feladatot erre a napra, mert a fordulás után jelentősen visszavettek. Ezt viszont kis híján megbüntette a Chicago, mert a hazaiak a két, nagy formában lévő dobógépük játékával váratlanul hamar eltüntették a különbséget, csak a harmadik negyedet 19 ponttal nyerték meg és átvették a vezetést, úgyhogy ismét fel kellett pörögnie a vendégcsapatnak, ami mindig különösen nehéz, ha valaki egyszer már leeresztett előtte. Viszont ha van specialitása az idei OKC-nek, akkor az az idegenbeli szoros végjáték, ebben nagymester a társaság és most is megoldotta a helyzetet: másfél perccel a vége előtt Gallinari zsákolásával visszavették a vezetést, majd Schröder kiharcolt egy támadóhibát, Paul dobott egy kettest, aztán Adams blokkolt, majd Gilgeous-Alexander talált be a vonalról - egy perc alatt egy 7-0-t futott a társaság és megnyerte a meccset. Ismét akadt több jó egyéni teljesítmény is náluk, de a lényeg megint az volt, hogy fejben az egész csapat erősnek bizonyult, amikor kellett - sorozatban kilencedik idegenbeli mérkőzésüket húzták be és a győzelmek számát tekintve utolérték a Jazzt.

Hiába a két extra. Sorozatban harmadszor jutott 30 pont fölé a Chicago padról érkező újonca, Coby White, aki ezúttal is parádés estét produkált, 35 ponttal új karriercsúcsot szórt 13/21-es mezőnymutatóval és 6/9 triplával - mellette pedig Zach LaVine is nagyon élt, ő 41 pontot szerzett 19/35 jó dobással, ráadásul ebből a 41-ből 27 a második félidőben érkezett. Nem csoda, hogy a kicsit leülő OKC-t pillanatok alatt szétdobta ez a két játékos és hogy a harmadik negyedben nagyon hamar eltüntették a teljes különbséget, de a szenzációs egyéni teljesítmények végül nem értek győzelmet, a clutch játékokat mégis Paulék csinálták meg a túloldalon - viszont legalább Chicagóban örülhetnek, hogy két játékos show-t csinál, akik közül az egyik ráadásul újonc, ha már a győzelmeknek nem nagyon lehet tapsolni.

A Bulls legjobb dobói: LaVine 41/9, White 35/18, Harrison 11
A Thunder legjobb dobói: Gallinari 24/15, Gilgeous-Alexander 21/6, Schröder 21/6

Denver Nuggets - Detroit Pistons 115-98

Ennyi kellett. Nem szakadt meg ezért a győzelemért a Nuggets, annyit adtak ki magukból a hazaiak, amennyit kellett, a 30 perces határt végül csak Jamal Murray és Gary Harris érte el, Paul Millsap például csak 19 percet kapott. Az első félidőt 13 ponttal nyerte a gárda, vezetett hússzal is, majd kicsit belealudt és tíz alá csökkent a különbség, de a negyedik negyedben még egy kicsit rá tudott kapcsolni, így igazából komoly veszélyben nem forgott a győzelme. Emeljük ki Jerami Grant teljesítményét, aki 29 ponttal karriercsúcsot tett a közösbe, 12/15 dobása jó volt és az utolsó negyedben egymaga 14 egységet szórt, az ő kosarai kellettek ahhoz, hogy eldőljön a találkozó - behúzták a kötelezőt, most pedig Los Angelesbe utaznak, hogy idegenbeli rangadót vívjanak a Clippersszel.

Kapaszkodott a Detroit. El azért nem engedte a meccset a Pistons és Derrick Rose (20 pont, 5 gólpassz), Christian Wood (20 pont, 10 lepattanó), valamint Brandon Knight (14 pont, 6 gólpassz, 4/9 tripla) vezetésével sokáig kellemetlenkedtek a Denver nyomában, próbálták nyomás alatt tartani ellenfelüket. Igazán nagy veszélyt azonban nem tudtak jelenteni, amikor a Nuggets kicsit feljebb kapcsolt, akkor mindig egyértelmű lett a különbség és a vendégek végül csak 40%-kal dobtak mezőnyből, a lepattanózást is elvesztették, védekezésben abszolút nem értek oda a Denver játékaira (58% mezőnyből, 47% tripla Harriséknél), úgyhogy a szorosabb küzdelem volt a maximum számukra. Ezzel sorozatban hetedik meccsüket bukták el, most pedig utaznak tovább Phoenixbe, ahol szintén nem nekik áll a zászló.

A Nuggets legjobb dobói: Grant 29/9, Jokics 16/3, Murray 16/6
A Pistons legjobb dobói: Rose 20/3, Wood 20, Knight 14/12

Portland Trail Blazers - Boston Celtics 106-118

Jobb volt a Boston. Damian Lillard nélkül támadásban sem volt az igazi a Blazers, de ott azért CJ McCollum (28 pont, 10 gólpassz) próbálta menteni a helyzetet és a Whiteside-Ariza-Anthony trió segítségével elfogadható szintet hoztak a hazaiak, a védekezésre viszont már nem nagyon maradt energia, úgyhogy igazából egyértelmű Celtics-siker született. A vendégek már az első félidőt megnyerték nyolc ponttal, a harmadik negyedben ehhez még hozzátettek hetet, úgyhogy itt már magabiztos fölénybe kerültek és vezettek 19-cel is, mielőtt a végén ezen kicsit kozmetikázott a Portland. A vendégek még Kemba Walker nélkül is érvényesítették akaratukat, a remeklő Jayson Tatum mellett Jaylen Brown is beszórt 24 pontot, csapatszinten 19 hármast küldtek a gyűrűbe 49%-os hatékonysággal, megint működött a rendszer, úgyhogy közelítettek a vereséget szenvedő Torontóhoz, most viszont back-to-backet játszanak a Jazz vendégeként.

Tatum szintet lépett? Talán éppen most válik tehetséges fiatalból szupersztárrá a Boston játékosa, aki 23 pontot és 7 lepattanót átlagol ebben a szezonban, jól védekezik és például a real plus-minus szerint abszolút ligaelit évet hoz - emellett jó pár fontos dobása, nagy meccse volt már, amikor ő volt a döntő faktor. Legutóbb a Lakersnek dobott 41 pontja nem ért győzelmet, de most megint hasonló formát mutatott: 36 ponttal, 14/22-es mezőnymutatóval, 8/12 triplával (karriercsúcs), kiharcolt büntető nélkül vezette sikerre Kemba Walkert ismét nélkülöző csapatát, védőoldalon pedig két blokkot tett be a közösbe. Tatum februárban már ötödször jutott 30 pont fölé és a hónap során eddig 29,7 egységet átlagol úgy, hogy 47%-kal triplázik meccsenként közel 9 kísérletből - ezek azért már erősen szupersztár-számok, a szezon korábbi szakaszához képest is feljebb kapcsolt és ha ezt a formát tudja állandósítani, akkor biztos, hogy a Celticsnek a playoffban sem lesz kitől tartania...

A Trail Blazers legjobb dobói: McCollum 28/15, Whiteside 18/3, Ariza 17/6
A Celtics legjobb dobói: Tatum 36/24, Brown 24/9, Wanamaker 13/6

Los Angeles Lakers - New Orleans Pelicans 118-109

James most a pontszerzéssel törődött. Ezúttal kevésbé szervezett és kevésbé a gólpasszokat osztotta LeBron James, a Kobe Bryant elbúcsúztatása utáni első hazai mérkőzésen inkább a pontszerzést helyezte előtérbe a Lakers klasszisa, aki be is szórt kereken 40-et 17/27 jó dobással, 5/11 triplával - ez a 40 pont egyébként szezoncsúcsnak számít nála, mint ahogy hosszabbítás nélküli meccsen a 27 mezőnykísérlet is, ez is jelzi, hogy most azért agresszívebben kosárlabdázott. Mellette nem dobott jól, de így is sokat tett hozzá Anthony Davis (21 pont, 6/21 mezőnyből, 14 lepattanó, 6 blokk), a kiegészítők közül pedig Danny Green (17 pont, 5/9 tripla), Kentavious Caldwell-Pope (15 pont, 6/11 mezőnyből) és Alex Caruso (8 pont, 8 gólpassz, 1 nagy blokk) említhető komolyabban - a Los Angeles nagyrészt végig vezetett, volt már 14 pontos előnyben is, bár a hajráig harcolnia kellett a sikerért. A végjátékban aztán megőrizték párpontos fórjukat, Jamesnek volt több fontos dobása és gólpassza is, az utolsó szót Green ötödik triplája mondta ki, úgyhogy bár akadtak hullámvölgyeik, amikor egy-két ponttal hátrányba kerültek, de összességében biztosan hozták sorozatban hatodik sikerüket és továbbra is utcahosszal vezetik Nyugatot.

Ez még egy lépéssel arrébb van. Jó csapat a Pelicans, remek formában is van, reális esélye lehet arra, hogy megcsinálja a nagy hajrát és valahogy odaérjen a playoffba, de a Lakers egy kicsit még nagy falat volt ennek a gárdának. Jó meccset játszott Brandon Ingram (34 pont, 12/20 mezőnyből, 7 lepattanó, 4 gólpassz) és Zion Williamson is (29 pont, 8/18 mezőnyből), de utóbbi azért kihagyott hat büntetőt és a negyedik negyedben már csak egy kosarat szerzett, előbbi eladott hét labdát és bár egyszer-egyszer átvették a vezetést azok után, hogy 4-17-tel kezdtek, de mindig jött válasz a Los Angeles részéről. A hajrában megint próbáltak rohanni ellenfelük után, de Jamesszel nem tudtak mit kezdeni, úgyhogy maradt a viszonylag szoros vereség - a 30% alatti triplamutató, a húsz eladott labda és a 12 kapott blokk így együttesen nem fért bele, a LAL legyőzéséhez egy kicsit még javulni kell.

A Lakers legjobb dobói: James 40/15, Davis 21, Green 17/15
A Pelicans legjobb dobói: Ingram 34/9, Williamson 29, Holiday 11/3, Melli 11/3

Golden State Warriors - Sacramento Kings 94-112

Megvan, haladjunk. Abszolút kötelező feladat volt a sereghajtó legyőzése a playoffért kapaszkodó Kings számára és Luke Walton együttese végül ki is pipálhatta ezt a mérkőzést, bár a remek kezdés után azért nem sikerült hamar eldönteni a küzdelmet. A vendégek 11 ponttal nyerték az első negyedet, de utána megtorpantak, sőt, a harmadik játékrészben csökkent is a különbség, úgyhogy végül például Harrison Barnes 38 percet töltött parketten, nem lehetett igazán pihenni - el viszont azért nem rontották a meccset, a záró etapban megint ráerőltették akaratukat ellenfelükre és végül többé-kevésbé biztosan hozták a győzelmet. Nagy csodák itt nincsenek, megtették, amit kellett, előttük kikapott a Blazers és a Pelicans is, úgyhogy jó napot zártak, egyetlen meccsre megközelítették a nyugati kilencedik Portlandet, a célkeresztben lévő Memphis pedig négy mérkőzéssel van előttük.

Curryre várva. Nem lehet különösebb panasz a Golden State-re ezzel a meccsel kapcsolatban, a kezdeti nagyobb hátrányukból visszaküzdötték magukat, a harmadik negyedben többször is csak négy pont volt közte, de a tudáskülönbséget mindig nem lehet ellensúlyozni, amikor a Kings kicsit megint összekapta magát, akkor ismét szétnyílt az olló. Ezzel sorozatban hetedszer kaptak ki otthon, amire utoljára a 2000/2001-es szezonban volt náluk példa, úgyhogy az új aréna debütáló éve azért messze van a jótól, viszont Steph Curry szeme előtt továbbra is az lebeg, hogy már most vasárnap visszatérjen a csapatba, az ő jelenléte pedig biztosan hoz némi izgalmat a GSW mérkőzéseibe. Steve Kerr vezetőedző szerint Curry hetek óta edz, jó állapotban van, de szombaton még lesz egy végső vizsgálata, amelyen eldől, hogy valóban pályára léphet-e a hétvégén.

A Warriors legjobb dobói: Chriss 21, Wiggins 16, Lee 14/9
A Kings legjobb dobói: Barnes 21/6, Fox 21/3, Hield 19/15

A tabella ezen a linken megtekinthető!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus