Tovább remekel a Denver és a Boston is

Megint nyert a Warriors és a Mavs, a Milwaukee is megverte a Miamit, egylabdás végjátékban győzött a Lakers: ez történt hajnalban.

Memphis Grizzlies - Dallas Mavericks 110-125

Egyelőre nem fogy a varázsbab Doncicnál. Egészen elképesztő formában kezdte ezt a szezont Luka Doncic, és a szlovén zseni ezen az estén is folytatta parádés szériáját, ami újabb győzelmet ért a Dallasnak. Kyrie Irvinget az utolsó pillanatban kiültették a texasiak, de ez sem számított, mert Doncicra egyelőre senkinek nincs válasza: most 35 pontot, 12 lepattanót és 12 gólpasszt jegyezve tripla-duplázott, volt 6/12 triplája, amelyből 3/3-at egymást követő három támadásból dobott a második negyed végén – ott tudott fordítani a gárda, és ennek köszönhetően tudott hatpontos előnnyel menni a nagyszünetre. A fordulás után aztán továbbra is lendületben maradt a Dallas, Doncic mellett előkerült az eddig alig-alig látott Derrick Jones Jr., aki 22 ponttal, 7/10-es mezőnyözéssel és 4/6 triplával segített be, Tim Hardawa Jr. sem lazsált (21 pont, 8/14 mezőnyből) és Grant Williams is bevágott 4/8 hármast – Doncicot sokat duplázta a Memphis, ezekből pedig rendre megtalálta a jó megoldást és az üres társat. A Dallas végig kiemelkedően dobott, a negyedik negyedre pedig úgy tűnt, hogy meg is törte ellenfelét, amikor 17 ponttal vezetett – a Grizzlies még egyszer felszívta magát és egy 11-0-s futással izgalmassá tette a helyzetet, de ennél tovább nem jutott, és az utolsó percekben egyértelművé faragta sikerét a Mavs. Jason Kidd csapata 50%-os mezőnymutatóval és 23 bedobott triplával zárt, a tavalyi szenvedős szezon után pedig most 3-0-val kezdett, egyelőre minden kerek az együttesnél.

0-4. Nem akar sikerülni az áttörés a Grizzliesnél, a gárda a negyedik mérkőzését is elbukta, méghozzá úgy, hogy ez volt a legnagyobb különbségű veresége, de összességében ez is szorosan alakult – az a kis extra hiányzik eddig, amivel egy kiélezett találkozót a maguk javára tudnak fordítani. A második negyedben még vezettek nyolc ponttal, de aztán emelt a tempón a Dallas, és arra már nem igazán volt válaszuk, próbáltak kapaszkodni, de onnantól végig hátrányban kosárlabdáztak, és megint nem volt meg bennük az, amivel egy 8-10 pontos hátrányból egy futással előnyt kovácsolhatnának. Desmond Bane (30 pont, 12/17 mezőnyből), Jaren Jackson Jr. (30 pont, 9 lepattanó, 4 gólpassz, 2 blokk) és Marcus Smart (23 pont, 5 lepattanó, 9 gólpassz, 5/10 tripla) is igyekezett, de Doncic és a Mavs tűzereje sok volt nekik – tudják, hogy a 0-4 kicsit csalóka, annyira nem rosszak a rengeteg sérültjük és hiányzójuk (Morant, Adams, Clarke, Kennard, stb.) ellenére, de valamikor most már nyerni is kellene...

A Grizzlies legjobb dobói: Jackson Jr. 30/9, Bane 30/9, Smart 23/15
A Mavericks legjobb dobói: Doncic 35/18, Jones Jr. 22/12, Hardaway Jr. 21/9

 

Milwaukee Bucks - Miami Heat 122-114

Javított a Milwaukee. Előző este kínos hazai pofonba szaladt bele a Bucks, most viszont azonnal javíthatott is saját közönsége előtt, amit jó játékkal meg is tett: az első negyed még szorosan alakult és egállal zárult, aztán sebességet váltott Adrian Griffin alakulata és a nagyszünetben tíz, a harmadik negyed végén pedig 24 (!) ponttal vezetett. Giannis Antetokounmpo (33 pont, 12/21 mezőnyből) és Damian Lillard (25 pont, 7/14 mezőnyből, 9/11 büntető) is jól mozgott, az általuk jelentett alapra még odafért a jól működő kispad (főleg Bobby Portis és Cam Payne) teljesítménye, az egyetlen probléma megint Khris Middleton volt, aki ugyan pályára került a b2b kihagyott első fele után, de 17 perc alatt egyetlen dobást tudott a gyűrűbe szenvedni – az ő formája még mindig nem az igazi. A lényeg persze a magabiztos győzelem, 50% felett dobtak és három negyeden keresztül levédekezték a Heatet, ugyan a záró etapban kaptak 41 pontot, de az már nem igazán számított – csütörtökön Torontóban, majd a hétvégén ismét otthon, a Knicks ellen folytatják a szezont.

Süllyed a Miami. Bam Adebayo egy csípősérülés miatt végül kihagyta a mérkőzést, így Thomas Bryant kezdett a helyén, de az előző meccsekhez hasonlóan ezúttal is nagyon gyér, lassú, pontatlan támadójátékot mutatott be Erik Spoelstra csapata, amelynek egy szoros első negyed jutott, utána esélye sem volt a fáradtabb Milwaukee otthonában. Jimmy Butler továbbra is csak árnyéka önmagának (13 pont, 4/11 mezőnyből, 4 gólpassz), Kyle Lowry alkalmatlan érdemi feladatok ellátására (8 pont, 4 gólpassz), Love, Jovics vagy éppen Richardson sem igazán tudott hozzátenni, Adebayo mellett pedig Martin és Highsmith is sérült. Tyler Herro továbbra is igyekszik (35 pont, 8 lepattanó, 3 gólpassz), mellette pedig Duncan Robinson (15 pont, 3/7 tripla) és Orlando Robinson (11-7-7) próbálkozott, így a hajrában Herro a cseresorral kivágott egy nagyobb futást, amivel szorosabbá tette a végeredményt és elkerülte a sima vereséget a Miami, de összességében sorozatban harmadszor kaptak ki, 1-3-ra állnak, a játékuk pedig távol áll az elfogadhatótól – korán van még, de azért a következő három hazai meccsükön össze kellene szedniük magukat, főleg hogy utána tízből kilencet idegenben játszanak majd.

A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 33/3, Lillard 25/6, Portis 16
A Heat legjobb dobói: Herro 35/6, D. Robinson 15/9, Butler 13/3

 

New Orleans Pelicans - Golden State Warriors 102-130

Rendet tett Curry és a Warriors. Egy back-to-back második felén, Klay Thompson és Jonathan Kuminga nélkül lépett pályára a GSW idegenben, ami tavaly még betonbiztos vereséget jelentett ennek a csapatnak, idén viszont nem: Draymond Green a b2b ellenére is ott volt és jól is mozgott, a kezdőbe nem Chris Paul, hanem Moses Moody került be, és egy szoros félidőt követően a másodikra nem hogy elfáradt volna Steve Kerr csapata, hanem emelt a tempón és kiütötte ellenfelét. A nagyszünetben még csak két pont volt a vendégek előnye, majd a harmadik negyedben egy 13-1-es futással sikerült meglépniük, majd a záró etapban simává, kiütésessé tették a sikerüket. Nagy kérdés addig sem volt, ugyanis Steph Curry varázsolt: a veterán irányító már a meccs első négy percében dobott 11 pontot, onnantól nagyon távoli, nagyon nehéz, nagyon látványos kosarakkal szórakoztatta a folyamatosan hüledező New Orleans-i publikumot, és végül 42 ponttal, 15/22-es mezőnyözéssel, 7/13 triplával és 5 gólpasszal zárta az estét. Az ő remeklése mögött felsorakoztak a többiek és szépen elosztották a terheket, megint nagyon jókor és nagyon jól szólt hozzá Paul, de Wiggins, Green vagy Looney is tette a dolgát, Moody jól vizsgázott kezdőként, kiegyensúlyozottnak bizonyult az együttes, úgyhogy a tavalyi idegenbeli szenvedés után eddig 3-0-ra áll vendégként.

Kijózanító pofon. Ugyan Brandon Ingram nem tudta vállalni a játékot, de két győzelem után így is kicsit lehozta a földre ez a vereség a Pelicanst, hiszen úgy kaptak ki 28 ponttal, hogy ők játszhattak otthon, és az ellenfél egy idegenbeli back-to-back második felén lépett pályára. Zion Williamson el is mondta, hogy le a kalappal a Warriors előtt, hogy gyorsabban és keményebben játszott náluk ilyen helyzetben, nekik pedig el kell gondolkodniuk azon, hogy ez hogyan fordulhatott elő – kicsit belekényelmesedtek a helyzetbe, de most megint rá kell jönniük, hogy itt nincs lehetőség ilyesmire. Összességében alig 41%-kal dobtak, 25,6%-kal tripláztak, és főleg a 64-39-re elvesztett lepattanózás, ezzel együtt a 21 engedett támadópattanó nem férhetett bele – most jön nekik egy OKC-Pistons back-to-back, ott kell javítaniuk.

A Pelicans legjobb dobói: Williamson 19, McCollum 19/6, Hawkins 14/6
A Warriors legjobb dobói: Curry 42/21, Moody 13/6, Jackson-Davis 13, Paul 13/3

 

Los Angeles Lakers - Orlando Magic 106-103

Fontos győzelem a Lakerstől. Egy hosszabbításos vereség másnapján, back-to-back lépett pályára a Los Angeles, de a fáradtság ellenére nagyon fontos volt, hogy nyerni tudjon a társaság az 1-2-es rajtot követően. Ez végül nagy csatában született meg, oda-vissza billegett az összecsapás, majd egylabdás végjátékot láthattunk, amelynek a Magic mehetett neki előnyből, de Anthony Davis támadópattanója, LeBron James leütéses triplája és D'Angelo Russell hármasa után a Los Angeles fordított. Az utolsó percben azért mindkét csapat hibázgatott, de az Orlando egyszerűen lefagyott a kritikus játékoknál: Paolo Banchero egy teljesen üres saroktriplát hagyott ki clutch helyzetben, Jalen Suggs betörését Davis levédekezte, és az utolsó másodpercekben, 106-103-nál is volt még két dobása az egyenlítésért a vendégcsapatnak, de azok is kimaradtak. Közben Russell a 12 pontos negyedik negyedét két clutch büntetővel koronázta meg és végül 28 ponttal és 8 gólpasszal zárt, Davis végig remekelt (26 pont, 19 lepattanó, 5 gólpassz, 3 blokk), míg James a fáradtság ellenére hozzátett 19 pontot és az említett kulcsfontosságú hármast. A 30% alatti triplázás és a 12-3-ra elvesztett támadópattanózás nem szép, de most a győzelem számított ebben a helyzetben – csütörtökön jöhet a városi derbi, aztán egy négymeccses idegenbeli túra Davisék számára.

A pont hiányzott az i-re. Közel járt a győzelemhez az Orlando, egyszerűen az utolsó öt dobásukat kihagyták, ami egy ilyen találkozón nem férhet és nem is fért bele, hiába játszottak addig vállalhatóan. Jamahl Mosley vezetőedző is úgy összegzett, hogy a beletett energia és akarat rendben volt, az utolsó percekben sem ezzel akadt problémájuk, és ő ennél többet nem kérhet: ha ez az intenzitás megvan, akkor már "csak" a végrehajtást kell tökéletesíteni. Ez most nem sikerült, a végén talán egy rutinróka hiányzott még a keretből, mert Suggs egy kicsit túlpattogta a játékokat, így hiába dobott 5/5 triplát Gary Harris, nem tudták sikerre váltani. Ez volt az idei első vereségük két győzelem után, most pedig maradnak a városban, hogy összefussanak a Clippersszel is.

A Lakers legjobb dobói: Russell 28/9, Davis 26, James 19/6
A Magic legjobb dobói: Harris 17/15, F. Wagner 16/6, Suggs 15/9

 

Oklahoma City Thunder – Detroit Pistons 124–112

Visszatalált a helyes útra az OKC. A Denver elleni vereség másnapján már javíthatott is az Oklahoma, na meg Shai Gilgeous-Alexander, aki a Nuggets ellen a várakozások alatt teljesített – az ellenfél a lendületes kosárlabdát játszó Detroit volt. Látványos jelenetekben nem volt hiány, ellenben a mérkőzés már az első negyed végén eldőlt, amikor a Thunder egy 17–7-es futással tizenkét pontra növelte előnyét, s mivel a soron következő három negyed egyaránt döntetlen eredményt hozott, így a meccs végéig meg is maradt a két csapat között a differencia. Gilgeous-Alexander (32 pont, 9 lepattanó, 4 gólpassz) bizonyította, hogy nem kell túl sokat adni egy egyszeri kisiklásra, de Josh Giddey (21 pont, 7 lepattanó – 13 pont az utolsó negyedben) és Jalen Williams (19 pont, 7 lepattanó, 6 gólpassz) is odatette magát, és Chet Holmgren (14 pont, 4 lepattanó, 4 blokk) sem bujdokolt, remekül dolgozott a védő oldalon. Összességében a Pistons sem muzsikált rosszul, bár Cade Cunningham (17 pont, 5 gólpassz) nem tudta felvenni a versenyt SGA-vel. Az autóvárosiak legjobb pontszerzője a padról érkező Jaden Ivey (20 pont) lett.

A Thunder legjobb dobói: Gilgeous-Alexander 32/3, Giddey 21, Williams 19/3
A Pistons legjobb dobói: Ivey 20/12, Cunningham 17/9, Thompson 15


Denver Nuggets – Utah Jazz 110–102

Továbbra is veretlen a címvédő. A Denver az Oklahoma elleni tükörsima győzelmet követően sem lassított, így végig magabiztosan játszva fektette két vállra a Utah gárdáját a back-to-back ellenére. A Jazz mindössze tizenhat másodpercig vezetett, s habár Lauri Markkanen (27 pont, 14 lepattanó, 5 gólpassz) és Walker Kessler (22 pont, 13 lepattanó) párosának köszönhetően kétszer is indított egy-egy rohamot a felzárkózásért, ezek mindössze a végeredmény szorosabbá tételéhez voltak elegendőek. A Nuggets ugyanis hozta azt, amit az első három meccsén mutatott, kis túlzással akkor került helyzetbe, amikor akart, ráadásul Nikola Jokics (27 pont, 10 lepattanó, 11 gólpassz) elkönyvelhette pályafutása 107. tripla-dupláját. Mellette Aaron Gordon (21 pont, 7 lepattanó, 10/12 mezőnyből) és Jamal Murray (18 pont, 14 gólpassz) keze sem remegett meg, így a coloradóiak bajnokhoz méltóan kezdték a 2023-2024-es idényt.

A Nuggets legjobb dobói: Jokics 27/3, Gordon 21, Murray 18/9
A Jazz legjobb dobói: Markkanen 27/15, Kessler 22, Collins 15/3

 

Charlotte Hornets - Brooklyn Nets 121-133

Thomas nem lassít. A Nets remekül kezdte a meccset, 42-23-ra nyerték az első negyedet, és a korán kialakított nagy előny a végéig kitartott, igazán veszélyes közelségbe egyszer sem tudott visszazárkózni a Hornets. Cam Thomas harmadszor is elérte a 30 pontos hatért, ezúttal 33 egységig jutott 10/17 jó dobással és 12/14 büntetővel, és idén először győzelmet is ért a teljesítménye. A hátvéd mellett Mikal Bridges (24 pont, 7 lepattanó, 4 gólpassz) alig hibázott dobást, Dorian Finney-Smith és a padról beszálló Lonnie Walker IV is beszórt 19-19 pontot, míg Ben Simmons egy 11-10-8-as számsorral játszott a többiek keze alá. Támadásban a Hornets sem volt rossz, náluk öten értek el legalább 15 pontot, így a 23 ponttal és 9 gólpasszal záró Terry Rozier, valamint a 22 pontig és 9 lepattanóig jutó Brandon Miller is, ehhez jött hozzá Mark Williams 8/8 sikeres dobása, de LaMelo Ball eközben csak 3/12 dobását értékesítette, és 22 perc alatt ki is pontozódott. A Nets a sok kihagyott büntetője ellenére is sokkal hatékonyabb volt, mezőnyből 56,3 százalékkal dobtak, és annak ellenére is behúzták a lepattanózást 46-39-re, hogy Nic Claxton és Cameron Johnson sem játszhatott sérülés miatt.

A Hornets legjobb dobói: Rozier 23/6, Miller 22/6, Williams 18
A Nets legjobb dobói: Thomas 33/3, Bridges 24/3, Finney-Smith 19/12, Walker IV 19/9

 

Indiana Pacers - Chicago Bulls 105-112

Vucevic előlépett. Végig kiegyenlített találkozót vívtak a felek, a negyedik negyed kezdetén 5 ponttal járt előrébb a Pacers, de a vendégek a 34-22-re megnyert utolsó 12 percüknek köszönhetően elvették ellenfelük veretlenségét. A siker fő letéteményese Nikola Vucevic volt, aki 24 ponttal és 17 lepattanóval uralta a festéket, a negyedik negyedben is beszórt 9 pontot, és a csapat kiegészítői is jól válogatták meg a dobásaikat. DeMar DeRozan és Zach LaVine sem dobott jól, de ketten együtt 18/19 büntetőt értékesítettek, így mindketten elérték a 20 pontos határt, csapatként pedig 26/31 egypontost értékesítettek. A Pacers rosszabbul dobott ellenfelénél, 40,9 százalékkal zártak mezőnyből, náluk csak a 15 pontig jutó Bruce Brown tudott jó hatékonysággal termelni. Tyrese Haliburton (19 pont, 5 lepattanó, 13 gólpassz) teljesítményébe az 1/8-as triplamutató, Myles Turner (20 pont, 11 lepattanó) számsorába a 6/14-es mezőnymutató és a mindössze 5/8 bedobott büntető rondított bele, de a 17 eladott labda sem segítette őket.

A Pacers legjobb dobói: Turner 20/9, Haliburton 19/3, Brown 15/9, Mathurin 15/3
A Bulls legjobb dobói: Vucevic 24, LaVine 23/3, DeRozan 20

 

Washington Wizards - Boston Celtics 107-126

Nem lassít a Celtics. Harmadik meccsüket is megnyerték a vendégek, sikerük pedig egy pillanatig sem forgott veszélyben, már az első negyedet 42-19-re húzták be, később vezettek már 37 ponttal is, és csak a negyedik negyedben tudott kozmetikázni az eredményen a Wizards. Jaylen Brown és Jayson Tatum is megállíthatatlan volt ezúttal, előbbi 36 pontot dobott 8/13 triplával, utóbbi 33-ig jutott 14/21-es mezőnymutatóval, mindketten begyűjtöttek 6-6 lepattanót is, és a vezetésükkel 19/53 hárompontost süllyesztettek el csapatként. Kristaps Porzingis (15 pont, 6 lepattanó) washingtoni visszatérése kiválóan alakult, a Celtics játékosai közül egyedül Brown lépte át a 30 perces határt, és többre nem is volt szükség, mert a Wizardsnál egyedül Kyle Kuzma tudott érdemi veszélyt jelenteni – ő 21 pontig jutott 9/15 jó dobással, emellett volt 5 lepattanója és 4 gólpassza is. A Wizards legközelebb az egyre jobb formába lendülő Hawks ellen próbálhat meg javítani, míg a Celtics a Pacers ellen próbálhatja tovább növelni a győzelmei számát.

A Wizards legjobb dobói: Kuzma 21/9, Omoruyi 14/3, Avdija 11/3, Jones 11/3, Poole 11/3
A Celtics legjobb dobói: Brown 36/24, Tatum 33/12, Porzingis 15/3

 

Atlanta Hawks - Minnesota Timberwolves 127-113

Murray megfordította a meccset. Sokkal jobban kezdtek a vendégek, a nagyszünetig 79 pontot dobtak, aminek köszönhetően 19 ponttal vezettek, a harmadik negyedben viszont előlépett Dejounte Murray, akire nem volt válasza a Timberwolvesnak. A hátvéd ebben a játékrészben 8/8 dobását, illetve 4/4 büntetőjét elsüllyesztve 22 pontig jutott, a Hawks pedig le is dolgozta a hátrányát, majd a 29-15-ös negyedik negyedükkel a meccset is megnyerték. Murray végül 41 ponttal, 7 lepattanóval és 5 gólpasszal zárt, beállította a karriercsúcsát, és a második félidőben egymaga 30 pontot dobott a Timberwolves 34 egységével szemben. Mellette Trae Young (24 pont, 8 gólpassz) eddigi legjobb meccsét hozta a szezonban, egyedül az 1/7 bedobott tripla húzta le nála az összképet, de ez most belefért, mert a Timberwolvesnál Anthony Edwards (31 pont, 5 lepattanó, 7 gólpassz, 5/8 tripla) körül teljesen elfogyott a csapat a második félidőre, Karl-Anthony Towns (16 pont, 10 lepattanó) is ekkor mindössze 1/9-et szenvedett össze mezőnyből.

A Hawks legjobb dobói: Murray 41/9, Young 24/3, Hunter 16/9
A Timberwolves legjobb dobói: Edwards 31/15, Towns 16/3, Gobert 14

 

Toronto Raptors - Portland Trail Blazers 91-99

A Trail Blazers volt a kevésbé rossz. Mindkét csapa pocsékul dobott a találkozó jelentős részében, és végül az döntött a vendégek javára, hogy a Raptors 4/29-et kínlódott össze a triplavonalon túlról, miközben a Trail Blazers azért eljutott 11/35-ig távolról. A sok kihagyott dobásból leginkább Deandre Ayton profitált, aki karriercsúcsot jelentő 23 lepattanót gyűjtött be, ebből hetet a támadóoldalon kaparintott meg, a pontokért pedig Jerami Grant (22 pont, 6 lepattanó) és Malcolm Brogdon (21 pont, 5 gólpassz) felelt, akik kulcsszerepet játszottak abban is, hogy a harmadik negyedet 33-24-re megnyerjék. A Raptorsnál Pascal Siakam és Scottie Barnes is 20 pontot dobott, utóbbi 12 lepattanót is begyűjtött, de egyikük sem volt hatékony befejező ezen az estén, ezt csak Jakob Pöltl (14 pont, 10 lepattanó, 6/8 mezőnyből) és a padról mindössze 5 mezőnykísérlettel beszálló Malachi Flynn mondhatta el magáról. Az első győzelmét megszerző Trail Blazers legközelebb Detroitban próbálhat meg építeni erre a sikerre, míg a Raptorsnak a Bucks ellen kellene kilábalnia a rossz sorozatából.

A Raptors legjobb dobói: Barnes 20/3, Siakam 20, Pöltl 14
A Trail Blazers legjobb dobói: Grant 22/6, Brogdon 21/9, Sharpe 14/6

 

A tabella ezen a linken megtekinthető!

 

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus