Túldobta a GSW-t a New York, a Sixersé a keleti ki-ki meccs

Nem hibázott a Boston és a Minnesota, gálázott a Lakers, kis híján megégett a Sacramento, fontos győzelmet aratott a Cleveland: ez történt hajnalban az NBA alapszakaszában.

Golden State Warriors - New York Knicks 112-119

Végig vezetett a Knicks. A vendégek egy 18-4-es futással nyitottak a mérkőzés elején, ezzel megléptek a GSW elől, és innentől többé-kevésbé kontroll alatt tartották az összecsapást - nem tudták növelni a különbséget, sőt visszajött a Warriors, de a New York egy másodpercig sem volt hátrányban az este folyamán. Az első negyed végén nyolc, a nagyszünetben hat egység volt a távolság, aztán a harmadik etapban újra tíz fölé tudta ezt növelni a Knicks, és a végén sem remegett meg, a GSW minden próbálkozására sikerült válaszolni. Jalen Brunson újabb remeklése (34 pont, 7 gólpassz) mellett Miles McBride extrája is kellett hozzá, aki 29 ponttal és 6/9 triplával segített be, Donte DiVincenzo 18 pontig és 4/8 tripláig jutott, de hagyjuk szó nélkül Josh Hart teljesítményét sem, aki minden másodpercet (!) a pályán töltött, és 10 ponttal, 11 lepattanóval, valamint 11 gólpasszal tripla-duplát gyártott. Úgy tudott sorozatban negyedszer is nyerni a magára találó New York, hogy sem Julius Randle, sem OG Anunoby nem állt rendelkezsre, úgyhogy stabilizálták a keleti negyedik helyüket, és már 40 győzelem felett járnak.

Nem működött a védekezés. Hátul volt kevés most a Warriors, ott nem tudták lelassítani és hosszabb időszakokra levédekezni a New Yorkot, így nem tudtak igazán komoly, meccsfordító futásokat vezetni, mert mindenre érkezett a válasz a túloldalon. Nem segített az sem, hogy a kezdőben Andrew Wiggins 2/9-et, Draymond Green 1/7-et, Brandin Podziemski pedig 0/2-t dobott mezőnyből és Steph Curry 4/13 triplájánál is láttak már jobban, de a kispad ezeket kiegyengette: Trayce Jacksom-Davis 9/9-et dobott mezőnyből, Klay Thompson 18 ponttal, 8 gólpasszal és 5/10 triplával szállt be, de Chris Paul is kifejezetten jól játszott. A bajt az okozta, hogy nem voltak olyan stabilak hátul, hogy mindez elegendőnek bizonyuljon, így a Lakers elleni szép győzelem után ismét az arany-lilák mögé csúsztak a nyugati tabellán.

A Warriors legjobb dobói: Curry 27/12, Jackson-Davis 19, Thompson 18/15
A Knicks legjobb dobói: Brunson 34/9, McBride 29/18, DiVincenzo 18/12

 

Los Angeles Lakers - Atlanta Hawks 136-105

Kérdés nélkül. A GSW elleni vereséget követően most pusztított a Los Angeles, 58%-kal mezőnyözött, 42%-kal triplázott és 39 (!) gólpasszt osztott ki Darvin Ham alakulata - már az első negyedet sikerült megnyerni tíz ponttal, és ezt követően csak tovább nyílt az olló, egy pillanatig sem volt reális esélye az Atlantának. A vendégek fáradtabban mozogtak, Dejounte Murray csak 6/18-at dobott mezőnyből és 1/9-et távolról, de az egész együttes leharcoltnak tűnt az utóbbi napok mérkőzései után, míg a Lakers mintha új erőre kapott volna. LeBron James (25 pont, 7 lepattanó, 10 gólpassz, 10/14 mezőnyből 29 perc alatt) és Anthony Davis (22 pont, 15 lepattanó, 6 gólpassz, 10/14 mezőnyből) is tette a dolgát, melléjük pedig harmadik sztárként nőtt fel D'Angelo Russell, aki 27 pontot, 10 gólpasszt és 6/10 hármast tett a közösbe. Az enervált Atlanta igyekezett, voltak is villanásai, a labdát szépen járatták Bogdanovicsék, de nem ültek a dobások, és védekezésben is hiányzott most az energia, úgyhogy nagyon egyértelmű vereséget szenvedtek. 

A Lakers legjobb dobói: Russell 27/18, James 25/6, Davis 22/3
A Hawks legjobb dobói: Johnson 25/6, Bogdanovics 17/9, Murray 13/3

 

Sacramento Kings - Memphis Grizzlies 121-111 - hosszabbítás után

Szorosabb lett a vártnál. Kötelező volt ez a meccs a Sacramento számára, de kis híján megégett a társaság: az elrontott első negyed után ugyan a másodikat sikerült 29-15-re megnyerni és kézbe venni a dolgokat, de a nagyszünet után megint elég sétálgatósra vették a figurát a vendéglátók, amire kis híján ráfaragtak. A rendes játékidő végén ugyanis a Memphis megérezte a vérszagot, Keegan Murray két kihagyott büntetője sem segített az utolsó percben, majd Desmond Bane kosarával a Grizzlies vezetett 103-105-re - végül De'Aaron Fox 23 másodpercnél egyenlített, és örülhettek a hazaiak, hogy GG Jackson győzelemért elengedett triplája kimaradt. Így ezt megúszták, a hosszabbításra pedig végül sikerült rendezniük a soraikat: azt az öt percet 16-6-ra nyerték meg, és ez az időszak már Malik Monkról szólt, aki egymaga 12 pontot és egy gólpasszt jegyzett itt - ő volt most a mérleg nyelve, és 28 pontjával egyébként is ő lett a Sacto legjobb dobója. Mellette Domantas Sabonis (25 pont, 18 lepattanó, 5 gólpassz) és az említett Fox (23 pont, 7 lepattanó, 10 gólpassz) is kiemelhető, de így is nagyon közel álltak a csúnya betlihez annak ellenére, hogy a Memphis alig 38%-kal dobott mezőnyből - a vendégeknél Jaren Jackson Jr. (25 pont, 4 blokk), Bane (24 pont, 3 labdaszerzés) és GG Jackson (22 pont, 4/8 tripla) igyekezett leginkább, de a legvégét nem tudták megoldani.

A Kings legjobb dobói: Monk 28/3, Sabonis 25, Fox 23/12
A Grizzlies legjobb dobói: Jackson Jr. 25/3, Bane 24/6, GG Jackson 22/12

 

Philadelphia 76ers - Miami Heat 98-91

Maxey csillogott, Lowry megviccelte a Miamit. Ritkán játszott olyan jól Heat-mezben a Floridából januárban elcserélt Kyle Lowry, mint most a Sixers színeiben: a veterán irányító jól mozgatta a csapatot, hívta a figurákat, elosztotta a labdákat, vetődött mindenért, irányította a többieket, és bedobott 16 pontot 4/8 triplával - nagyon hasznos volt most korábbi csapata ellen. Persze a Sixers sikeréhez Tyrese Maxey (30 pont, 8 lepattanó, 10 gólpassz) dinamikája kellett leginkább és Kelly Oubre Jr. (22 pont, 11 lepattanó) estéjéről se feledkezzünk meg, úgyhogy a nehezen támadó, tartalékos (a Phillynél Joel Embiid és Tobias Harris sem játszhatott) csapatok meccsén végül egy fokkal jobbnak bizonyult a vendéglátó. A Sixers egyébként vezetett már 17 ponttal is, a harmadik negyedben gyakorlatilag dűlőre vitte a dolgokat, de a Miami még próbált látótávolságon belülre jönni a negyedikben - 91 pontra futotta, a Philly pedig Maxey és Lowry vezetésével ezt azért meg tudta ugrani. Fontos ki-ki meccs volt ez, hiszen egállal érkeztek a csapatok, így most a Sixers egy meccsel előrébb tart a tabellán, és az egymás elleni mérlegben is 2-1-re szépített - ha április elején is nyerni tud, akkor ezen a téren nem lesz hátrányban.

Kevés így a Heat. A floridaiak a Pistons ellen kiizzadt győzelem másnapján léptek pályára, és ezúttal sem volt ott velük Jimmy Butler és Tyler Herro - ebben a formában egyszerűen kevés ez a támadógépezet, amire a fáradtság is rásegített, és mindez tökéletesen megmutatkozott a pályán is. A 39%-os mezőnymutató mellé ezúttal döntéshozatalban, passzjátékban, sőt akár labdavezetésben is elég sok volt ah ibaa, a tegnap 30 pontot dobó Duncan Robinson ezúttal három egységet tett hozzá, és bár Bam Adebayo 2/2 triplájának, valamint Terry Rozier villanásainak lehet örülni, de a ki-ki meccsen ennél sokkal több kellett volna. Robinson egyébként egy hátsérülés miatt ki is vált az este során, úgyhogy Erik Spoelstráék egyre nehezebb helyzetben vannak - a különböző problémák miatt egyébként már 32 különböző kezdőötöst kellett használniuk a szezon során...

A 76ers legjobb dobói: Maxey 30/9, Oubre Jr. 22/6, Lowry 16/9
A Heat legjobb dobói: Adebayo 20/6, Rozier 20/9, Martin 13/3

 

Indiana Pacers – Cleveland Cavaliers 103–108

Lassabb kezdés után, beindult a Cavs. Az All-Star szünet óta csak keresi önmagát a Cleveland, melyet ráadásul sérülések is hátráltatnak, így eléggé hullámzó teljesítményt nyújt a gárda. Legutóbbi négy meccséből csak egyet tudott megnyerni, ráadásul ezúttal sem számíthatott Donovan Mitchell, Evan Mobley és Max Strus hármasára. A Pacerst is láttuk már jobb formában, ellenben Rick Carlisle egylete három győzelmet is felmutatott az elmúlt napokban. Hatalmas elánnal kezdett a Pacers, Pascal Siakam (19 pont, 12 lepattanó), Tyrese Haliburton (14 pont, 6 lepattanó, 12 gólpassz) és a kispadról érkező T.J. McConnell (14 pont, 4 gólpassz) révén. A folytatásban azonban összekapta magát a vendég egylet, amely Caris LeVert (23 pont, 8 lepattanó, 11 gólpassz) és Jarrett Allen (23 pont, 9 lepattanó) párosának iránymutatásával előbb visszazárkózott, majd egy 11–0-s futással a mérkőzés irányítását is magához ragadta. Innen pedig már nem is adta ki a kezéből a vezetést, pláne úgy, hogy az Indiana az utolsó két percben már képtelen volt a gyűrűbe találni.

A Pacers legjobb dobói: Siakam 19, Haliburton 14/3, McConnell 14
A Cavaliers legjobb dobói: LeVert 23/3, Allen 23, Morris Sr. 14/12


Boston Celtics – Detroit Pistons 119–94

Magabiztos volt a Celtics. Fölényesen dominálja nem csak Keletet, hanem a teljes ligát a Celtics, ráadásul hazai pályán szinte legyőzhetetlen a Boston, így a bajnokság egyik leggyengébb csapata ellenében sem ingott meg. Mindkét oldalon volt egy-egy komolyabb hiányzó, Jayson Tatum ugyanis kisebb bokasérülése miatt nem vállalta a játékot, míg a Pistonsnál Cade Cunningham érkezett civilben. Egy negyedet bírt a Detroit, ahol Jaden Ivey (21 pont, 5 lepattanó, 5 gólpassz) próbálta versenyben tartani az övéit, ám érdemben nem volt, aki felnőjön mellé, így a második játékrésztől kezdve bedarálta az ellenfelét a házigazda. Jaylen Brown (31 pont, 7 lepattanó) tökéletesen vette át Tatum szerepkörét, de Payton Pritchard (23 pont, 7 gólpassz), a tripla-dupláig jutó Derrick White (22 pont, 10 lepattanó, 10 gólpassz), valamint Kristaps Porzingis (20 pont, 8 lepattanó) is húsz pont fölé jutott. A nagyszünetet követően már húsz pont volt a csapatok közötti differencia, így nem lehetett kérdés, hogy ki nyeri meg ezt a mérkőzést.

A Celtics legjobb dobói: Brown 31/9, Pritchard 23/15, White 22/18
A Pistons legjobb dobói: Ivey 21/3, Wiseman 12, Evbuomwan 11/6, Flynn 11/6


Chicago Bulls – Portland Trail Blazers 110–107

Majdnem elszórakozta a Bulls. Egyik csapat sincs túl jó formában, bár az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy egyiküknek sem kell már túl sok mindenért küzdenie. A Bulls szinte biztos, hogy a kilencedik vagy a tizedik helyen végez Keleten, míg a Portland a nyugati sereghajtók között foglal helyet. Három negyeden keresztül úgy tűnt, hogy magabiztosan, mindenféle probléma nélkül nyeri meg ezt a meccset a házigazda, hiszen DeMar DeRozan (28 pont, 5 lepattanó, 6 gólpassz) mellett Ayo Dosunmu (23 pont, 10 gólpassz) és Nikola Vucevic (22 pont, 9 lepattanó) is kiváló teljesítményt nyújtott. Ennek eredményeképpen a mérkőzés egy adott szakaszában már közel hússzal vezetett a hatszoros bajnok, amely a fordulást követően egy kissé bele is aludt a fölényébe. Anfernee Simons (30 pont, 9 gólpassz) és Deandre Ayton (25 pont, 15 lepattanó) kettőse közben elkapta a fonalat, előbbi leginkább a záró tizenkét percben sziporkázott, így nyílttá vált a végjáték, sőt három és fél perccel a találkozó vége előtt már a Portland vezetett. DeRozan azonban megrázta magát, a mezőnyből és a büntető vonalról sem hibázott, így ha csak nehezen is, de megnyerte a találkozót a Chicago.

A Bulls legjobb dobói: DeRozan 28/3, Dosunmu 23/6, Vucevic 22/6
A Trail Blazers legjobb dobói: Simons 30/12, Ayton 25, Henderson 14/3


Utah Jazz – Minnesota Timberwolves 104–114

Megdolgozott a sikeréért a Wolves. Néhány napja már összemérték erejüket a felek, akkor a Minnesota magabiztosan győzött, és most is erre volt a legnagyobb sansz még akkor is, ha Karl Anthony-Towns hiányát azért megérzi a Timberwolves, ráadásként ezt a meccset Rudy Gobert sem vállalta. Próbálta is kihasználni a vendég keret rövidségét a Utah, amely Collins Sexton (24 pont) és Lauri Markkanen (22 pont, 12 lepattanó) hathatós iránymutatásával 37–25-re nyerte meg az első felvonást. A következő három negyedet ellenben már a Wolves kontrollálta, Anthony Edwards (32 pont, 7 lepattanó, 8 gólpassz) igazi vezérként tündökölt, ezúttal is bemutatva egy elképesztő zsákolást. Mellette Naz Reid (17 pont, 4 lepattanó) és a padról beszálló Nickeil Alexander-Walker (13 pont, 4 lepattanó, 5 gólpassz) is fontos kosarakat szerzett, így összességében teljesen megérdemelten vitte el a győzelmet Salt Lake Cityből a Minnesota – továbbra is tapadva a nyugati éllovas OKC-re.

A Jazz legjobb dobói: Sexton 24/15, Markkanen 22/3, George 15/6
A Timberwolves legjobb dobói: Edwards 32/6, Reid 17/6, Alexander-Walker 13/9

 

Az alapszakasz tabellája itt megtekinthető!

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus