Túlóra a Cavs-Celticsen, pontháború a Pacers-Phillyn

Ismét legyőzte az Atlantát a Heat, nem hibázott a Denver, a Sacramento és a Portland sem: ez történt hajnalban az NBA alapszakaszában.

Cleveland Cavaliers – Boston Celtics 118-114 - hosszabbítás után

Nincs szerencséje a Bostonnak. Előző este dupla hosszabbítást bukott el New Yorkban a Celtics, most holtfáradtan lépett pályára Clevelandben, ráadásul Jayson Tatum és Al Horford inkább pihenőt is kapott, Robert Williams III mellett ők is kiülték a meccset A tartalékosabb felállás ellenére azonban így is végig reális esélyük volt a vendégeknek a győzelemre, az első három negyed mindegyikét megnyerték, és 14 pontos előnyből kezdhették a negyedik játékrészt, ahol viszont elfogyott az erő, és szépen leolvadtak. Négy és fél perccel a vége előtt még mindig 11 ponttal vezettek, és bár érződött a lassulás, de úgy tűnt, hogy végigérhetnek, ott azonban a Cavs két támadópattanóból dobott öt pontot, aztán Darius Garland bevágott még egy nagy triplát, és nem egészen egy perc alatt szinte a teljes különbséget eltüntették a hazaiak. Az ohióiak végül Donovan Mitchell sorozatban bedobott hét pontjával átvették a vezetést, majd 15 másodpercnél Derrick White bevágott egy triplát, ami után megint Mitchell egyeníltett - öt másodperc maradt és 109-109 állt az eredményjelzőn. A dudaszó pillanatában (illetve 0,1 másodpercnél) Grant Williams kiharcolt egy faultot és azzal a szöveggel állt oda a vonalra, hogy "bedobom mindkettőt" - majd mindkettőt kihagyta, így a Bostonnak nem volt szerencséje, a kezében maradt a győzelem, pedig ha csak egyet bedob Williams, akkor megnyerik a meccset. Jöhetett a hosszabbítás, ahol megint a Celtics kezdett jobban, de aztán jött egy 7-0-s clevelandi roham, a hazaiak clutch támadópattanókat szereztek meg, amelyekkel elvették a Boston esélyét, majd kilenc másodpercnél Garland két büntetője lezárta a küzdelmet. Így végül óriási csatában nyert a Cleveland, pedig a Celtics nagyon-nagyon közel állt a sikerhez...

Mitchell 40-et dobott. Donovan Mitchell lett a meccs legeredményesebb játékosa, a végjátékban különosen jól érezte magát, és végül kereken 40 ponttal zárt: 14/34-et dobott mezőnyből, leszedett 11 lepattanót és kiosztott 4 gólpasszt. Mellette Garland 17 ponttal és 12 gólpasszal dupla-duplázott, Evan Mobley 25 pontot és 17 lepattanót tett a közösbe, ők hárman mentették meg a Clevelandet, bár Stevensnek és LeVert-nek is voltak nagyon fontos játékai. A Bostonnál Jaylen Brown szórt 32 pontot 13 lepattanóval és 9 gólpasszal, a padról érkező Malcolm Brogdon 24 pontig jutott, de a clutch játékokat ebben a felállásban, ilyen fáradtan egyszerűen nem tudták megoldani, így fájó vereséget szenvedtek. 

A Cavaliers legjobb dobói: Mitchell 40/12, Mobley 25/3, Garland 17/6
A Celtics legjobb dobói: Brown 32/3, Brogdon 24/9, White 12/6, G. Williams 12/12

 

Detroit Pistons – Portand Trail Blazers 104-110

Lillard villogott, nem hibázott a Portland. Kötelező volt nyerni a ligautolsó otthonában a Blazers számára, és bár back-to-back érkeztek a vendégek, de így sem hibázhattak - a feladatot pedig meg is oldották, annyit adtak ki magukból, amennyit kellett. Az első negyedet rögtön megnyerték 13 ponttal, és onnantól próbálták kontroll alatt tartani az eseményeket, az utolsó játékrészt 15 egységnyi fórral kezdhették meg, és bár ebből jócskán leadtak, de összességében be tudták osztani a kezdeti előnyüket. Damian Lillard ismét remekelt, ezúttal 31 ponttal, 13 lepattanóval és 12 gólpasszal tripla-duplázott, a gyengébb dobóteljesítménye ellenére ő fogta össze a gárdát, mellette Jerami Grant (26 pont, 4/7 tripla, 3 blokk) és Cam Reddish (13 pont, 6 lepattanó, 8 gólpassz) is hozzátette a magáét, így Simons és Nurkic nélkül is haladnak előre, jelenleg a holtversenyes 9-12. helyet foglalják el Nyugaton. A Detroitról nem nagyon tudunk mit írni, semmi meglepőt nem hozott a társaság, ebben a felállásban ennyi van benne jelenleg - az újabb vereség után már csak 13-50-re áll, és egyértelműen övé a liga legrosszabb mérlege.

A Pistons legjobb dobói: Livers 17/9, Joseph 14/6, Ivey 13, Burks 13/9
A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 31/18, Grant 26/12, Reddish 13/9

 

Indiana Pacers – Philadelphia 76ers 143-147

A Sixersé a pontháború. A Pacers back-to-back érkezett a szenzációs chicagói győzelemből, míg a Philly pihentebben léphetett pályára - viszont Tucker és Harris sem lehetett ott a parketten. A felek végül igazi dobópárbajt vívtak, a védekezést mindkét csapat úri mulatságnak tartotta és nem törődött vele, viszont iszonyatos tempóban, nagy csapásszámmal hajigálták a kosarakat: a 39-38-as első negyed után 40-40-es második következett, és a folytatásban sem igazán vettek vissza. Nagy különbség egyébként nem alakult ki, a Sixers ugyan vezetett már 11 egységgel is, de egy ilyen mérkőzésen az közelít a semmihez, mindkét gárda 59%-kal célzott mezőnyből, 40% felett triplázott és 90% felett büntetőzött, vigyázott a labdára, de így is dobott legalább 15 pontot leindításból. A negyedik negyed is egálról indult, aztán 118-118 után a Philly cseresora meglógott, egy 10-0-s futást vezényeltek le Miltonék, és innentől már nem tudott igazán komoly veszélyt jelenteni az Indy - egyszerűen azért, mert védekezés nélkül nem tudta meggátolni, hogy a Sixers továbbra is futószalagon hozza a kosarakat. A hajrában Meltonnak és McDanielsnek is voltak clutch dobásai, az utolsó percbe lépve pedig ugyan négy egységnyire közelített a Pacers, de Embiid bedobott két büntetőt, majd zsákolt is egyet, nem tette meg azt a szívességet Doc Rivers csapata, hogy hibázzon. Ezzel a nagyon fontos sikerrel két meccsre megközelítette a társaság a Bostont a keleti második-harmadik helyen, következőleg pedig Minnesotában zárja le ötmérkőzéses idegenbeli túráját.

Varázsolt Haliburton, de tartotta a lépést az Embiid-Harden páros. Az előző esti, Bulls elleni hatalmas meccsnyerő után ezúttal is ihletett napot fogott ki Tyrese Haliburton, aki félelmetes teljesítménnyel vitte a hátán az Indyt: kereken 40 pontot dobott és 16 gólpasszt osztott ki, 12/19-es mezőnymutatót, 5/10 triplát és 11/12 büntetőt jegyzett. Az ő klasszisát többen is kiegészítették a hazaiaknál, rajta kívül még hatan dobtak náluk legalább tíz pontot, de a Harris-Tucker páros nélküli Sixers felvette a kesztyűt: Joel Embiid 42 pontot dobott 11/16-os mezőnymutatóval és 19/19 büntetővel, James Harden pedig a 14 pontja és 9 lepattanója mellett kereken 20 gólpasszt osztott szét, ez a páros foghatatlannak bizonyult. Ráadásul mellettük Tyrese Maxey eljutott 24 egységig és 6/9 tripláig, a kezdőbe kerülő Jalen McDaniels pedig 20 pontot szórt 8 lepattanóval, ő is hozzátette a magáét, és élt a kínálkozó játékpercekkel.

A Pacers legjobb dobói: Haliburton 40/15, Nwora 16/6, Smith 14/6
A 76ers legjobb dobói: Embiid 42/3, Maxey 24/18, McDaniels 20

 

Miami Heat – Atlanta Hawks 130-128

Megint Heat. Két napja ugyanitt találkoztak a felek, akkor nyolc ponttal győzött a Miami és leszedte a pályáról Trae Youngot, most ugyan még egyszer nem tudta kiiktatni az irányítót, viszont sikerült túldobnia ellenfelét. Az Atlanta 13 ponttal nyerte az első negyedet és úgy tűnt, hogy jöhet a visszavágás, a Heat védekezését szétszedték a vendégek, de aztán a floridaiak nagyjából rendezték a soraikat, és a következő három játékrészben már megütötték a vállalható szintet hátul. Ez pedig elég is volt ahhoz, hogy visszazárkózzanak a 15 pontos hátrányukból, a legjobb támadójátékukat pedig éppen az utolsó negyedre tartogatták, ott volt a leggördülékenyebb a csapat. Az egyenlítés után pár percig oda-vissza billegett a meccs, majd 113-113-ról indult az utolsó bő öt perc, ott viszont Jimmy Butler előbb Caleb Martinnal, majd Tyler Herróval dobatott egy-egy nagy triplát, Bam Adebayo két labdát szerzett, Victor Oladipo blokkolt, és a hazaiak innentől már nem is adták ki a kezükből a vezetést. Az állás persze szoros maradt, de minden Hawks-kosárra érkezett válasz, Butler is villant kétszer, majd Martin labdalopása után az ő két büntetője döntötte el a küzdelmet 16 másodperccel az órán - itt lett közte öt pont, ahonnan már nem lehetett visszaút. Butler (26 pont, 9 lepattanó, 9 gólpassz) mellett Oladipo (22 pont, 4/7 tripla) és Martin (21 pont, 6/9 mezőnyből) is remekelt, Herro a végén tett hozzá több villanást, Adebayo megint sokoldalú volt, csapatként 53%-os mezőnymutatót és 55%-os triplázást hoztak össze - a kezdeti gondok után összeállt a gépezet, ezzel a sikerrel 3-1-re megnyerték az egymás elleni párharcot, és 2,5 meccsre le is szakították magukról fő riválisukat a tabellán.

A vége nem sikerült. Minden esélye megvolt most a visszavágásra az Atlantának, a mérkőzés túlnyomó részében a vendégek vezettek, Trae Young (25 pont, 7 gólpassz) és Dejounte Murray (23 pont, 8 gólpassz) körül újra tudták szervezni a támadójátékukat, ami szinte kitartott a végéig. Azonban a végén egyrészt a védekezésük megborult és a Heat feljavulására már nem érkezett válasz, másrészt pont a hajrában követtek el clutch hibákat: három labdát is eladtak döntő helyzetben, kaptak blokkot, hagytak ki könnyűnek tűnő dobást, egyszerűen a legfontosabb időszakban remegtek meg. Ezen most elúszott a meccs, az egymás elleni széria, és a közelebb zárkózás is - Young szerint a védekezésükből hiányzott megint az energia, már nagyon sokadszorra...

A Heat legjobb dobói: Butler 26, Oladipo 22/12, Martin 21/6
A Hawks legjobb dobói: Young 25/3, Murray 23/3, Collins 17/3, bey 17/9

 

Denver Nuggets – Toronto Raptors 118-113

Kicsi hiányzott a Raptorsnak. A play-in helyeken küzdő kanadaiak nem ijedtek meg a nyugati listavezetőtől, mind a kilenc pályára kerülő játékosuk igyekezett hozzátenni: a komplett kezdőötös és GaryTrent Jr. is elérte a 10 pontot, Fred VanVleet 21 pontot és 14 gólpasszt jegyzett, jó csapatmunkával egálra hozták a pattanózást, a festékben szerzett pontokat, kezelni tudták a Denver gyorsindításait, és Nikola Jokicsot is emberi számokon tartották. Az első félidőben 10 ponttal vezettek, viszont a félidő végén bekaptak egy 7-0-s denveri rohamot, majd a harmadik játékrészben a hazaiak a vezetést is átvették. Ebből is sikerült felállniuk, a végjátékra fordulva folyamatosan 6-8 pontokkal vezettek, 105-111 után viszont ismét jött egy denveri széria, amitől megzavarodott a gárda: Scottie Barnes ziccert hagyott ki, majd elvesztette a fejét és kiállíttatta magát, 117-113-nál Jakob Pöltl két büntetőt rontott, majd VanVleet passzolta rossz helyre a labdát. A Torontónak megvolt az esélye a meglepetésre, de a végén Fortuna nem az ő oldalukon állt - legközelebb a Clippers ellen javíthatnak.
 
Az utolsó futást a Denver csinálta. A palánk közelében és a periméteren is remekül védekező, borzasztó kellemetlen stílusú Raptors ellen Nikola Jokics nem tudott kibontakozni (17 pont, 13 lepattanó, 9 gólpassz), de ennek ellenére azért a kezdőötös jól muzsikált: Murray, Porter Jr. és Gordon is remekül dobott, talán csak Caldwell-Pope játszott haloványan. A kispadról viszont csak Reggie Jackson dicsérhető, Bruce Brown 2/13-as mezőnymutatóval zárt, Jeff Green és Thomas Bryant pedig túl sokat nem tudott hozzátenni, így aztán végig arról szólt a történet, hogy üldözték a vendégeket. A végén Murray két nagy kosara és Jokics 4/4 büntetője fordította meg a végjátékot, majd Murray és Gordon higgadt büntetőzésével és a vendégek hibáival sikerült behúzniuk a győzelmet. Utóbbi 25 hazai meccsükből 24. sikerüket aratták, most pedig jön egy Chicago és San Antonio elleni mérkőzés, hogy utána ötmeccses keleti túrára induljanak.
 
A Nuggets legjobb dobói: Murray 24/15, Porter Jr. 20/12, Gordon 19.
A Raptors legjobb dobói: VanVleet 21/9, Siakam 19/3, Pöltl 18.

 

Sacramento Kings – New Orleans Pelicans 123-108

Csak az első félidő volt izgalmas. A korábbiakhoz képest már bővebb kerettel játszhatott a Pelicans, Jonas Valanciunas 19 pontos, 12 pattanós dupla-duplával tért vissza, Brandon Ingram és Herb Jones közösen 15 gólpasszt osztott ki, így az első félidőben 59 pontot termeltek és tartották a lépést a Kings-szel. A Sacramentóban nem lépett pályára a sérült De’Aaron Fox, a helyén kezdő Davion Mitchell pedig az első félidőben nem volt rossz, de kiemelkedő sem. A harmadik játékrészben viszont összeállt a rendszer, támadásban és védekezésben is feljavultak a hazaiak – 18 ponttal nyerték ezt a játékrészt, és a negyedik negyedben már simán lemenedzselték az összecsapást. A Kings-nél remekül járt a labda, Domantas Sabonis tripla-duplázott (19 pont, 11-11 lepattanó és gólpassz), a Mitchell-Huerter hátvédpár 9/14 hármast vágott és kiosztott 14 gólpasszt. Mellettük még négyen jutottak el legalább 10 pontig, a vezetőedző Mike Brown pedig olyan extrákat emelt ki, mint Huerter 5 lepattanója – összességében utóbbi hetedik meccséből hatodikat nyerte meg a Sacramento, és a Memphis bukdácsolásának köszönhetően mindössze egy meccsnyire állnak a nyugati második helytől. Most fújhatnak pár napot, aztán jön a Knicks-Suns-Bucks sorozat, majd négymeccses túrára indulnak – nagyjából most dőlhet el, hogy meg tudnak-e ragadni a mostani a pozíciójukban.
 
A Kings legjobb dobói: Huerter 25/18, Sabonis 19/3, Mitchell 15/9.
A Pelicans legjobb dobói: Ingram 24/6, Valanciunas 19/3, Murphy III 17/12.

 

A tabella ezen a linken megtekinthető!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus