Túlóra döntött a Heat-Sixersen, 120-at dobott a Clippersnek a Jazz

Idegenben vágott vissza a Bostonnak a Toronto - megtörte vereségsorozatát a Lakers - James Harden, Luka Doncic és Nikola Jokics is parádés teljesítménnyel vezette győzelemre csapatát - megint nyert a Milwaukee - megkezdte a szezont a New Orleans.

Idegenben vágott vissza a Bostonnak a Toronto, megtörte vereségsorozatát a Lakers, James Harden, Luka Doncic és Nikola Jokics is parádés teljesítménnyel vezette győzelemre csapatát, megint nyert a Milwaukee, megkezdte a szezont a New Orleans - közben elképesztő izgalmak után verte a Phillyt a Miami, a Jazz pedig parádézott a Clippers vendégeként. Ez történt az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) legutóbbi játéknapján.

A mérkőzések videós összefoglalói ezen a linken megtekinthetők!

Denver Nuggets - Memphis Grizzlies 119-110

Vissza a győztes útra. A kellemetlen karácsonyi pofon után most újra nyerni tudott a Denver, méghozzá úgy, hogy egy pillanatig sem volt hátrányban - az első negyedet 15 ponttal nyerte a gárda és bár később voltak hullámvölgyei, de elég nagynak bizonyult ez az előny ahhoz, hogy menedzselni lehessen. A siker kulcsa ezúttal Nikola Jokics volt, aki már az első negyedben egymaga 14 pontot szerzett (többet, mint a teljes Memphis), majd a záró etapban a passzaira helyezte a hangsúlyt és szebbnél szebb labdákat osztott szét - végül 31 ponttal, 10 lepattanóval és 10 gólpasszal tripla-duplázott, ez utóbbit idén már hetedszer csinálta meg. Mellette jól mozgott a Paul Millsapet helyettesítő Mason Plumlee (15 pont, 7 lepattanó 20 perc alatt), illetve Will Barton (20 pont, 6 lepattanó, 7 gólpassz) és bár a második félidei védekezésük abszolút pocsékra sikerült, de mindezt támadásban ellensúlyozni tudták, úgyhogy hozták a kötelező győzelmet.

Az első negyedben elment. Borzalmasan kezdte a meccset a Memphis, összesen 3/14 dobást süllyesztett el 11 pontért, ez pedig tulajdonképpen el is döntötte a sorsát, később hiába javult fel, nem tudta már utolérni ellenfelét. Pedig próbálkozott, az első félidei 23 pontos hátrányból már a nagyszünetig visszajött 11-re, majd a harmadik negyedben háromra, ám erre jött egy 16-4-es denveri futás és amikor később még egyszer felkapaszkodtak Jacksonék hét egységnyire, szintén "visszaütött" a Nuggets - pedig az utolsó negyedben már 42 (!) pontot dobtak, a második félidőben összesen 60,4%-kal céloztak mezőnyből a vendégek. Hiába, a rossz kezdés miatt ez csak a kozmetikázásra volt elég, a denveri magasemberekkel nem tudtak mit kezdeni, csak akkor, amikor faultgondok miatt a padon ültek, úgyhogy végül elmaradt a bravúr és vereséget szenvedtek.

A Nuggets legjobb dobói: Jokics 31/6, Barton 20/6, Plumlee 15, Murray 15
A Grizzlies legjobb dobói: Jackson Jr. 20/6, Melton 17/3, Morant 16/3

Boston Celtics - Toronto Raptors 97-113

Magabiztosan vágott vissza a Raptors. Nem esett jól a karácsonyi hazai vereség a Torontónak, úgyhogy most idegenben próbált visszavágni a bajnok a back-to-backet játszó Bostonnak, ez pedig tökéletesen sikerült is: egy pillanatig sem voltak hátrányban a vendégek, a 11 ponttal nyert első negyed után végig ők jártak előrébb. A továbbra is három alapemberét nélkülöző gárdában többen is remek teljesítményt nyújtottak, Kyle Lowry (30 pont, 7 gólpassz, 10/17 mezőnyből) különösen jól játszott, de Fred VanVleet (18 pont, 5 gólpassz, 5 labdaszerzés) és Serge Ibaka (20 pont, 10 lepattanó) mellett most Pat McCaw (18 pont, 7 lepattanó, 8 gólpassz) is váratlanul felszívta magát, saját bevallása szerint őt azóta is nagyon bántja az a karácsonyi vereség - bármilyen rohammal próbálkozott a Celtics, valamelyikük mindig reagálni tudott, úgyhogy nem adták ki a kezükből a vezetést. A negyedik negyedben már igazából nem is voltak veszélyben, ott összesen 18 pontot engedélyeztek a Bostonnak és végül 50% feletti mezőnymutatóval, 40% feletti triplázással, valamint agyonnyert lepattanózással győztek egyik fő riválisuk otthonában. 

Nem volt elég friss a Celtics. Ugyan nyolc meccs után visszatért a Bostonba Marcus Smart, de azért meglátszott a csapaton az, hogy egy back-to-back második felén lépett pályára, sem elöl, sem hátul nem volt meg a kellő energia. Az előző este remeklő Jaylen Brown (5/12 mezőnyből, 1 gólpassz), Jayson Tatum (3/7 mezőnyből, 6 eladott labda), valamint Gordon Hayward (3/13 mezőnyből, 1/7 tripla) sem játszott igazán jól, a 30 pontos Kemba Walker is sok dobást rontott és különösen a tripláikkal akadtak gondok, csapatszinten 7/32-vel (21,9%) zártak - összességében is 40% alatt maradtak mezőnyből, így pedig csak futásokat tudtak összerakni, de tartósan nem vették át az irányítást. Brown szerint a Toronto intenzitása jelentette most a különbséget, ők egyszerűen nem pörögtek úgy, mint ellenfelük, úgyhogy sorozatban öt győzelem után kaptak ki, ebben a csarnokban pedig idén még csak a második vereségüket szenvedték el.

A Celtics legjobb dobói: Walker 30/9, Brown 17/3, Hayward 13/3
A Raptors legjobb dobói: Lowry 30/15, Ibaka 20/3, VanVleet 18/12, McCaw 18/6

New Orleans Pelicans - Indiana Pacers 120-98

Megkezdte a szezont a New Orleans? A liga egyik leggyengébb csapata volt nagyjából két hónapon keresztül a Pelicans, mostanában azonban valami megváltozott, ötből négy és sorozatban három győzelmet aratott a társaság úgy, hogy a sikerei alatt egyik ellenfelét sem engedte száz pont fölé, ami korábban nem nagyon fordult elő vele. Ezen a meccsen egy negyed előnyt adtak a hazaiak a Pacersnek, utána viszont begyújtották a rakétákat, a másodikat 16, a harmadikat 15 ponttal nyerték meg, levédekezték a pályáról az Indyt, közben pedig kiváló kinti dobóformát mutatva állva is hagyták ellenfelüket. Az alapot Brandon Ingram (24 pont, 5 lepattanó, 7 gólpassz) és Jrue Holiday (20 pont, 7 gólpassz) adta, de rajtuk kívül még öten érték el a tízpontos határt, összesen 18 triplát bombáztak be és mindösze 12 labdát adtak el, az első negyed után abszolút dominálni tudtak - ezzel megvan az idei tizedik sikerük és bár a tabellán még mindig messze vannak a többiektől, de az tény, hogy jó irányba haladnak...

Egy negyed és más semmi. A Pacers előző este Miamiban bukott el egy egypontos meccset az utolsó pillanatban, úgyhogy fáradtan érkezhetett meg erre a találkozóra, ezt pedig csak az első negyedben tudta feledtetni: azt egy 9-0-s futással és 13 pontos előnnyel zárta a vendégcsapat, ezzel azonban ellőtte minden puskaporát. A kisszünet után átvette az irányítást a sokkal gyorsabban játszó New Orleans, a Pacers 21%-kal triplázott, 24-10-re kikapott az eladott labdák után szerzett pontokat tekintve és a két középső játékrészben darabjaira hullott a játéka, ott semmi esélye nem volt ellenfelével szemben. A vége meglepően sima vereség lett, hiába Aaron Holiday (25 pont, 4/6 hármas), TJ Warren (20 pont, 6/12 mezőnyből) és Domantas Sabonis (15 pont, 16 lepattanó, 4 gólpassz) jó számai - december 31-én a Philly elleni hazai rangadón javíthatják ki ezt a back-to-back vereséget.

A Pelicans legjobb dobói: Ingram 24/6, Jrue Holiday 20/6, Redick 15/9
A Pacers legjobb dobói: A. Holiday 25/12, Warren 20, Sabonis 15

Chicago Bulls - Atlanta Hawks 116-81

Papírforma. A back-to-backet játszó, ráadásul legjobb játékosát nélkülöző ligautolsó elleni hazai meccsnél nagyobb kötelező nem nagyon létezik, a Chicago pedig érvényesítette is a papírformát, méghozzá minden gond nélkül. A Bulls már az első negyedben jelezte, hogy nem akarja elrontani az estét, 16 ponttal nyerte a nyitó játékrészt és később sem adott esélyt ellenfelének, igaz, ennyire csak a 33-16-ra behúzott utolsó negyedben ütötte ki az Atlantát. Egyénileg többen is jól játszottak, Markkanen, LaVine, White, Satoransky vagy Carter Jr. is hozta az elvárt szintet, csapatszinten is klappoltak a dolgok, úgyhogy 30 percnél többet senkinek sem kellett játszani náluk - rájuk fért egy ilyen sima győzelem, ezzel és a Magic vereségével pedig másfél meccsre kerültek a keleti nyolcadik helytől. 

Nincs mit írni a Hawksról. Az előző este megsérülő Trae Young hiányában most John Collins próbálta egyedül megoldani a helyzetet, dobott 34 pontot 14/26-os mezőnymutatóval, leszedett 8 lepattanót és kiosztott 3 blokkot, de olyannyira egyedül maradt, hogy más még a tízpontos határt sem tudta elkerülni, hat egységgel a csapat harmadik legeredményesebb játékosává lehetett válni ezen az estén. Semmilyen szinten nem volt esélyük, támadásban és védekezésben is szörnyűek voltak, ugyan a harmadik negyedben egyszer kicsit összeszedték magukat (ott csak 19 pontot kaptak és minimálisan, de közeledtek), ám ezzel sem mentek semmire, a tisztes helytállás sem jött össze - zsinórban tizedszer kaptak ki és továbbra is ők a sereghajtók Keleten, illetve az egész ligában.

A Bulls legjobb dobói: Markkanen 25/12, LaVine 19/9, White 18/6
A Hawks legjobb dobói: Collins 34/6, Len 10/6, Hunter 6/6, Huerter 6

Minnesota Timberwolves - Cleveland Cavaliers 88-94

Nem tudott pontot dobni a Minnesota. Karl-Anthony Towns mellett most már Andrew Wiggins sem állt rendelkezésre a hazaiaknál, úgyhogy a csapat végigszenvedte az estét, már ami a támadójátékot illeti - 35%-os mezőnymutatóval, 20% körüli triplázással zártak és csak azért voltak partiban, mert a védekezést viszont jól művelték. A rengeteg labdaszerzés (vagy clevelandi eladott labda) jelentett nekik mankót, 17 alkalommal csenték el a játékszert, ami szezoncsúcs náluk, ezekből pedig 27 pontot szereztek, ennek köszönhették, hogy nem ment haza a publikum a félidőben - sőt, a negyedik negyedben, 78-77-nél még a vezetést is átvették egyszer azok után, hogy addig gyakorlatilag végig hátrányban voltak. Ilyen teljesítménnyel viszont nyerni természetesen nem tudtak, bár a Cavs is szörnyű meccset játszott, de annyit azért megoldott, hogy az utolsó percekben a maga javára döntse el a küzdelmet, úgyhogy a Wolves elszenvedte idei 20. vereségét is - továbbra is nagyon mélyen van a gárda és csak abban bízhat, hogy a hiányzók visszatérésével majd javul a helyzet.

Triplák nélkül nyert a Cavs. Csapatszinten összesen négy darab hárompontost tudott a gyűrűbe küldeni a Cleveland, talán itt érezték meg leginkább Kevin Love hiányát a vendégek, a gyakorlatilag totálisan hiányzó kinti tűzerőt pedig 29 eladott labdával tetézték - ha csak ezeket a számokat nézzük, komoly bravúr, hogy nyerni tudtak. Azonban egyrészt a Minnesota még lejjebb adta a szintet, másrészt a Cavs legalább a lepattanókat kontrollálta, 61-39-re nyertek Thompsonék ebben a tekintetben, ami nagyon kellett nekik ahhoz, hogy kézben tudják tartani a meccset, majd amikor fordított a Minny, akkor reagálni is tudtak - futottak egy 10-2-t, a legvégén pedig Collin Sexton két büntetőjével megnyerték a derbit. Akármilyen alacsony színvonalú, csúnya találkozó is volt ez, a Cleveland szempontjából csak a végeredmény számít, ötből négy sikerével pedig elérte a tíz győzelmet ebben a szezonban John Beilein csapata.

A Timberwolves legjobb dobói: Teague 18, Martin 17/9, Covington 14/9
A Cavaliers legjobb dobói: Sexton 18, Garland 18/6, Thompson 12

Washington Wizards - New York Knicks 100-107

A végén a Knicks érvényesítette az akaratát. 19 alkalommal változott a vezető kiléte a mérkőzés folyamán, hol egyik, hol másik csapat tudott fölénybe kerülni, ám a találkozó végén a New York került felülre a mérleghintán - az utolsó szűk nyolc percben már végig előrébb járt és nagyjából hat percen keresztül egyáltalán nem kapott pontot. A legutóbbi meccs után most is jó védekezés elengedhetetlen volt a vendégek sikeréhez, de emellett támadásban is igyekeztek, Julius Randle (30 pont, 16 lepattanó, 6 gólpassz) és Bobby Portis (17 pont, 8/12 mezőnyből) kihasználta, hogy magas poszton meglehetősen sovány volt a Wizards rotációja, besegített nekik az újonc RJ Barrett is és összességében egy fokkal kiegyensúlyozottabb teljesítményének köszönhetően tudott nyerni a vendégcsapat. Mike Miller vezetőedzővel eddig 5-6-ra állnak, míg előtte Dave Fizdale-lel 4-18-at hoztak, most pedig sorozatban két mérkőzést is behúztak, amire eddig csak egyszer volt példa a szezon során.

Túl sok volt a hiányzó. Ha John Wallt nem számoljuk, akkor is megfelelő a "kórházválogatott" jelző a Wizardsra, hiszen Bradley Beal, Davis Bertans, Rui Hachimura, Mo Wagner és Thomas Bryant is hiányzott a meghatározó játékosok közül, így pedig ismét olyanok kerültek főszerepbe, mint Gary Payton II, vagy Jordan McRae, ez pedig sosem jelent jót. Így is tartották magukat a negyedik negyedig, de ott még jobban megálltak támadásban, mint addig, az utolsó nyolc perc alatt összesen nyolc pontot tudtak dobni, ami nem férhetett bele, úgyhogy 35% alatti mezőnymutatóval szenvedtek újabb hazai vereséget - a rengeteg sérült miatt ez nem meglepő, teljesen felborult az egész csapat, mindenesetre a győzelmeket tekintve most már utolérte őket a New York.

A Wizards legjobb dobói: Thomas 20/6, McRae 20/12, Payton 15/6
A Knicks legjobb dobói: Randle 30/6, Portis 17/3, Barrett 14/9

Miami Heat - Philadelphia 76ers 117-116 - hosszabbítás után

Őrült meccset nyert a Heat. Fordulat fordulatot követett a rangadó végjátékában, a rendes játékidő utolsó két percében kétszer is volt ötpontos előnyben a Sixers, de aztán az oda-vissza hibákból annyival jobban jött ki a Miami, hogy hosszabbításra mentette a helyzetet. Jimmy Butler (25 pont, 9 lepattanó, 9 gólpassz) két büntetőt is kihagyott az utolsó 25 másodpercben, de ellopott egy labdát clutch helyzetben Joel Embiidtől, amelyből Tyler Herro dobott egy triplát, de éppen a kihagyott büntetője miatt nem nyert még itt a Heat. Egyetlen másodperccel az órán az ex-miamis Josh Richardson büntetőzhetett kétpontos hazai előnynél, de az elsőt kihagyta, a másodikat így már szándékosan rontotta el, viszont Ben Simmons visszatette a lepattanót, úgyhogy végül a Philly volt az, aki megmenekült. Aztán jött a hosszabbítás, ami csak egy kicsit alakult egyszerűbben, itt végül két másodperccel a vége előtt, egálnál Al Horford faultolta Butlert, aki ezúttal is elrontott egy büntetőt, ám a másodikat már bedobta, ez pedig elégnek bizonyult a sikerhez - Tobias Harris még elemelhetett egy jónak tűnő hármast az utolsó pillanatban, de ez kimaradt, 117-116 lett a vége. Így mindkét csapat "megismételte" előző esti eredményét, a Miami ugyanis a back-to-back mindkét felén egypontos győzelmet, a Sixers pedig egypontos vereséget könyvelhetett el.

Második a Miami, továbbra is "hazai csapat" a Philly. A Heat 15-1-re javította a mérlegét saját csarnokában, ami a liga legjobbja, ezzel és a Boston vereségével pedig fellépett a keleti második helyre - oda, amely reálisan nézve a Sixers célja lehet az alapszakasz végéig. Brett Brown csapata azonban továbbra is képtelen átlépni saját árnyékán idegenben, az utóbbi 14 meccséből a 10.-et vesztette el vendégként, a back-to-back vereségekkel pedig csak ötödik a konferenciában, 2,5 meccsel lemaradva a Miamitól. Pedig ahogy egy nappal korábban, úgy most is elég lett volna egy jobban pattanó labda a Phillynek, Joel Embiid remekelt (35 pont, 11 lepattanó, 11/16 mezőnyből, levette a pályáról Adebayót), Ben Simmons dupla-duplázott, Josh Richardson bevert 17 pontot, nem voltak rosszak, de valami apróság megint hiányzott - ezzel szemben a Heatnek nagyon jól állnak az ilyen meccsek, idén ezzel már 6-0-ra áll a hosszabbításokban és 8-1-re az öt pontnál szorosabb találkozókon.

A Heat legjobb dobói: Butler 25, Dragic 19/3, Robinson 16/12, Herro 16/12
A 76ers legjobb dobói: Embiid 35/6, Richardson 17/9, Simmons 15

Houston Rockets - Brooklyn Nets 108-98

Belefért a hullámvölgy. Parádésan kezdte a meccset a Houston és 42-20-ra (!) nyerte az első negyedet, ám nem tudta megroppantani ellenfelét és a hatalmas előnye már a második játékrészben jelentősen apadni kezdett - hogy aztán a harmadik játékrész végén egy 14-0-s brooklyni futással végérvényesen elolvadjon. A hazaiak komoly gödörbe kerültek, sorozatban tíz támadást rontottak el (nyolc kihagyott dobás, két eladott labda), ezzel pedig esélyt adtak ellenfelüknek a győzelemre, sőt, már hátrányba is kerültek a 20+ pontos előnyük után, ám még épp idejében tudták összeszedni magukat ahhoz, hogy a meccs végét a maguk javára döntsék el. James Harden újabb extra teljesítménye (44 pont, 17/27 mezőnyből, 10 lepattanó, 6 gólpassz) nagyon kellett a sikerükhoz, Szakáll a végén beverte a meccset lezáró hármast is, mellette pedig Russell Westbrook (23 pont, 9 lepattanó, 7 gólpassz, 11/28 mezőnyből) és Austin Rivers (14 pont, 4/9 tripla) kapott még komolyabb szerepet így, hogy Clint Capela nem tudta vállalni a játékot. Mike D'Antoni vezetőedző viszont inkább a védekezésüket emelte ki, szerinte az utolsó negyedben azzal tudták megnyerni a meccset, ez pedig nem sokszor fordult elő velük idén, úgyhogy komoly pozitívumnak számít - most mennek New Orleansba, a hírek szerint pedig azon a találkozón visszakapják Eric Gordont.

Több kellett volna támadásban. Nem igazán tudott "kiszabadulni" a Nets a meccs egészét tekintve, Spencer Dinwiddie 6/20-as mezőnymutatóval és 0/7 triplával zárt, csapatszinten alig érték el a 40%-os dobóteljesítményt, kintről pedig 30% alatt maradtak, úgyhogy már az is nagy szó, hogy vissza tudtak jönni a kezdeti hátrányukból. A védekezést jól művelték, egy idő után sikerült kizökkenteniük Westbrookékat, de olyan mélyről indultak és a negyedik negyedben annyira nem találták ők maguk sem a ritmust támadásban, hogy ez végül nem lett elég a győzelemhez. Kenny Atkinson vezetőedző is arról beszélt, hogy nem érti a helyzetet, sorozatban másodszor játszottak formán kívül támadásban, úgyhogy bár az szép, hogy így is közel voltak a végén, de nem kosárlabdáztak jól és most ez a fő probléma - következőleg a szenvedő Minnesotához látogatnak, ott lesz esélyük újra felpörögni.

A Rockets legjobb dobói: Harden 44/18, Westbrook 23, Rivers 14/12
A Nets legjobb dobói: Dinwiddie 17, Allen 16, Prince 16/12

San Antonio Spurs - Detroit Pistons 136-109

Újra remekelt a Spurs. Nemrég parádés dobóformával 145 pontot dobott a Memphisnek a San Antonio és bár azóta volt már gyengébb meccse, de most ismét azt a formát mutatta Gregg Popovich alakulata. A hazaiak 57%-kal tüzeltek mezőnyből és 51%-kal süllyesztettek el 18 darab triplát annak ellenére, hogy ez nem feltétlenül a fő műfajuk és hogy legutóbb éppen emiatt kaptak ki - a Gay-Forbes-Murray trió 9/15 hármasa mellett DeMar DeRozan (29 pont, 8 gólpassz, 13/16 mezőnyből) és LaMarcus Aldridge is extrát tett hozzá, utóbbi karriercsúcsot jelentő 5/6 alkalommal zörgetett be kintről. Mindez végül igazán a harmadik negyedben "ütött be", hiszen a nagyszünetben még csak négy ponttal vezetett a gárda, a harmadik játékrészben azonban 42 pontos szezoncsúcsot szórt, volt, hogy egymás után négy támadásból dobott triplát és egy 25-9-es rohammal eldöntötte a meccset - onnantól már komolyabb előnyben volt és végül idei legnagyobb különbségű hazai győzelmét könyvelhette el. A SAS egyértelműen belendült az utóbbi időben, ennek köszönhetően pedig utolérte a nyugati nyolcadik Portlandet - most pihenhet, legközelebb 2020-ban lép pályára.

Elengedte a Detroit. Dwane Casey, a vendégek vezetőedzője szerint a harmadik negyedes triplaeső megtörte csapata hitét és ott mintha elkönyvelték volna a vereséget a játékosai, azt követően nem küzdöttek megfelelően és ez csalódás számára, de azt elismerte, hogy amikor a Spurs így játszik, akkor nagyon nehéz mit tenni. Andre Drummond igyekezett (már az első félidőben dupla-duplázott), Derrick Rose 24 pontot szórt a padról beszállva, voltak biztató dolgaik, de egy közel 30 pontos vereségnél azért nehéz pozitívumokat találni - hiába törték meg legutóbb a negatív szériájukat, most egy újabb komoly pofont kaptak, ráadásul legközelebb a Jazzhez látogatnak.

A Spurs legjobb dobói: DeRozan 29, Aldridge 25, Forbes 18/9
A Pistons legjobb dobói: Rose 24/6, Drummond 21, Galloway 15/9

Golden State Warriors - Dallas Mavericks 121-141

Russell sérülése nem fért bele. A harmadik negyed közepéig szoros meccset játszott a zsinórban négyszer győző Warriors, ekkor azonban az első félidőben 30 pontot (közte nyolc triplát) szóró D’Angelo Russell ütközött szerencsétlenül Luka Doncic-csal, és percekre lent maradt - szerencsére a saját lábán hagyta el a játékteret, megúszta komolyabb gond nélkül. Az átmenetileg vezérét vesztett GSW pillanatok alatt 20 pont körüli hátrányba került, amin az sem segített, hogy eleve back-to-back meccset játszottak, Draymond Green is inkább ebben látta a vereség okát. Russell ugyan a negyedik negyedben vissza tudott térni, de addigra már túl nagy volt a különbség, ráadásul Eric Paschall és Omari Spellman is hiányzott, így hiába Damion Lee dupla-duplája, a padról egyaránt 16 pontig jutó Chriss és Burks jó játéka, egyszerűen elfogytak a végére. A győzelem-sorozatnak csúnya vége szakadt, most újat kezdhetnek San Antonióban. 

Luka Doncic megdöntött egy Michael Jordan-rekordot. A szlovén klasszissal a Warriors “védekezése” sem tudott mit kezdeni, játszi könnyedséggel csinált egy bődületes tripla-duplát (31 pont, 12 lepattanó, 15 gólpassz) mindössze 30 perc alatt - idén már a második 30-15-ös meccse volt ez, ezzel pedig a legfiatalabb játékos lett az NBA történetében, aki képes volt ilyen duplázásra, Michael Jordan 1984-85-ös korrekordját adta át a múltnak. Doncic a Russell-ütközés mellett Marquese Chriss-szel is fizikai kapcsolatba került, a GSW játékosa elég csúnyán lökte ki a nézők közé, ezt leszámítva viszont nem sok gondja akadt ma, ahogyan a csapatnak sem: amikor Russell megsérült, már éppen kezdtek lendületbe jönni, végül pedig sima sikerrel erősítették meg helyüket a nyugati élmezőnyben. Tim Hardaway Jr. és Kristaps Porzingis közösen 10 hármast szórt be, a padról Seth Curry még négyet tett hozzá és összesen franchise-rekordot jelentő 24-ig (!) jutottak, ráadásul 21/21-gyel büntetőztek - a végén a húzóemberek pihenhettek egy kicsit, amire szükségük is van, hiszen most back-to-back mennek a Lakershez. 

A Warriors legjobb dobói: Russell 35/27, Lee 18/9, Burks 16/6, Chriss 16.
A Mavericks legjobb dobói: Doncic 31/15, Hardaway Jr. 25/18, Porzingis 18/12.

Milwaukee Bucks - Orlando Magic 111-100

Ez a menetrend nem esett jól. A Magic 24 órával azután, hogy végletekig kiélezett meccset játszott otthon a Philadelphiával, máris Milwaukee-ban volt kénytelen fellépni, és a meccs elején érződött is a tompaság, 37 pontot kaptak. A meccs derekán aztán Evan Fournier és Nikola Vucsevics tripláival, illetve Jonathan Isaac zseniális védőmunkájával (19 pont, 9 lepattanó, 7 szerzett labda, 1 blokk) szépen lassan kapaszkodtak vissza, azonban a fordításhoz kellett volna még 1-2 jó teljesítmény. Ez azonban nem jött, Aaron Gordon borzalmasan (2/9 mezőnyből), Markelle Fultz vállalhatatlanul (1/10) dobott, a padról pedig csak DJ Augustin dicsérhető, így a a vége vereség. Most hazamehetnek is fogadják az Atlantát, viszont valószínűleg Gordon nélkül, aki kicsit meghúzta az Achillesét, pihenő vár rá. 

Ersan Ilyasova és a kispad szállította a győzelmet. Giannis Antetokounmpo hátfájdalmak miatt a mai összecsapást is kihagyta (a gond nem nagy, hamarosan visszatér), azonban a török veterán erőcsatár most is nagyszerűen helytállt, ezúttal is masszív dupla-duplát hozott (17 pont, 5/6 tripla, 14 lepattanó, 5 gólpassz), ráadásul a negyedik negyed elején az ő két hármasával szakította le végleg ellenfelét a Bucks. Khris Middleton ma átlagos napot hozott, Brook Lopez viszont gyengén játszott, szerencsére azonban ikertestvére, Robin Lopez segített (17 pont, 7/8 mezőnyből), vele és George Hill-lel a kispad 51-28-ra túldobta az ellenfelet. Érdemes kiemelni a kiegészítők meccsét is, a kezdőben DiVincenzo 9 pattanóval és 5 gólpasszal, a cseresorban Pat Connaughton 8 pattanóval és 5 gólpasszal tolta meg a gárdát, a veterán Kyle Korverrel pedig +20-ban volt a csapat. Egy újabb klasszikus Bucks-meccset láthattunk, legközelebb Chicagóban növelhetik tovább előnyüket a tabella élén. 

A Bucks legjobb dobói: Middleton 21/3, Ilyasova 17/15, Hill 17/9, R. Lopez 17/3.
A Magic legjobb dobói: Fournier 23/12, Vucsevics 21/15, Isaac 19/3.

Sacramento Kings - Phoenix Suns 110-112

Most szerencséje volt a Sunsnak. Utoljára december 9-én nyert a Phoenix, azóta nyolcszor buktak el, ebből az utolsó hármat szoros végjátékban, így ez a siker valahol már “járt” nekik. A legtöbbet ezért Devin Booker tette, aki ugyan a triplákkal ma hadilábon állt, de ezt hamar meg is értette, inkább támadta a gyűrűt és osztotta a gólpasszokat (32 pont, 14/19 kétpontos, 10 gólpassz), így nyitott némi területet Ricky Rubiónak (21 pont, 3/5 tripla, 8 gólpassz, 2-2 blokk és szerzett labda), ez a páros végig jó sebességben tudta tartani a vendégek támadásait. A sikerhez persze nagyon kellett Kelly Oubre Jr. félelmetes meccse (20 pont, 16 lepattanó, 5 gólpassz, 2 szerzett labda), Aron Baynes precíz munkája elöl-hátul, no meg a padról Mikal Bridges, aki Dario Saric teljes offját (0/7 mezőnyből) ellensúlyozni tudta. Félidőben 10 ponttal vezettek, és bár a végére felsejlett, hogy most is kiadják a kezük közül a győzelmet, végül mindent túléltek - most mennek Portlandbe, az sem lesz könnyebb. 

A Kingsnél egyre nagyobb a baj. Dewayne Dedmon cserét kért, Buddy Hield nekiment az edzői stábnak, amiért ültetik a negyedik negyedekben, ráadásul Marvin Bagley néhány meccses “beugrása” után megint hosszabb időre kidőlt lábsérülés miatt, De’Aaron Fox sem bevethető - ezt tetézi a zsinórban hatodik vereség is, amivel a Sacramento megint elbúcsúzott a playoff-helyekről. Pedig a kezdőötösben mindenki elérte a legalább 10 pontot, Hield most kapott bőven percet és nem is játszott rosszul, Harrison Barnes 21 pontig és 10 pattanóig jutott, Richaun Holmes alig hibázott, ráadásul a kispad vezérének számító Bogdan Bogdanovics parádés játékkal (22 pont, 8/12 mezőnyből, 3 gólpassz) tért vissza. Hiába jöttek azonban vissza 14 pontos hátrányból, a végjátékban rengeteg büntetőt hagytak ki, a legvégén pedig az addig 0/3-mal álló Harrison Barnesra jött ki a tripladobás, amit az ebben a gárdában veteránnak számító kiscsatár annak rendje és módja szerint el is rontott - most ráadásul mennek azonnal Denverbe, kinéz egy újabb bukta...

A Kings legjobb dobói: Hield 23/12, Bogdanovics 22/15, Barnes 21.
A Suns legjobb dobói: Booker 32, Rubio 21/9, Oubre Jr. 20/6.

Portland Trail Blazers - Los Angeles Lakers 120-128

LeBron James odapörkölt, de a kispad hozta a sikert. A Lakers egyik vezére sérüléssel bajlódik, ám úgy döntött, hogy vállalja a meccset, mivel a nyugati listavezető összeszedett az utóbbi napokban zsinórban négy vereséget, az ötödik már nem nagyon fért volna bele. James 21 pontja mellett 16 gólpasszig jutott, de akadt 7 lepattanója, 2 szerzett labdája és blokkja is - szükség is volt rá, mert Anthony Davis átlagos meccset játszott, a kezdőötös többi tagja pedig tudása alatt teljesített, különösen védekezésben. Szerencsére azonban a kispad óriási energiát tett a parkettre, Kyle Kuzma 24 pontot szórt, Rondo és Caldwell-Pope közösen 28 ponttal segített, Dwight Howard pedig mindössze 19 perc alatt 11 pontot, 8 pattanót és 4 blokkot szállított, extra hatékonysággal dolgozott - összességében 72 pont jött a második vonaltól. A Lakers visszaült a lóra, de sokat nem pihenhetnek a babérjaikon, hiszen máris jön a Dallas. 

Ennyi hiba nem fért bele. Nem játszott rosszul a zsinórban harmadszor bukó Portland, de a a pontokért felelős trió ma egyszerűen túl sokszor rontott: Damian Lillard 4/13-mal, CJ McCollum 2/8-cal triplázott, Carmelo Anthony pedig 5/14-es mezőnymutatót rakott össze, de Lillard és McCollum hátul sem igazán működött. Hassan Whiteside mezőnymunkája (7/11 mezőnyből, 16 lepattanó, 4 blokk) és a Lakers padjától csúnyán kikapó, de még így hatékonynak számító kispad (39 egység, közte Tolliver 4/5, Bazemore 2/4 hármasával, Simons 14 pontjával) nem volt elég - végig ott volt a Lakers nyomában a Portland, de a kulcsjátékokat egyszerűen nem tudták végrehajtani. Még playoff-helyen állnak, de a Phoenix ellen nagyon össze kell most már kapniuk magukat. 

A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 31/12, Whiteside 19, McCollum 18/6.
A Lakers legjobb dobói: Kuzma 24/9, James 21/3, Davis 20/3.

Los Angeles Clippers - Utah Jazz 107-120

Jordan Clarkson máris törleszt. Pár napja szerezte meg a kombóhátvédet a kispad vezérének a Jazz, első meccsén még kereste a távolságokat, de már akkor is tudott segíteni, ma pedig remekül ellensúlyozta a műfaj királyának számító Lou Williamst - úgy tűnik, hogy egy nagyon fontos puzzle a helyére került Salt Lake Cityben. A Mike Conley-t nélkülöző kezdőötös így komolyabb nyomás nélkül alkothatott: támadásban a 30 pontot, 7 pattanót és 9 gólpasszt jegyző Donovan Mitchellre, illetve az 5 hármast és 8 gólpasszt felíró Joe Inglesre építve 14 (!) hármast vert be a vendéggárda első sora, erre a tűzerőre pedig nem volt felkészülve a Clippers. Akkor sem estek kétségbe, amikor az első negyedben kétszámjegyű hátrányba kerültek, a két középső játékrészben fordítottak, a negyedik negyedben pedig mindössze 15 ponton tartották a LAC-ot: az utolsó bő 3 és fél percben nem engedtek pontszerzést ellenfelüknek. Ha még nem is köszönthetünk egy újabb bajnokesélyest Nyugaton, ez a meccs nagyon kemény üzenet volt a ligának...

Nem Montrezl Harrell hiánya döntött. Betegség miatt kellett kihagynia az összecsapást a Clippers parádés szezont futó magasemberének, és Patrick Beverley is kiszállt néhány percre a meccsből csuklósérülés miatt, de a túloldalon Conley hiányzott, szóval az esélyek nagyjából kiegyenlítődtek. A vereség okát nagyon nem kell keresni, a papíron rettegett periméter-védekezés úgy ahogy van, csődöt mondott, ráadásul a túloldalon szétkapta a Leonard-George párost a három kiscsatárral (Ingles, Bogdanovic, O’Neale) felálló Jazz: a két klasszis összesen 12 kosarat dobott 44 kísérletből, csak erőlködtek, semmi hatásuk nem volt a meccsre, pedig 36-37 percet játszottak. A kispadról beszálló Lou Williams és Landry Shamet legalább támadásban hozzá tudott tenni, de ők sem voltak kiemelkedőek, márpedig ez ellen a Jazz ellen a “jó átlag” édeskevés. A végjátékra teljesen lebontották a játékukat, így hiába a Lakers elleni győzelem karácsonykor, ezzel a buktával máris csak az ötödik helyen állnak Nyugaton - most pihenhetnek és legközelebb a Kings ellen javíthatnak. 

A Clippers legjobb dobói: George 20/12, Leonard 19/3, Williams 16/3.
A Jazz legjobb dobói: Mitchell 30/12, Clarkson 19/3, Bogdanovic 17/6.

A tabella ezen a linken megtekinthető!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus