Túlórás OKC-győzelem a GSW ellen, Kyrie Irving megsérült

Remek meccset játszott a Thunder és a Warriors, 10-0-ra áll otthon a Boston, Phoenixet is bevette a Kings, tovább süllyed a pocsék formában lévő Denver, nem hibázott a Wolves és a Sixers, szezoncsúcsot dobott Kawhi Leonard, Kyrie Irving és Anthony Edwards pedig megsérült.

Oklahoma City Thunder - Golden State Warriors 138-136 - hosszabbítás után

Drámai meccset nyert meg az OKC. A Warriors kezdte jobban a találkozót, és már az első negyedben 12 pontos előnyt épített fel a vendégcsapat, de a második játékrész során is nagyrészt tíz egység körüli/feletti fórban játszott - a nagyszünet előtti percekben kapcsolt feljebb Shai Gilgeous-Alexander, és ott közelített az OKC, a pihenő alatt hat pont volt a felek között. A fordulás után aztán a Thunder maradt lendületben, olyannyira, hogy meg is fordította a küzdelmet, és a záró etap nagyobb részében már a GSW volt alul, de a szoros végjátékban így is kis híján a Kerr-legénység nyert, mert Klay Thompson triplájával, majd Steph Curry 2+1-ével, végül 18 másodpercnél szintén az ő hármasával is vezetett már a gárda. Hét másodperccel az órán azonban jött Draymond Green, aki odafaultolt Chet Holmgrennek egy triplakísérletnek is eladható mozdulat közben, a hazaiak újonca pedig nem hibázott, mindhárom büntetőjét a gyűrűbe küldte, így hosszabbításra mentette a meccset. Ott pedig már nem volt pardon, az OKC egy 12-3-as rohammal nyitotta a ráadást, majd ugyan Curry több bravúrdobással megpróbálta visszahozni a Warriorst, de az utolsó fél percben Lu Dort egy kosárral és két büntetővel visszaverte ezt a támadást, úgyhogy parádés végjáték után nagy győzelmet ünnepelhetett a Thunder.

Ennyi eladott labdával nem lehet meccset nyerni. Kész csoda, hogy hosszabbításig jutott a GSW, ugyanis a vendégek 29 (!) alkalommal adták el a labdát, amelyekből 35 pontot szerzett a Thunder, és csak a hosszabbításban négyszer veszítették el a játékszert, amelyekkel nyolc egységet ajándékoztak ellenfelüknek. Így aztán hiába dobott 20 pontot a negyedik negyedben és a ráadásban Curry (34 pont, 6/12 tripla), ez sem ért győzelmet, bár az ipari mennyiségű labdavesztést 24 (!) támadópattanóval igyekeztek ellensúlyozni, a padról érkező Kuminga-Saric-Podziemski trió 17-et jegyzett ezekből - de ez is kevésnek bizonyult a végén. Az OKC-nél SGA 38 ponttal és 5 labdaszerzéssel állt a táraság élére, Jalen Williams (28 pont, 12/15 mezőnyből, 3 labdaszerzés) és a clutch dobásokat jegyző Holmgren (21 pont, 7 lepattanó, 3 blokk) is kitett magáért, és a Thunder összességében 3-1-re nyerte az idei alapszakasz-párharcot a Warriors ellen, úgyhogy őrzik a nyugati második helyüket a tabellán, míg a GSW 10-12-vel jelenleg csak 11. a konferenciában.

A Thunder legjobb dobói: Gilgeous-Alexander 38, Jal. Williams 28/3, Holmgren 21/3
A Warriors legjobb dobói: Curry 34/18, Kuminga 24/9, Thompson 22/12

 

Boston Celtics - New York Knicks 133-123

Otthon, édes otthon. A Celtics az NBA egyetlen veretlen csapata hazai pályán, Joe Mazzulla alakulata pedig ezzel a sikerrel már 10-0-ra áll saját csarnokában, és újabb kiemelkedő teljesítményt nyújtott egy riválissal szemben. Kristaps Porzingis négy kihagyott meccs után visszatért és 21 ponttal jelezte, hogy egészséges, Derrick White vezérként dolgozott (30 pont, 6/10 tripla, 2-2 labdaszerzés és blokk), Jayson Tatum 25-6-5-tel, Jrue Holiday 16-6-5-tel zárt, Jaylen Brown 17 pontot dobott, mielőtt két technikaival kiállították - méghozzá a kispadról, ami után megpróbálta magához hívni a játékvezetőt. A Celtics 53%-os mezőnymutatóval és 19 bedobott triplával zárt, közben alig nyolc labdát adott el, és a második negyedtől kézben tartotta a helyzetet: vezetett már húsz ponttal is, az utolsó felvonás is közte 14-ről indult, és nagy nyomást nem tudott gyakorolni a New York. A vendégeknél Brunson, Barrett és Randle is eljutott 20 pontig, a padról beszálló Hartenstein 16 lepattanót húzott le, ők is 50% felett mezőnyöztek és 40% felett tripláztak, de mégsem tudták tartani a lépést 48 percen keresztül - a Bucks elleni pontzáporos vereség után megint túl puha volt a védekezés, három negyed alatt kaptak 109 pontot, és a harmadik játékrészben percek alatt behozhatatlan hátrányba kerültek. Tom Thibodeau szerint ezt most már meg kell oldaniuk, nem védekezhetnek így tovább - hétfő este a Torontót fogadják, ott lesz lehetőségük javítani.

A Celtics legjobb dobói: White 30/18, Tatum 25/9, Porzingis 21/9
A Knicks legjobb dobói: Brunson 23, Barrett 23/6, Randle 20/9

 

Miami Heat - Cleveland Cavaliers 99-111

Jobb volt a Cleveland. Ugyan a Miami kezdett jobban és egy 15-0-s futással 16 pontos előnyt épített fel a meccs elején, de a floridaiak ezzel nagyjából el is lőtték minden puskaporukat, és a folytatásban csak szenvedtek támadásban. A Herro, Adebayo, Highsmith triót továbbra is nélkülöző vendéglátó teljességgel lefulladt támadásban, Duncan Robinson bedobott kosár nélkül, Jimmy Butler 5/15-ös mezőnymutatóval zárt, az egész csapat lassan, körülményesen. átütőerő nélkül kosárlabdázott, a Cavs védekezése leradírozta őket a pályáról. Az ohióiak pedig ennek köszönhetően előbb eltüntették a hátrányukat, majd a harmadik negyed elején Donovan Mitchell vezetésével meg is tudtak lépni: övék volt az első 13 pont, és ebből 11-et a hátvéd szerzett. Összességében két 15-0-s futást rakott össze JB Bickerstaff alakulata, és a két középső negyedet összesen 21 ponttal nyerték meg, ahonnan már nem volt visszaút - a Cleveland volt a fizikálisabb és elkötelezettebb ezen az estén, ami jól megmutatkozott a pályán is. Mitchellék egyébként ezzel már 7-3-ra állnak idegenben, ami holtversenyben a liga legjobb mérlege, míg a Miami hétből ötödször kapott ki, és már visszasüllyedt a keleti középmezőny végére.

A Heat legjobb dobói: Lowry 17/9, Richardson 17/15, Butler 16
A Cavaliers legjobb dobói: Mitchell 27/9, Garland 18/3, Niang 13/9

 

Phoenix Suns - Sacramento Kings 106-114

A harmadik negyed (majd Fox) döntött. A Durantet és Bealt is nélkülöző Phoenix partiban volt az első félidő során, a nagyszünetben 59-50-re vezettek is a hazaiak, miután levezényeltek egy szép futást az utolsó percekben, de aztán a fordulás után változtatott és feljebb kapcsolt a Kings. Az addig minimális hibával 18 pontot szerző Devin Bookert elkezdték kőkeményen duplázni, az agresszív védekezés pedig kihúzta a Suns méregforgát, elvesztette a ritmust a vendéglétó, és a harmadik negyedben összesen 12 pontot szerzett, míg a belendülő Kings 33-at - itt nagyot fordult a meccs, a záró etapban pedig már 15 pont is volt a Sacto előnye. A Phoenix itt még egyszer felszívta magát, bevert 4/4 triplát, és az utolsó időszakra mindenét összeszedve támadott, de ekkor már De'Aaron Fox volt az úr: egymaga 23 pontot szerzett csak a negyedik negyedben, 8/13-at dobott mezőnyből és 4/4-et távolról ebben a periódusban, az ő folyamatos villanásainak köszönhetően pedig őrizte előnyét és végül elöl maradt a Kings. A Phoenixben ennél több nem volt Durant és Beal hiányában, úgyhogy újra negatívba fordult a hazai mérlegük, a Kings pedig megelőzte őket a tabellán - Fox végül 34 ponttal és 7 gólpasszal zárt, Domantas Sabonis 15-17-5-öt szállított, a padról pedig Vezenkov, Ellis és Monk is kétszámjegyű ponttermést tett a közösbe. Foxék most a Brooklynt fogadják, a Suns pedig a GSW-t látja vendégül, még sorozatban négy hazai meccs vár a társaságra.

A Suns legjobb dobói: Booker 28/6, Gordon 19/9, Nurkic 15/6
A Kings legjobb dobói: Fox 34/12, Sabonis 15, Vezenkov 14/6

 

Charlotte Hornets – Toronto Raptors 119–116

Barnes tripla-duplája sem volt elég. Két hasonló cipőben járó gárda mérte össze az erejét Charlotte-ban, hiszen a Hornets és a Raptors is mindössze egyetlen mérkőzést tudott megnyerni a legutóbbi öt fellépése során. A hazaiak egyelőre nem nagyon tudnak mit kezdeni LaMelo Ball hiányával, így talán előzetesen a Toronto sikerére volt nagyobb sansz. Persze a papírforma azért van, hogy felboruljon és erről gondoskodott is a vendéglátó. Gordon Hayward (24 pont, 4 lepattanó, 4 gólpassz), Miles Bridges (22 pont, 8 lepattanó), Terry Rozier (21 pont, 13 gólpassz) és Brandon Miller (20 pont, 5 lepattanó) kvartettje hatalmas elánnal lépett parkettre, hamar felépítve egy tízpontos előnyt. A negyedik negyed derekáig magabiztosan kontrollálta is az összecsapást a Charlotte, ám akkor magára talált a kanadai egylet, amely a tripla-dupláig jutó Scottie Barnes (31 pont, 10 lepattanó, 10 gólpassz), valamint Pascal Siakam (25 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz) párosa révén előbb visszakapaszkodott, majd a vezetést is átvette. A kiélezett végjátékban aztán Rozier döntött, aki mintegy húsz másodperccel a találkozó vége előtt egy igencsak nehéz tempót küldött a helyére (emberrel a nyakán), erre pedig már nem volt válasza a Raptorsnak.

A Hornets legjobb dobói: Hayward 24/3, Bridges 22/9, Rozier 21/6
A Raptors legjobb dobói: Barnes 31/12, Siakam 25, Achiuwa 17/9


Orlando Magic – Detroit Pistons 123–91

Magabiztos volt a Magic. Habár az Orlando nagy menetelése véget ért, azonban a sorozatban tizennyolc vereséggel bíró Detroit ellenében egyértelműen a floridai gárda számított esélyesnek és ezt igazolta is Jamahl Mosley csapata. Végig irányítva a mérkőzést Franz Wagner (27 pont), Paolo Banchero (24 pont, 4 lepattanó) és a kispadról érkező Cole Anthony (16 pont, 6 gólpassz) hathatós közreműködésével simán nyerte az összecsapást. A Pistons az első negyedben Cade Cunningham (21 pont, 6 gólpassz) és Killian Hayes (16 pont, 7 lepattanó, 4 gólpassz) révén még úgy ahogy tartotta magát, ám a második játékrész elején kinyílt az olló és eldőlt a győztes csapat kilétének a személye. Az autóvárosiak ezzel zsinórban a tizenkilencedik fiaskójukat is elkönyvelték, eléggé kilátástalan a helyzetük, ráadásul az elmúlt hetekben látottak alapján megjósolhatatlan, hogy vajon mikor törhet meg ez a negatív széria.

A Magic legjobb dobói: F. Wagner 27/6, Banchero 24, Anthony 16/3
A Pistons legjobb dobói: Cunningham 21/6, Hayes 16, Burks 14/6


Philadelphia 76ers – Atlanta Hawks 125–114

Ezúttal is Embiid volt a nyerőember. Egyértelmű, hogy egyre jobb formát mutat a Philadelphia, bár gyorsan tegyük hozzá, hogy az elmúlt időszakban nem volt túl könnyű a sorsolása, így a kissé gödörbe kerülő Atlanta ellen kötelező volt a győzelem, pláne úgy, hogy Trae Young szereplése kérdéses volt, s végül a Hawks hátvédje nem is tudta vállalni a játékot. Mindezek ellenére nem adta magát könnyen a vendég gárda, amely a második negyedet tizennyolc pont különbséggel nyerte meg, elsősorban De'Andre Hunter (24 pont, 7 lepattanó), Dejounte Murray (20 pont, 4 lepattanó, 9 gólpassz) és Bogdan Bogdanovics (20 pont, 9 lepattanó) remeklésének köszönhetően, de a palánkok alatt Clint Capela (15 pont, 16 lepattanó) is felvette a harcot az ellenfél legjobbjával. Aki ezúttal is Joel Embiid (38 pont, 14 lepattanó) volt, bár Tyrese Maxey (30 pont, 7 gólpassz) és De'Anthony Melton (15 pont, 6 lepattanó, 5 gólpassz) is hozta a számait. Ennek köszönhetően pedig a nagyszünetet követően visszajött a meccsbe a Philly, melynek szurkolóira négy és fél perccel az összecsapás vége előtt a szívbaj jött, ugyanis Embiid lábsérülés gyanújával hagyta el a játékteret. Szerencsére azonban egy rövid ápolást követően visszatért, majd gyorsan berámolva hat pontot el is döntötte a meccs kimenetelét.

A 76ers legjobb dobói: Embiid 38/3, Maxey 30/12, Melton 15/6
A Hawks legjobb dobói: Hunter 24/12, Bogdanovics 20/9, Murray 20/6


Brooklyn Nets – Washington Wizards 124–97

A második félidőben döntötte el a Nets. A teljesen versenyképtelen Wizards ellen lépett odahaza pályára a Brooklyn, melynek mutatója immáron 50% feletti, a Washington ellen pedig meg volt az esély arra, hogy ezt még tovább javítsa. Az első két negyedben még tartotta a lépést ellenfelével a vendég alakulat, Kyle Kuzma (17 pont), Deni Avdija (15 pont, 7 lepattanó, 4 gólpassz) és Tyus Jones (14 pont) pontjaival tapadtak az ellenfelükre, azonban a nagyszünetet követően már nem nagyon találta a dobásait a csapat. A harmadik játékrészben fölülmúlta riválisát a Nets, elsősorban a lepattanózásban és a festékből szerzett kosarakban lépett nagyot előre a hazai gárda, így Mikal Bridges (21 pont, 4 lepattanó) Cam Thomas (17 pont, 4 lepattanó) és Nic Claxton (13 pont, 15 lepattanó) révén végül közel harminc pontot vert ellenfelére.

A Nets legjobb dobói: Bridges 21/6, Thomas 17/6, Sharpe 15
A Wizards legjobb dobói: Kuzma 17/3, Avdija 15/3, Jones 14


Memphis Grizzlies – Minnesota Timberwolves 103–127

Edwards mindössze négy percet vállalt. Egyértelműek voltak az erőviszonyok, hiszen a Minnesota a liga egyik legjobb csapataként öt győzelemmel a háta mögött látogatott ahhoz a Memphishez, melynek szezonját megpecsételte Ja Morant eltiltása, na meg az a balszerencse-sorozat, hogy gyors egymásutánban sérültek meg a kulcsjátékosai. A Timberwolves nem is nagyon hagyott kérdéseket, Karl-Anthony Towns (24 pont, 7 lepattanó, 5 gólpassz), Troy Brown Jr. (20 pont, 4 lepattanó, 4 gólpassz) és Rudy Gobert (16 pont, 20 lepattanó, 6 blokk) kiemelkedő teljesítményei révén probléma nélkül nyerte meg a találkozót, csakhogy nem lehetett felhőtlen az öröm, ugyanis Anthony Edwards alig négy percet követően a csípőjét fogva vonult be az öltözőbe. Hazai oldalon Jaren Jackson Jr. (21 pont) és Desmond Bane (16 pont) ezúttal is hozta a pontjait, ellenben a palánkok alatti területet olyan szinten uralta a Minnesota, hogy egyszerűen nem volt esélye a Grizzliesnek.

A Grizzlies legjobb dobói: Jackson Jr. 21/9, Bane 16/12, Tillman 12/3
A Timberwolves legjobb dobói: Towns 24/6, Brown Jr. 20/12, Conley 19/6


San Antonio Spurs – Chicago Bulls 112–121

Wembanyama dupla-duplája sem ért győzelmet. Azok után, hogy sokan már elkönyvelték, hogy a Bulls elengedte az idei szezont, gyorsan nyertek is három mérkőzést, ám ahhoz, hogy ténylegesen is előreléphessenek, tartani kellene ezt a mentalitást. Ehhez pedig kiváló ellenfélnek ígérkezett a zsinórban tizenöt zakót számláló San Antonio. Csakhogy a 2023-as draft első választottja, Victor Wembanyama (21 pont, 20 lepattanó, 4 blokk) ezen az estén úgy gondolta, hogy ideje lenne már nyerni, így klasszis produktumot tett le az asztalra még akkor is, ha a dobásaival időnként meggyűlt a baja (8/20). Mivel mellette Keldon Johnson (20 pont, 5 gólpassz) és Tre Jones (18 pont, 5 lepattanó, 9 gólpassz) is remekelt, így a harmadik negyed derekáig magabiztos volt a Spurs, s talán már a szurkolók is elhitték, hogy végre-valahára megszakad a negatív sorozat. Ekkor azonban Coby White (24 pont, 4 lepattanó, 6 gólpassz, 5/7 tripla), Nikola Vucevic (21 pont, 16 lepattanó) és DeMar DeRozan (20 pont, 6 lepattanó, 10 gólpassz) iránymutatásával rákapcsolt a Bulls, amely szép lassan átvette a kontrollt, ezzel meg is nyerve az összecsapást.

A Spurs legjobb dobói: Wembanyama 21, Johnson 20/18, Jones 18/6
A Bulls legjobb dobói: White 24/15, Vucevic 21, Williams 20/6, DeRozan 20


Denver Nuggets – Houston Rockets 106–114

Sorozatban harmadszor kapott ki a Nuggets. Két olyan csapat találkozott Denverben, amely ellentétes statisztikát tudott felmutatni, a Nuggets ugyanis hazai pályán még veretlenül, a Rockets pedig idegenben nyeretlenül várta a feldobást. Nem Michael Malone tanítványai mellett szólt, hogy legutóbbi két meccsét elvesztette a címvédő. Jól kezdett a Rockets, elsősorban Jalen Green (25 pont) volt elemében, de Alparen Sengün (17 pont, 10 lepattanó, 7 gólpassz) is szórta a kosarakat, leszakítania azonban sokáig nem sikerült ellenfelét a texasi alakulatnak. A harmadik negyedben aztán kinyílt az olló, az említett kettős mellett Fred VanVleet (26 pont, 4 lepattanó) és Dillon Brooks (16 pont, 5 lepattanó) is elkapta a fonalat, a Denver viszont elvesztette a ritmust, a mérkőzés egy periódusában közel hat percig nem tudott kosarat szerezni. Ezzel el is úszott a győzelem reménye, megszakadt a hazai veretlenség, miközben a Houston megszerezte első idegenbeli sikerét. A coloradóiaknál Nikola Jokics (23 pont, 16 lepattanó, 5 gólpassz) vitte a prímet, azonban az előző meccseihez hasonlóan ezúttal sem célzott valami jól, huszonhat kísérletéből mindössze kilenc kosarat szerzett. Jamal Murray (21 pont, 5 lepattanó) és Michael Porter Jr. (20 pont, 8 lepattanó) is hozta a számait, ellenben ezzel együtt sem nagyon volt ok az ünneplésre.

A Nuggets legjobb dobói: Jokics 23/3, Murray 20/12, Porter Jr. 20/9
A Rockets legjobb dobói: VanVleet 26/12, Ja. Green 25/6, Sengün 17


Utah Jazz – Los Angeles Clippers 103–117

Ezúttal Leonard lépett elő. Kezd összeállni a gépezet a Clippersnél, legutóbbi tíz meccséből hetet is megnyert Tyronn Lue alakulata, amely arra készült, hogy Salt Lake Cityben sorozatban a harmadik győzelmét is begyűjtse. A Utah eddig azt hozza, amit várni lehetett tőle, a konferencia egyik leggyengébb csapata, ráadásul Lauri Markkanen továbbra is maródi, így egyértelműen a Los Angeles-i egylet számított a találkozó esélyesének. Ennek megfelelően a Jazz mindössze egyetlen alkalommal vezetett a mérkőzésen, s hiába játszott elfogadhatóan John Collins (20 pont, 13 lepattanó, 4 blokk), Keyonte George (15 pont) és Talen Horton-Tucker (15 pont, 5 gólpassz) hármasa, ez csak arra volt elegendő, hogy tisztes helyt álljon a társaság a Clips ellenében. A vendégeknél ugyanis Kawhi Leonard (41 pontos szezoncsúcs, 5 lepattanó, 5 gólpassz, 6/8 tripla) klasszis teljesítményt nyújtott, de Paul George (20 pont, 6 labdaszerzés) és a komplett kezdő is remekelt, így magabiztosan szerezte meg a győzelmet a Clippers.

A Jazz legjobb dobói: Collins 20/3, George 15/6, Horton-Tucker 15/3
A Clippers legjobb dobói: Leonard 41/18, George 20/6, Zubac 18


Portland Trail Blazers – Dallas Mavericks 112–125

Ismét győzelemre vezette az övéit Doncic, Irving megsérült. Igaz, hogy a legutóbbi tíz fellépésből csak négyet nyert meg a Dallas, ám az esélyek ennek ellenére is a Mavs mellett szóltak. A Blazers ugyanis nem küzd túl nagy célokért, ráadásul még két legjobbját Jerami Grantet és Deandre Aytont is nélkülözni kényszerül. Nem is nagyon hagyott nyitva kérdéseket a Luka Doncic (32 pont, 6 lepattanó, 10 gólpassz) vezette alakulat, amely Dante Exum (23 pont, 6 lepattanó, 7 gólpassz) és Tim Hardaway Jr. (20 pont, 4 lepattanó) segítségére támaszkodva végig a kezében tartotta a gyeplőt, hiszen a Portland egyetlen másodperc erejéig sem vezetett. A hazaiaknál Anfernee Simons (30 pont, 5 lepattanó, 8 gólpassz) és Shaedon Sharpe (24 pont, 9 lepattanó, 5 gólpassz) párosa ezúttal is hozta magát, ellenben az oregoniak ezzel együtt sem kergethettek győzelmi reményeket. A meccs negatívuma Kyrie Irving sérülése volt, akinek a lábára Dwight Powell zuhant rá, percekig a földön maradt, majd a két büntetője után le kellett cserélni, bement az öltözőbe és nem tért vissza - egyelőre nem tudni, hogy pontosan mekkora a baj.

A Trail Blazers legjobb dobói: Simons 30/12, Sharpe 24/15, Camara 14/6
A Mavericks legjobb dobói: Doncic 32/9, Exum 23/6, Hardaway Jr. 20/12

 

Az alapszakasz tabellája itt tekinthető meg!

 

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus