Újabb clevelandi bravúrgyőzelem, megint a GSW vezeti Nyugatot

Pontzáporos meccsen verte a Spurst a Milwaukee - kikapott a Boston Dallasban - győzni tudott Oklahoma Cityben a Nuggets.

A Sixers után a Rockets ellen is remekelt a Cleveland, Collin Sextonék James Hardenék ellen is bravúrgyőzelmet arattak az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában. Kevin Durant 44 pontjával és Klay Thompson kosarával verte a Sacramentót a GSW, pontzáporos meccsen győzte le a Spurst a Milwaukee, nyerni tudott Oklahoma Cityben a Denver, elkapta a Bostont a Dallas.

Visszajátszás: Durant megalapozta, Thompson befejezte - videók

Cleveland Cavaliers - Houston Rockets 117-108

Mi történik a Clevelanddel? Alig másfél napja még a liga legrosszabb mérlegével bíró csapata volt a Cavs, azóta elvette a Philadelphia hazai veretlenségét, majd back-to-back elkapta a Houstont is, méghozzá ismét remek támadójátékkal. A hazaiaknál ugyan nem ültek a triplák, de a palánk alatt megsemmisítették ellenfelüket, 20-7-re nyertek a támadópattanókat tekintve, Clint Capelát levették a pályáról, 50 pont fölé jutottak a festékből és egyénileg is megvoltak a jó teljesítmények: az újonc Sexton 29 pontot szórt 14/21-es mezőnymutatóval, Thompson 16 ponttal, 20 lepattanóval és 4 labdaszerzéssel zárt, a padról Clarkson 20 ponttal és 4 gólpasszal, Korver pedig 3/3 triplával szállt be. A szoros első félidő végén öt ponttal vezetett Larry Drew alakulata, majd a harmadik negyedben megduplázta az előnyét és a záró etapban már olyan lendületben voltak Hoodék, hogy nem rontották el a helyzetet - újabb bravúrgyőzelmet húztak be, kedd hajnalban a Minnesotát fogadják.

Mi járt D'Antoni fejében? Nem szoktuk és nem is szeretjük kritizálni az edzők döntéseit, de egy kérdést azért talán megér Mike D'Antoni mai rotációja: egy hosszabbításos back-to-back másnapján Chris Pault kiültette (eddig rendben van), a többieket viszont nemes egyszerűséggel csapágyasra hajtotta. Egy ilyen terhelés után James Harden például 44 percet játszott, a második félidőben egyetlen másodpercre sem ült le és felemás teljesítményt nyújtott (40 pont, 13 gólpassz, 14/30 mezőnyből, 9 eladott labda), PJ Tucker 42, Capela 40, Eric Gordon 39 percet töltött parketten, miközben a cserepadról összesen négyen léptek pályára, közülük Hartenstein 3, Carter-Williams 4 percet kapott. Az biztos, hogy a kezdőötös most teljesen le van harcolva, ráadásul ez a kisebb téttel bíró alapszakasz-győzelem sem jött össze, mert energiában, keménységben nem tudta hozni magát a Rockets.

A Cavaliers legjobb dobói: Sexton 29/3, Clarkson 20, Thompson 16
A Rockets legjobb dobói: Harden 40/15, Gordon 28/15, Capela 12

Washington Wizards - New Orleans Pelicans 124-114

A végén a védekezés döntött. Két olyan csapat találkozott, amely a védekezést tekintve a lige leggyengébbjei közé tartozik, ennek megfelelően mindkettő 60% felett dobott az első félidőben és döntetlennel mehettek a nagyszünetre. A fordulás után azonban a fővárosiak feljebb tudtak kapcsolni hátul és főleg a negyedik negyedben ennek már az eredménye is megjött, összességében 35%-os mezőnymutatón tartották ekkor már ellenfelüket, miközben a túloldalon ők hozni tudták magukat: Austin Rivers volt az, aki megtolta a washingtoni szekeret és egymaga 12 pontot szórt a záró etapban. Ezzel remekül kiegészítette Otto Porter (29 pont, 12/15 mezőnyből, 7 lepattanó, 4 gólpassz), John Wall (22 pont, 7 lepattanó, 8 gólpassz) és Bradley Beal (18 pont, 6 lepattanó, 8 gólpassz, 3 blokk) nagyszerű teljesítményét, úgyhogy csapatszinten 56,7%-os mezőnymutatóval, 12 labdaszerzéssel és 9 kiosztott blokkal, jó negyedik negyeddel meg tudta nyerni a meccset a Wizards.

Davis nélkül nincs siker. Az előző este kisebb sérülést begyűjtő Anthony Davis sem tudta vállalni a játékot a vendégeknél Elfrid Payton mellett, így pedig nem sok reménye lehetett a társaságnak, hiszen AD nélkül idén eddig mindig borzasztóan szétesett a játékuk. Most azért egészen sokáig tartották magukat, Julius Randle (29 pont, 15 lepattanó, 7 gólpassz) mindent megtett, hogy pótolja csapattársát, Nikola Mirotic (24 pont, 9 lepattanó, 5/9 tripla) is remekelt, de hiába, vezérük nélkül ennyire voltak csak képesek - érdekesség, hogy Davis hiányában eddig 0-4-re állnak és átlagosan 126 pontot kaptak idén. Ezzel egyébként 0-3-mal zárták idegenbeli túrájukat és vendégként mindössze 2-9-et tudnak felmutatni jelenleg.

A Wizards legjobb dobói: Porter 29/9, Wall 22/3, Beal 18/3, Rivers 18/3
A Pelicans legjobb dobói: Randle 29/3, Mirotic 24/15, Moore 19/3

Minnesota Timberwolves - Chicago Bulls 111-96

Belefért Wiggins és Covington betlije. Minden bizonnyal élete legrosszabb NBA-meccsét játszotta Andrew Wiggins, mert 0/12-es mezőnymutatóval, illetve 0 ponttal zárt, de mással sem tudott hozzátenni csapata játékához, egy-egy lepattanó, gólpassz, illetve eladott labda került fel a statlapjára összesen. Rajta kívül Robert Covington is nagyon hasonló dolgot élt át, ő 1/18-at (!) szenvedett össze mezőnyből, a többiek viszont ellensúlyozták ezt, Karl-Anthony Towns bődületes meccset produkált (35 pont, 22 lepattanó, ebből 9 támadó, 6 gólpassz), Derrick Rose remekül dobott (22 pont, 9/13 mezőnyből, 4 gólpassz), Dario Saric szenzációsan szállt be a kispadról (25 perc, 19 pont, 14 lepattanó, ebből 9 támadó) és még Jeff Teague is beszórt 18 pontot - ha nem is könnyedén, de a negyedik negyedben kicsit beerősítve hozta a kötelezőt Tom Thibodeau legénysége. A záró etapig szorosan alakult az egyébként gyenge színvonalú találkozó, de ott Towns 8 pontjára építve egy 12-2-t futottak a hazaiak és a Bullsban most nem volt annyi, hogy innen visszajöjjön.

Fáradt volt a Chicago. A Minnesotán is érződött a back-to-back, de a Bulls játékán is nagyon meglátszott, hogy fáradtak a játékosok, főleg ami a lepattanózást illeti: 21-7-re kaptak ki a támadópattanókat tekintve és 23-mal kevesebb mezőnykísérlettel zártak, ezt a különbséget nem lehetett mivel áthidalni. Szép számokat hozott például Jabari Parker (27 pont, 7 lepattanó, 4 gólpassz), de minden labdát elvitt mellőle Towns és Saric, ráadásul a vendégeknél rajta kívül csak Zach LaVine-ben (28 pont, 9/17 mezőnyből, 10/12 büntető) volt pont, a többiek eléggé erőlködtek, úgyhogy elmaradt a meglepetés, nem tudták borítani a papírformát.

A Timberwolves legjobb dobói: Towns 35/3, Rose 22/6, Saric 19/3
A Bulls legjobb dobói: LaVine 28, Parker 27/9, Holiday 14/12

Oklahoma City Thunder - Denver Nuggets 98-105

Westbrook elerőlködte. Ha azt mondjuk, hogy idei második tripla-dupláját hozta az OKC hátvédje, az remekül hangzik, ha viszont hozzátesszük, hogy 16 pontját 6/23-as mezőnymutatóval szerezte, az már elég rosszul, az 1/12 tripla pedig egyenesen vállalhatatlanul, ráadásul azt is meg kell említenünk, hogy a negyedik negyedben konkrétan kosarat sem dobott hat kísérletéből. Az utóbbi meccseken eléggé leszokott a saját és csapata játékát is lebontó, a ritmust megtörő, egyáltalán nem hatékony dobásairól, ma viszont Torrey Craig védekezése valamiért vörös posztó volt előtte ezen a téren - a 12 ráemelt hármas az ő részéről borzalmas, hatalmas szerepe volt abban, hogy a Thunder csak 35,9%-kal dobjon mezőnyből és 23,1%-kal kintről. Pedig a védekezés rendben volt, Steven Adams remekül megfogta Nikola Jokicsot, Paul Millsapet is kordában tartották, de az említett problémák mellett ez most kevés volt a győzelemhez. Westbrook egyébként érezte is, hogy ez nem volt rendben, a meccs után, este még kiment a pályára és gyakorolta a dobást...

Sokáig sima volt. A végeredmény kicsit csalóka abból a szempontból, hogy az első félidőben nem volt egy súlycsoportban a két csapat és már a második negyedben 25 ponttal vezetett a Denver - az OKC vállalhatatlan kinti dobószázaléka ezt eredményezte, miközben a vendégeknél Jamal Murray (22 pont, 8 lepattanó, 8 gólpasz) igyekezett pótolni a sérült Gary Harrist. A tükörsima meccsből aztán a harmadik negyed végén kezdett szorosabb küzdelem kialakulni, ott kicsit felpörgött a Thunder, visszajött 13 pontra, majd bement tíz alá is és három perccel a meccs vége előtt már csak hat egység volt a felek között, de a Nuggets ennél többet nem engedett, megcsinálta a szükséges játékokat és végül hozta a győzelmet. Mike Malone büszke is volt játékosaira és úgy fest, hogy talán visszataláltak a szezon eleji formájukhoz, mert zsinórban hármat nyertek és fél meccsre vannak a nyugati első helytől.

A Thunder legjobb dobói: George 24/9, Schröder 18/6, Westbrook 16/3
A Nuggets legjobb dobói: Murray 22/6, Jokics 16, Lyles 16/6

Dallas Mavericks - Boston Celtics 113-104

Smith Jr. nélkül is megoldotta a Dallas. A másodéves irányító csuklósérülés miatt nem léphetett pályára, a perceiből bőven kapott a veterán JJ Barea, aki egész meccsen remekül játszott (20 pont, 9/16 mezőnyből, 8 gólpassz), a végén pedig a sorsdöntő triplát is a helyére küldte. Luka Doncic már az első negyedben öt gólpasszt és három triplát jegyzett, végül 15 ponttal, 8 gólpasszal és 3 szerzett labdával zárt, pedig a megszokottól eltérően most ő volt az első számú játékszervező - erre a duóra építve végig magas fordulatszámon pörgött a Dallas, Barnes és Matthews közösen 8 triplát szórt, Jordan dupla-duplázott, a padról pedig Barea mellett is szinte mindenki hozzá tudott tenni. A negyedik negyedet ötpontos előnyből kezdték, de egy nagy rohammal, amelyet Barea triplája zárt le, 16 pontos előnybe kerültek - zsinórban hatodszor győztek otthon, és 2016 tavasza óta először állnak 50 százalékon.

Csak a balhéban nyert a Celtics. A harmadik negyedben szakadt el a cérna a Bostonnál, akik hiába tettek meg mindent támadásban, a túloldalon Doncic vezetésével többször is bohócot csinált belőlük a Mavericks - Jaylen Brown dolgozta meg technikait érően a szlovént, majd Smart ment neki Klebernek, de ezzel csak azt érték el, hogy a hazaiak felpaprikázzák magukat. A vendégeknél hiába tért vissza Al Horford, nem sok köze volt a meccshez, és hiába célzott pontosan Morris, Tatum, Brown és Smart is, Kyrie Irving sokat és rosszul vállalt (9/24 mezőnyből, 6 gólpasszra 5 eladott labda), ez pedig ilyen gyenge védekezés mellett nem fért bele - különösen úgy, hogy Haywardot a back-to-back miatt pihentették. A nagy reményekkel induló Boston ugyanúgy 50 százalékon áll, mint ellenfele, és bár a szezon még hosszú, ilyen játékkal nem nagyon fognak feljebb kerülni.

A Mavericks legjobb dobói: Barnes 20/15, Barea 20/6, Doncic, Matthews 15/9-15/9. 
A Celtics legjobb dobói: Tatum 21/9, Smart 19/9, Irving 19.

Milwaukee Bucks - San Antonio Spurs 135-129

A negyedik negyedben fordított a Bucks. A hazaiak nagyon ki akarták köszörülni a Suns elleni csorbát a back-to-back második felén, de a fáradtság érződött a cseresoron, elég sok könnyű kosarat ajándékoztak az ellenfélnek. Így hiába volt Antetokounmpo ellenállhatatlan (34 pont, 20 kiharcolt büntető, 18 lepattanó, 8 gólpassz), és dolgozott alá extrán hatékonyan a kezdőötös többi tagja (Middleton és Brogdon 20 pont fölé jutott, Bledsoe 20 pontja mellé 10 gólpasszt adott és Brook Lopez is szerzett 9 egységet), a negyedik negyedben ők voltak hátrányban. Itt aztán a görög sztár megnyomta a szupersztár-gombot, 14 pontot szerzett, ezzel berúgta a hazaiak motorját - a többit már intézte Brogdon, Middleton és Bledsoe. Fontos győzelmet aratott a 15 triplát és 30 gólpasszt felmutató Milwaukee, akik ezzel megerősítették keleti második helyüket.

A vége már sok volt a Spurs cseresorának. Meglepően jól bírta az iramot a Spurs, DeMar DeRozan All-Star szinten teljesített (34 pont, 7 gólpassz), Forbes, Rudy Gay és Aldridge is elfogadhatóan dobott - de sajnos csak támadásban remekeltek, védekezésben egészen elképesztő különbség volt a felek között, az első negyedben a Bucks első 13 mezőnykísérletéből 12-szer betalált. Itt lépett elő a kispad, Bertrans és Belinelli támadásban is jól játszott, védekezésben pedig mindenki odatette magát - a negyedik negyedben azonban Antetokounmpo már sok volt a San Antoniónak, akik hiába vezettek már 11 ponttal is, ezzel a vereséggel visszaestek 50 százalék alá.

A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 34, Brogdon 23/9, Middleton 21.
A Spurs legjobb dobói: DeRozan 34/3, Forbes 18/6, Bertrans 17/12.

Golden State Warriors - Sacramento Kings 117-116

A Durant-Thompson páros intézkedett. Két nap alatt második győzelmét szerezte meg a GSW, bár nem volt könnyű szülés, mert ugyan Durant elképesztő meccset játszott (44 pont, 17 kiharcolt büntető, 13 pattanó, 7 gólpassz, 2 blokk), és Thompson is 30 pont fölé jutott, mellettük csak a morzsákból jól élő centerben, Jonesban voltak pontok. A kispadról Jerebko és Looney igyekezett előlépni, de ez is csak arra volt elég, hogy a hosszabb és minőségibb rotációval dolgozó Sacramentóval partiban legyenek. Az egylabdás végjátékban aztán Thompson saját visszatett lepattanójával és Durantnek egy feldobásnál elütött labdájával nyertek a hazaiak, akik Curry, Green és a fontos csere, McKinnie nélkül is visszajutottak Nyugat első helyére - ami azonban annyira szoros, hogy a 7. Lakersnek ugyanannyi veresége van, mint nekik...

Fox gyengélkedése ma nem fért bele. A vendégek alapembere ezúttal is kiosztott 9 gólpasszt, de mindössze 3/14-gyel célzott, ráadásul Durantre senki nem volt opció, Bjelicát nem lehetett pályán tartani, Cauley-Stein terített betlit mutatott be centerben, így a kezdőötös játéka Buddy Hield és Shumpert ágyúzásától eltekintve messze volt a tökéletestől. Szerencsére a kispad tele van bizonyítani vágyókkal, az újonc Bagley lepottyantott egy 20 pont-17 pattanós estét, mellette pedig Giles, Jackson és Bogdanovic is eljutott legalább 10 pontig, óriásit tolva a Kings szekerén. A szoros végjátékból aztán nem ők jöttek ki jól, de ahogyan Dave Joerger vezetőedző fogalmazott, a csapata folyamatosan tanul, és az ilyen mérkőzésekből lehet igazán. 

A Warriors legjobb dobói: Durant 44/6, Thompson 31/15, Jones 13.
A Kings legjobb dobói: Hield 28/12, Bagley 20, Shumpert 14/12.

A tabella ezen a linken megtekinthető!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus