Újabb IST-fordulóval folytatódik az NBA alapszakasza

Tíz mérkőzéssel folytatódik az NBA-menetrend, már fél kilenckor feldobják a labdát: mutatjuk, hogy mit érdemes tudni az előttünk álló játéknapról.

Orlando Magic – Boston Celtics 20:30 (ÉLŐ – Sport 2)

Bár a csapatok nevei alapján aligha nevezhető ez tradicionálisan rangadónak, de a jelenlegi formák alapján ez igenis derbi: akármilyen furcsa is kijelenteni, Kelet első két helyezettje csap össze, a Magic 10-5-tel, a Celtics pedig 12-3-mal vezeti a konferenciát. Ebben a képletben természetesen a hazaiak szerepe szokatlan, de az Orlando nagyon élesen kezdte a szezont és nem éppen úgy néz ki, mint aki lassítani szeretne: a floridaiak zsinórban öt mérkőzés óta nem találtak legyőzőre, a „kötelezők” mellett ráadásul legutóbb a címvédő Nuggetset is meglepte Jamahl Mosley csapata. A Celtics szintén nagy formában van, az utóbbi tíz meccséből hetet is megnyert, és bár nemrég becsúszott egy kellemetlen vereség a Hornetstől, de ezt rögtön tudta javítani a gárda a Bucks elleni rangadón aratott győzelmével, két jó formában lévő csapat találkozik tehát egymással. A hazaiak továbbra sem számíthatnak Wendell Carter Jr. és Markelle Fultz játékára, de a vendégek oldalán is nagy eséllyel hiányozni fog Jrue Holiday – az előzetes formák és tapasztalatok alapján egy izgalmas, látványos meccset láthatunk, ahol bár a Magic hiába a liga egyik legjobb formájában lévő csapata, de a Celtics nagy rangadókat is behúzott az utóbbi napokban, ráadásul a rutin is mellettük szól, ha Bancheróék a keltákat is elkapják, akkor végképp nem mehetünk el mellettük szó nélkül.

 

Memphis Grizzlies – Phoenix Suns 23:00 (ÉLŐ - Sport 2)

Teljesen egyértelműek az erőviszonyok, a Grizzliesnél annyi a sérült, hogy már alig van egy kezdőcsapatra való játékosa Taylor Jenkinsnek – bár tíznapos szerződéssel érkezett Shaquille Harrison és Jaylen Nowell is a macikhoz, így kettővel több bevethető játékosuk lesz a hazaiaknak, de ez inkább mélységet, mintsem minőséget ad számukra. A Suns Booker visszatérésével stabilizálni tudta magát és már zsinórban öt sikernél jár, ráadásul ebben a sorozatban könnyebb ellenfelek mellett olyan csapatokat is legyőzött Frank Vogel gárdája, mint a Minnesota Timberwolves és a Golden State Warriors – szépen lassan úgy tűnik, hogy odaérnek arra a helyre, ahova előzetesen várták őket a szakértők. Bradley Beal visszatérésére még mindig várniuk kell a vendégeknek, de Eubanks, Watanabe és Lee sem lesz bevethető, ez viszont eltörpül a hazaiak hosszú sérültlistájához képest: a Grizzlies nem számíthat Morant, Clarke, Adams, Smart, LaRavia, Tillman és Kennard játékára sem, a helyzetet pedig súlyosbítja, hogy Desmond Bane szereplése is kérdéses egyelőre. Nagy esély előtt állnak Duranték, hogy folytassák menetelésüket, a Memphis idén még nem nyert saját környezetében, a Suns pedig hétből öt meccsét is behúzta idegenben – csalódás lenne, ha nem érvényesülne a papírforma a vendégek részéről.

 

New York Knicks – Miami Heat 01:30

A két csapat az előző idényben egymás közvetlen riválisaként is vívott egymással fontos mérkőzéseket, most szintén valami hasonlót láthatunk, mivel a Heat után a Knicks is feljebb kapcsolt egy fokozattal. A New York egy ötmeccses idegenbeli túra után tér most haza, ebben az időszakban pedig 3-2-vel zárt a csapat, a Wolves és a Celtics ellen nehéz meccseket elveszítette, de a könnyebb találkozókat könnyen behúzta, de például a vele azonos súlycsoportban lévő Atlantát is sikerült legyőznie a társaságnak. A Miami egy halvány szezonkezdet után talált magára, Butlerék az elmúlt tíz meccsükből kilencszer nyertek, egyedül a Chicago ellen csúszott be egy vereség, de ezt rögtön két sikerrel kompenzálták, legutóbb a Cleveland ellen aratta újabb győzelmét a floridai csapat. Érdemes kiemelni azt, hogy a Knicks négy nap után lép ma újra pályára, ami a pihenés jótékony hatásai mellett azért okozhat gondokat is, kérdés, hogy mennyire maradt éles a hazai csapat egy ekkora kihagyás után. A vendégek még mindig várnak Tyler Herro visszatérésére, viszont az elmúlt hetek eredményei alapján kijelenthetjük, hogy képes volt a csapat megbirkózni legjobb pontszerzőjének hiányával, most azonban Bam Adebayo és Duncan Robinson szereplése is kérdéses, az ő hiányuk már azért fájó lehet. Összességében egy szoros, kiélezett mérkőzésre számíthatunk, két top 10-es védőcsapat meccse mindig okozhat a nézők számára felejthetetlen pillanatokat, főleg akkor, ha támadásban is szinte azonos szintet képviselnek – nehéz megjósolni, hogy mire számíthatunk.

 

Toronto Raptors – Chicago Bulls 01:30

Alapvetően két keleti playin-vonal körüli csapat mérkőzése lesz ez, a Raptors nagyjából hozza azt az 50% körüli teljesítményt, amit tőlük elvártunk, a Bulls viszont idén is masszívan alulteljesít és már a szétesés határára is eljutott. A Toronto egy hajszállal jobb formában van mai ellenfelénél, a hazaiak ötből „csak” három meccsen kaptak ki, igaz, hogy ezek a vereségek keleti élcsapatok  (Boston, Milwaukee és Orlando) ellen születtek, legutóbb viszont ezeket egy Indiana elleni szoros győzelemmel javította a csapat. A Bulls teljesen reménytelen helyzetben van, 5-11-es mérlegével csak a teljesen tanküzemmódban lévő Washingtont és Detroitot előzi meg – a Miami ellen néhány napja bár sikerült egy győzelmet összekaparniuk, de azt követően rögtön kikaptak a visszavágón, majd legutóbb az OKC ellen is begyűjtöttek egy újabb strigulát a vereségek listájába. A Thunder elleni mérkőzést Zach LaVine-nek kellett kihagynia, az ő játéka még most is bizonytalan, bár egyelőre úgy néz ki, hogy se vele, se nélküle nem tud előrébb jutni a Bulls. A két csapat a szezon legelején találkozott már egymással, akkor a Chicago egy ponttal diadalmaskodott, de 1-5-ös idegenbeli mérlegükkel és 27. támadójátékukkal papíron ezúttal nem ők az esélyesebbek…

 

Houston Rockets – Denver Nuggets 02:00

A Denver az utóbbi napokban lépést tévesztett, az elmúlt öt találkozóján háromszor is kikapott a címvédő, New Orleansban, Clevelandben és Orlandóban is vereséget szenvedtek Jokicsék – bár egy ideig úgy tűnt, hogy Murray hiányát képes lesz elbírni a csapat, most azonban ez megdőlni látszik és sorra jönnek a kiábrándító eredmények. A Rockets nemrég még a mezőny egyik legélesebb csapata volt, nagyobbnál nagyobb ellenfeleket fektetett két vállra (köztük például a Denvert is), majd a Lakers, a Clippers és a Golden State ellen zsinórban három pofonba szaladt bele, az elmúlt alkalommal viszont a Grizzlies ellen sikerült ismét győzelmet ünnepelnie Ime Udoka csapatának. A hazaiaknál továbbra is várni kell Amen Thomspon visszatérésére, a vendégek oldalán pedig Jamal Murray a legnagyobb hiányzó, de ha ezúttal sem sikerül kimásznia a gödörből a címvédőnek, akkor aggasztó időszak elé nézhet Mike Malone csapata, ezért fontos lenne visszavágni a másfél hete elszenvedett vereségért a hazai pályán 7-1-gyel masírozó Rockets ellen.

 

Indiana Pacers – Detroit Pistons 02:00

A Pacers sokáig Kelet élmezőnyében foglalt helyet, az utóbbi napokban viszont egy győzelemre egy vereség jutott, így lejjebb csúszott a tabellán. A hazaiak támadójátéka továbbra is hatalmas magasságokban van, az utóbbi időben szinte mindig elérték a 120 pontot, sőt, a Hawks ellen 157 pontot termelve kerültek ki győztesen a dobópárbajból – a védekezés viszont nem működik, csak a liga utolsó előtti helyére elég, ezt bizonyos ellenfelek ellen tudja ellensúlyozni az ultrahatékony támadójáték (az Atlanta ellen még a 152 kapott pont is belefért), de sokszor nem elég. Ma éppenséggel akár elég is lehet, a Pistons a liga legrosszabb csapata jelenleg, zsinórban 11 vereséggel Kelet sereghajtója (ráadásul ezt a vereségsorozatot a 2023-as naptári évben harmadjára (!!) sikerült összehozniuk), a várakozások szerint teljesen egyértelmű, hogy ők idén (is) teljesen céltalanul fognak a mezőny végén kullogni. A vendégek négy napot pihenhettek a meccs előtt, a Pacers viszont két napja egy végletekig kiélezett meccset veszített el a Raptors ellen, azonban a fáradtság ellenére is magabiztos győzelmet kellene aratniuk Haliburtonéknek az idegenben nyolcból hétszer kikapó Pistons ellen.

 

Milwaukee Bucks – Washington Wizards 02:00

A Bucks magára talált az elmúlt időszakban, egy ötmeccses veretlenségi sorozatuk szakadt meg legutóbb a Boston elleni rangadón, de összességében nincs ok az aggodalomra, úgy tűnik, hogy sikerült a szezon eleji ingadozó teljesítményt maguk mögött hagyni. Most egy újabb kötelező siker előtt állnak a hazaiak, a Washington ugyanis a tankmezőny egyik tagja, 2-12-es mérlegénél csak a teljesen utolsó Detroit teljesít rosszabbul – a fővárosiak hétmeccses nyeretlenségi szériája nem valószínű, hogy ma egy keleti élcsapat ellen szakad meg. Néhány napja már játszott egymással a két csapat, akkor a papírformának megfelelően magabiztos győzelmet arattak Giannisék, most is egy pontgazdag, kevésbé izgalmas mérkőzésre számíthatunk. Mondanánk, hogy a Bucks védekezése lehet az egyetlen támadási felület az ellenfele számára, de mivel most a pálya mindkét oldalán a mezőny hátsó részében teljesítő Wizards az ellenfél, így nem érezzük szükségét annak, hogy megemlítsük a Milwaukee egyébként gyatra védőmunkáját…

 

Minnesota Timberwolves – Sacramento Kings 02:00

A játéknap kiemelt rangadóját játssza a nyugati mezőny két élcsapata, a Wolves kiemelkedő formában teljesít az eddigi időszakban és vezeti a konferenciát, míg a Kings is nagy menetelést követően ért oda a legjobbak közé, igaz, hogy az utóbbi két meccs nem úgy sikerült, ahogyan azt szerette volna a vendégcsapat. A Sacto egy hatmeccses idegenbeli túra utolsó állomásához érkezett, az elmúlt hetekben sorra aratta a nagyobbnál nagyobb győzelmeket, a Lakerst és a Dallast is megverte, azonban az utóbbi napokban kétszer kapott ki New Orleansban, így csorba esett Sabonisék eddigi remek sorozatán. Most talán a mezőny egyik legnehezebb ellenfele ellen zárják a menetrendet, a Wolves a utóbbi tíz meccséből kilencet behúzott, csak a Phoenixtől kaptak ki Edwardsék, az utóbbi alkalmak során pedig a New Yorkot és a lépést tévesztő Philly-t is elkapták – egyértelműen Nyugat legjobb csapata most Chris Finch gárdája. Minden bizonnyal komoly rangadóra számíthatunk, bár támadásban mindkét fél csak a középmezőnyben foglal helyet, de a Wolves védekezésének jelenleg nincs jobb a ligában, ez pedig hazai pályán elég lehet az újabb győzelemhez. Saját környezetében eddig hétből hét a hazaiak mérlege, most azért nekik is egy nehezebb megpróbáltatás következik, a Kings ellen senkinek sincs könnyű dolga, viszont a vendégek az elmúlt meccseken megtorpantak, amit egy ennyire éles csapat, mint a Wolves, könnyen kihasználhat.

 

Golden State Warriors – San Antonio Spurs 04:00

A Warriors az elmúlt tíz találkozójából csak kettőt nyert meg, pocsék formában vannak Curry-ék, bár a Houston legyőzésével megszakították korábbi hatmeccses nyeretlenségüket, de ezt követően Phoenixben maradtak ismét alul, ahol Curry és Thompson rosszabb meccse mellett például Chris Paul is a kiállítás sorsára jutott. Most azért akármilyen formában is legyen a hazai csapat, mindenképpen esélyesként lép pályára, a Spurs jelenleg egy tízmeccses zakósorozatban van és a nyugati mezőny hátsó felét „erősíti”, hatalmas kudarc lenne, ha egy ennyivel alacsonyabb szintet képviselő csapat ellen sem sikerülne kijjebb mászni a gödörből Steve Kerr csapatának. Draymond Green továbbra is eltiltott, más hiányzója azonban egyik félnek sem lesz – ez főként a GSW szempontjából fontos, egyszerűen be kell húznia ezt a meccset a hazaiaknak, ellenkező esteben viszont nagy pánik alakulhat ki a csapaton belül. Wembanyama szerepe lehet még érdekes a túloldalon, főként az, hogy a Warriors hogyan próbál meg majd rajta védekezni, Green hiányában azért ez a megszokottnál is nehezebb feladat lehet számukra, de kifogásként ezt sem hozhatják fel a mérkőzés végén, mint ahogyan a 2-6-os hazai mérleget sem. A GSW-nek muszáj hoznia ezeket a kötelező meccseket ahhoz, hogy a felszín fölött tudjon maradni, ha ezeken sem sikerül nyerni, akkor nehéz elképzelni, hogy hogyan tudnának az egyre mélyebbnek tűnő hullámvölgyből kimászni…

 

Los Angeles Clippers – New Orleans Pelicans 04:30

Ez is egy érdekes mérkőzés lehet, a Clippers Russell Westbrook hatodik emberként való használatával úgy tűnik, hogy egyelőre megtalálta a megoldást a sztárok hatékony együttműködésére, hat zakó után zsinórban három győzelem következett, bár a Rockets-Spurs-Spurs programból (különösen a két SAS elleni meccsből) azért messze menő következtetéseket nem érdemei levonni. Most egy pár fokkal komolyabb megmérettetés várja Hardenéket, a Pelicans egy felejthető pár hét után megint feltámadt és ötből négy sikert hozott, különösen azért nagy dolog ez, hogy ezt az öt meccset a Dallas, a Denver, a Minnesota és kétszer a Sacramento ellen játszotta a csapat – csak a nyugati első Wolves ellen maradtak alul Ingramék, a másik négy siker tehát komoly ellenfelek ellen született, ennek köszönhetően pedig csatlakoztak a konferencia középmezőnyéhez. Most inkább a Clippers részéről érezhető némi nyomás, a sztároknak remekül kell együtt játszaniuk ahhoz, hogy egy komolyabb csapat ellen is olyan eredményeket tudjanak hozni, mint a tankoló gárdák ellen – az utóbbi meccseken láthattunk pozitív dolgokat, de most a „nagyszínpadon” kell bizonyítani a rátermettségüket. A Pelicansnál McCollum és Murphy lesznek a fontosabb hiányzók, míg a hazaiaknál Norman Powell pályára lépése bizonytalan, aki Westbrook mellett a kispad talán egyik legfontosabb láncszeme, kíváncsian várjuk, hogy képes lesz-e az előző találkozók pozitív mintáit átültetni egy magasabb szintre a LAC. Ha igen, akkor persze lehet esélyük hazai pályán a győzelemre, de semmiképpen sem jelentenénk ki, hogy az esélyesebb Tyronn Lue csapata lenne.

A mérkőzésekhez élőképes stream itt található!

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus