Utolsó pillanatos dobással nyert hosszabbításban Dallasban a Lakers

Tartalékosan győzött a Heat és a Bucksi, Anthony Edwards tíz triplát dobott Denverben, sorozatban nyolcadik sikerét aratta a Jazz, a New Orleans pedig az év dobásával harcolta ki a győzelmet. 

 

Cleveland Cavaliers - Houston Rockets 124-89

Nem volt kérdés - a Houstont nem érdekelte a meccs. Esélyt sem adott tartalékos ellenfelének a Cleveland, a hazaiak egy negyed alatt lerendezték a dolgokat: 35-16-ra nyerték a nyitó játékrészt, onnantól csak a végeredmény lehetett kérdéses. Az sem számított, hogy Evan Mobley nem játszott, 56%-os mezőnymutatóval zártak, 45%-kal dobtak be 18 triplát és az este folyamán már 45 ponttal is vezettek annak ellenére, hogy természetesen a második félidőben elég sok pihenőt kaptak a kezdők - 25 perc fölé csak Dean Wade jutott, de Jarrett Allen és Lauri Markkanen például még a húszat sem érte el. A Rockets Wood, Gordon, Green, Porter Jr. és House Jr. nélkül nem tudott ellenállni, már a hiányzókból is látszott, hogy nem mennek "vérre" a vendégek, de a tartásuk már az első negyedben meg is tört akkor, amikor edzőjük, Stephen Silas rosszul lett - kiszáradt, az orvosi stáb kezelte őt az öltözőben, de álíltólag már jobban van és haza tudott repülni a csapattal. A helyére beszálló segédedző, John Lucas szerint ezen a ponton minden tartásukat és koncentrációjukat elvesztették - ezt a meccset most elengedték, de ma este már a New Yorkot fogadják, ott javíthatnak. A Cavs pedig sorozatban ötödik győzelmével tovább közelít Kelet éléhez, a társaság utoljára akkor futott ilyen sikerszériát, amikor még a keretben volt LeBron James...

A Cavaliers legjobb dobói: Garland 21/9, Okoro 20/9, Wade 16/9
A Rockets legjobb dobói: Sengün 19, Christopher 17/3, Martin Jr. 14/3

 

Orlando Magic - Atlanta Hawks 99-111

Nem hibázott a Hawks. A gyenge formában lévő vendégek számára ez most kötelező mérkőzés volt és meg is tettek mindent azért, hogy ezt érvényesítsék - amennyire tudtak, figyeltek a védekezésre, elöl pedig hibátlanul büntetőztek, közel 50%-kal mezőnyöztek, próbáltak fegyelmezetten, koncentráltan játszani. Trae Young akaratán is látszott, hogy ezt a találkozót most nem bukhatják el, az irányító egy nyaksérüléssel együtt is vállalta a játékot, de dobott 28 pontot 50%-kal, majd a harmadik negyed végén kapott egy könyököst az arcába, amitől még joban megsérült a nyaka - egy időre ki is vált a meccsből, de bő öt perccel a vége előtt visszatért így is, hogy a Magic nehogy képes legyen rohamozni. Erre nagy esély azért nem volt, két negyed után már 14 ponttal vezettek a vendégek, majd meglett a közte húsz és 23 egység volt a legnagyobb távolság - csak az utolsó percekben jött vissza az Orlando húsz alá, nem forgott veszélyben az atlantai siker. Érdekesség, hogy már sorozatban ötödik idegenbeli győzelmüket húzták be Collinsék, mostanában a hazai betlijeik miatt kezdtek el megint süllyedni, holnap viszont ismét otthon kell helytállniuk, amikor a Denvert fogadják.

Esélytelen Orlando. Nem volt reális sansza ezen a találkozón a Magicnek, a 40% alatti mezőnymutató és a 30% alatti triplázás is jelzi, hogy még a Hawks általában harmatos védekezése ellen sem tudott érvényesülni a csapat támadásban. Ezúttal a két stabil pont, Cole Anthony és Franz Wagner is rengeteget hibázott, ketten együtt 8/28-at dobtak mezőnyből és 0/8-at távolról, úgyhogy bár a padról Mo Wagner és Ross hozott némi pluszt, de ez még arra sem volt elég, hogy megszorítsák az Atlantát. Jamahl Mosley vezetőedző így sem volt elégedetlen, szerinte az akarat megvolt, csak egyszerűen nem ment nekik a játék, van ilyen, holnap az állami rivális Miami ellen javíthatnak.

A Magic legjobb dobói: M. Wagner 19/9, Ross 18, Hampton 15/9
A Hawks legjobb dobói: Young 28/3, Collins 21/6, L. Williams 14/6

 

Philadelphia 76ers - Miami Heat 96-101

Nagy győzelem a Heattől. Butler, Adebayo és Herro nélkül három kulcsemberét (és három legjobb pontszerzőjét) nélkülözte a Miami ezen az estén, míg a Sixersnél visszatért Joel Embiid és Seth Curry is, így komoly bravúrnak számít, hogy nyerni tudtak a floridaiak. A vendégeknél összesen tíz játékos volt bevethető, közülük heten draftolatlanként voltak a keretben, ennek ellenére az este nagy részében szenzációs teljesítményt nyújtottak: rögtön az első negyedet 29-18-ra nyerték meg, 23 ponttal is vezettek és teljességgel levédekezték a Phillyt. A nagyszünetben ugyan csak kilenc volt közte, de a fordulás után megint rátett egy lapáttal Erik Spoelstra csapata és ismét meglépett, de a záró etapban már nem nagyon volt erő a társaságban, a Philly pedig óriási hajrával eltüntette az egészet - másfél perccel a vége előtt, 96-96-nál kiegyenlített, úgy tűnt, hogy átfordult a momentum. A Miami azonban megrázta magát, egy támadófaulttal megszerezte a labdát, majd Gabe Vincent egy támadópattanó után beverte a meccs legfontosabb tripláját - pedig összesen hétszer köszönt be távolról, ő lett a Heat legjobbja, de ez a dobása jelentette csapata győzelmét. Innentől volt még két jó védekezésük, majd Kyle Lowry két büntetője beállította a végeredményt - az egész estét tekintve abszolút megérdemelten, óriásit küzdve, Spoelstra szerint szívüket-lelküket beleadva harcoltak ki egy rendkívül fontos idegenbeli sikert. 

Bánhatja a Philly. Az erősen tartalékos Heattel szemben kötelező lett volna nyerni hazai pályán a Sixersnek úgy, hogy az alapemberek mind bevethetőek voltak a társaságnál, de támadásban ezúttal is csak szenvedtek, a Miami okos, fizikális játéka ellen pedig nem igazán találtak megoldást. Ezúttal Joel Embiid sem dobta le a csillagokat az égről (17 pont, 5/13 mezőnyből) és bár Maxey és Harris is 20 pont fölé jutott, de összességében erőtlennek tűntek elöl - ezt tetézték azzal, hogy simán elbukták a lepattanózást és hogy a periméterre egyáltalán nem értek oda védekezésben. Doc Rivers vezetőedző annyit mondott, hogy most elöl és hátul is rosszak voltak, de neki főleg az hiányzott, hogy többször állítsák meg a Miamit - az első félidőben abszolút az történt, amit a vendégek akartak és bár voltak Philly-időszakok is, de összességében ez az egész meccsre elmondható. Nagyon kellett volna nekik ez a győzelem, így viszont már 50% alá csúszott a hazai mutatójuk, ami meglehetősen szokatlan, most pedig a keleti éllovas Brooklynhoz látogatnak a back-to-back második felén.

A 76ers legjobb dobói: Maxey 27/6, Harris 24/9, Embiid 17/3
A Heat legjobb dobói: Vincent 26/21, Robinson 21/12, Lowry 14/9

 

Dallas Mavericks - Los Angeles Lakers 104-107 - hosszabbítás után

A kiegészítők hozták a Lakers győzelmét. Egyik csapat sem remekelt ezen a találkozón, legalábbis ami a támadójátékot illeti, a Mavs 40% alatt maradt mezőnyből, de a (Howardot, Monkot és Horton-Tuckert is nélkülöző) Lakers sem sokkal lépte ezt túl, 12 pontnál nagyobb különbség pedig egyik oldalra sem alakult ki. Azonban hiába LeBron James (24 pont, 5 gólpassz, 4/9 tripla), Russell Westbrook (23 pont, 10 lepattanó, 9 gólpassz) és Anthony Davis (20 pont, 12 lepattanó) estéje, a döntő dobásokat mégis a kiegészítők hozták a Lakersnél: a rendes játékidő végén, James elrontott hármasa után Wayne Ellington szedte össze a labdát és dobta be két másodperccel az órán az egyenlítő, így hosszabbítást jelentő saroktriplát, majd a hosszabbítás dobópárbajából is ők jöttek ki jobban. Itt a Mavs Hardaway Jr. és Kleber révén kétszer is egyenlített (közben Westbrooknak is volt egy nagy hármasa), majd az utolsó játékot a Lakers intézhette, James kipasszolt a duplázásból, Westbrook pedig megcsinált egy betörés-kiosztást Austin Reaves felé - az újoncra lehetett számítani, addig 4/5-öt dobott távolról és ezúttal sem hibázott, védővel az arcában (valószínűleg a be nem fújt faulttal együtt) elsüllyesztette a meccsnyerő hármast, nem egészen egy másodpercet hagyva az órán. Ezzel nagy győzelmet izzadtak ki Jamesék egy közvetlen rivális otthonában, az utóbbi tíz meccsükből már hetedszer nyertek, úgyhogy elindultak felfelé, holnap pedig Minnesotában folytathatják mindezt. 

Nem faultolt a Dallas. Jason Kidd, a Mavs vezetőedzője azt mondta a Lakers utolsó labdabirtoklásáról, hogy faultolni akartak, hogy az ellenfélnek újra kelljen kezdenie és nekik is legyen idejük újra felállniuk egy rövidebb védekezésre, de mégsem ütötték be a faultot, ebből jött a Westbrook-kiosztás és a Reaves-meccsnyerő. Kristaps Porzingis is nagyon dühös volt a meccs után, szerinte ezt nyerniük kellett volna, mert Luka Doncic nélkül is minden esélyük megvolt rá, kiválóan védekeztek, ott megcsinálták a tervet, de mégsem tudták befejezni a munkát. A rendes játékidő végén labdájuk volt a győzelemhez, de kihagyták a dobást, majd támadópattanót engedtek Ellingtonnak és a ráadás végén is hibázgattak - hiába Jalen Brunson (25 pont, 9 gólpassz), Porzingis (23 pont, 12 lepattanó, 2 blokk) és Hardaway Jr. (20 pont, 9 lepattanó) termékeny estéje, belenéztek egy hazai vereségbe. Doncic nélkül így 2-5-re állnak és bár most pihenhetnek három napot, de a szlovén a vasárnapi, Wolves elleni meccsükön sem lehet még ott. 

A Mavericks legjobb dobói: Brunson 25/6, Porzingis 23/3, Hardaway Jr. 20/12
A Lakers legjobb dobói: James 24/12, Westbrook 23/3, Davis 20

 

Milwaukee Bucks - Indiana Pacers 114-99

Megrázta magát a Milwaukee. Antetokounmpo, Middleton, Lopez, DiVincezo és Cousins nélkül, elég nehéz helyzetben kellett kiállnia erre a találkozóra a címvédőnek, ehhez képest a vártnál sokkal jobb teljesítményt nyújtott a csapat támadásban és védekezésben is. A végén pedig találtak még egy plusz fokozatot a hazaiak, akik három negyed után még csak döntetlenre álltak, ám a negyedik játékrészben egy 21-0-s futást raktak össze: Jordan Nwora és Pat Connaughton nyolc-nyolc pontot dobott ennek során, hat és fél perc alatt jött össze ez a roham, ez idő alatt pedig megsemmisítették a Pacerst. Egyénileg emeljük ki Jrue Holidayt (26 pont, 14 gólpassz), aki extrát játszott és elöl-hátul ő húzta a gárdát, de itt most az egész csapat megfeszítette magát és összeszorított fogakkal harcolt egy óriásit a kulcsemberek hiányában - még Mike Budenholzert is meglepte csapata teljesítménye, a tréner pedig azt mondta, hogy a pénteki, New Orleans-i meccsen Middleton már visszatérhet.

Nem tudott élni az eséllyel a Pacers. Az ellenfél tartalékosságát kihasználhatta volna az Indiana, amely alapvetően nem volt rossz formában az utóbbi meccseken, de most igazából nem tudott komoly védekezést összerakni az alaposan kiürített, leegyszerűsített Milwaukee-val szemben, közben pedig a kulcsemberek támadásban is elmaradtak a várakozásoktól - Brogdon és Sabonis is elég visszafogottan teljesített. Így is volt esélyük nyerni a negyedik negyed elejéig, de 92-91-es vezetésük után sorozatban kilenc dobást hagytak ki és még ugyanebben az időszakban öt labdát is eladtak, volt hogy sorozatban hármat, olyan szinten lefagytak, amit nem lehetett ellensúlyozni. Ez megpecsételte a sorsukat, így csúnya vereséget szenvedtek a végére, most pedig back-to-back kell javítaniuk a Detroit ellen.

A Bucks legjobb dobói: Holiday 26/3, Portis 20/6, Connaughton 20/12
A Pacers legjobb dobói: Sabonis 16, LeVert 16/6, Turner 13/3

 

Oklahoma City Thunder - New Orleans Pelicans 110-113

Az év dobásával nyert a New Orleans. Elképesztő végkifejletet hozott a találkozó, az utolsó percekben már végig egálban voltak a felek, aztán a Pelicans kicsit meg tudott lépni és négypontos előnyt épített ki. 29 másodperccel az órán Shai Gilgeous-Alexander bevert egy palánkos triplát, majd a Pels lepörgette az órát és Brandon Ingram nyolc másodpercnél válaszolt egy könyörtelen tempóval. SGA gyorsan bedobott két büntetőt, majd Ingram egy másodperc múlva szintén hibátlan maradt a vonalról. Jött az oldalbedobás, amely előtt Willie Green, a vendégek vezetőedzője szólt a játékvezetőknek, hogy ők faultolni fognak, mielőtt az OKC triplát dobhat - szerinte ez meg is történt, de a síp néma maradt, Gilgeous-Alexander pedig egy egészen elképesztő hármast bombázott be nem egészen két másodperccel az órán, amellyel kiegyenlített. A slusszpoén azonban még hátra volt: az alapvonali bedobást időkérés nélkül hozta a New Orleans, Devonte' Graham pedig háromnegyed pályáról elengedett egy hármast, ami a dudaszó pillanatában bevágódott a gyűrűbe - az év dobásával nyertek a vendégek. Graham azt mondta erről, hogy ő csak el akarta dobni a labdát, nem volt más célja, míg Brandon Ingram úgy fogalmazott, hogy úgy gondolta, hogy be fog menni, de amikor tényleg bement, nem akarta elhinni... A Thunder részéről Mark Daigneault vezetőedző szerint eléggé "csíp" egy ilyen vereség, Kenrich Williams pedig annyit mondott, hogy biztos védekezhetett volna keményebben is Grahamen, de ő csak azt akarta elkerülni, hogy véletlenül fault legyen a dologból, így feltette a kezét...

Egyébként SGA és Ingram csatázott. A végkifejlet elhomályosította, de egyébként a hazaiaknál Gilgeous-Alexander (33 pont, 4/8 tripla), a vendégeknél pedig Ingram (34 pont, 8 lepattanó) lógott ki messze felfelé, kettejük pontpárbaját hozta az összecsapás. A New Orleans egyébként sokkal-sokkal pontosabban dobott mezőnyből, viszont elrontott 12 büntetőt, míg az OKC könyörtelen volt a vonalról, ráadásul a hazaiak néggyel kevesebb labdát adtak el, ezekkel kompenzálták a gyenge mezőnyözést. Az eredmény értelmében helycsere történt a tabellán, most már a Thunder a nyugati utolsó, a Pelicans pedig csak az utolsó előtti. 

A Thunder legjobb dobói: Gilgeous-Alexander 33/12, Giddey 17/3, Williams 15/15
A Pelicans legjobb dobói: Ingram 34/3, Valanciunas 19/3, Graham 15/15

 

San Antonio Spurs - Charlotte Hornets 115-131

Hayward nagyot játszott, győzött a Hornets. Plumlee és McDaniels is visszatért a vendégeknél, így már csak LaMelo Ball hiányzott az együttesből, amely fontos győzelemmel jelezte, hogy az utóbbi meccsek problémái ellenére nem szeretne lemaradni a keleti playoff-harcban. A mostani sikert Gordon Hayward parádéja alapozta meg, aki ihletett napot fogott ki és 41 pontos szezoncsúcsot szórt: 15/19 mezőnykísérlete, közte 5/6 triplája esett be, ráadásul James Borrego pihentette is, ugyanis Hayward csak 29 percet játszott és a teljes negyedik negyedet a padon töltötte. A meccs érdemi része addigra eldőlt, a Charltote 46-31-re (!) nyerte az első negyedet, majd a harmadik játékrészben még egy lapáttal rátett és már kereken 30 ponttal is vezetett, mielőtt a végét kicsit elengedte. A csapatszintű 60%-os mezőnymutató, az 53%-os triplázás és a 33 gólpassz is önmagáért beszél, ez most ismét az a Hornets volt, amely ugyan nem védekezett sokat, de olyan extra hatékonysággal támadott, hogy öröm volt nézni - ezzel a hatodik helyen áll a konferenciában, holnap pedig a hírek szerint már Ball is visszatérhet. 

Nem tudta tartani a lépést a Spurs. A hazaiak vezetőedzője, Gregg Popovich megdicsérte az ellenfelet, szerinte rendkívül önzetlenül játszott a Charlotte, az ő csapata pedig hiába tett meg mindent, nem volt benne ennyi tűzerő. A védekezés nyilvánvalóan nem volt a helyén, de ezzel a Hornetsszel most elég nehéz volt mit kezdeni, miközben a túloldalon csak részsikereknek örülhettek, stabilan nem tudtak kosarakat szerezni. A második negyedben egyszer felzárkóztak tíz ponton belülre, de a harmadikban eldőlt a mérkőzés és a végén már csak a kozmetikázásra futotta az erejükből - az elmúlt meccsek jó formája után most méretes pofont kaptak saját csarnokukban, holnap pedig a Jazzhez látogatnak majd.

A Spurs legjobb dobói: Forbes 25/9, Johnson 21/9, White 18/6
A Hornets legjobb dobói: Hayward 41/15, Martin 21/12, Bridges 19/3

 

Denver Nuggets - Minnesota Timberwolves 107-124

Igaza lett Edwardsnak. A legutóbbi Wolves-meccs után sokan felhúzták a szemöldöküket Anthony Edwards azon kijelentésére, hogy miután megverték a padlón lévő Portlandet, most már "újra jók" lettek - azonban úgy tűnik, hogy a másodéves játékos ezt komolyan is gondolta. Edwards ugyanis most szenzációs teljesítménnyel vezette az akkorinál jóval értékesebb győzelemre csapatát, a vendégek már az első negyedben 40 pontot dobtak, a nagyszünetben 75-nél, három negyedet követően pedig 108-nál tartottak, ami több, mint amit a Nuggets a meccs végéig összehozott - a záró etapot elengedte Chris Finch csapata, de az már nem osztott, nem szorzott. Maga Edwards pedig az este sztárja lett: 38 pontjába ugyanis 10/14 tripla fért bele, egészen elképesztő dobófesztivált rendezett és egymaga lőtte szét a Denvert - csapatszinten 23 hármassal zártak, de elsősorban rá nem volt ellenszer. Mellette Karl-Anthony Towns (32 pont, 12/18 mezőnyből) is nagyon hatékonyan játszott Nikola Jokics ellen, ráadásul csatlakozott Kevin Garnetthez és ő lett a klub történetének második játékosa, aki elérte a 10 ezer pontos határt. Edwards 10 triplája egyébként franchise-rekord és a csapatszinten, az első félidőben elsüllyesztett 16 hármas is kiemelkedő adat: erre idén még senki nem volt képes az NBA-ben.

Jokics tripla-duplája semmire nem volt elég. A regnáló MVP most is remek számokkal zárt, 27 ponttal, 10 lepattanóval és 11 gólpasszal tripla-duplázott, de vele a pályán is -17-ben volt a Nuggets, abszolút nem tudta pozitívan befolyásolni csapata játékát és eredményességét. Az utóbbi meccsek biztató teljesítménye után ez a nagyon sima hazai vereség némileg váratlan, főleg a védekezésük maradt el a szükséges szinttől és hiába osztottak szét 33 gólpasszt, egyszerűen nem volt bennük annyi tűzerő, hogy egy ilyen napot kifogó Minnyvel versenyre keljenek. A dolgukat nehezítette, hogy a 17 perc alatt 14 pontot dobó Markus Howard is megsérült és a segédedzők támogatták le a pályáról - a soraikat viszont gyorsan rendezni kell, mert holnap már Atlantában kezdenek meg egy idegenbeli túrát.

A Nuggets legjobb dobói: Jokics 27/6, Morris 15/9, Howard 14/12
A Timberwolves legjobb dobói: Edwards 38/30, Towns 32/9, Russell 16/9

 

Utah Jazz - Los Angeles Clippers 124-103

Nincs megállás. Sorozatban nyolcadik győzelmét aratta a Jazz, amely ugyan sokáig küzdött a szintén jó formában érkező Clippersszel, de a negyedik negyedben teljesen egyértelművé és nagy arányúvá tette újabb sikerét. A hazaiak játéka ismét a mostanában rendszeresen látott olajozott módon, megfelelő ritmusban zajlott, Donovan Mitchell 27 ponttal lett a legjobb dobó (ebből 19 jött a második félidőben), Bojan Bogdanovic 6/7 triplát bombázott be, Rudy Gobert 20 ponttal, 17 lepattanóval és 2 blokkal jelentkezett alig 27 perc alatt, a padról pedig Jordan Clarkson hozott 21 pontot és a hatodik ember szerepkörét. Az 53%-os mezőnymutató és a 40% feletti triplázás mellett emeljük ki a 26 gólpasszra jutó 10 eladott labdát, illetve a festékből szerzett 62 pontot is, támadásban igazából azt csinált Quin Snyder alakulata, amit akart. A Clippers a nagyszünetig tartotta magát, aztán a harmadik negyedben már kétszámjegyű előnyt épített fel a Utah, a záró etapban pedig jött a kiütés és a 20 egység körüli távolság - igaz, közben a LAC azért még bejött 8-9 pontra, de ennyi volt tőle a maximum, a negyed közepén pedig eldöntötte az estét a Jazz. Ezzel megvan a csapat idei 20. győzelme és csak két mérkőzés a hátránya a ligamásodik Sunhsoz, illetve 2,5 a listavezető Warriorshoz képest. 

Ez a realitás. Az előző négy meccs megnyerése után magabiztosabban léphetett pályára a Los Angeles, de a realitás az, hogy Kawhi Leonard, Paul George és Nic Batum (plusz Serge Ibaka) nélkül nem lehetett komoly esélye a győzelemre az ilyen formában lévő Jazz otthonában. Igazából nem is volt, ugyan Marcus Morris (24 pont, 8 lepattanó) ismét jól játszott és sokat vállalt, illetve most Eric Bledsoe is felpörgött (21 pont, 8 gólpassz, 4/5 tripla), de nem lehetett bennük annyi tűzerő, amennyi egy bravúrhoz kellett volna úgy, hogy védekezésben igazából nem volt eszközük a Jazz olajozott játéka ellen. Centerposzton érdekes módon Hartenstein most jobban működött Zubacnál, de Gobert és Whiteside is könnyen került helyzetbe ellenük, más megoldásuk pedig nem volt, a small-ball sem hozott változást - ez van, reálisan nézve ebben a felállásban nem lehettek ennél komolyabb reményeik, ameddig lehetett, addig látótávolságon belül maradtak, a végére azonban elfogyott a tudományuk.

A Jazz legjobb dobói: Mitchell 27/6, Clarkson 21/9, Bogdanovic 20/18, Gobert 20
A Clippers legjobb dobói: Morris 24/6, Bledsoe 21/12, Jackson 15/3, Hartenstein 15

 

Portland Trail Blazers - Memphis Grizzlies 103-113

Menetel a Grizzlies. A továbbra is Ja Morant nélkül játszó vendégek zsinórban negyedik sikerüket aratták, amivel megerősítették negyedik helyüket Nyugaton - pedig másik sztárjuk, Jaren Jackson Jr. faultgondokba került és megállt hat pontnál. Ez még az első félidőben nem okozott gondot, félidő után viszont bekerültek egy hullámvölgybe, és visszaengedték a Portlandet a meccsbe. A negyedik negyed elején aztán megrázták magukat, a Bane-Brooks-Konchar trió négy hármast szórt, itt összeraktak egy 14-0-s futást, amivel meg is roppantották ellenfelüket. Desmond Bane-t külön ki kell emelni, hidegvérrel dobálta a kosarakat, Dillon Brooks mindenben benne volt, Steven Adams dupla-duplázott, míg a padról Xavier Tillman jól szállt be Jackson helyére, az igazi hősnek viszont a rutinos Kyle Anderson bizonyult: Slow Mo 13 pontot, 11 lepattanót, 3 szerzett labdát és 2 blokkot jegyzett a padról, szenzációsan fogta össze a gárdát és a nehéz pillanatokban rendre jött tőle egy-egy extra megoldás.

Damian Lillardot kiszedték a játékból, de nem ezen múlt. CJ McCollum távollétében a Portland sztárjára kiemelt figyelmet fordított a Grizzlies - a tripláit nem tudták elvenni, akadt köztük egészen kifacsart helyzetből bevert távoli is, ugyanakkor a betöréseit teljesen le tudták védeni, mindössze 1/10-zel célzott a triplán belülről és 4 gólpasszt osztott ki. Lillard akarásával nem gond, hátul jól dolgozott, és a meccs egyes szakaszaiban Norman Powell is fel tudott lépni, Jusuf Nurkic is tette a dolgát (16 pont, 12 lepattanó, 2 szerzett labda), az igazi gondok akkor kezdődtek, amikor a cserék jöttek fel, mint például a negyedik negyed elején. Anfernee Simons hiába dobott 22 pontot, hátul óriási lyuknak bizonyult, Robert Covington hiába hozott egyénileg jó számokat, ő sem tudott segíteni. Ráadásul érződött a back-to-back, a festékben 50 pontot kaptak, 28-at dobtak, 53-38-ra vesztették el a lepattanózást, 30 büntetőt engedtek a Grizzliesnek, ezek ma nem fértek bele - zsinórban hetedszer buktak, a Kings győzelmével pedig már a play-in helyekről is kicsúsztak.

A Trail Blazers legjobb dobói: Powell 25/12, Simons 22/12, Lillard 21/15.
A Grizzlies legjobb dobói: Bane 23/15, Brooks 22/6, Anderson 13.

 

Sacramento Kings - Washington Wizards 119-105

Doug Christie jól ugrott be. A Kings legendás játékosa, mostani segédedzője azután kapta meg a karmesteri pálcát, hogy Alvin Gentry átmeneti vezetőedző bekerült a protokoll alá - ráadásul ugyanezen ok miatt Marvin Bagley és Terence Davis sem állhatott rendelkezésre, az első számú center, Richaun Holmes pedig még mindig szemműtétjéből gyógyul. Davis hiánya lehetőséget adott arra, hogy először kezdhessen a Fox-Haliburton-Mitchell hátvédtrió, és nem is játszottak rosszul: Fox remek dobásokkal jutott el 28 pontig, Haliburton kacérkodott egy tripla-duplával (8 pont, 8 lepattanó, 9 gólpassz, 3-3 szerzett labda és blokk), Mitchell pedig elöl-hátul jól egészítette ki őket. A meccset azonban nem csak ők nyerték meg, a harmadik-negyedik negyed fordulóján segített a kispad, ahonnan Hield, Thompson és Metu 43 pontot tett a közösbe, a végén pedig a veterán Harrison Barnes, aki a negyedik negyedben fellépett és egál környékén egymás után dobálta be a nehéz kosarakat. A Kings a harmadik negyed vége felé még 77-89-re égett, innen viszont egy 42-16-os rohanással zárták le a meccset, így Christie vezetőedzői mérlege egyelőre 100 százalékos - és az sem elhanyagolható, hogy sikerült fellépniük a play-in helyekre.

Elfogyott a Wizards a végére. Alapvetően jól játszott három negyeden keresztül a Washington, Bradley Beal 30 pontig jutott, Gafford és Kuzma folyamatosan veszélyt jelentett a festékben, Caldwell-Pope és Avdija is sokat tett hozzá, viszont ezen az öt emberen kívül a többiek gyengén játszottak. Kuzma nem találta a dobásait, Dinwiddie-t teljesen lefoglalták az ellenfél hátvédjei, Bertans és Neto is sem tudott segíteni, így amikor a Kings megindította utolsó rohamát, egyszerűen képtelenek voltak átvenni a kezdeményezést, a végén gyakorlatilag simán kaptak ki - ahogyan Wes Unseld Jr. vezetőedző fogalmazott, a Kings megérezte a vért, és szétszedte őket. Különösen az 5/24-es triplázáson látszott, hogy hol fejtette ki hatását a Kings háromhátvédes rendszere, ami nem jelent sok jót a következő meccsre a Suns otthonában - a Wizards túrája egyelőre nem sikersztori, zsinórban harmadik vereségükkel kicsúsztak a keleti Top6-ból a play-in helyekre.

A Kings legjobb dobói: Fox 28, Barnes 19/3, Hield 15/12, Thompson 15.
A Wizards legjobb dobói: Beal 30/6, Avdija 15/6, Harrell, Gafford 14-14.

 

A tabella itt megtekinthető!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus