Verekedés és Rockets-siker LeBron James első hazai Lakers-meccsén

Tatum vezetésével nyert a Boston - Leonard nélkül győzött a Raptors, Simmons nélkül a Philly - Walker, Dennis Smith és Ish Smith is győztes dobást jegyzett - kikapott Portlandben a Spurs - Nikola Jokics a játéknap legjobbja. 

Nem csak James Harden 36 pontjáról és a Houston hajrában kiharcolt győzelméről marad emlékezetes LeBron James első hazai meccse Lakers-mezben, ugyanis meglehetősen feszült hangulatban zajlott a találkozó és a negyedik negyedben el is szabadultak az indulatok. Jayson Tatum vezetésével nyert a Boston, egy-egy sztárja nélkül győzött a Toronto és a Philadelphia, Nikola Jokics oktatott, a Spurs kikapott Portlandben, de több győztes dobást is hozott az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszának ma hajnali játéknapja.

Visszajátszás: Nikola Jokics Wilt Chamberlaint idézte Denverben - videók

Washington Wizards - Toronto Raptors 113-117

Leonard nélkül nyert a Raptors. A back-to-back második felén még nem erőltette szupersztárját a Toronto, amely ezúttal a Lowry-Green-Powell-Anunoby-Valanciunas ötössel kezdett, de így is meg tudta nyerni a szoros végjátékot. A záró etapban már tartósan tíz pont körül, néha afelett mozgott a kanadaiak előnye, Kyle Lowry (28 pont, 12 gólpassz) remekelt, de a végén volt még egy roham a Washingtonban és felzárkózott egy labdára - az utolsó percben sorozatban három torontói dobást blokkoltak Porterék, de mindig visszakerült a játékszer a Raptorshoz és végül Fred VanVleet kissé szerencsés tempója zárta le a küzdelmet 14,6 másodperccel az órán. A csereirányító így egy újabb clutch játékkal segítette csapatát a legutóbbi meccs után és a Leonardot nélkülöző Toronto 3-0-s mérleggel fogadhatja a Charlotte-ot.

Szükség van Howardra. Továbbra sem léphet pályára a Wizards centere, Dwight Howard, nélküle viszont két hazai vereséggel rajtolt csapata és mindkétszer nagyon csúnyán elvesztette a lepattanózást - ezúttal 52-37-re maradtak alul ebben a szegmensben Mahinmiék, engedtek 14 támadópattanót, nem tudták kezelni a helyzetet. Ráadásul egy újabb szoros végjátékot buktak el, hiába Bradley Beal (32 pont, 6 gólpassz, 6/11 tripla) és John Wall (25 pont, 4 lepattanó, 6 gólpassz, 4 labdaszerzés) jó játéka, a negyedik negyedben pedig egy vitatható játékvezetői ítélet után Scott Brooksnál is elszakadt a cérna, ki is állították - érdekesség viszont, hogy Beal megelőzte Gilbert Arenast a franchise-örökranglistán a bedobott triplákat tekintve.

A Wizards legjobb dobói: Beal 32/18, Wall 25, Rivers 12/6
A Raptors legjobb dobói: Lowry 28/12, Valanciunas 16, Ibaka 16

Indiana Pacers - Brooklyn Nets 132-112

Rohanni tudott a Pacers. Ugyan ha a végeredményt megnézzük, nem feltétlenül erre gondolnánk, de Victor Oladipo és Nate McMillan szerint a védekezésük miatt tudták kézben tartani és végül húsz ponttal megnyerni ezt a mérkőzést - húsz eladott labdába hajszolták bele ellenfelüket és 30-12-re nyertek az ezekből szerzett pontokat tekintve, a hátul meglévő agresszivitás hozta meg a ritmusukat támadásban is. Tegyük hozzá, hogy alapvetően a futások miatt tudott meglépni a hazai csapat, az első félidőt egy 14-3-mal zárta a társaság, a negyedik negyedben pedig egy 13-0-t repesztett, ez utóbbi döntötte el a derbit - O'Quinn egyébként a padról beszállva 14 pontot szórt a záró etapban, itt ő lépett elő a befejezéseknél. Összességében kilencen érték el közülük a tízpontos határt, 55,4%-kal dobtak mezőnyből és 66,7%-kal tripláztak, így hiába dobott egyébként jól a Brooklyn is, nem tudta tartani a lépést, legalábbis nem a meccs végéig. Oladipót (25 pont, 4 labdaszerzés) külön is emeljük ki, most elöl-hátul vezér tudott lenni, így csapata a legutóbbi gyenge játék után magabiztos győzelemmel javított és 2-1-re áll.

Sok volt a leolvadás a Netsnél. Joe Harris, a vendégek játékosa is az Oladipo-O'Quinn kettőst emelte ki a túloldalról, illetve azt, hogy túlságosan sokat engedtek ellenfelüknek, amely így elkapta a ritmust és Harrisék csak rövid időszakokra tudták magukat összeszedni védekezésben - szerinte ez volt a kulcs, nem tudtak koncentráltan és fegyelmezetten játszani, csak néha-néha. Elöl így is bevertek 16/37 triplát, maga Harris (19 pont, 6/11 mezőnyből) és Caris LeVert (19 pont, 8/9 mezőnyből) szép számokat gyártott, de ez most kevés volt, a negyedik negyedben végleg elfogytak és végül elszenvedték idei második vereségüket is.

A Pacers legjobb dobói: Oladipo 25/9, O'Quinn 16, Bogdanovic 15/9, Evans 15/3
A Nets legjobb dobói: Harris 19/15, LeVert 19/6, Dinwiddie 13/6

New York Knicks - Boston Celtics 101-103

Tatum főszerepben. Azt túlzás nélkül állíthatjuk, hogy az eddigi három mérkőzésen leginkább Jayson Tatumot lehet kiemelni a Boston részéről és ezúttal is a másodéves játékos került a középpontba a Celticsnél. Egyrészt 24 pontjával (8/15 mezőnyből, 2/3 tripla) ő lett csapata legeredményesebb játékosa, másrészt leszedett 14 lepattanót, amivel természetesen ebben is ő járt az élen, harmadrészt viszont kis híján elvesztette a meccset - végül megúszta, így pozitív hősként vonulhatott az öltözőbe. Fél perccel a vége előtt, egypontos vezetésnél elrontott egy tiszta zsákokást, de leszedte a saját lepattanóját és elsüllyesztett belőle egy nehéz duplát, majd nyolc másodperccel a vége előtt két clutch büntetővel 103-100-ra alakította az állást, hogy aztán beüssön egy faultot Burke-ön tripladobás közben... Szerencséjére Burke elrontotta az első büntetőt, így nem tudott kiegyenlíteni a Knicks, megmenekült a Boston, amelynél Gordon Hayward nem lépett pályára a back-to-back miatt és amelynél nem sorjáztak a remek egyéni teljesítmények - Irving 5/16-ot dobott mezőnyből, Brown 7, Horford 8 pontig jutott, csapatszinten pedig alig 40%-kal céloztak.

Knox megsérült. Egy betörésnél faultolta a Knicks idei 1/9-es választottját, Kevin Knoxot Terry Rozier, az újoncnak pedig kiment a bokája és végül saját csapattársainak kellett letámogatni a pályáról - a röntgen negatív lett, de a parkettre nem tért vissza, többet egyelőre nem tudni. Nélküle is közel állt a győzelemhez a New York, Tim Hardaway Jr. (24 pont, 5/11 tripla), Enes Kanter (17 pont, 15 lepattanó) és az újonc Allonzo Trier (15 pont. 2/3 tripla) is hozta a pontokat, Kanter pedig az első Knicks-játékos lett az elmúlt 11 évben, aki sorozatban három dupla-duplával nyitott egy szezont - a 13 ponttal elvesztett első negyed után fel tudtak állni, szorossá tették a meccset, de a tíz elrontott büntető ezúttal nem fért bele.

A Knicks legjobb dobói: Hardaway Jr. 24/15, Kanter 17/3, Trier 15/6
A Celtics legjobb dobói: Tatum 24/6, Irving 16, Morris 16/6

Philadelphia 76ers - Orlando Magic 116-115

Simmons megsérült, Redick megnyerte. Mint utólag kiderült, már a meccs előtt elkezdett fájni Ben Simmons háta, de a Phillynél úgy gondolták, hogy megpróbálják játszatni, nyolc percnél többet azonban nem tudott a pályán tölteni, gyakorlatilag nélküle hozták le a mérkőzést - elvileg nagy gond nincs, inkább csak megelőző jelleggel ültették ki. Innentől viszont természetesen ez már egy másik Sixers volt, amely óriási csatát vívott a parádézó Orlandóval, de végül győztesen hagyhatta el a harcmezőt: az utolsó percnek kétpontos Magic-vezetéssel vághattak neki a felek, majd Joel Embiid (32 pont, 10 lepattanó, 13/26 mezőnyből) dobott be egy büntetőt, 17 másodperccel az órán pedig a meccs embere, JJ Redick (31 pont, 8/13 tripla) vágta be a nyolcadik hármasát. Itt még nem volt vége, Aaron Gordon kiegyenlíthetett volna, de elrontotta a második büntetőjét, az utolsó dobást pedig Terrence Ross nem tudta a gyűrűbe küldeni, így némi szerencsével és két egyéni extrával menekült meg a Philly - Simmons nélkül ez azért fontos győzelemnek számít, az egyes posztot csak részben tudta megoldani Fultz és McConnell.

Ezt bánhatja a Magic. Minden adott volt a vendégek bravúrgyőzelméhez, Simmons kiesése mellett ők maguk is teljesen máshogy játszottak, mint legutóbb, ráadásul Gordon 20 pontos, 12 lepattanós, 3 blokkos teljesítménye még nem is számít extrának a többiek mellett - Evan Fournier már 31 pontot dobott hat triplával, Nik Vucsevics pedig ihletett napot fogott ki és hatalmas tripla-duplát (27 pont, 13 lepattanó, 12 gólpassz, 4/4 tripla) gyártott. Ezen felül a végén az esélyük is megvolt a győzelemre, felálltak a tízpontos hátrányukból, vezettek, majd Gordon kezében volt az egyenlítés, aztán Rosséban a győzelem, de egyikkel sem tudtak élni - komoly lehetőséget szalasztottak el, most Bostonban próbálkozhatnak meg egy újabb bravúrral.

A 76ers legjobb dobói: Embiid 32/9, Redick 31/24, Covington 12/9, Saric 12/9
A Magic legjobb dobói: Fournier 31/18, Vucsevics 27/12, Gordon 20

Miami Heat - Charlotte Hornets 112-113

Kemba Walker nem áll le. Az első meccsen 40 pont fölé jutott és legutóbb is közelítette a 30-at a Charlotte irányítója, most pedig ismét elképesztő estét produkált: 39 egységet termelt hét gólpassz mellett, igaz, el is vállalt 31 dobást mezőnyből, közte 15 triplával. Az agresszivitása azonban végül kifizetődött, ugyan Dwyane Wade 12 másodperccel a vége előtt kiegyenlített, az utolsó támadást Walker kapta, aki kiharcolt egy faultot, bedobta az első büntetőjét, szándékosan kihagyta a másodikat, így lepörgette az időt és megnyerte a meccset csapatának - sokat, talán túl sokat is vállalt, de végül jól jött ki belőle. A vendégek egyébként kicsit úgy érezhetik, hogy "megmenekültek", mert az első félidei parádés triplamutató (12/20) eredményeként húsz ponttal vezettek a nagyszünetben, a fordulás után mégis leeresztettek és kis híján elvesztették a meccset. Megúszták, Walker pedig három találkozó alatt túllépte a száz dobott pontot és már 19 bedobott hármasnál tart.

Elégedetlenség a Heatnél. Erik Spoelstra és Dwyane Wade sem értett egyet a játékvezető ítéletével az utolsó játéknál, a tréner szerint Rodney McGruder tökéletesen védekezett Walkeren és nem lett volna szabad ilyenre faultot fújni ebben a helyzetben - a floridaiak azt nehezményezték, hogy nem a játékosok döntötték el ezt az egyébként parádés meccset, hanem egy ilyen ítélet. Valóban óriásit küzdöttek a fordulás után Whiteside-ék, érthető, ha kicsit kisemmizve érzik magukat ezek után, de Wade azért azt is hozzátette, hogy a játékvezetőknek nyilván nagyon nehéz dolguk van egy ilyen szituációban - nem kellett volna húszpontos előnyt adniuk ellenfelüknek és akkor talán nem történik meg ez.

A Heat legjobb dobói: Wade 21/6, Dragic 20/6, McGruder 19/12
A Hornets legjobb dobói: Walker 39/21, Monk 15/9, Williams 13/6

Chicago Bulls - Detroit Pistons 116-118

Smith kosara döntött. Nehéz meccset játszott a Detroit, az első félidőben csak 34%-kal dobtak mezőnyből a vendégek, Andre Drummond csak szenvedett, majd ki is szállt (10 pont, 5/13 mezőnyből, 24 perc alatt kipontozódott), így Reggie Jacksonra (18 pont, 6 gólpassz, 4/7 tripla), Blake Griffinre (33 pont, 5/7 tripla, 12 pont, 5 gólpassz) és Ish Smithre (15 pont, 5 gólpassz) is nagyobb szerep hárult. Griffin igazi vezérként húzta csapatát, a két irányító pedig kintről igyekezett kreálni, de védekezni már kevésbé maradt erő, így végig szorosan alakult a negyedik negyed is - 24 másodperccel a vége előtt LaVine kiegyenlített, 116-116-nál jöhetett a Pistons utolsó játéka. Itt végül Smith kapta a labdát és nem ijedt meg a lehetőségtől, bevitte a gyűrűig, majd fel is tette a győztesnek bizonyuló ziccert, hogy aztán LaVine válaszpróbálkozásánál labdát szerezzen Griffin segítségével - nagy csatában megszületett a csapat első idegenbeli győzelme, így sikerült 2-0-val rajtolniuk.

Ez LaVine feladata. Dunn, Markkanen és Valentine nélkül továbbra is tartalékosan állt ki a Bulls, így Zach LaVine volt az, akinek húznia kellett a gárdát támadásban, ezt pedig az első perctől kezdve meg is tette - rendkívül agresszíven bontotta a védekezést és hozta a kosarakat, végül 33 pontig jutott 12/21-es mezőnymutatóval. Az általa generált helyből Justin Holiday és Cameron Payne is elég jól megélt, csapatszinten 50%-kal dobtak mezőnyből, kiosztottak 26 gólpasszt, de hiányzott egy jobb kinti tűzerő ahhoz, hogy túl tudják dobni a Detroitot - védekezésben a hazaiak sem voltak túl meggyőzőek és a hét bedobott hármas jóval kevesebb, mint a Pistons által bevert 18/40 tripla. A végén LaVine még bele is gabalyodott a történetbe és utolsó támadás címén dobásig sem jutott el, de három fontos hiányzója ellenére jó meccset vívott az együttes, alapozhat erre a folytatásban.

A Bulls legjobb dobói: LaVine 33/6, Holiday 19/6, Payne 17
A Pistons legjobb dobói: Griffin 33/15, Jackson 18/12, Bullock 16/3

Dallas Mavericks - Minnesota Timberwolves 140-136

"You can't win without me". Igaza lehet Jimmy Butlernek, hiszen az előző este 33 pontot szóró swingman ezúttal nem lépett pályára, csapata pedig egészen vállalhatatlan védekezéssel szenvedett vereséget a két kezdőjátékosát nélkülöző, egyelőre még csak formálódó Dallastól. Hiába éledt fel Butler hiányától (?) Karl-Anthony Towns (31 pont, 9/16 mezőnyből), hiába dobott 28 pontot a padról beszállva Derrick Rose, hátul teljes átjáróház volt a Minnesota és ugyan 46-37-re megnyerték az első negyedet, végül nem tudták túldobni a hazaiakat. Elöl tényleg remek számokat produkáltak, de azok a problémák, amik most már évek óta megvannak a gárdánál, ezúttal is tökéletesen látszottak: nulla védekezés és elrontott szoros végjáték, így nagyon nehéz dolguk lesz a későbbiekben.

Doncic és Smith elvarázsolta Dallast. Az újonc szlovén zseni most sokkal jobban játszott, mint az első NBA-meccsén, dobott 26 pontot (8/16 mezőnyből, 4/9 tripla), voltak nagy hármasai, fontos kosarai és a végjátékban is lehetett rá számítani - elrontott ugyan egy büntetőt, de volt clutch dobása, a dallasi publikum pedig hangos ovációval ünnepelte a teljesítményét. A hős végül mégsem ő, hanem a másik tehetséges fiatal, Dennis Smith Jr. (19 pont, 6 gólpassz) lett, aki kicsit háttérbe húzódott ugyan Doncic mögött, de a végjátékban előlépett és hat másodperccel a vége előtt, egál állásnál bevágott egy duplát faulttal együtt, ami eldöntötte a mérkőzést - ráadásul Towns büntetői után hidegvérrel bedobta ő is két kísérletét a vonalról, ezzel szállította a győzelmet csapatának. A két fiatal klasszis mellett DeAndre Jordan (22 pont, 10 lepattanó, 5 blokk), Wesley Matthews, Dwight Powell (19-19 pont) és JJ Barea (12 pont, 11 gólpassz) is azt hozta, amit várnak tőle, remekül sikerült a Carlisle-legénység hazai bemutatkozása.

A Mavericks legjobb dobói: Doncic 26/12, Jordan 22, Smith 19/3, Matthews 19/12, Powell 19/3
A Timberwolves legjobb dobói: Towns 31/12, Rose 28/6, Teague 22/6

Denver Nuggets - Phoenix Suns 119-91

Jokics a játéknap embere. Elképesztő mérkőzést játszott a Denver centere, nem véletlenül szólt neki az "M-V-P!" rigmus: Wilt Chamberlein óta ő az első játékos az NBA-ben, aki 30+ pontos tripla-duplát gyártott úgy, hogy közben nem hibázott dobást mezőnyből. Jokics 35 pontig jutott 11/11-es mezőnymutatóval, közte 3/3 triplával, leszedett 12 lepattanót, kiosztott 11 gólpasszt, ellopott négy labdát és az sem kis dolog, hogy a vele szemben álló Deandre Ayton öt pontot és öt faultot tudott felmutatni - félelmetes számok, nem csoda, hogy 28 pontos győzelmet ért ez a Nuggets számára. Mellette Jamal Murray (26 pont, 5 gólpassz) is remekelt és már a 30-18-ra megnyert első negyedtől kezdve kézben tartották a mérkőzést a hazaiak, negatívum viszont, hogy Will Barton csípősérülést szenvedett a harmadik negyedben és úgy fest, hogy őt elvesztették egy időre.

Nem volt esélye a Sunsnak. Ayton úgy fogalmazott a meccs után, hogy jó lecke volt számára a Jokics elleni párharc, legközelebb már ezzel a tapasztalattal felvértezve jobb teljesítményt fog nyújtani - teljesen levették őt a pályáról, nélküle pedig sansztalannak bizonyultak a vendégek. Hiába Devin Booker 25 pontja, ez csak arra volt elég, hogy a második-harmadik negyedben tartani tudják a lépést és a hátrányukat, de a záró etapra kifulladtak és ott lett igazán tetemes a különbség - ez benne van egy ennyire fiatal csapatnál, következőleg a Warriors otthonában kell helyt állniuk. 

A Nuggets legjobb dobói: Jokics 35/9, Murray 26/9, Harris 18/3
A Suns legjobb dobói: Booker 25/3, Warren 16/6, Canaan 15/9

Portland Trail Blazers - San Antonio Spurs 121-108

Egy negyed volt a Spursben. DeMar DeRozan ismét remekül teljesített a San Antonio színeiben, 28 pontját 11/22-es mezőnymutatóval dobta, kiosztott 9 gólpasszt is, és a Dejounte Murray sérülése miatt kezdő Bryn Forbes is parádézott, 5 triplát küldött a helyére. Ez eddig szép sztori lenne, de sajnos kettejük jó játéka csak arra volt elég, hogy a második negyedig egál meccset játszanak Portlandben. LaMarcus Aldridge ugyan próbált mindenhol segíteni (12 pont, 8 pattanó, 5 gólpassz), de védekezésben sokszor bántóan könnyű kosarakat engedtek Lillardéknak, ez pedig nem férhetett bele. A padról Bertrans (11/9 pont) és Pau Gasol (10/3 pont) is inkább támadásban volt hasznos, hátul ők sem jelentettek megoldást - valamit ki kell találnia Gregg Popovichnak, mert egyelőre a védekezés (a vártnak megfelelően) nem az igazi. 

Lillard és McCollum elintézte. Damian Lillard és CJ McCollum az évek óta megszokott módon rendezte a lényeges kérdéseket, mindketten 60 százalékkal céloztak, Lillard kiosztott 9 gólpasszt is, a második negyedtől kezdve pedig kézben tartotta a dolgokat a Blazers. Ebben nagy szerepe volt a palánk alatt jól teljesítő, illetve minőségi elzárásokkal operáló Jusuf Nurkicnak, illetve a padról beszálló Zach Collinsnak (11 pont, 5 pattanó), de Evan Turner, Seth Curry és Al-Farouq Aminu is jól mozgott, összességében nem történt semmi különös, a 2-0-val rajtoló, újabb potenciális playoff-ellenfelet legyőző Portland ismét megmutatta, hogy jól sikerült a felkészülés. 

A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 29/9, McCollum 24/12, Nurkic 12.
A Spurs legjobb dobói: DeRozan 28, Forbes 17/15, Gay 12/6, Aldridge 12.

Los Angeles Lakers - Houston Rockets 115-124

James Harden a végén nyugodt maradt, és megnyerte a meccset. A regnáló MVP az első félidőben egyszer felült Lance Stephenson provokálásának és kapott egy technikait, utána viszont megállíthatatlannak bizonyult, különösen az idegbajos végjátékban. Bő négy perccel a vége előtt 108-109-es állásnál is ő harcolt ki faultot, ebből indult aztán egy vitatkozós tömegjelenet, aminek a végén Rajon Rondo, Chris Paul és Brandon Ingram verekedett össze. A három renitenst kiállították, ez azonban nem zavarta meg Hardent, szinte nem volt rossz megmozdulása az utolsó percekben, igaz némely esetben a szerencse és a bírói jóindulat is vele volt. A kiállításig Chris Paul is extrát nyújtott (28 pont, 10 gólpassz, 7 lepattanó), Clint Capela szépen támadta és védte is a festéket (19 pont, 12 pattanó), a kispadról pedig Gerald Green extrája mellett (13 pont, 5/6 mezőnyből) Carmelo Anthony jó védőmunkája (10 pattanó) is kiemelendő. 

A Lakers nem a jó végéről fogta meg. A hazaiak végigvitatkozták a mérkőzést, ahelyett, hogy a játékukkal foglalkoztak volna, amin már kevesebb a csiszolnivaló, de még messze van a jótól: a negyedik negyedben elöl-hátul nem tudtak mit kezdeni a Houston játékával. LeBron James (24 pont, 9/22 mezőnyből, 5-5 lepattanó és gólpassz) többször is pumpálni volt kénytelen a labdát, Lance Stephenson pedig a kelleténél sokkal többször gondolta úgy, hogy neki megoldania egy az egyben. Rajon Rondo nem volt rossz a kiállításáig (13 pont, 6/8 mezőnyből, 10 gólpassz, 7 lepattanó), ugyanez igaz a 12 pontig jutó Ingramre, JaVale McGee pedig 16 pontja mellett 5 blokkot osztott ki. A kispadról ki kell emelnünk Lonzo Ball támadójátékát, 14 pontját 50 százalékos mutatóval érte el és 4/8 triplát hintett 4 gólpassz mellett, ugyanakkor a padról sem ő, sem Kuzma és Hart nem adott azonnal érezhető lendületet hátul, sőt sokszor összekuszálták a csapat hátsó alakzatát az elrontott váltásokkal. Elképzelhető, hogy Luke Walton lassan elkezdi variálni a rotációt, hogy jobb legyen az egyensúly a kezdőötös támadójátéka és a cseresor védekezése között. 

A Lakers legjobb dobói: James 24, McGee 16, Ball 14/12.
A Rockets legjobb dobói: Harden 36/15, Paul 28/9, Capela 19.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus