Visszajátszás: Két éve döntötte romba James nagy meccsét JR Smith

LeBron történelmi estéjével és 51 pontjával kis híján megverte a toronymagas favorit Warriorst a Cleveland, de aztán jött a jó JR Smith - erre tekintünk vissza.

 

2018. 05. 31.: A kolosszális LeBron James sem volt elég - JR Smith miatt

Két éve ezen a napon rendezték a nagydöntő első meccsét, ahol a toronymagas favorit Golden State a fináléig elbicegő, egyedül LeBron James egészen nevetséges playoffja miatt talpon lévő Clevelandet. A James-show azonban ezúttal is folytatódott, ezúttal nem érte be 40 pontokkal, 51-et szórt 19/32-es mezőnymutatóval, 8 lepattanóval és 8 gólpasszal, félelmetes estét produkált, mellé pedig fel tudott lépni a visszatérő Kevin Love is egy 21 pontos, 13 lepattanós dupla-duplával - igaz, itt egyénileg zárhatjuk is a jól teljesítők névsorát, senki más nem tudott tíz pont fölé jutni náluk. A triplákat ugyan gyengén dobták (10/37, 27%), cserébe viszont a lepattanózást dominálták, 54-38-ra hozták ezt a csatát és 19-4-re nyertek a támadópattanókat tekintve, óriási fölényben voltak ezen a téren. A túloldalon viszont többen is villogtak, Steph Curry (29 pont, 11/23 mezőnyből, 5/11 tripla, 6 lepattanó, 9 gólpassz) volt a vezér, de Kevin Durant (26 pont, 9 lepattanó, 6 gólpassz, 3 blokk), Klay Thompson (24 pont, 5/10 tripla) és Draymond Green (13 pont, 11 lepattanó, 9 gólpassz, 5 labdaszerzés, 2 blokk) is jól játszott, ez pedig némi szerencsével végül elégnek bizonyult.

Ugyanis James kosaraival még 106-104-re vezettek is a vendégek 24 másodperccel a vége előtt, ám ekkor jött Steph Curry egy 2+1-es játékkal és ismét fordított a GSW. Az utolsó(nak hitt) támadásban Klay Thompson faultolta George Hillt, aki azonban csak kiegyenlíteni tudott, a második büntetőjét elrontotta, az igazi dráma pedig csak ekkor következett: JR Smith leszedte a támadópattanót, ezzel megnyerhette volna a meccset a Clevelandnek, de azt hitte, hogy ők vezetnek, így nem dobott, hanem kivezette a labdát, az idő pedig közben lejárt - érthetetlen hiba után jöhetett a hosszabbítás. Itt aztán már több erő volt a Golden State-ben, egy 9-0-s futással kezdtek Duranték, a Cavs bő három percig nem szerzett pontot, ezzel pedig el is dőlt az összecsapás, amelynek vége azért tartogatott még forró pillanatokat, Tristan Thompsont pedig flagrant 2-vel kiállították az utolsó másodpercekben.

Alaptétel, hogy a papíron esélytelenebb, pályahátrányban lévő csapatnak a legjobb esélye az első mérkőzésen van a meglepetésre és sikeresen meg is lepte ellenfelét a Cavs, nem finomkodott a keleti bajnok, nem várt semmire, nemes egyszerűséggel nekiment a Golden State-nek. Jól gondolta azt Tyronn Lue, hogy megfelelő intenzitással a lepattanózást kontrollálni tudják, ami esélyt adhat nekik, ezen a téren maximálisan be is vált a terve, megkapta a brutális teljesítményt LeBron Jamestől, visszakapta Kevin Love-ot, aki ráadásul jól is játszott, a rendes játékidő végén pedig meg is volt a labdájuk a győzelemhez és az óriási meglepetéshez.

De nem tudtak vele élni és óriási kérdés volt, hogy lesz-e még egyszer ilyen esélyük. 

Pedig itt LBJ lett az NBA történetének első olyan játékosa, aki legalább 50 pontot dobott egy nagydöntő bármelyik meccsén és mégis vereséget szenvedett, ráadásul ő lett az első olyan is, aki legalább 70 pontot dobott és "asszisztolt" össze, mégis kikapott. Ez már a nyolcadik legalább 40 pontos meccse volt az idei playoffban, amivel beállította Jerry West rekordját, megvan a 109. 30 pontos meccse a playoffban, amivel Michael Jordan csúcsát érte utol és szintén MJ-hez kapcsolódik, hogy utoljára ő dobott ennyit (1993-ban) egy döntőben - finoman szólva is történelmi számok.

Mégis arról beszéltünk, hogy a Cavs kikapott és hogy James távozik - ami talán nem is meglepő, ha az egyik hű harcostársa, JR Smith esélyt sem ad csapatának a győzelemre, inkább leszedi a lepattanót a Warriors helyett... Smith egyébként is botrányos volt az első negyed után és mivel a clevelandi rosterfrissítések után továbbra is abban a néhány játékosban bízhatott volna James, akiben eddig (Love, Thompson, Smith, Korver) és ők is cserben hagyják, megbeszélhettük, hogy talán könnyebben hozza meg a döntését nyáron és a közvélemény is könnyebben fogja azt elfogadni... 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus