Visszajátszás: Nikola Jokics hetedik meccses tripla-duplája

Tavaly már a Raptors-Philly párharc elején is beköszönt Leonard, Jokics tripla-duplával segített a Denvernek, két éve Donovan Mitchell szabira küldte a Thundert, három éve pedig utoljára lépett pályára együtt egy legendás Big Three.

2019: A legendás Raptors-76ers párharc kezdete is Kawhi Leonardről szólt

Két mérkőzést rendeztek egy évvel ezelőtt a rájátszásban: egy hetedik és egy első meccset. 

A Nuggets-Spurs párharc igazi hullámvasútként vonult be a történelemkönyvekbe, amelyen az esélytelenebb San Antonio majdnem megviccelte a rutintalanabb Denvert - a “majdnemet” Nikola Jokics és Jamal Murray jelentette. A hetedik meccs is körömrágósan alakult, a hazaiak a félidőben 13 ponttal vezettek, brutálisan védekezett mindkét gárda, klasszikus kőkemény párharczáró volt ez. A negyedik negyedben visszajött a Spurs, kétszer támadhattak 84-80-nál, de hibáztak, a végjátékban pedig Nikola Jokics és Jamal Murray támadásban, Torrey Craig pedig védekezésben vette kézbe a dolgokat. Jokics végül tripla-duplával (21 pont, 15 pattanó, 10 gólpassz, 3 blokk), Jamal Murray 23 ponttal és 9/19-es mezőnymutatóval zárt, a Denver pedig kerek tíz év után ismét playoff-párharcot nyert. A Spurs egyetlen pillanatig sem vezetett a meccsen, Aldridge, DeRozan és a párharc elején még villogó Derrick White is borzalmasan célzott, Bryn Forbes és Rudy Gay jó játéka kevésnek bizonyult…

Keleten már kezdődött a második kör, méghozzá a Toronto Raptors és a Philadelphia 76ers csatájával - a ligatörténet egyik legemlékezetebb párharczáró kosarát jegyző Kawhi Leonard a nyitányon is elképesztő volt, 45 pontos playoff-karriercsúcsot vert be 11 lepattanóval spékelve, ráadásul Pascal Siakam is 29-nél állt meg, erre a duóra elsőre nem talált megoldást a Philly. A túloldalon sokak nehezen tudtak elszámolni a lelkiismeretükkel, Joel Embiidet például leszedte a Gasol-Ibaka páros, Simmons és Harris is súlytalannak bizonyult, egyedül az öt triplát vágó JJ Redick érdemelt dicséretet.

A játéknap összefoglalója

Playoff-percek - a játéknap érdekességei

 

2018: Donovan Mitchell 38 ponttal küldte nyaralni a Thundert

Két évvel ezelőtt három elsőkörös párharc hatodik meccsét rendezték, három csapat küzdött a túlélésért - de csak az Indiana Pacers menekült meg (átmenetileg…) a Cleveland Cavaliers ellen. A hazaiak mindenüket kitették a pályára, félidőben tízzel vezettek, a harmadikban pedig kivégezték Jameséket, 25 ponttal fordultak a zárónegyedre - Victor Oladipo 28 ponttal vezette a táncot, rajta kívül még hatan dobtak legalább 10 pontot. A Cavsnél Tyronn Lue annyit mondott, nem is emlékszik, mi történt a második félidőben, olyan sebességgel mentek át rajtuk, a kezdőket ki is ültette a negyedik negyedben, felkészülve a hetedik meccsre…

A Toronto Raptors ebben az évben is pozitívan zárta április 27-ét, hiszen idegenben sikerült megfogniuk a Washingtont és továbbjutniuk a második fordulóba. Pedig a John Wall és Bradley Beal húzta hazaiak több hullámvölgyet túléltek, és a negyedik negyednek is előnnyel futottak neki, itt viszont már kijött, hogy Otto Porter Jr. nem volt játékra alkalmas állapotban, Marcin Gortat és Kelly Oubre Jr. pedig terített betlit hozott. A záró negyedben a Raptors Lowry és DeRozan nélkül futott egy 11-2-t, az itt megszerzett fór pedig már elégnek bizonyult. A két húzóember nem volt kiemelkedő, de nem is volt rájuk szükség, csapatszinten oldotta meg a kanadai gárda. 

A játéknap harmadik összecsapása hozta a legnagyobb drámát: hazai pályán juthatott tovább az esélytelenebb Jazz a Thunder ellen azok után, hogy már az előző meccsen is 25 pontos előnyt dobtak el - csakhogy alig hét perc után kidőlt Ricky Rubio, Russell Westbrook pedig elszabadult: végül 46 pontig, közte tőle szokatlanul hét tripláig jutott. Igen ám, de Paul George élete talán legnagyobb playoff-betlijét mutatta be (45 perc alatt 2/16-os mezőnymutató, 5 pont), Carmelo Anthonyt nem lehetett pályán tartani, annyira rosszul játszott, így a végén a Jazz szép lassan felőrölte a csoportrivális ellenállását. A főszerepet pedig Donovan Mitchell kapta: az újonc dobóhátvéd 38 pontot vert be, a második félidőben klasszis teljesítményt nyújtott, a végén pedig higgadtan büntetőzve küldte nyári szabadságra az OKC-t. 

A játéknap összefoglalója

Playoff-percek - a játéknap érdekességei

 

2017: DeRozan és Leonard is korábbi csapatának segített lezárni egy párharcot

A Toronto három évvel ezelőtt is felbukkant, és ekkor is párharcot zártak le, szintén idegenben: az akkor még csak feltörekvő Bucksban Giannis Antetokounmpo hiába izmozott be 34 pontot, dobott 19 egységet Middleton és Dellavedova, a csapat összesen 89 egységig jutott, kellett volna még érdemi segítség - nem a padról, hanem a kezdőktől. Ráadásul komoly hátrányt kellett ledolgozniuk, amit megtettek, de fordításra már nem maradt erő: DeMar DeRozan 32 ponttal jelentkezett, a végén higgadtan bedobálta a büntetőket, így kőkemény playoff-csatában ment tovább a Raptors a második körbe. 

Kawhi Leonard és a Spurs is idegenben, ráadásul igazi oroszlánbarlangban, Memphisben volt kénytelen kiharcolni a továbbjutást, és az első félidőben bizony megtréfálta őket a Grizzlies: Conley-ék tőlük szokatlan módon nyolc hármast szórtak be. Fordulás után aztán emelte a csapásszámot a San Antonio, a közösen 56 pontig jutó Leonard-Parker duó szisztematikusan szétszedte a Grizzlies védekezését, a végjátékban már domináltak, Aldridge és Mills is hozzátette, amit kellett. A hazaiaknál sorszerű, hogy a három legeredményesebb játékos Mike Conley Jr., Marc Gasol és Zach Randolph lett - a Memphis legendás Nagy Hármasa ugyanis utoljára játszott együtt, a lejáró szerződésű Randolph-nak nyáron már nem ajánlott új kontraktust a csapat. 

A játéknap összefoglalója

Playoff-percek - a játéknap érdekességei

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus