Visszajátszás: Steph Curry közelít a döntő MVP-címéhez

Két éve ezen a napon már arról beszélhettünk, hogy melyik GSW-játékosé lehet az elismerés, a Cavsnek nem volt esélye.

 

2018. 06. 03: Curry közelít ahhoz, hogy ő legyen a döntő MVP-je

Két éve ezen a napon rendezték a nagydöntő második mérkőzését azok után, hogy elsőre kis híján csodát tett az esélytelennek tartott Cleveland és JR Smith butasága is kellett ahhoz, hogy győzelemmel nyisson a Warriors. Ezen az estén azonban már nem volt kérdés, változtatott Steve Kerr és betette a GSW kezdőjébe Javale McGee-t, akinek alig tizenegy másodperc kellett az első zsákolásához és ez rögtön megadta a találkozó alaphangját - innentől egyszer sem volt egál az állás és nem vezetett a Cavs sem, végig a Warriors járt előrébb. A közte tíz először a második negyed derekán lett meg, még a nagyszünet előtt tizenöt pontra is nőtt a különbség és bár a harmadik negyedben a szokásokkal ellentétben nem tudta szétbombázni ellenfelét a hazai alakulat, nem adta ki a kezéből a győzelmet: visszajött ugyan még tízen belülre a Cleveland, de a záró etapban "megvadult" Steph Curry, egymaga bevert 16 pontot és öt triplát, ezzel pedig eldöntötte az összecsapást. Három és fél perccel a vége előtt húsz pont fölé hízott a távolság, innentől nem volt visszaút, Curry végül 33 ponttal, 9/14 triplával, 7 lepattanóval és 8 gólpasszal zárt, a 9 bedobott hármassal pedig új rekordot állított fel az NBA-döntők történetében - ezzel elhomályosította Kevin Durantet (26 pont, 10/14 mezőnyből, 9 lepattanó, 7 gólpassz, 2 blokk) és Klay Thompsont (20 pont, 8/13 mezőnyből) is. A mezőnyből 57,3%-kal dobó GSW így ezúttal magabiztosabban hozta a győzelmet, megvédte a hazai pályáját, reagált a Cavs által legutóbb feltett kérdésekre és Andre Iguodala nélkül szerzett 2-0-s előnyt a nagydöntőben.

A kolosszális LeBron James helyett "csak" egy remeklő (29 pont, 9 lepattanó, 13 gólpassz) LeBron Jamest láthattunk vendégoldalon, mellette Kevin Love (22 pont, 10 lepattanó) is dupla-duplázott, George Hillnek is voltak szép jelenetei, de összeseségében nem tudott olyan jól játszani Tyronn Lue csapata, mint legutóbb. Főleg hátul voltak gondjaik, nagyon sok kosarat engedtek a festékből, emiatt végig futhattak az eredmény után, de ezen az estén nem volt bennük elég tűzerő ahhoz, hogy fordítani tudjanak - ráadásul a záró etapban jött a Curry-show, ott dőlt el végleg az összecsapás.

Ha már a jó kinti dobóhelyzetek beverése sem megy a Cavsnek, akkor komoly baj van a csapatnál, márpedig az első két mérkőzés során 25%-kal értékesítették LeBron James kiosztásait és 31%-kal azokat ezek közül, amelyek teljesen zavartalanok voltak - vállalhatatlan.

Így két meccs után azért nagy csodákat nem láttunk, 2-0-ra vezetett a toronymagas esélyes GSW és nem igazán tűnt úgy, hogy a Cavsnek tényleg lenne sansza, így elkezdhettünk azon matekozni, hogy vajon most meglesz-e a döntő-MVP-cím Steph Currynek. Az irányító mindkét meccsen kulcsszerepet vállalt a győzelemből, ezen a másodikon most abszolút az ő nagy dobásai törték meg a Cavs ellenállását és ha így folytatja, jó esélye lehet a régóta várt címre. Előbb Andre Iguodala, majd Kevin Durant orozta el előle az utóbbi években ezt a díjat, most viszont ő a GSW legjobb játékosa - 31 pontot és 8,5 gólpasszt átlagol eddig 50%-os triplamutatóval, ráadásul egy történelmi 9 triplás mérkőzéssel. Az eddigi három nagydöntője során 24,9 pontot, 6,2 gólpasszt és 39%-os triplázást hozott ennél jóval kisebb összhatással és az is segíti az ügyét, hogy Kevin Duratnek most sem a teljesítménye, sem a megítélése nincs igazán magasan. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus