Visszatérhet Embiid, rangadót vív egymással a Kings és a Suns

Nem szűkölködik rangadókban az NBA következő játéknapja – tíz találkozót rendeznek, Keleten és Nyugaton is kulcsmeccsek következnek, újra 50% fölé kerülhet a Nets, kiegészülhet a Raptors. Mutatjuk a hajnali programot.

Philadelphia 76ers – Atlanta Hawks 01:00

Ez bizony keleti rangadó lesz azonos mérleggel álló csapatokkal, Kelet ötödik és hatodik helyezettje csap össze egymással. Korábban már kétszer találkoztak a felek, 1-1-re állnak, és a mai meccs ismét nagyon fontos lesz mindkét csapat számára a tabellán való előrelépés miatt. A Sixers két győzelemből érkezik, ez most nekik egy back-to-back este lesz, ők a fáradtabbak, de a hírek szerint ma már akár vissza is kaphatják vezérüket, Joel Embiid játékára ugyanis reális esély mutatkozhat. A másik oldalon is lehet egy fontos visszatérő, aki éppen Embiiddel veheti fel majd a harcot a palánk alatt: a Hawks szintén reménykedik Clint Capela rendelkezésre állásában. A hazaiaknál továbbra is sérült a kezdő backcourt Harden és Maxey személyében, de az utóbbi időben igen gyengén teljesítő P.J. Tucker és Matisse Thybulle játéka is kérdéses, ők pedig a védekezésben és a Hawks guardjainak megállításában fontos láncszemei lennének a csapatnak. A Hawks kétmeccses nyeretlenségi sorozatban van, legutóbb két nála gyengébb csapat, a Rockets és a Heat ellen maradtak alul, egyértelműen rosszabb formában vannak ellenfelüknél, az elmúlt tíz meccsükből csak négyet tudtak megnyerni, Rivers csapata viszont hétszer is győzni tudott ez idő alatt. Ennyi kérdőjellel egyértelmű esélyese nincs a mérkőzésnek, de ha Embiidre számíthat Rivers, akkor folytatódhat a Philly menetelése, ráadásul kulcsmeccset nyerhetnek egy közvetlen rivális ellen.

 

Washington Wizards – Minnesota Timberwolves 01:00

Ez szintén azonos mérlegű csapatok találkozója lesz, mindketten 50%-on állnak, itt a Washington játszik pihenőnap nélkül, 24 órával korábban a ligaelső Boston ellen maradtak alul, összességében pedig zsinórban három zakóból érkeznek, kisebb gödörben vannak a fővárosiak. Nem sokkal jobb a helyzet Minneapolisban sem, övék talán a szezon leginkonzisztensebb csapata, egy ötös győzelmi sorozat után most kétszer kaptak ki egymás után, legutóbb Curryéktől nyeltek be közel 140 pontot, meglepő módon a festékben is teljesen alulmaradtak a címvédővel szemben. A Wizardsban Bradley Beal nemrég visszatérhetett, fontos hiányzója így nincs egyik csapatnak sem, a Wolvesnél Prince, a Wizardsnál Wright szolgálataira nem számíthatnak, de a hazaiaknál Kuzma, a vendégeknél pedig McDaniels és McLaughlin térhet vissza a pályára. Kérdés, hogy melyik csapat vereségsorozata szakad ma meg, ha Townsék dominálni tudnak a festékben, akár elbírhatják a Russell-Edwards páros rosszabb formáját is, ellenkező esetben Bealnek és Kuzmának kell hatékony játékkal a hazaiak élére állni, és Porzingisre is komoly feladatok várnak.

 

Boston Celtics – Charlotte Hornets 01:30

A ligát vezető Boston Celtics három győzelemből és egy Washington elleni back-to-back estéből érkezik, míg a Hornets szépen lassan a liga leggyengébb csapatai közé süllyed, az erőviszonyok itt egyértelműek, még akkor is, ha a Charlotte egymás után két győzelmet számlál. Tovább nehezíti a vendégek dolgát, hogy Gordon Hayward a közeljövőben biztosan az oldalvonal mellől követi az eseményeket, a válla sérült meg, így LaMelo Ball, Cody Martin és Dennis Smith Jr. mellett újabb fontos játékosát kénytelen nélkülözni Steve Clifford. A Celtics Tatum nélkül is 130 pontot dobott a Wizardsnak, és bár a Boston sztárjának játéka hivatalosan még mindig kérdéses, a legfrissebb hírek szerint egy meccs kihagyás után vissza is térhet hajnalban, az egyetlen biztos hiányzó Robert Williams III Mazzulla csapatában. A Boston egyébként hazai pályán 9-1-gyel áll, ebben a legjobbak a ligában, míg a vendégek csak 3-8-cal idegenben, meglepő lenne, ha a támadásban abszolút első Boston nem tudná érvényesíteni a papírformát a ligautolsó támadójátékkal, ráadásul fontos hiányzókkal felálló Hornets ellen.

 

Brooklyn Nets – Orlando Magic 01:30

A Brooklyn az 50%-os mérleget üldözi, ennek elérésére készül a mai meccsen, bár ezt idén már kétszer is elszalasztották, amikor lehetőségük volt rá. Itt viszont akár egy egyoldalú mérkőzésre is számíthatunk, bár az elmúlt időszak eredményei alapján egyáltalán nem szabad leírnunk az Orlandót sem: a vendégek ugyan egy négymeccses nyeretlenségi sorozatból érkeznek, de fontos hiányzóik ellenére is megizzasztottak náluk komolyabb erőt képviselő csapatokat is. A frissesség nem mellettük szól, most egy harminc pontos vereségből jönnek a tartalékos Philly ellen, de a már meccsek óta kérdéses státuszú Wendell Carter Jr. és Jalen Suggs ma elvileg újra a kezdőben kaphat helyet. A hazaiak egy Blazers elleni fontos győzelemből érkeznek, ahol Seth Curry nagy meccse kellett a sikerhez, Durant hozta a „kötelezőt”, Irving egyelőre csak tartaléklángon ég, míg Simmons néhány jó meccs után újra hozott egy tőle nem szokatlan statline-t (2-12-8, 3 rádobással).  A mérkőzés esélyese egyértelműen a Nets, abszolút kudarc lenne, ha nem sikerülne most 50% fölé menniük Durantéknek, de ha a védekezésük nem fog legalább egy átlagos szinten működni, a kiegészülő Magic akár még meglepetést is okozhat.

 

Toronto Raptors – Cleveland Cavaliers 01:30

Nick Nurse elmondása alapján van esély arra, hogy ezen a meccsen újra bevethesse az eddig sérült kulcsjátékosait, ami fontos tényező lesz ezen a keleti rangadón. A hírek szerint Pascal Siakam és Scottie Barnes is már részt vett a csapat edzésein, az ő visszatérésükre komoly esély mutatkozik, de Otto Porter Jr. és Precious Achiuwa továbbra is sérült. A vendégeknél Jarrett Allen néhány napos kihagyását követően újra uralhatja a festéket, ha az ő párharca megvalósul a kameruni ellen, az döntő faktor lehet a meccsen. Az utóbbi időben tartalékos csapattal felálló Toronto úgy-ahogy, de túlélte a sérülések okozta kritikus időszakot, képesek voltak 50% fölött maradni, a visszatérőkkel Nurse-nek jóval több opciója lesz, mint az elmúlt hetekben. A Cavs egy kisebb hullámvölgyet követően rendezni látszik sorait, legutóbbi öt meccsükből négyszer is győztesen hagyták el a pályát, támadójátékuk és védekezésük is szintet lépett. Nagy kérdés, hogy a Toronto visszatérői hány percet kapnak, ha pályára lépnek, de az előzetes várakozások egyértelműen jó meccset ígérnek, reméljük így is lesz.

 

New Orleans Pelicans – Oklahoma City Thunder 02:00

A Pelicans már a nyugati élmezőnyben találja magát, annak ellenére is jól teljesít, hogy már meccsek óta nem számíthat az egészségügyi protokoll alá kerülő CJ McCollumra. Kérdés viszont, hogy elbírják-e még egy fontos játékos hiányát, a Grizzlies elleni meccsen ugyanis Brandon Ingramnek sérülés miatt el kellett hagynia a pályát és már nem is tért vissza, Willie Green szerint elvileg nincs nagy baj, napról napra mérik fel sztárjuk állapotát. Azon a meccsen Moranték le is győzték őket, előtte viszont hatból ötöt nyertek Zionék, a Thunder jelenlegi formája alapján pedig ma is reménykedhetnek egy újabb győzelemben. A vendégek idei legmélyebb hullámvölgyükben vannak, a korábban az 50%-ot karcoló Thunder már csak 8-12-es mérleggel áll Nyugat 12. helyén, az elmúlt öt meccsükön csak egy Bulls elleni hosszabbításos győzelmet tudnak felmutatni. Hiányzójuk Mike Muscalán kívül nincs, de nagyon úgy néz ki, hogy Gilgeous-Alexander MVP-formája egyedül már kevésnek bizonyul. A Pelicansnak McCollum és Ingram hiányában is illene ezt a meccset behúznia, főként azért, hogy a nemsokára visszatérő sztárokkal minél jobb helyzetből várhassák a folytatást.

 

Denver Nuggets – Houston Rockets 03:00

Bár mindkét csapat zsinórban két siker után csap össze egymással, de ez egy kötelező győzelem kellene, hogy legyen a nyugati második Denver számára. Hiába győzte le meglepetésre előbb az Atlantát, majd a jelenleg legrosszabb időszakát élő Thundert, a Rockets még mindig a liga leggyengébb csapata, a Nuggets pedig már túlélt egy kritikus időszakot a szezonban, amikor több kulcsjátékosa is egyszerre a protokoll alá került. Ma elvileg Bones Hyland játéka kérdéses, Michael Porter Jr. és Jeff Green pedig nagy valószínűséggel kiüli a meccset, de így sem kellene, hogy a hazai győzelem veszélyben forogjon, hiszen Jokics, Gordon és Murray is ott lesz a kezdőben. A Rockets továbbra is nélkülözi Jae’Sean Tate-et, és Bruno Fernando bevetéséről is csak a feldobás előtt döntenek, de az ő rendelkezésre állásuk sem javítana sokat a helyzetükön. A támadásban és védekezésben is a liga öt legrosszabbul teljesítő csapatai között lévő Houston nem valószínű, hogy nagy ellenállást tud mutatni a láthatóan formába lendülő Denver ellen, persze van, hogy a papírforma néha felborul…

 

Utah Jazz – Chicago Bulls 03:00

Ez a meccs arról fog szólni, hogy melyik csapat lesz képes talpra állni az utóbbi időszakban elszenvedett pofonok után. Ugyanis jelenleg mindkét fél pocsék formában van, 3-7-tel teljesítenek az utolsó tíz meccsükön. A forró kezdés után a Jazz már csak a play-in helyeken van, a legutóbbi négy meccsen minden alkalommal vesztesen hagyták el a pályát, többek között a leggyengébbek közé tartozó Detroittól is vereséget szenvedtek. A Chicago is élt már meg szebb napokat, ők az elmúlt időszakban ötből csak két sikernél járnak, és bár megverték egymás után a liga két legjobb csapatát (Celtics és Bucks), de legutóbb például a komoly gödörben lévő Thundertől hosszabbításban kaptak ki. A Utahnál Markkanen a szezon eddigi legjobb játékosa, az ő játéka hivatalosan csak a meccs előtt lesz biztos, de a hírek szerint kisebb térdsérülése ellenére nem kell meccset kihagynia. Mike Conley-nak viszont igen, ő zsinórban ötödik meccsét hagyhatja ki, mióta az ő playmakingje hiányzik, nem tudott meccset nyerni a Jazz. A Bullsnál Lonzo Ballt leszámítva nincs komolyabb hiányzó, de így sem mondhatjuk, hogy ők a meccs esélyesei. Sok fog múlni a csapatok dobóformáján, a Jazz és a Bulls is képes mindent is és semmit sem bedobni kintről. Továbbá kérdés, hogy mihez kezd a Bulls top 10-es védekezése a liga negyedik legjobb támadójátékával, összességében látványos és szoros találkozóra számíthatunk.

 

Sacramento Kings – Phoenix Suns 04:00

A szezont megelőzően erre biztosan nem gondoltunk, de ez egy igazi nyugati rangadó lesz. A nyugati konferencia kiegyensúlyozottságát mutatja, hogy a hatodik helyen álló Kings hátránya csak két és fél meccs az éllovas Sunstól, így tehát kiemelt fontosságú találkozó előtt állunk. A Suns zsinórban négy hazai siker után utazik Sacramentóba, legutóbb a közvetlen rivális Utah-t verték egylabdás meccsen, idegenben azonban csak 2-5-re állnak, utolsó három idegenbeli találkozójukat kivétel nélkül elbukták, az esélyeik tehát nem egyértelműek ezúttal. A hazaiaknál az elmúlt tíz meccsen csak a Boston szerepelt jobban, Sabonisék 7-3-mal állnak ebben az időszakban – árnyalja a képet viszont, hogy most egy kétmeccses vereségsorozatban vannak, ezt próbálják megtörni a hozzájuk utazó, idegenben eddig nem túl éles Phoenix ellen. Sérültjük hivatalos nincsen, mindenki bevethető, Monty Williams viszont mellőzni kényszerül Chris Paul és Cameron Johnson játékát is, így viszont Booker egyedül kevés lehet a kitűnő egyéni szezont futó sacramentói backcourt ellen. Döntő tényező lehet, hogy mire megy majd Ayton Sabonisszal a palánk alatt, minden bizonnyal egy látványos meccset láthatunk a második és harmadik legjobban támadó csapat között. A Suns védekezése viszont eddig klasszisokkal a Kings előtt van – egy szó, mint száz: ez egy remek rangadónak ígérkezik.

 

Los Angeles Lakers – Indiana Pacers 04:30

Ez is egy érdekes meccsnek ígérkezik, különösen annak fényében, hogy a két csapat hónapok óta kapcsolatban áll egy lehetséges csere nyélbeütésé miatt Russell Westbrook és Myles Turner főszereplésével. A Lakers az idei szezonjának a legjobb időszakát éli, hat meccsükből ötöt nyertek, és már LeBron James is visszatért, utoljára nem is akármilyen játékot tett le az asztalra. A hírek szerint az előző mérkőzést kisebb sérülés miatt kihagyó Anthony Davis is újra a kezdőben lesz, az ő formája jelenleg az egyik legjobb a ligában, rá nagy szüksége lesz a Lakersnek ahhoz, hogy Myles Turnerrel felvegyék a kesztyűt. Patrick Beverley eltiltásának utolsó meccsét üli ki, de a kiegészítők jó teljesítménye miatt könnyen lehet, hogy nem is fog hiányozni. A túloldalon az Indiana az elvárások felett teljesít, a keleti konferencia negyedik helyéről várja a meccset, az utóbbi tíz meccsükből hetet is megnyertek, bár legutóbb a tartalékos Clippers ellen maradtak alul, ott sem Turner, sem Hield, sem pedig Haliburton nem sziporkázott. A találkozónak talán inkább a Pacers az esélyese, de ha a Schröder-Westbrook-Walker trió vezette kiegészítő társaság fellép a sztárok mellé, ez akár hazai győzelem is lehet. Döntő tényező lesz a festékbeli játék, sok mindent meghatározhat az, hogy mire megy egymással Davis és Turner, melyik magas lesz képes felülkerekedni a másikon. Taktikai oldalról is érdekes lehet a meccs, Ham akár még két magassal is felállhat Turner triplázásának ellensúlyozása miatt, úgyhogy több szempont miatt is érdemes lesz követni a mérkőzést.

 

A mérkőzésekhez élőképes stream itt található!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus