Warriors-Heat a Sport Tv-n, a Wolves a Dallast fogadja

Kötelező előtt áll a Celtics és a Lakers, a Memphis Denverben folytatná a zárkózást, a Warriors a Miamit fogadja, a játéknap rangadója viszont a Wolves-Mavs derbi lesz. Nyolc mérkőzést rendeznek hajnalban a tengerentúlon, mutatjuk, hogy mit várhatunk az előttünk álló NBA-játéknaptól.

Boston Celtics – Detroit Pistons 01:30

A napnál is világosabb, hogy itt a létező legkötelezőbb győzelem előtt áll a Celtics, a Boston jelenleg a liga legjobb csapata, vezeti nem csak Keletet, de az egész ligát, az elmúlt tíz meccséből nyolcat is megnyert, ráadásul az utóbbi három sikerét a Kings, a Clippers és a Lakers ellen aratta idegenben – egészen elképesztő dominanciát mutatnak Tatumék. A Detroit ezzel szemben éppen a másik végletet jelenti, legutóbb a Brooklyn ellen zsinórban huszonhetedik (!) vereségét is elszenvedte a csapat, ezzel megdöntötte az egy szezonon belül elszenvedett legtöbb vereség rekordját – szinte elképzelhetetlen, hogy ez a negatív sorozat ma ne folytatódjon. A jelenlegi Pistons tehát nem csak a mostani mezőny, de a ligatörténelem egyik leggyengébb csapata is, bár az elmúlt napokban Jalen Duren is felépült, de az ő jelenléte sem jelent túl sokat, ez a csapat egyszerűen nem képvisel NBA-szintet – nem úgy a Celtics, amely idén is egyértelműen a bajnoki címet célozta meg, a kelták hazai pályán ráadásul még egyszer sem kaptak ki, úgy is gond nélkül hozniuk kell ezt a mérkőzést, hogy Jaylen Brown és Jayson Tatum játéka is csak kérdéses egyelőre.

 

New Orleans Pelicans – Utah Jazz 02:00

Bár a Jazz egyértelműen a liga alsóházi csapatai közé tartozik, de az elmúlt időszakban egy jobb perióduson van túl, Markkanenék zsinórban három sikert számlálnak, Detroitból, Torontóból és San Antonióból is győzelemmel távoztak – most viszont egy merőben nehezebb ellenfél ellen kell bizonyítaniuk, ahol a papírforma nem az ő sikerüket jelentené. A vendégek szinte egyetlen reménye az lehet, hogy a Pelicans most nincs éppen élete formájában, az elmúlt öt meccséből csak hármat nyert meg a csapat, a Memphistől ráadásul néhány napon belül kétszer is kikapott, ennek ellenére viszont még mindig tartja a nyugati hetedik helyet. A hírek szerint fontosabb sérültje egyik csapatnak sincs, sőt, a hazaiaknál talán már Larry Nance Jr. is mélyítheti a rotációt. Érdekesség, hogy eddig mindkét egymás elleni mérkőzést a Utah nyerte meg, ezek bravúrok voltak a mormonoktól, most azért hazai pályán talán a New Orleans számít esélyesebbnek – a rosszabb forma viszont mindenképpen óvatosságra int mindenkit, főleg a Jazz hárommeccses veretlenségi sorozatának tudatában.

 

Chicago Bulls – Indiana Pacers 02:00

A csapatok tabellán elfoglalt helyei alapján ez egy rangadó lesz, mindkét csapat playin-helyen áll, bár a Bulls egyértelműen jobb formában van a jelenlegi Pacersnél. A Chicago az utóbbi öt meccséből négyet is megnyert, egyedül a Cleveland ellen maradt alul a napokban, LaVine sérülése után paradox módon megindult felfelé a csapat, bár korábban hallani lehetett olyanról is, hogy teljesen szétrobbantják a jelenlegi magot. Most úgy néz ki, hogy az egyik utolsó esélyükkel szeretnének élni, a Pacers ellen pedig egy újabb nyerhető mérkőzés következik. Az Indy az utóbbi heteket fékezettebb habzással teljesítette, tízből csak négy meccsét nyerte meg, legutóbb viszont bravúrgyőzelmet aratott Houstonban, a Rockets mindössze harmadik hazai vereségét szenvedte el idén, ez mindenképpen nagy dolog volt Haliburtonéktől. Mindkét félnél lesz fontos hiányzó, a hazaiaknál LaVine mellett Craig és Vucevic sem léphet pályára, míg a Pacersben Bruce Brown van sérültlistán. Alapvetően a Bulls lenne ennek a meccsnek az esélyese, kérdés, hogy centerük hiányát hogy bírják el – a Hawks ellen Andre Drummond kis híján egy 25-25-ös teljesítménnyel jelezte, hogy rá bármikor számíthatnak, meglátjuk, hogy a sérülések fokozódásával is tudja-e folytatni jó sorozatát a Chicago.

 

Minnesota Timberwolves – Dallas Mavericks 02:00

A nyugati első és hatodik mérkőzése akár egy érdekes találkozó is lehet, a Wolves az elmúlt tíz meccséből hetet is megnyert és a Boston után a liga legjobb mérlegével rendelkezik, és bár kétszer is kikapott az elmúlt négy találkozóján, még így is magabiztosan vezeti a konferenciát, miután olyan riválisokat is le tudott győzni, mint a Lakers vagy a Kings. Két napja a Thunderrel játszottak rangadót Edwardsék, ott végül vereséget szenvedtek, így előnyük is csökkent egy mérkőzéssel az üldözők előtt, most azonban a szintén stabil playoff-helyen álló Mavs ellen hazai pályán elvárható a siker a listavezetőtől. A Dallas ugyanis bár még tartja top 6-os helyét, de egyre több a vereség a csapat neve mellett, a texasiak az utóbbi öt meccsükből háromszor is kikaptak, legutóbb az erősen tartalékos Cavs is legyőzte őket – bár tény, hogy Doncicék keretét is megtizedelték a sérülések az utóbbi hetekben. Jó hír azonban, hogy Kyrie Irving és Maxi Kleber státusza már kérdésesre javult, különösen az irányító játékára lenne nagy szüksége a vendégeknek ahhoz, hogy fel tudják törni a hazaiak ligaelit védekezését. A Minny-nél Towns szereplése bizonytalan, bár az előző mérkőzéseken már pályára léphetett a center, így minden bizonnyal ma is ott lehet a pályán. A mérkőzés szempontjából kulcsfontosságú lesz a Doncic-Edwards csata, ha a szlovén visszakapja maga mellé Irvinget, az jelentősen megdobhatja a vendégek esélyeit, viszont jelenlegi helyzetükben meglepetés lenne, ha idegenben felül tudnának kerekedni a hazai környezetben tizenháromból tizenkét győzelmet arató Timberwolveson.

 

Denver Nuggets – Memphis Grizzlies 03:00

A tavalyi alapszakaszban végig egymás közvetlen riválisai voltak a felek, most nagy különbség van kettejük között, a Nuggets a harmadik, a Grizzlies viszont csak a tizenharmadik helyen áll – nem mehetünk el azonban szó nélkül a Memphis feltámadása mellett sem, ami miatt ebből egy kifejezetten érdekes és izgalmas találkozó is lehet. A Grizzlies Ja Moranttel soraiban idén még nem kapott ki, az Indiana, az Atalanta és kétszer a Pelicans legyőzésével 4-0-ra áll az irányítóval, most azonban talán a legnagyobb próbatétel jön számukra, ahol idegenben abszolút nem ők lesznek az esélyesek. A Nuggets ugyan több hullámvölgyön is túl van idén, de most ismét stabilan hozza a tőle elvárt jó teljesítményt, Jokicsék zsinórban öt győzelemmel üldözik az OKC-t és a Minny-t az élmezőnyben, egyértelműen most is folytatni szeretnék menetelésüket. A helyzetet azonban megnehezíti Aaron Gordon furcsa sérülése, a Nuggets csatárára egy kutya támadt rá a napokban, emiatt pedig az arca sérült meg, rá biztosan vár néhány mérkőzés kihagyás – a túloldalon viszont hiába tért vissza legutóbb Marcus Smart, így is több kulcsemberére nem számíthat Taylor Jenkins, sőt, most még Morant szereplése is kérdéses. Ha az irányító nem tudja vállalni a játékot, akkor ugyanazt a kilátástalan helyzetben lévő Grizzliest láthatjuk, mint hetekkel korábban, most a realitás azt mondatja velünk, hogy a címvédő legyőzése még Moranttel a pályán is nagy falat lehet a macik számára.

 

Golden State Warriors – Miami Heat 04:00 (ÉLŐ - Sport 1)

A Warriorsnak valamelyest sikerült összekapnia magát az elmúlt napokban, a mély gödörből zsinórban öt győzelemmel mászott ki a hazai csapat, legutóbb azonban karácsonykor a Denver otthonában ismét kikapott, így pedig még mindig nem érte el a nyugati tizedik helyet a tabellán. A Heat szintén jó formában van, sőt, ők 7-3-mal zárták az utóbbi tíz meccsüket, karácsony után pedig az Embiid nélküli Sixers ellen is nagy győzelmet arattak – most viszont könnyen lehet, hogy a vendégek lesznek hiányosak, mivel egyelőre Butler, Lowry és Robinson játéka is kérdéses. A GSW-nek most újra egy komolyabb erőpróba következik, a könnyebb ellenfelek ellen sikerült javítaniuk a korábbi pocsék formájukat, de a Nuggets ellen az elmúlt alkalommal hiába voltak partiban végig, végül csak alulmaradtak. Mivel a vendégoldalon sok a kérdés, ezért nehéz mit mondani erről a mérkőzésről, bármi történhet, viszont ha a Heat kulcsemberei tudják vállalni a játékot, akkor talán a floridaiak győzelmére mutatkozik nagyobb esély, a Warriors hiába győzte le egy hete a Bostont, még bizonyítania kell nagyobb ellenfelek ellen is, hogy valóban túl van a nehéz időszakon.

 

Portland Trail Blazers – San Antonio Spurs 04:00

Ez egy nyugati „kiesési” rangadó lesz a konferencia utolsó két helyezettje között, így nagy színvonalra nem kell számítanunk, viszont a Blazers talán nem néz ki olyan rosszul, mint amilyennek azt a mérlege mutatja – ellenben a Spursszel, aki pontosan olyan nagy elánnal űzi a tankolást, mint ahogyan azt a 4-25-ös mérlege mutatja. Igaz, hogy a Portland csak két alkalommal tudott győzni az elmúlt tíz meccséből, de többször is láthattuk, hogy nagyobb csapatok ellen is emelt fővel tudta vesztesen elhagyni az pályát, sőt, két győzelme éppen a Phoenix és a Sacramento ellen született, ami masszív meglepetés volt a céljaikat ismerve. A Spurs remek úton jár afelé, hogy ismét kiépítsen egy hosszabb nyeretlenségi sorozatot, az utóbbi hónapokban egyedül a Lakers ellen tudott győzni, így összességében huszonhárom meccsből huszonkét zakónál jár – nem lepődünk tehát meg azon, hogy négy győzelmével csontutolsó a nyugati mezőnyben. A hazaiaknál térdsérülés miatt megint kidőlt a sorból Deandre Ayton, viszont még az ő hiányának tudatában is sokkal nagyobb esélye van a Blazersnek a sikerre, Anfernee Simons remek formának örvend, de Malcolm Brogdon és Jerami Grant is olyan szintet képvisel, amit a SAS-nál nem igen találhatunk meg – idén egyik csapatnak sem célja, hogy belelendüljön a győzelmek gyűjtögetésébe, most azonban valamelyiküknek muszáj lesz „beáldozni” egyet, a Blazersnél több egyéni extra születhet és az oregoniak valamelyest előrébb is járnak ellenfelüknél.

 

Los Angeles Lakers – Charlotte Hornets 04:30

A Lakers az IST-győzelem után egy mély gödörbe süllyedt, most ebből szeretne kimászni Darvin Ham csapata, a Hornets elleni mérkőzés pedig megfelelő alkalom lehet arra, hogy újra győzelmet ünnepelhessen a társaság. Jamesék csak egyetlen meccsüket nyerték meg az elmúlt hat találkozójukból, csak a Thunder ellen arattak győzelmet, kikaptak a Minnesotától és karácsonykor a Celticstől is – nehéz sorsoláson van túl a hazai gárda, most viszont egy keleti tankoló csapat következik, ahol kötelező a győzelem. A Hornets úgy jár tízből kilenc zakónál, hogy zsinórban nyolcszor kapott ki, bár magához képest nem kezdte rosszul a szezont a csapat, de szépen lassan csak lesüllyedt a Washington és a Detroit szintjére. A vendégeknél Hayward, Ball, Ntilikina és nagy valószínűséggel Mark Williams sem léphet pályára, de az újonc Brandon Miller szereplése is kérdéses – a sérülések is komolyan érintik a keletieket, így végképp csekély esélyekkel indulhatnak ezen a mérkőzésen is. A Lakersnél a szokásos kérdőjelek vannak, James és Davis hivatalosan nem biztos, hogy pályára léphet, de nagy valószínűséggel ott lesznek a pályán a feldobáskor, hiszen a csapatnak most minden győzelemre szüksége van, ezúttal pedig adott a lehetőség a javításra és a zárkózásra.

 

A mérkőzésekhez élőképes stream itt található!

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus