Washingtoni bravúr a Suns ellen, McCollum dobásával nyert a Portland

Zsinórban negyedszer győzött a Charlotte, a Hawks is kihasználta a Sixers helyzetét, remek utolsó negyeddel nyert a Bucks, a Sacramento is lenyomta a Pacerst. 

Charlotte Hornets - New York Knicks 109-88

Tovább robog a Charlotte. Sorozatban negyedik győzelmét aratta ezen a mérkőzésen a Hornets és James Borrego alakulata végig kézben tartotta ezt az összecsapást - már az első negyedben előnybe került, majd a nagyszünetet követően fokozatosan ellépett ellenfele elől és végül 21 ponttal tudott nyerni. Ezúttal LaMelo Ball 3/13-as mezőnymutatója is belefért, most Gordon Hayward volt az ügyeletes vezér (34 pont, 11/17 mezőnyből, 10/10 büntető), de Devonte' Graham (19 pont, 7 gólpassz) is jól mozgott, csapatszinten elöl-hátul hozták az elvárt szintet - az első félidőben még Hayward 28 pontjával vezettek, aztán utána a többiek is felnőttek a feladathoz és kollektíven múlták felül a New Yorkot. Az újabb sikerrel a szezon során először 50% feletti mérleggel áll a társaság, következőleg pedig (ha minden igaz), a Dallast fogadja majd.

Nem javult a Knicks. Zsinórban harmadik mérkőzésén maradt 90 dobott pont alatt Tom Thibodeau alakulata, a korábbi remeklés után most teljesen szétesett támadásban, ezt pedig eddig természetesen minden alkalommal megbüntette az ellenfél. Most már Julius Randle is eltűnt magához képest (11 pont, 5 lepattanó, 5 gólpassz), csapatként 40% alatt céloztak mezőnyből és bár Thibodeau variált (betette a kezdőbe Austin Riverst), de ez sem hozott változást - a back-to-back második felén ismét kikaptak, igaz, Rivers szerint most a liga jobb csapataival játszottak, náluk pedig a fél keret sérült, inkább az volt a nagy szó, amit eddig csináltak...

A Hornets legjobb dobói: Hayward 34/6, Graham 19/6, Washington 13/6, Bridges 13/6
A Knicks legjobb dobói: Knox 19/15, Payton 15/3, Rivers 13/9

Cleveland Cavaliers - Memphis Grizzlies 91-101

Egy futás volt a Clevelandben. A továbbra is erősen tartalékos (ha nem sérültek, hanem karanténban lennének a játékosok, lehet, hogy nem is kellene kiállni...) Cleveland ezúttal sem tudott csodát tenni, nem volt meg a szükséges tűzerő támadásban, de azért voltak időszakok, amikor valami a helyére kattant náluk és olyankor jól néztek ki. Ez először az első negyedben fordult elő, amikor 27 pontot szórtak és még inkább kidomborodott a harmadik negyed végén, illetve a negyedik negyed elején: 16 pontos hátrányban voltak már ekkor, de egy 27-8-as rohamot raktak össze és nem egészen hét perccel a vége előtt már ők vezettek hárommal. Itt azonban lekapcsolták a turbót és újra az addig látott csapattá alakultak vissza, a Grizzlies ismét fordított és végül nyert - a hajrában Andre Drummond ki is pontozódott, így még kevesebb esélyük maradt. Most már sorozatban nyolcadszor maradtak 100 dobott pont alatt, amíg ilyen marad a keretük, addig nagyon nehéz helyzetben vannak.

Visszavágott a Memphis. Nemrég otthon kapott ki a Clevelandtől a Grizzlies, most idegenben adta vissza a kölcsönt, ezzel megszerezte idei negyedik győzelmét. A vendégek sem játszottak igazán jól, az első félidő még szorosan alakult, de a nagyszünet után egy 26-11-es rohammal meg tudtak lépni - erre jött a Cavs válasza, de aztán 86-83 után egy 9-2-vel ismét fordított a Memphis és onnantól már nem ingott meg. Egyénileg nem jöttek az extrák, de mindenki igyekezett hozzátenni és annak ellenére dobtak mezőnyből 50% felett, hogy csak 5/20 triplájuk esett be - 64 pontot szereztek a festékből, volt 32 gólpasszuk, megtették, amit lehetett. Az egymás után aratott két győzelmet követően játszanak két meccset Minnesotában, majd jön egy hazai Sixers-Suns back-to-back. 

A Cavaliers legjobb dobói: Drummond 19, Osman 14/9, Dotson 14/6
A Grizzlies legjobb dobói: Brooks 21/6, Clarke 15, Jones 13/3

Orlando Magic - Milwaukee Bucks 99-121

Az utolsó negyedben döntött a Milwaukee. Az első három negyed során nem tudott igazán dominálni a vendégcsapat, egyrészt a gyenge triplázás (7/24-gyel álltak a záró etap kezdetén), másrészt Giannis Antetokounmpo faultgondjai miatt - a regnáló MVP csak 27 percet tudott játszani, a Magic pedig a sok eladott labda ellenére végig partiban is tudott lenni. 88-86-os Bucks-vezetésnél azonban Antetokounmpo beindult, Aaron Gordon zsákolása után azonnal bevert egy triplát, majd dobatott még egyet Bobby Portisszal, ez pedig felpörgette a Milwaukee-t: egy 22-2-es rohanás következett a vendégek részéről, akik az addigi hét hármasukhoz további hatot tettek hozzá ebben a periódusban. Végül 35-17-re hozták a negyedet és 22 ponttal nyerték a mérkőzést annak ellenére, hogy nem is játszottak igazán jól - ez a nagycsapatok egyik ismérve...

Bő három perc alatt ment el a meccs a Magicnek. A Fultz-Fournier páros nélkül természetesen most sem váltotta meg a világot az Orlando, de igazából csak a tizenegy eladott labdájuk miatt nem tudtak vezetni a hazaiak a nagyszünetben - aztán a harmadik negyedet meg is nyerték és a záró etap elején egyetlen labdára voltak a Buckstól. Itt azonban valami megtört, Steve Clifford vezetőedző szerint ebben a bő három percben ment el számukra a mérkőzés, mert itt nagyon rossz labdabirtoklásaik voltak, hátul pedig figyelmetlenül játszottak lemaradtak, faultoltak, egy Milwaukee pedig egy ilyen esélyt megköszön. Összességében csak 7/21-et dobtak a negyedik negyedben, közte 1/8 triplát, ez megpecsételte a sorsukat, hiába zárt 28 ponttal és 13 lepattanóval Nik Vucsevics, vagy 21 ponttal és 8 gólpasszal Aaron Gordon - zsinórban harmadszor kaptak ki, lassan semmissé teszik a jó szezonrajtjukat.

A Magic legjobb dobói: Vucsevics 28/12, Gordon 21/9, Anthony 12/3
A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 22/6, Middleton 20/6, Portis 20/6

Washington Wizards - Phoenix Suns 128-107

Méretes washingtoni meglepetés. Nem nagyon volt benne a pakliban, hogy a Thomas Bryantet és Russell Westbrookot is elvesztő, eddig 2-8-ra álló Wizards ízekre szedi a 7-3-as mérleggel érkező Phoenixet, márpedig ezen az estén a fővárosiak az eddigi legjobb teljesítményükkel rukkoltak elő és egy percig sem adtak esélyt a vendégcsapatnak. A hazaiak már az első negyedben jelezték, hogy ők komolyan gondolják a bravúrt, 29-15-re nyerték a játékrészt, majd a nagyszünetig már közel harmincpontos fórt építettek fel és később sem remegtek meg - kiválóan védekeztek, a periméteren nagyon aktívan lábmunkázott mindenki, belül pedig a Bryant helyén kezdő Robin Lopez védte remekül a gyűrűt. Támadásban ugyanúgy megvolt a ritmus, a visszatérő Bradley Beal (34 pont, 8 lepattanó, 9 gólpassz) mellett a 16 pontos Raul Neto és a 6/9 triplás Davis Bertans is kiemelendő, összesen hatan érték el náluk a tízpontos határt - váratlanul sima győzelmet arattak, most akkor találjuk ki, hogy mit várhatunk tőlük a Jazz ellen...

Kellemetlen pofon. Masszív favoritként érkezett meg erre a mérkőzésre a Suns, de a vendégcsapat nagyon nem találta a ritmust ezen az összecsapáson, főleg ami a kinti dobásokat illeti: 15% alatti hatékonysággal tripláztak, összesen négyszer találtak be távolról, borzalmasan céloztak. Ez párosult azzal, hogy védekezésben sem tudták megállítani Bealéket és mivel a Washington nagyon határozottan fejezte be az akciókat, így villámgyorsan szétnyílt az olló és onnantól már kényszerpályán volt a Suns - viszont közte harmincnál már nem nagyon volt értelme ráfeszülni az összecsapásra és rámenni egy csodára a második félidőben, el kellett engedni az estét. Chris Paul azért így is játszott 36 percet, de rajta kívül csak Devin Booker lépte túl a 30-at és bőven jutott lehetőség a cseréknek - nagy pofont kaptak most és csak 1-2-vel zárták az idegenbeli túrájukat, következőleg otthon, az Atlanta ellen javíthatnak. 

A Wizards legjobb dobói: Beal 34/6, Bertans 18/18, Neto 16/6
A Suns legjobb dobói: Booker 33/3, Paul 14, Bridges 14/3

Atlanta Hawks - Philadelphia 76ers 112-94

Élt az eséllyel a Hawks. A Phillynél továbbra is a fél keret hiányzik a koronavírus-protokoll miatt, így bár Joel Embiid révén legalább egy meghatározó játékosuk visszatérhetett, ő sem tudott csodát tenni - dobott 24 pontot és leszedett 11 lepattanót alig 23 perc alatt, de ez a csapat ebben a formában természetesen nem üti meg az NBA szintjét. Nyilván az sem segít, hogy a veterán Danny Green ilyen helyzetben egy kőkemény 0/9-es mezőnymutatóval rukkol elő, mindenesetre a rossz formában lévő, szintén jó pár játékosát hiányoló Atlanta köszönte szépen a lehetőséget és az elvesztett első negyed után átgázolt ellenfelén - a második-harmadik játékrészt 69-33-ra nyerték meg a hazaiak, itt látszott, hogy miről is van szó. Trae Young az utóbbi meccsek gyengélkedései után most kicsit megszórta magát (26 pont, 8 gólpassz 25 perc alatt), de a Hawks úgy nyert simán, hogy alig 37%-kal célzott mezőnyből - említsük még meg, hogy a Sixers legutóbbi csodacseréje, Tyrese Maxey most 15 pontig jutott 50%-os hatékonysággal, jó mezőnymunkával, ő megint tette a dolgát. A Philly most back-to-backet játszik a szintén Zs kerettel felálló Heat ellen (ott még több játékos került a protokoll alá), az Atlanta pedig idegenbeli túrára indul.

A Hawks legjobb dobói: Young 26/9, Hunter 15/3, Goodwin 15/9
A 76ers legjobb dobói: Embiid 24/3, Joe 18/12, Maxey 15

Portland Trail Blazers - Toronto Raptors 112-111

Melo megalapozta, de McCollumé volt az utolsó szó. Rendkívül kiélezett végjátékot játszottak a felek, amelyből most a Portland jött ki jobban, de elég sokat kellett tennie azért, hogy behúzza ezt a győzelmet. Chris Boucher triplája után hét ponttal a Raptors vezetett öt és fél perccel a vége előtt, ekkor azonban előkerült Carmelo Anthony, bevert két büntetőt, egy duplát és két triplát is, így az ő tíz pontjával jött vissza, sőt, vette át a vezetést a Blazers. A Toronto azonban visszavágott, Boucher megint betalált kintről, Pascal Siakam pedig kettőt is zsákolt, így 50 másodperccel az órán egy ponttal megint a vendégek vezettek - itt Gary Trent Jr., majd Fred VanVleet is elrontotta a maga tripláját, nagyjából 15 másodperce maradt a Portlandnek arra, hogy nyerjen. Ezt végül kicsit "elsiette" a gárda: a remek meccset játszó CJ McCollum kapta a labdát, aki leütésből elsüllyesztette a meccsnyerőnek bizonyuló középtávolit, de a Torontónak még maradt kilenc másodperce válaszolni - azonban ahogy előző este a GSW ellen, úgy most is elrontotta az utolsó dobást Siakam, így a Blazersé lett a győzelem. McCollum végül 30 ponttal zárt (10/19 mezőnyből, 5/11 tripla, 5 gólpassz, 0 eladott labda), Damian Lillard csendesebb votl (23 pont, 8 eladott labda), a padról viszont 34 pontot tett hozzá Anthony és Enes Kanter - utóbbi kellett is, mert Jusuf Nurkic sérülés miatt kivált a meccs közben, de így is zsinórban harmadszor nyertek, most pedig visszatérnek Sacramentóba. 

Nem akar összejönni. A GSW ellen és most is ugyanúgy egy bőven nyerhető végjátékot vesztett el a Toronto, a back-to-back mindkét felén vezetett már a hajrában (sőt, korábban 17 ponttal is...), de az utolsó dobást az ellenfél megcsinálta, a kanadaiak pedig nem tudtak dudaszóra válaszolni, mert Pascal Siakam mindkét esetben hibázott. Az erőcsatár ezzel együtt amúgy jó meccset játszott (22 pont, 13 lepattanó, 10 gólpassz), remekelt Boucher (20 pont, 8 lepattanó, 5/8 tripla, 3 blokk), 4/6 triplát süllyesztett el OG Anunoby, de a Lowry-VanVleet páros csak 9/30-at dobott mezőnyből 5/19 triplával és a végén egy hajszál megint hiányzott - állhatnának sokkal jobban is, de jelenleg csak 2-8 a mérlegük, még mindig nem tudnak kimászni a gödörből...

A Trail Blazers legjobb dobói: McCollum 30/15, Lillard 23/9, Anthony 20/12
A Raptors legjobb dobói: Siakam 22, Boucher 20/15, Anunoby 18/12, Lowry 18/9

Sacramento Kings - Indiana Pacers 127-122

A videózás segített. Kiélezett végjátékba bonyolódtak bele a csapatok és 118-117-nél elsőre megadtak egy kosarat Domantas Sabonisnak Richaun Holmes goaltendingje miatt, ám a videózás során kiderült, hogy ez téves ítélet volt - hosszas vívódás után visszavonták, maradt a 118-117, majd Buddy Hield azonnal bevert egy triplát, a túloldalon Victor Oladipo hibázott, úgyhogy De'Aaron Fox zsákolása gyakorlatilag el is döntötte a küzdelmet. Az utóbbi hét meccsből csak kettőt nyert a Sacto, de mindkettőt úgy, hogy egy döntő momentumból jól jött ki, majd Hield bevert egy lélekölő hármast - a dobógép most hatszor zörgetett be kintről, ismét nagy szerepe volt a sikerben. Rajta kívül emeljük ki a 30 ponttal, 10/14 jó dobással záró Harrison Barnest, a 21 pontos, 9 gólpasszos Foxot, illetve a 16 ponttal, 10 lepattanóval és 6 blokkal visszatérő Holmest is - csapatszinten 56%-kal tüzeltek mezőnyből és több borzasztóan gyenge meccs után most egy nagyobb bravúrt bemutatva jelezték, hogy továbbra sem szabad teljesen leírni őket...

Nem tudta megoldani a Pacers. Alapvetően esélyesként érkezett meg erre a meccsre az Indy és támadásban hozta is, amit kellett, hiszen Domantas Sabonis (28 pont, 11 lepattanó) és Malcolm Brogdon (24 pont, 9 gólpassz) mellett Victor Oladipo is beszórt 21 pontot 6 labdaszerzéssel, Doug McDermott pedig szintén eddig jutott mindössze tíz mezőnykísérletből. A védekezést azonban most valahogy nem sikerült összerakni, Barnesra egyszerűen nem volt emberük, Turner is kikapott a palánk alatt Holmestől és nem tudták lelassítani a Kings fő playmakereit, így kénytelenek voltak belemenni egy dobópárbajba. Ennek végén aztán ők húzták a rövidebbet, egy-két elrontott támadás egy ilyen meccsen elég is volt ahhoz, hogy kikapjanak - zsinórban másodszor maradtak alul, most pedig utaznak a Golden State-hez.

A Kings legjobb dobói: Barnes 30/6, Fox 21/6, Hield 18/18
A Pacers legjobb dobói: Sabonis 28, Brogdon 24/12, Oladipo 21/6, McDermott 21/9

A Dallas Mavericks - New Orleans Pelicans mérkőzést elhalasztották, mert a Mavericksnél nincs nyolc bevethető játékos a koronavírus-protokoll miatt.

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus