Könyvajánló: Doc Rivers önéletrajzi könyve

A Bucks jelenlegi vezetőedzője egyes szám első személyben eleveníti fel All-Star szintű játékoskarrierjét, illetve Hall of Famer-szintű edzői pályafutását. 

Hamarosan a magyar könyvesboltok polcaira is felkerülhet Doc Rivers önéletrajzi könyve, amely az Always Have Next Year (Mindig van következő évem) címet kapta, míg az alcím a „Better Than MJ”. A rövidítés nem Michael Jordan, hanem Mark Jackson nevére utal, amivel fricskát mutat a rosszmájúaknak - sokak szerint semmivel sem jobb szakember Jacksonnál, csak egyszer szerencséje volt a bostoni Nagy Hármassal, és 15 éve ebből él. 

Rivers régóta tervezte a könyvet, és miután tavasszal távozott a Philadelphia 76erstől, 2023 nyarán be is tudta fejezni rajta az utolsó simításokat - emiatt a könyv a Sixerses érával zárul, a Bucksról még nem esik szó. 
 
A 320 oldalas kötetben bepillantást nyerhetünk Doc játékoskarrierjének legendás pillanatai közé. Ilyen korai sikere az 1982-es FIBA-világbajnokság, ahol MVP-díjat kapott, majd a döntőben kihagyta a potenciális győztes dobást. Hosszan elemzi két korai meghatározó Celtics-es pillanatát: amikor Hawks-játékosként végignézte Larry Bird 60 pontos meccsét 1985-ben, illetve amikor 1988-ban 3-2-es előnyről kaptak ki a már leszálló ágban lévő Bostontól. Szóba kerül az 1993-as keleti konferenciadöntő, ahol a Knicks 2-0-s előnyről vesztett zsinórban négyszer a Jordan-Pippen féle Bulls ellen; illetve az 1995-ös nyugati konferenciadöntő, ahol a Spurs pályaelőnyről esett ki a későbbi bajnok Rockets ellen, miután a veterán Hakeem Olajuwon ízekre szedte a friss MVP, David Robinson játékát.
 
Rivers megrázó erővel mutatja be, hogy a játékosként elszenvedett csalódásokból hogyan sikerült erényt kovácsolnia edzői karrierje során, illetve hogyan tanulta meg kezelni a sztárokat a legendásan nehéz természetű Dominique Wilkins, Patrick Ewing és David Robinson csapattársaként. Már másodéves vezetőedzőként, 2000-ben nem engedte az Orlando Magic-be vágyó Tim Duncannek, hogy a hírhedt csapatbomlasztó szupersztár a csapatrepülőn utaztassa népes sleppjét, emiatt még 2-3 bajnoki címről is lemondott, de nem adott lejjebb az elveiből. 

Arra kifejezetten büszke, hogy több korszakos hátvéd (Tracy McGrady, Chris Paul, Ben Simmons, James Harden) fejlődését segíthette, véleménye szerint a közösen eltöltött időben mindegyikük rengeteg fontos playoff-tapasztalatot gyűjtött, amit később kamatoztatni is tudott. Csapatai a legtöbbször 3-1-es előnyre tettek szert a playoff-párharcokban, ami azt mutatja, hogy nagyszerű volt az általa kidolgozott alaptaktika, emiatt teljes mértékben egyetért azzal, hogy 2021-ben az NBA történetének 15 legjobb edzője közé választották. 

A kötetben felelevenedik az NBA elmúlt 40 éve, amelyben Rivers a kosárlabda Forrest Gumpjaként szerepel, aki minden fontos eseménynél ott volt a háttérben. Mindenkinek ajánlott, aki át akarja élni a Magic-Bird-Jordan korszak másik, kevésbé csillogó oldalát, a Celtics elmúlt 38 évének egyetlen bajnoki címét, illetve meg akarja érteni, hogy az elmúlt 10 évben miért azok nyertek bajnoki címeket, akik. 

Fontos kiemelni, hogy a könyv elképesztően gazdag képi anyaggal rendelkezik - elég csak néhány olyan, legendákkal közös képet kiemelni, amelyen Rivers még játékosként szerepel.

Találkozhatunk a Doc becenév ihletőjével, Julius “Dr. J.” Ervinggel, helyet kapott az 1988-as All-Staron elkapott legendás pillanat Michael Jordannel és későbbi csapattársával, Patrick Ewinggal, akciófotók a Showtime Lakers legendáival és Pat Riley-val, egy Larry Birdön bemutatott remek védekezés, illetve egy szenzációs, kétszemélyes Sports Illustrated címlap Isiah Thomasszal. 

A kötet hamarosan magyar nyelven is elérhető lesz, ám több kiadó is szemet vetett a kiadványra, megbízható információink szerint kőkemény licitháború indult meg a jogokért.

A fentiekből néhány mondatrész igaz.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus