79 éves korában elhunyt John Havlicek

A szomorú hírt a liga történetének egyik legjobb játékosa, a nyolc bajnoki címet szerző "Hondo" klubja, a Boston Celtics jelentette be.

Két hete, 79. születésnapja alkalmából mi is megemlékeztünk a legendás játékosról, aki 1962 és 1978 között 16 szezonon keresztül segítette a Bostont, ez idő alatt összesen nyolc bajnoki címet szerzett – a 13-szoros All-Star 1974-ben a Finals MVP címet is megkapta. Négyszer az év legjobb, hétszer a második legjobb ötösébe választották, 26 395 pontjával a liga egyik legjobbjaként vonult vissza, de védekezésben is extraklasszis volt, zsinórban ötször az év első védőötösébe, háromszor a második ötösébe választották – külön érdekesség, hogy az év első védőötösébe pályafutása végefelé, 1972 és 1976 között került be. 

Mindössze tíz olyan játékos van, aki legalább 8-8 Év Ötöse, illetve Év Védőötöse tagságot tud felmutatni, a névsor igen impozáns: Havlicek mellett Tim Duncan, Kobe Bryant, Kareem Abdul-Jabbar, Hakeem Olajuwon, Michael Jordan, David Robinson, Kevin Garnett, Gary Payton és Chris Paul. A liga történetében holtversenyben a harmadik legtöbb bajnoki trófeát nyerte, csak Bill Russell (11) és Sam Jones (10) rendelkezik többel. Havlicek a mai napig a franchise legjobbja pontszerzésben, meccsek számában és mezőnykosarakban – azok között, akik egész pályafutásuk alatt egy csapatot szolgáltak, a negyedik helyen áll szerzett pontok tekintetében Kobe Bryant, Dirk Nowitzki és Tim Duncan mögött. 

A liga egyik legsokoldalúbb játékosaként ismerték, aki elképesztő energiát tett fel a parkettre, számtalan sorsdöntő dobást és nagy védekezést jegyez, stílusával abszolút megelőzte a korát, nem túlzás azt mondani, hogy Larry Bird is az ő köpönyegéből bújt ki. 

Bár sajnos már hosszú évek óta Parkinson-kórban szenvedett, halálhíre mégis megrázta az NBA-t, Bill Russell nem csak csapattársaként, hanem családtagjaként gyászolja, a 70-es években vele együtt játszó Paul Silas szerint a liga történetének egyik legnagyszerűbb, clutch dobója volt. 

A Boston Celtics közleményében azt emelte ki, hogy Havlicek volt az az arc, amihez a franchise sok-sok nagy pillanatát köthetik a szurkolók, fantasztikus egyéni képességeit azonban mindig a csapat szolgálatába állította, és szupersztár létére az ő elképesztő munkabírása határozta meg a Celtics játékát. A közlemény azt is kiemeli, hogy nem csak a pályán, de azon kívül is példaképnek bizonyult, figyelmessége, szerénysége és jóindulata a mindennapokban mutatkozott meg igazán. 

Egyik nagy ellenfele, Jerry West azt mondta, hogy soha senkitől nem hallott egyetlen rossz szót sem Havlicekről, a pályán és azon kívül is igazi rendes fickó volt – amellett, hogy vérbeli versenyző-típusként mindig nyerni akart. Cedric Maxwell, az 1981-es Finals MVP utolsó évében, 1977-78-ban játszhatott vele, és két dologra emlékezett: Havlicek még akkor is végigrobotolta a meccseket, és amikor az újonc Maxwell egy mérkőzésen 21 pontot dobott, Hondo volt az első, aki gratulált neki. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus