A Boston Celtics aranykorszakának újabb klasszisa hunyt el

Pár héttel Tom Heinsohn után egy másik, játékosként és edzőként összesen 12 bajnoki címet begyűjtő korszakos legendát gyászol a Celtics-család és az NBA.

Tim Bontemps (ESPN) jelentette, hogy 88 éves korában elhunyt K.C. Jones, a Boston Celtics és az egyetemes kosárlabda történetének egyik legnagyobb alakja. A hátvéd 1956-os bostoni debütálása előtt két NCAA-bajnokságot nyert San Franciscóban Bill Russell oldalán, és a melbourne-i olimpián is aranyérmet nyert a Team USA színeiben. Jones egyike annak a nyolc játékosnak, akinek megvolt a "Triple Crown", azaz NCAA-, NBA- és olimpiai bajnoki címet is begyűjtött játékosként. 

Az NBA-ben (és Bostonban) összesen kilenc szezont töltött játékosként, ez idő alatt nyolc bajnoki aranygyűrűt nyert - a liga történetében játékosként csak Bill Russell (11) és Sam Jones (10) nyert többször. Visszavonulása után edzősködni kezdett, 1972-ben a legendás 69-13-as Los Angeles Lakers segédedzőjeként, 1981-ben már a Celtics segédedzőjeként nyert újabb gyűrűket, majd Bostonban vezetőedzővé avanzsált, és ilyen minőségében újabb két bajnokságot (1984, 1986) nyert Larry Birdékkel, összesen 12 bajnoki címet szerzett - Russell mellett az egyetlen afroamerikai vezetőedző, aki egynél több bajnoki címet gyűjtött be. Jonest 1989-ben választották be a Hall of Fame-be, 25-ös mezét visszavonultatta a Celtics - klubját annyira szerette, hogy 64 évesen, 1996-ban még egy szezonra visszatért segédedzőként megpróbálni segíteni pályára állítani a története legrosszabb időszakát élő Celticset. 

Isten nyugosztalja!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus