A Team USA vezető analitikusa: hátrébb kell vinni a triplavonalat

A 2018 őszéig a Spurs kutatási alelnökeként is tevékenykedő Kirk Goldsberry egy egész könyvet szentelt megállapításának alátámasztására.

A napokban jelenik meg a Sprawlball című szakmunka, amelyben Goldsberry közérthetően, gazdagon illusztráltan, ugyanakkor szilárd matematikai alapokra építve fejti ki véleményét a jelenlegi NBA-ről - a könyv tulajdonképpen annak az izgalmas története, hogy az analitika hogyan tette tönkre az NBA-t, ugyanakkor arról is szól, hogy ugyanez az analitika hogyan segíthet megmenteni az NBA-t. A végkövetkeztetés, hogy a triplavonalat távolabb kell vinni, hogy ne domináljon ennyire a hárompontos-dobás, és a játék többi, fontos eleme is újra képbe kerüljön, ezzel színesítve a kosárlabdát. 

Goldsberrynél jobb szerzőt nem nagyon lehetett volna találni erre a témára, hiszen ahogy fentebb már szó volt róla, a Team USA-nél és a San Antoniónál ezzel foglalkozik/foglalkozott, sőt kifejezetten úttörője volt a dobáshatékonyságot, dobáshelyzeteket jól bemutató “hőtérképes” megoldások bevezetésének az NBA-ben.

Ez nem véletlen, ugyanis Goldsberry kartográfiából (térképészet) és adatvizualizációból szerzett doktori fokozatot 2007-ben, 2012-ben pedig az MIT Sloan Sports Analytics Conference-en elsőként mutatott be egy megoldást arra, hogy nyers NBA-dobóstatisztikákból hogyan lehet ilyen kosárlabdás “hőtérképeket” készíteni. 

Az újságírás sem ismeretlen számára, hiszen 2012 és 2015 között az ESPN, illetve a Grantland és a FiveThirtyEight felületein rendszeresen publikált elemzéseket, illetve szakértőként működött közre - emellett oktatott többek között a Harvardon és a Michigan State-en is. 2015 óta az amerikai válogatott vezető adatelemzője, 2018 szeptemberéig a Spursnál is dolgozott, onnan azért távozott, mert a kutatásra és a texasi egyetemen történő oktatómunkájára akart fókuszálni. 

Chris Bosh ajánlójában csak annyit írt, hogy a kosárlabda óriásit változott 20 év alatt, ez a könyv pedig fantasztikus munkát végez: leírja, hol tartott 20 éve az NBA, hol tart most, és ez a folyamat hová fog vezetni. 

Az ESPN magazinműsorába is meghívták a szerzőt - a 256 oldalas könyv várhatóan április 30-ától kapható az Amazonon, de a tervek szerint e-book formátumban is elérhető lesz. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus