A védekezés hozta meg a Spurs szezonjának nagy fordulatát

Két kulcsjátékos jó teljesítménye mellett más is kellett ahhoz, hogy ilyen szériát produkáljon a San Antonio.

A liga legjobb formában lévő csapata jelenleg kétségtelenül a San Antonio Spurs, az a csapat, amelyről alig egy hónapja a legtöbben úgy beszéltek, hogy a playoffban sem lesz ott - akkor éppen 1-7-tel teljesítették az éves Rodeo Tripjüket DeMar DeRozanék, azóta viszont sorozatban kilenc mérkőzést nyertek meg, legyőzték a GSW-t, a Milwaukee-t, a Portlandet, az OKC-t, a Denvert és a Pistonst is, így már ötödikek Nyugaton. A siker oka borzasztóan egyszerű és látványos: a védekezés.

A San Antonio idén a Popovich-éra legrosszabb védekezését mutatja be az egész szezont tekintve, ami azért is borzalmas, mert az elmúlt húsz évet nézve összességében ez a csapat hozza a legjobb védekezési hatékonyságot az egész ligában és 2011 óta nem járt a top5-ön kívül, ehhez képest most csak a jelenlegi nagy sorozattal kezdett el kopogtatni a top20 kapuján, ami mindent elárul. A Rodeo Trip során viszont konkrétan ligautolsó (!) volt a Spurs védekezése, azt követően pedig a Popovich-éra legrosszabb mutatóival állt a csapat a védekezési hatékonyságot, az ellenfél mezőnyszázalékát, a festékből kapott pontokat és az ellenfél gólpassz-eladott labda arányát tekintve is.

Ez még mindig megvan, viszont az 1-7-es túra után következő 9-0-s periódusban óriási változás állt be: ebben az időszakban a liga második (!) legjobb védekezését hozta a társaság, pedig az említett ellenfelek játékereje nem éppen alacsony. Popovich még ezt megelőzően nyilatkozott úgy, hogy "a szezon nagy részében szörnyűek voltunk, aztán volt egy 10-12 meccses etapunk, amikor első-másodikak voltunk a legtöbb védekezési kategóriában, majd ismét visszasüllyedtünk a 28-29. helyre". Ezt követte azóta egy újabb jelentős javulás, a trénernek pedig természetesen erre is van magyarázata:

"Szerintem a válasz legnagyobb része az, hogy nem voltunk még együtt elég ideig, a játékosok nem voltak együtt elég ideig ahhoz, hogy a szokásokat átalakítsuk és kiegyensúlyozott legyen a teljesítmény. Nagyon jók vagyunk egy ideig, aztán megint nagyon rosszak, mert még nem alakultak ki a jó szokások. A kultúra még nincs meg, ennyi új játékossal ez lassan megy" - nyilatkozta.

Most viszont ismét parádézik hátul az együttes, február 26-a (a 9-0 kezdete) óta a legtöbb védekezési kategóriában minimum top4-esek Aldridge-ék, ebben pedig a jó csapatvédekezés mellett két egyéni teljesítménynek is nagy szerepe van. Az egyik Derrick White játéka, aki a Rodeo Trip nagy részét kihagyta egy sérülés miatt, pedig egyébként a hátvédek között a top5-ben van a levédekezett dobásokat és top4-ben az ellenfél mezőnyszázalékát tekintve. Vele a pályán négy ponttal kap kevesebbet a Spurs száz támadásra vetítve, általában ő fogja az ellenfél legjobb periméter-játékosát és az utóbbi időben 9,5 dobást zavart meg meccsenként, ami a legjobb a hátvédek között az egész ligában - február 26-a óta egyébként is 1,6 blokkot átlagol, ami szintén parádés szám. Mellette pedig az a Jakob Pöltl a másik kulcs, akinek nem indult jól a szezonja, nehezen találta a helyét San Antonióban, de február 26-a óta 2,1 blokkot átlagol, ő az alapja a Spurs pick-and-roll védekezésének és tehermentesíti LaMarcus Aldridge-et, aki így szabadon dolgozhat a gyűrűtől távolabb is.

"Jakob nagy helyet foglal és elég mozgékony, így Aldridge foglalkozhat más dolgokkal is. Nagyon jól védi a pick-and-rollokat, Derrick White pedig már a periméteren kőkeményen dolgozik és ő irányítja a támadót" - mondta róluk Popovich.

Szóval két kulcsszereplő jó formában van, a rendszer most éppen működik, a csapat pedig úgy szárnyal, hogy lassan ideje félni tőle a többiek helyében - nagy kérdés, hogy mindezzel meddig juthatnak idén a texasiak. Azt pedig azért ne feledjük, hogy White például azért csilloghat így, mert Dejounte Murray, a gárda legjobb kinti védője az egész szezonra kidőlt...

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus