Az NBA csúsztathatja december 1-et, egyhónapos olimpiai szünet jöhet

Adrian Wojnarowski szerint ez egy esetben történhet meg - emellett úgy értesült, hogy regionális buborékokban gondolkodik az NBA.

Adrian Wojnarowski (ESPN) több Woj-bombot is ledobott egy nemrég megjelent cikkében. A szakíró úgy tudja, hogy a liga alapvetően a 82 meccses alapszakaszban gondolkodik, de már nem a régóta ismert december 1-ei kezdéssel, ami igazodna az olimpiai kosártorna július 23-ai rajtjához. 

A liga arról tájékoztatta a klubokat, hogy továbbra is december 1. a céldátum, de ha a vakcinakutatás és gyártás, illetve a megbízható azonnali gyorsteszt kifejlesztése olyan fázisban van, akkor a liga gond nélkül tolhatja a kezdést januárra is (felmerült a Martin Luther King-emléknap január 18-án), ha ez azt jelentené, hogy valamennyi kapacitással üzembiztosan lehetne használni a csarnokokat és bevételt termelni - sőt februári-márciusi kezdés is szóba jöhet, ha biztosan meg lehet nyitni a csarnokokat.

Van egy áthidaló megoldás is, ha a vakcina- és tesztfejlesztés ennél jóval lassabb lenne: megoldható úgy is a szezonkezdés, hogy Orlandóban és Las Vegasban két buborékra osztják a mezőnyt, mindkét helyszínen 1-1 hónapot játszanak a csapatok, majd két hetet otthon tölt mindenki, ezt követően pedig újraosztják a gárdákat, és újabb egy hónapig folytatódnak a küzdelmek. Ez elsősorban a karácsonyi meccsek miatt lenne fontos, hiszen ez hagyományosan nagy nézettségű időszak, és az első hónap vége még éppen beleesne a karácsonyi szünetbe. A regionális buborék addig zajlana így, amíg a csarnokok meg nem nyithatóak a közönség számára. 

Források azt mondták Wojnarowskinak, hogy az NBA valószínűleg el fogja engedni azt a tervet, hogy december 1-én kezdenek és az olimpiáig mindenképp befejezik a szezont, mert pénzügyileg túl nagy veszteséget jelentene a szezon jó részét vagy akár egészét is zárt kapuk mögött rendezni. Valószínűleg adaptálni fogják az NHL megoldását - a hokiliga februárban egyhónapos szünetet szokott tartani a téli olimpia ideje alatt. Így a legjobbak mehetnek az ötkarikás tornára, játékban vannak, ezért kisebb a sérülésveszély is, és amint vége az olimpiának, a szezon folytatódhat. Ez viszont nem biztos, hogy átmegy a tulajdonosokon, akik nem szeretnék azt látni, hogy tízmillió dollárokat kereső sztárjaik a szezon közepén lesérülnek - ezért is véli úgy Wojnarowski, hogy fel kell készülni arra, hogy fájdalmas döntéseket kell hozni, vagyis hogy a legjobbak egyik nemzet képviseletében sem lesznek ott az ötkarikás tornán. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus