Az NBA és a FIBA közös afrikai profibajnokságot indít

A Charlotte-ban zajló All-Star Gálán jelentette be Adam Silver és Andreas Zagklis, hogy 12 csapatos profibajnokságot szerveznek Afrikában. 

A Basketball Africa League (BAL) a tervek szerint 2020 januárjában indul, és a már meglévő klubokra, illetve versenysorozatokra épít, és ez lesz az NBA első ilyen magas szintű, Észak-Amerikán kívüli együttműködése más szervezetekkel. AZ NBA egyúttal bejelentette, hogy a 2019-20-as szezontól speciális, afrikai szurkolóknak összeállított tartalom-csomagokat alakít ki, ennek részleteiről később ígértek tájékoztatást. 

A bejelentők között ott volt az NBA nemzetközi nagykövete, Dikembe Mutombo, az All-Star házigazda Hornets tulajdonosaként Michael Jordan, az NBA játékos-szakszervezetének vezetője, Michelle Roberts, Alonzo Mourning, illetve OG Anunoby, Bismack Biyombo, a WNBA-sztár Chiney Ogwumike és a Toronto Raptors elnöke, Masai Ujiri is. 

Adam Silver elmondta, hogy az új liga az eddigi NBA-jelenlétet, programokat egy teljesen új szintre emeli a kontinensen, és az NBA fő célja, hogy a kosárlabda segítségével fejlesszék a helyi gazdaságot azzal, hogy új lehetőségeket teremtenek a sport, a média és technológia területén. A FIBA főtitkára, Andreas Zagklis szerint ez volt a logikus lépés, hiszen a Basketball Without Borders keretében rengeteg tehetséget találtak az elmúlt években, most pedig egy profi versenysorozatban fejlődhetnek majd ezek a fiatal játékosok. A kontinentális szövetség elnöke, Alphonse Bilé azt emelte ki, hogy ezzel a fiatalok idő előtti kiáramlását le lehet lassítani. 

A tervek szerint a két nagy szervezet pénzügyi támogatást nyújt a kosárlabda több területén (infrastruktúra, rendezvények finanszírozása), illetve komoly szakmai segítséget is ad majd játékosok, edzők és játékvezetők folyamatos továbbképzésével. 

Az év későbbi szakaszában több kvalifikációs tornát rendeznek majd, ahol többek között Angola, Egyiptom, Kenya, Marokkó, Nigéria, Ruanda, Szenegál, Dél-Afrika és Tunézia legjobb csapatai mérhetik majd össze tudásukat – egy országból maximum két gárda kerülhet majd be a Top12 közé. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus