Az NBA visszatarthatja az április 15-én esedékes fizetéseket?

A liga tájékoztatta a csapatokat, hogy “további útmutatásokat” adnak majd ezzel kapcsolatban, lehetséges, hogy érvényesítik a CBA vis maior-szabályait, ami nem jelent jót a szezon "normál" befejezésében bízóknak.

Adrian Wojnarowski (ESPN) jelentette, hogy a liga az április 1-én esedékes fizetéseket utalni fogja, az április 15-én esedékes következő fizetési határidővel kapcsolatban ez már nem biztos. A kollektív szerződés szerint vis maior esetén a játékosok szerződéseinek bizonyos hányada esetén megteheti az NBA, hogy visszatartja a fizetést, és Wojnarowski szerint ezzel a legutolsó időpontig próbálnak várni. Ha ugyanis bejelentik a vis maiort, akkor a játékosok minden egyes elmaradt meccs után elvesztik fizetésük 1/92.6-át. 

Ezt szeretné elkerülni a liga, ugyanakkor a március 11-én bejelentett 30 napos leállás április 10-én ér véget, vagyis április 11-étől újra kellene indulnia a bajnokságnak. Ez azonban egyelőre lehetetlennek tűnik, hiszen továbbra is érvényben van a szabályozás, hogy 50 főnél nagyobb rendezvényeket nem lehet tartani (a komplett személyzettel számolva, nézők nélkül is szinte lehetetlen ennyi emberrel megrendezni egy NBA-meccset), Kaliforniában gyakorlatilag kijárási tilalmat vezettek be, míg New Yorkban eddig közel 8000 teszt lett pozitív, bő egy hét alatt megtízszereződött a szám, vagyis a járvány egyelőre nem hogy gyengülni látszik az Egyesült Államokban (illetve egyes részein), hanem most erősödik. 

Az NBA mostani tájékoztatása sok mindent jelenthet, jó eséllyel azt, hogy április 10-e körül meghosszabbítják a felfüggesztést és nem csak egy újabb hónapra, ez pedig magával vonja azt is, hogy egyre kevesebb idő marad arra, hogy az eredetileg tervezett meccs-számmal és lebonyolítási rendszerrel fejezzék be a bajnokságot - vagyis már elképzelhető, hogy meccsek fognak elmaradni, esetleg le is fújják a szezon hátralévő részét, ami így érintené a játékosok fizetését is. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus