Az NBA-ben mostantól köthetőek a 10 napos kontraktusok

Mától szerződtethetnek a csapatok "próbajátékra" szabadon igazolható kosarasokat, erre jelenleg 10 csapatnak van lehetősége, de pár napon belül változhat a helyzet.

Mostantól él az NBA-csapatoknak az a lehetőség, hogy ha van üres helyük a rosteren, oda 10 napos szerződéssel igazolhatnak szabadügynököket. A 10 napos szerződések szabályrendszere az eddig megszokott: a 10 nap (vagy három mérkőzés, amelyik a hosszabb időszakot jelenti) még egyszer meghosszabbítható 10 nappal, utána viszont vagy elengedik a játékost, vagy a szezon végéig szóló szerződést adnak neki. 

Jelenleg 10 csapatnak van üres helye, ezek a következők: Warriors, Hornets, Pacers, Grizzlies, Heat, Thunder, Sixers, Suns, Raptors és a Wizards. Közülük azonban öt csapat (Warriors, Heat, Thunder, Raptors és a Wizards) a luxusadó miatt valószínűleg csak akkor fog ilyen szerződéseket kötni, ha nagyon muszáj. 

Ez azonban nem jelenti azt, hogy csak öt csapatnál lesz hely, mivel január 7-én hétfőig még szabadon elküldhetőek azok a játékosok, akiknek nem teljesen garantált a szerződése, és ez több gárdát is érinthet, ahová így jöhetnek majd a próbajátékosok. 

Január 15-e is egy fontos dátum, mivel eddig lehet szerződtetni two-way játékosokat (G-Ligában, illetve korlátozottan az NBA-ben is bevethető kosarasokat) - a Celtics, Nets, Knicks és a Trail Blazers (utóbbi két hellyel is rendelkezik) még élhet ezzel a lehetőséggel, ami több teret ad az NBA-csapatoknak, hogy teszteljenek egy játékost. Bobby Marks (ESPN) szerint egyébként összességében a mostani "10 napos piac" várhatóan csendesebb lesz az eddigieknél a relatíve kevés hely és a two-way lehetőségek miatt. 

A korábbi években több játékosnak is ez volt az út (vissza) a ligába, többek között Quinn Cooknak, aki a 2016-17-es szezonban előbb Dallasban, majd New Orleansban próbálkozott, a Pelicansnél végleges szerződést is kapott. A szűk egy hónapos New Orleans-szereplésébe belefért egy 22 pontos meccs a Warriors ellen, akiktől a következő szezonban two-way szerződést kapott, amit rendes kontraktussá változtattak, így 2018-ban bajnoki címet szerezhetett. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus