Egy európai edző is csak amerikai mentalitással élhet meg Amerikában

Sasa Obradovic szerint csak így működhet a dolog. 

Több, Európában sikeres edző távozott sikertelenül az NBA-ből, ennek pedig Sasa Obradovic szerint megvan az oka: a Monaco jelenlegi edzője hosszú és sikeres európai edzői pályafutást tudhat maga mögött már most is és a nyári ligán keresztül az NBA-be is belekóstolhatott több ízben.

"Szerintem sok európai edző lehetne vezetőedző ott, de NBA-vezetőedzőnek lenni nem csak edzősködést jelent: meg kell érteni az ottani mentalitást és hogy hogyan értékelik egy-egy mérkőzés súlyát" - nyilatkozta Obradovic az Eurobasketnek.

"Nem kéne lenézni az amerikai edzőket, ismerik a mentalitást, a kultúrát és hogy az emberek hogyan viszonyulnak ott a kosárlabdához. Szerintem az európai segédedzők sokat tesznek hozzá és az amerikai főedzők adnak nekik helyet, jól együttműködnek velük, de a főedzői feladatkör más" - magyarázta.

"Európában minden meccs élet-halál harc, szenvedélyesebbek vagyunk és nagyobb jelentőséget tulajdonítunk minden mérkőzésnek már a szezon elejétől. Az Államokban viszont más a helyzet, április-májustól egy másik sport kezdődik. Ha valaki ott akar edző lenni, akkor ki kell menni, kint is maradni, elfogadni, hogy hogyan értékelik a stábot és akkor talán lesz lehetőség. Nagyon más opció nincs."

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus