Hírmorzsák 2015-07-31 (08:00)

A Kingsnek is női segédedzője lesz, a már Hall of Famer Nancy Lieberman. Luke Walton lesz Steve Kerr első számú segédje. Salah Mejri (3 év) a Mavs új centere. Cuban megvédte Rondót, megosztott volt a vezetőség, hogy cseréljenek-e érte. A Knicks érdeklődik Vujacic iránt, menesztették Ledót. A Portland kirakta Haywoodot. Matthews 10-ből 10-szer magát választaná DeMarre Carroll és Khris Middleton helyett. Huestis aláírt a Thunderhez. Jordan Clarksont megtartja a Lakers. Mike Scottot marihuána és ecstasy birtoklás miatt letartóztatták.

A Sacramento Kings a San Antonio Spurs nyomdokaiba lép, ugyanis női segédedzőjük lesz nekik is - Nancy Lieberman Ailene Voisinnek (Sacramento Bee) elmondta, hogy megegyezett Vlade Divacékkal. Lieberman 1958-as születésű, az 1970-es években részt vett egy olimpián, profi karrierje pedig az 1980-as években indult. Már 1996-ban beválasztották a Hírességek Csarnokába, 1997-ben, a WNBA első évében pedig 39 évesen ő lett a liga történetének legidősebb játékosa - 2008-ban, 50 évesen kötött még egy 7 napos kontraktust, játszott egy meccsen, azzal megdöntötte saját rekordját. Volt a WNBA-s Detroit Shock edzője és GM-je, a Dallas Mavericks D-Ligás csapatát, a Texas Legendst pedig 2009 óta irányítja. A Kings nyári ligás csapatánál már segédkezett, ezt követően döntöttek úgy, hogy George Karl szakmai stábjának tagja lesz.

Ha már segédedzők: a bajnok Golden State Warriors Alvin Gentry pozíciójába Luke Waltont léptette elő - ő lesz Steve Kerr első számú segítője. Gentry a New Orleans Pelicans vezetőedzője lett, Walton pedig az előző idényben csatlakozott az oaklandiek szakmai stábjához.

A Liebermannél említett Dallas leigazolta harmadik számú centerét, aki a tunéziai Salah Mejri lett - Tim MacMahon (ESPN Dallas) információi szerint hároméves, részben garantált kontraktust kapott a középjátékos. Mejri az előző idényben 34 meccsen játszott a Real Madriddal a spanyol első osztályban, de ezeken mindössze 8.6 percet, 4.3 pontot és 2.1 pattanót átlagolt. Az Euroligában csak 8 meccsen lépett parkettre, itt 10.3 perc, 5.0 pont és 2.6 pattanó voltak a mutatói, de végül megnyerte mindkét sorozatot a Real, így Euroliga-győztesként kezdheti meg Mejri NBA-karrierjét.

Az is a Dallashoz tartozik, hogy tulajdonosuk, Mark Cuban egy Zach Lowe-nak (Grantland) adott interjújában kiállt Rajon Rondo mellett, hiába okozott csalódást az irányító a csapatnál. Cuban azt is elmesélte, hogy a vezetőség nagyon megosztott volt azzal kapcsolatban, hogy cseréljenek-e Rondóért, és gyakorlatilag pénzfeldobás döntött erről végül, ezek után húzták meg a tranzakciót.

És még mindig Mavshez köthető közvetve, hogy a New York Knicksnél eggyel kevesebben vannak, miután menesztették Ricky Ledót. A dobóhátvéd még a Dallasnál kezdte profi pályafutását, onnan kikerült a keretből, majd az előző idény végén először egy 10 napos, majd egy többéves, de az idei szezonra nem garantált kontraktust kapott a Knickstől, ahol 12 meccsen 7.4 pontot, 2.8 pattanót és 1.5 gólpasszt átlagolt. Ha szombaton is a keretben maradt volna Ledo, 100.000 dollár garantálttá vált volna szerződéséből, ezért kellett most távoznia.

A New Yorkhoz tartozik az is, hogy David Pick (eurobasket.com) információi szerint Sasha Vujacic-csal szemez a gárda. A szlovén kosaras legutóbb 2014 februárjában járt utoljára a ligában, de akkor csak egy 10 napos szerződést kötött a Los Angeles Clippersszel és nem is játszott náluk túl sokat. Az előző idényben Törökországban és Spanyolországban kosarazott, korábban pedig a Knicks jelenlegi elnöke, Phil Jackson irányítása alatt nyert már két bajnoki címet a Los Angeles Lakers együttesénél.

A Portland TrailBlazersnél is volt elbocsájtás, miután az éjszaka folyamán kitették keretükből Brendan Haywoodot, ahogy az várható is volt, hiszen a center szerződése holnap válik garantálttá. A Portland a szintén rövid úton távozó Mike Millert és két második körös picket kapott ezért a pár napi "bérlésért".

Ahogy arról tegnap este beszámoltunk, a Dallas új dobóhátvédje, Wesley Matthews ki volt akadva volt csapatára, a Blazersre, hogy még csak meg sem keresték, ajánlatot sem tettek neki, és úgy érezte, nem tisztelik. Matthews a Jason Quicknek (The Oregonian) adott interjújában azt is elárulta, hogy mérges volt, de rájött, hogy ez csak üzlet. Még a szabadügynökpiac nyitása előtt egyébként azt mondta, hogy évi 15 millió dolláros fizetést akar magának, és miután látta, hogy Khris Middleton és DeMarre Carroll is ilyen összegeket kap, még magabiztosabb lett.

Állítása szerint tiszteli mindkét vetélytársát, de 10-ből 10 alkalommal saját magát választaná helyettük. Volt idő, mikor ennél sokkal többre tartották a ligában, és minden, amit eddig elért, a benne lévő szenvedélynek és motivációnak volt köszönhető. Matthews azt is hozzátette, hogy talán az Achilles-szakadása azért is történt, hogy továbbra is a lehető legtöbbet tegye meg fejlődése érdekében, legyen motivációja. Lehet, hogy egy kicsit megnyugodott, megelégedett azzal, amit eddig elért, hogy sokra tartották.

Még térjünk vissza a rostermozgásokhoz kicsit, az Oklahoma City Thunder ugyanis megkötötte a szokásos 4 éves kontraktust a tavalyi draft 29. helyén kiválasztott Josh Huestisszel. A kosaras neve azért maradhat emlékezetes (teljesítményétől függetlenül), mert ő volt az első amerikai játékos, akit úgy használtak, mint egy európait: kiválasztották, de megegyeztek vele, hogy egy évig még nem írnak vele alá, így Huestis a Thunder D-Ligás csapatánál töltött egy esztendőt. A lépés azért volt érdekes, mert így ugyan egy évig elég kevés pénzért kosarazott, most viszont legalább 2 szezon erejéig garantált az 1 millió dollár fölötti éves fizetése, különben pedig nem kelt volna el az első körben, ha ebbe az egyéves csúszászba nem megy bele.

A Los Angeles Lakers szóvivője Eric Pincusnak (Los Angeles Times) elmondta a nyilvánvalót: a csapat hagyja, hogy Jordan Clarkson szerződése garantálttá váljon, nem fogják kitenni keretükből. Clarkson tavaly az aranysárga-lilák szezonjának (talán) egyetlen üde színfoltja volt, 15.8 pontot, 5 gólpasszt és 4.2 pattanót átlagolt, ezzel bekerült az Év Újonc Ötösébe is.

A végére pedig az Atlanta Hawks csatára, Mike Scott maradt, akit marihuána és ecstasy birtoklása miatt letartóztattak. Autós üldözés után kapcsolták le őket a rendőrök: meg akarták állítani a kocsit egy rutinellenőrzésre, amikor a Scott-tesók megpróbáltak előlük elmenekülni - a "kosaras Scott" volt az utas, a testvére a sofőr. Testvérének ezekért is felelni kell majd, Scottnak maradtak a marihuána és az ecstasy miatt kirótt vádak.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus