Hírmorzsák 2016-05-26 (10:15)

Westbrook cseréltette le Kantert az előző Thunder-Warriors második negyedében. Mark Jackson Richard Jeffersonra fogta a Golden State 2013-as kiesését. Biyombo 16-20 millió között kereshet évente - Mutombónak megmondta, hogy fejezze be, amit a médiában csinál most. Kihirdették az első és második védekezőötösöket. David Fizdale lesz a Memphis új vezetőedzője. Noah mégis maradhat a Bullsnál? Vogel szerint nem volt nézetkülönbség közte és Bird között, de nem könyörgött az állása megtartásáért. A liga nagyjából fele volt profi vagy NCAA-ben szereplő sportolótól származik.

Az Oklahoma City Thunder irányítója, Russell Westbrook cseréltette le csapattársát, Enes Kantert az előző Golden State Warriors elleni találkozó második negyedében - előbb Maurice Cheeks segédedzővel beszélt, aztán Billy Donovan vezetőedzővel, a két szakember váltott pár szót, majd Donovan Andre Robersont küldte be a török helyett. Donovan Tim Bontempsnek (Washington Post) elmondta, hogy szerinte ilyen sokszor történik, ő pedig eddig is szerette volna, ha játékosai úgy érzik, lehet neki javaslatokat tenni.

Szeretné, ha oda-vissza kommunikáció lenne közte és játékosai között. Ha ő megmondaná, hogyan legyenek a dolgok, nem adna magyarázatot, csak annyit mondana, hogy "én vagyok az edző, úgyhogy megszoksz vagy megszöksz", akkor sosem hozná ki a maximumot a keretből. Kanter egyébként ebben a sorozatban elég komoly lyuk, mert nem tud kiváltani a Golden State kisembereire, erre pedig nagy szüksége volt eddig a Thundernek ahhoz, hogy 3-1-es vezetést szerezzenek.

A másik ágon ma hajnalban játszották az ötödik meccset, a Cleveland Cavaliers pedig agyonverte a Toronto Raptorst. A találkozó közben azért az ESPN egyik szakkommentátora, Mark Jackson leállt savazni egykori játékosát, Richard Jeffersont. Jackson szerint a Cavs kiscsatára igazi profi, mindig készen áll a játékra. Ekkor tette hozzá az ex-tréner, hogy szerinte a San Antonio Spurstől miatta kaptak ki, mert kihagyott két büntetőt, de már nem haragszik rá, egyébként pedig még mindig elég sok van benne. Jefferson anno a 2013-as nyugati PO második körében, 104-96-os Warriors vezetésnél hagyott ki két egypontost az első meccsen - azt a találkozót megfordította a Spurs, a szériát pedig 4-2-re behúzta, de egy első mérkőzésen két perccel a vége előtt kihagyott két büntetőre fogni egy párharc elbukását érdekes dolog.

A Torontónál Bismack Biyombo élete heteit játssza, ez pedig nála különösen fontos, hiszen szabadügynök lesz az idény végén. Sean Deveney (Sporting News) beszélgetett egy keleti konferenciában dolgozó GM-mel, aki szerint ha megnézzük, mit kapott Tyson Chandler tavaly a Phoenix Sunstól (4 év, 52 millió), akkor ez lehet egy kiindulási alap. Bele kell számolni a sapka drasztikus emelkedését, úgyhogy 16-17 millióról fog szerinte indulni Biyombo éves bére, ennyi pénzért pedig már elég nagy rizikó lesz. Egy másik keleti vezető tippje szerint 3 évre 60 millió dollár környékén fog kapni a center.

Mint ismert Biyombo használja Dikembe Mutombo "finger wag" mozdulatát egy-egy blokkja után, amire először a kanadaiak centere azt mondta, hogy engedélyt kapott Mutombótól, aztán a legenda mondta, hogy ő ugyan erre nem emlékszik, és majd beszélniük kell. Biyombo aztán Josh Lewenbergnek (TSN) nem nagyon hátrált meg: úgy fogalmazott, hogy Mutombónak be kellene fejeznie ezt a sz*rságot, amit a médiában csinál. Hagynia kellene, hogy az újságírók végezzék a feladatukat, egyébként is megvan neki a száma, úgyhogy beszélhetnek és beszélnek is folyamatosan - emellett persze többször elmondta, mennyire tiszteli Mutombót és hogy "tesó".

Ahogy arról tegnap este külön is beszámoltunk, a liga kihirdette az év első és második védekezőötösét - részleteket és pontos végeredményt ezen a linken találtok.

Az is szóba került tegnap éjszaka, hogy a Memphis Grizzlies kiválasztotta új vezetőedzőjét, aki a Miami Heat védekezésért felelős segédedzője lesz, David Fizdale. A két fél egyelőre tárgyal még az anyagiakról, de a tréner gyakorlatilag megkapta a posztot.

A tegnap este egyik híre volt, hogy bizonyos források szerint a Chicago Bulls centere, Joakim Noah közölte társaival, hogy nem tér vissza a csapathoz, mert nem bízik Gar Forman GM-ben. A francia játékos ügynöke, Bill Duffy KC Johnsonnak (Chicago Tribune) azt nyilatkozta, hogy naponta beszél Noah-val, de neki egy szóval sem említette ügyfele, hogy kizárná a Bullshoz való visszatérést - nagyon szereti a klubot, a várost és a szurkolókat is. Nick Friedell (ESPN) is úgy tudja, hogy a csapat vezetői, Noah és a játékos képviselői továbbra is tárgyalnak a közös folytatásról.

Az Indiana Pacerstől elengedett, azóta az Orlando Magicnél szerződtetett Frank Vogel Phil Friendnek (Indianapolis Star) azt nyilatkozta, hogy nem igaz, amit a Pacers elnöke, Larry Bird mondott, amikor bejelentették Vogel elengedését, ő egyáltalán nem könyörgött azért, hogy megtarthassa állását. A tréner több emberrel is beszélt, akiknek nem tetszett Bird húzása, illetve Vogel elküldésének módja leginkább, de ő tiszteli az elnököt, mert tudta előre, hogy nem lesz népszerű ez a "menesztés", mégis meg merte lépni. Úgy érezte, hogy nagy dolgok küszöbén állnak Indianában, hiszen egy 56 győzelmet elérő csapattal teljesen kiegyenlített párharcot vívtak.

Úgy gondolta, hogy készen állnak komolyabb sikerek elérésére is, amit ő is el tudott volna érni azzal a kerettel, ez volt az egyetlen dolog, amit megemlített Birdnek. A tréner szerint teljes félreértés van abban, hogy miért kellett távoznia, az elmúlt hat évben ugyanis az ő és Bird elképzelései megegyeztek arról, hogyan kellene a csapatnak játszania, ő is szerette volna, ha gyorsabban kosárlabdáznak idén és alacsonyabb szerkezetet használnak. Egyáltalán nem volt az ötlet ellen, és az Orlandónál is ezt próbálja majd erőltetni. Nagyon sok kitaláció volt, hogy miért kellett távoznia - nem nézet- vagy véleménykülönbség volt köztük, egyszerűen váltani akart Bird.

Egy kis érdekesség: a Wall Street Journal felmérése szerint az NBA játékosok 48.8%-a származik korábbi sportolótól - olyantól, aki legalább az NCAA-ben vagy profi szinten is sportolt. Ez igen magas aránynak minősül, mivel az NFL-ben ugyanez a szám 17.5%, az MLB-ben pedig mindössze 14.5%.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus