Hírmorzsák 2017-01-13 (10:15)

Megvan az All-Star szavazás második részeredménye. Wade nem tudja, mikor változott az All-Star gála kemény küzdelemből zsákolóshow-vá. Crowder és Wall sem nagyon akarták túldimenzionálni a meccs utáni balhéjukat. Motiejunas szerint ő és a Rockets is veszített - nem aggódik, de élete legrosszabb élménye volt ez. Ajinca játszani akar, nem érti, hogy miért nem használja a Pelicans. A Warriors,a Spurs és a Clippers is Top10-ben támadásban és védekezésben is. A liga megpróbálja felgyorsítani a meccsek utolsó két percét, Steve Kerr szerint a teljes meccseket kellene. A Spurs visszavonultatta Matt Bonner 15-ös "mezét". Anthony Bennett pedig a Fenerbahcénél folytatja.

Tegnap este volt szó az All-Star szavazás második részeredményéről, ezen a linken elolvashatjátok a részleteket.

Az All-Star gálához kapcsolódik, hogy a Chicago Bulls dobóhátvédje, Dwyane Wade Nick Friedell-lel (ESPN) beszélgetett arról, mitől változott meg ennyire a főmeccs hangulata az elmúlt évek során. Wade szerint nem tudja megmondani az idejét, hogy pontosan mikor történt a váltás - emlékszik, az első pár gáláján még ott voltak Allen Iversonék, volt néhány nagyon izgalmas meccsük, aztán egyik évről a másikra egy zsákolóshow-vá változott az egész. Wade szerint nagyszerű játékosok vannak most is a pályán, de rengeteg meccset játszanak, és gyakorlatilag egyáltalán nem tudnak csapatként működni - se támadásban nem tudják a helyüket, sem védekezésben nincsenek meg az azonos sémák, emellett az a legfontosabb mindenkinek, hogy ne sérüljön meg. Ettől függetlenül ha visszanézi a régebbi meccseket, látható, hogy mekkora küzdelem volt egy-egy évben - azt továbbra sem tudja, miért vagy mikor változott ez meg.

Tegnap hajnalban volt egy kisebb összeszólalkozás a Washington Wizards irányítója, John Wall és a Boston Celtics kiscsatára, Jae Crowder között, miután a Celtics legyőzte a fővárosiakat - Crowder odanyúlt Wall arcához, mire a játékmester adott neki egy pofont, és még egyszer megpróbálta megütni, a csapattársaknak kellett közéjük állni, a meccs után pedig öt rendőr védte a rendet a két öltöző között. Wall annyit mondott, hogy ez csak egy kis balhé volt - tudták, hogy kemény mérkőzés lesz fizikálisan, és hogy trash talk is lesz bőven, ennyi történt mindössze. Crowder úgy tett, mintha mi sem történt volna, azt mondta, hogy nem kommentál semmit ezzel kapcsolatban, történt valami? Chris Mannix (The Vertical, Yahoo Sports) jelentette, hogy a liga vizsgálja az esetet, de egyelőre nincs arról hír, hogy kapott volna bármelyikük büntetést.

A New Orleans Pelicans új magasembere, Donatas Motiejunas Michael Scottónak (Basketball Insiders) nyilatkozott az elmúlt hónapjaival, több mint fél évével kapcsolatban. A litván magasember szerint mondhatja bárki, hogy ez üzleti dolog volt, ami vele kapcsolatban zajlott, de ő kosaras, mindenek előtt játszani szeretne, úgyhogy ez az egész tárgyalássorozat élete egyik legrosszabb élménye volt. A játékosok mindent megtesznek egy csapatért, kidolgozzák a belüket is, szóval ha valakivel így bánnak azután, az sosem jó érzés. Szerinte mindkét oldal veszített - a Houston Rockets egy értékes puzzle-darabot, cserealapot, ő pedig 37-38 millió dollárt. Azt is hozzátette, hogy ő tudta, hogy ha újra pályára lép, akkor látni fogják, hogy ugyanaz a játékos, aki volt tavaly, mikor játszani tudott, szóval hosszútávon neki ez megfelel, mert úgy érzi, a nyáron valaki le fogja igazolni. Egyáltalán nem aggódik, tudja, hogyan kell hatékonyan játszani és jobbá tenni a csapatot, csak alkalmazkodik ahhoz, amit kér tőle az edzője. Maga a helyzet viszont borzasztó volt, rengeteg ideig tartott, mire megoldás született, és emberként és játékosként is hatással volt rá - inkább személyes döntést hozott, mint üzletit.

Csapattársa, Alexis Ajinca a kevés játékideje miatt nem elégedett, és ez valószínűleg nem sokat fog pozitív irányba változni Motiejunas érkezését követően. A center a francia L'Equipe-nek azt nyilatkozta, hogy játszani szeretne, mert segíteni akarja a csapatát. A szezon elején nagyon jó formába hozta magát fizikailag, ezt meg is jegyezték az edzői és a GM is, aztán mégsem használták. Először az volt az ok, hogy a matchupok miatt nem kerül pályára, aztán mintha el is felejtették volna - ha játszik, akkor is csak 5 percekre kerül pályára, azalatt pedig nem nagyon lehet megváltani a világot.

Nagyjából az alapszakasz felénél járunk, így kijött az új táblázat a támadási és védekezési hatékonyságok, illetve a kor függvényében. A Golden State Warriors, a San Antonio Spurs és a Los Angeles Clippers az a három csapat, amely Top10-ben van 100 támadásra vetített dobott és kapott pontok alapján is. A teljes mezőnyt itt láthatjátok:

Egy kis érdekesség, hogy a pár éve még 1/1-ként húzott, nemrég a Brooklyn Netstől is kitett Anthony Bennett aláírt a török Fenerbahce csapatához, Európa egyik legjobb együttesében próbálja tehát újra felépíteni karrierjét a kanadai erőcsatár.

A liga kommisszárja, Adam Silver Tom Hamiltonnak (ESPN) azt nyilatkozta, hogy megpróbálják lerövidíteni a meccsek végét. Silver szerint minden sportág azt vizsgálja, hogyan lehet menedzselni egy-egy mérkőzés vagy verseny hosszát, mert főleg az új generáció miatt nem férnek bele hosszadalmas és unalmas lezárások, ennyi ideig nem figyelnek egyszerűen a mai gyerekek. A Rockets és Thunder múlt heti meccsén például az utolsó 24 másodperc 9 és fél percig tartott összesen. Silver szerint vannak olyan helyzetek, mikor egy-egy találkozó vége borzasztóan izgalmas akkor is, ha rettenetesen hosszúra nyúlik, de vannak olyan összecsapások is, mikor egyáltalán nem ez a helyzet, úgyhogy vizsgálják, hogyan lehet az utolsó 2 percet egy kicsit megreformálni.

A Golden State vezetőedzője, Steve Kerr örülne neki, ha nemcsak az utolsó 2 percet, hanem a teljes meccseket is felgyorsítanák, például a visszanézések eltörlésével - örül neki, hogy a liga próbál minél pontosabb ítéleteket hozni, de ezekenek a játékvezetői visszanézéseknek mindig lesznek előre nem látható következményei is. Kerr szerint például a clear path szabálytalanságoknál fölösleges a videózás, egyetlen edző sem tudja, hogy pontosan mi a szabály. Szerinte jobb lenne, ha a játékvezetők engednék a játékot egészen addig, amíg nem lesz eladott labda a dolog vége - például ha megfognak valakit, miközben a labda a pálya másik oldalán van, azon túl kellene lépni, mert senkit nem érdekel, mi van a pálya másik végén. Kerr felvetette azt is, hogy csak 20 másodperces időkéréseket kellene engedélyezni az utolsó 2 percben, teljeseket nem.

A végére pedig a San Antonio Spurs maradt, amely "visszavonultatta" Matt Bonner 15-ös "mezét":

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus