Hírmorzsák 2017-03-05 (10:45)

Megdőlt az egy szezon alatt hozott tripla-duplák rekordja (79) és Eric Gordon által az egy cserejátékos által egy idény alatt dobott hármasok csúcsa is (180). A Spurs zsinórban 20. éve a rájátszásban - Popovich beállította Phil Jackson csúcsát. Westbrook Jordan, Iverson és Kobe nyomdokain. Calderont lehívta waiverről az Atlanta. Budenholzer 1 meccses eltiltást kapott. Ezeli térdét megműtik, miután találtak megfelelő hulla-donort hozzá. Carroll bal bokája megsérült. Isaiah Thomas szerint Boston nagyobb és jobb, mint bármi az NBA-ben. Folytatódik a családi harc a Lakersen belül. Draymond Green szerint növelni kellene az All-Star gála pénzdíjazását, Kerr szerint a játékosoknak kell változtatni a hozzáállásukon. JR Smith-t Shumpert megszerzése érdekében vette át anno a Cavs. JR-t ki kellett vezettetni ma a Heat elleni meccsről (videó). Mexikóvárosi franchise-ban gondolkodik a liga.

A napi statisztikákkal kezdjük a mai híreket. Ricky Rubio ma hajnali tripla-duplájával a liga összes játékosa ebben a szezonban 79 tripla-duplát szállított már, ezzel megdőlt az eddigi csúcs - 21 kosaras érte el ezt a mennyiséget. A San Antonio Spurs ma hajnali győzelmével bejutott a rájátszásba. Zsinórban a 20. idényben sikerült ez nekik, ami holtversenyben a harmadik helyre jó a Utah Jazz-zel (1984-2003) - az első a Syracuse Nationals/Philadelphia Sixers 22 idénnyel (1950-1971), míg a második a Portland TrailBlazers 21 szezonnal (1983-2003). Gregg Popovich a sorozatban 20. PO-jával beállította egyébként Phil Jackson csúcsát az edzők között. A Houston Rockets All-Star gálán már tripladobóversenyt nyerő dobóhátvédje, Eric Gordon megdöntötte az egy szezonban egy cserejátékos által szórt hármasok rekordját - 180-nal áll Gordon, Mirza Teletovic tavaly 179-cel állította fel a csúcsot. Tegnap hajnalban pedig Russell Westbrook a liga történetének 9. játékosa lett, aki zsinórban négy mérkőzésen ért el legalább 40 pontot - Michael Jordan, Allen Iverson és Kobe Bryant mellett a negyedik, akinek ez a legutóbbi 40 évben sikerült.

Az Atlanta Hawks tegnap este lehívta waiverről Jose Calderont, így a spanyol játékmester Mike Budenholzerékhez került. Szintén az Atlantához tartozik, hogy vezetőedzőjüket, Mike Budenholzert egy meccsre eltiltotta a liga, miután fizikai kontaktusba keveredett egy játékvezetővel - magyarul hozzáért.

A Portland TrailBlazers centerének, Festus Ezelinek meg fogják műteni a bal térdét jövő héten, de nem a megszokott formában - egy hulla donor közreműködésével fog megtörténni a beavatkozás, bár azt nem tudni, a térd melyik részét fogják transzplantálni. Erre soha korábban nem volt példa az NBA történetében, de az NFL-ben Carson Palmert hasonló módon műtötték már, mikor 2006-ban elszakadt az ACL és az MCL térdszalagja is. Az biztos, hogy Ezeli ebben az idényben nem játszik már, de Chris Haynes (ESPN) forrásai szerint elképzelhető, hogy egy teljes naptári évet ki kell hagynia.

Ha már sérülés, akkor itt említsük meg, hogy a Toronto Raptors kiscsatára, DeMarre Carroll bal bokája megsérült a ma hajnali, Milwaukee Bucks elleni összecsapáson - egyelőre nem tudni, mennyire súlyos a dolog.

Tegnap este volt már arról szó, hogy a Los Angeles Lakers tulajdonosi körében kezdődik egy családon belüli harc Jeanie Buss és a testvérei között. Jim és Johnny Buss ügyvédje azt nyilatkozta tegnap Ramona Shelburne-nek (ESPN), hogy a két férfi egyáltalán nem akarta eltávolítani Jeanie-t a legfőbb döntéshozói posztról, sőt, meg akarták erősíteni ebben a pozícióban. A Los Angeles-i Legfelsőbb Bíróságra ekkor már beérkeztek a papírok Jeanie-éktől, hogy megakadályozzák az esetleges kizárását a Board of Directors elnöki testületből, amelyben a hölgy leírta, hogy Jim már bizonyította, hogy abszolút alkalmatlan akár csak a kosárlabdával kapcsolatos elnöki pozíció betöltésére. Jeanie-ék azt is leírták, hogy ha őt leváltják a controlling tulajdonos posztról, akkor az új vezető ki fogja rúgni Magic Johnsont, akit nemrég nevezett ki, ezzel pedig visszafordíthatatlan károkat okozna a franchise-nak.

Szintén a Lakershez tartozik, hogy a Boston Celtics már-már megalázta őket saját pályájukon tegnap hajnalban, Isaiah Thomas például a palánkról adott alley-oop passzt Jaylen Brownnak. Baxter Holmes (ESPN) kérdezte Luke Waltont, hogy mit érzett, mikor azt az akciót látta, amire az aranysárga-lilák trénere azt válaszolta, hogy egy kis dühöt és ideges is volt, mert lényegében Showtime ment a Staples Centerben, csak az ellenféltől. Walton szerint akkor lehet ilyen gyorsindításos kosarakat szerezni, ha egyszerűen nem futnak vissza védekezni, és ezért kapta le a kezdőket a harmadik negyedben. Se passzolni nem passzoltak, se védekezni nem védekeztek, márpedig nem ezt a stílust akarja meghonosítani, a szurkolók sem ezért járnak meccsre. Persze nem jó dolog látni, ahogy szórakoznak velük, főleg hazai pályán, de ha a másik csapat helyzetéből nézi a dolgokat, akkor miért ne csinálnák? Ha gyengén védekeznek, azt meg kell büntetnie az ellenfélnek. Remélhetőleg a játékosokat is felidegesíti ez, így következőleg jobban megszakadnak majd.

A Boston irányítója, Isaiah Thomas nem haragtartó - a zöldek sztárja tegnap a riportereknek elmondta, hogy tulajdonképpen hálás a Phoenix Sunsnak azért, hogy a Celticshez cserélték, mintha egy karácsonyi ajándékot kapott volna tőlük. Thomas szerint Boston nagyobb és jobb, mint bármi az NBA-ben.

Adam Silver commish nemcsak a tegnap olvasható All-Star-változtatásokról beszélt a Sloan Konferencián, hanem arról is, hogy egy mexikóvárosi franchise-t komolyan fontolgat a liga. Silver azt is elmondta, hogy európai klubban nem gondolkodnak az utazási és az időeltolódási problémák miatt.

Ha már szóba került az All-Star gála megreformálása, akkor itt említsük meg, hogy Draymond Greennek megvan az ötlete, hogyan lenne nagyobb a versengés a főmeccsen: meg kellene emelni a díjazást. Jelenleg a győztesek fejenként 50.000 dollárt visznek haza, míg a vesztesek 25.000 dollárt. A Golden State Warriors vezetőedzője, Steve Kerr azt mondta a már említett Chris Haynesnek, hogy szerinte lehet bármiről beszélni, pénzről, változtatásokról, jótékonykodásról, de csak a játékosok hozzáállásán múlik, hogy milyen lesz a jövőben az All-Star gála. Szerinte le kell ülnie a Játékosok Szakszervezetének vagy csak maguknak a kosarasoknak, hogy átbeszéljék, mit akarnak ettől az eseménytől, mert jelenleg egy vicc.

A végére JR Smith maradt. Egyrészt a Cavs GM-je, David Griffin mesélt a Sloan konferencián arról a cseréről, amit a New Yorkkal kötöttek anno. Griffin elmondása szerint azért sikerült Iman Shumpertet megszerezniük anélkül, hogy adniuk kellett volna egy első körös draftjogot, mert átvették vele Smith-t is - lényegében ballasztként dobták rájuk az akkor új szerződése megkapása után kifejezetten gyengén játszó kosarast, aki azóta azért "elég" hasznos játékkal segítette többször is a bajnokot.

Másrészt JR kettő héten belül visszatérhet, de már ma a pályára kívánkozott, miután az ex-paksi Rodney McGruder a put-back zsákolása után kicsit megpaskolta Channing Frye hátát, ez pedig nem tetszett Smith-nek. A lefújás után a hüvelykujj sérülése miatt oldalvonal mellé szoruló dobóhátvéd Dion Waitersszel kezdett szócsatába, ki kellett vezetni a csarnokból:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus