Hírmorzsák 2017-05-27 (08:30)

Durant szerint nem ő az oka annak, hogy a liga nem kiegyensúlyozott - 1-gyel lehetne talán több bajnokesélyes, ha ő nem igazol a Golden State-hez. A Warriors a liga történetének legnagyobb NET-rating előnyével várja a döntőt. Mike Brown úgy vezetheti bajnoki címre a Golden State-et, hogy még a Cavstől (is) kap fizetést. Ainge szerint jó csapat a Celtics, de nincs a legjobbak szintjén - nagy változások várhatóak, de csak akkor, ha a legjobb játékosok közül tudnak megszerezni valakit. Isaiah Thomas szerint nem a műtét az első számú opciójuk a csípősérülésére - azt fogja tenni, ami hosszútávon a legjobb számára. David Lee-t nem kell műteni, 6 hetet kell kihagynia. Kanter ellen letartóztatási parancsot adott ki Törökország, mert szerintük az erőcsatár egy terrorista szervezet tagja.

A Golden State Warriors kiscsatára, Kevin Durant hosszabb interjút adott Sam Amicknek (USA Today), amelyben több dologról is beszélt, például a liga paritásáról - arról, hogy nem igazán kiegyensúlyozott az NBA. Durant szerint erről nem ő tehet, hiába igazolt a liga egyik legjobb csapatához - feltette a kérdéseket, hogy az az ő hibája, hogy a Brooklyn Nets odaadta az összes pickjét a Boston Celticsnek, vagy hogy az Orlando Magic 5-6 éve nem tud rájátszásba jutni? Mert sokan úgy csinálnak, mintha ezért is ő lenne a hibás, miközben nem játszhat minden együttesnél. Egyetlen csapatot hagyott ott, az Oklahoma City Thundert, úgyhogy talán 1-gyel több bajnokesélyes lehetne, de nem tehetné jobbá egész keletet, illetve a nyugati főcsoport többi részét.

Az már a döntőhöz kapcsolható, hogy a Warriors minden idők legnagyobb különbségű NET-rating előnyével megy be a fináléba (a NET-rating a 100 támadásra vetített dobott és kapott pontok különbsége) - az oaklandiek +11.6-es mutatót hoztak az alapszakaszban, a Cleveland Cavaiers pedig csak +3.3-asat, ez 8.3-es differencia. A korábbi legnagyobb különbség az 1999-es, lockout miatt megcsonkított szezonban volt, amikor a San Antonio Spurs (+9.0) a New York Knicksszel (+1.2) nézett farkasszemet, ott 7.8-del voltak jobbak Popovich-ék. A következő három csapat ebből a szempontból az 1986-os Boston, az 1995-ös Orlando és az 1981-es Celtics volt. Két dolgot érdemes kiemelni. Egyrészt azt, hogy az 1995-ös Orlandót kisöpörte a Houston Rockets ennek ellenére is, másrészt azt, hogy a Cavs a PO-ban jóval jobban játszik, itt +14.3-es NET-ratingje van, míg a Warriors a liga történetének legmagasabb statisztikájával kezdi a finálét (+16.3).

Némi további érdekesség a döntőhöz: ha Steve Kerr nem tud leülni a kispadra, márpedig arról tegnap este olvashattatok már, hogy jelen állás szerint nem tud, akkor Mike Brown irányítja majd a Golden State-et. Egyrészt azért pikáns ez, mert ő a Cleveland vezetőedzője volt LeBron első ottani regnálásánál, másrészt másodjára 2014-ben rúgták ki úgy, hogy még 4 év és 20 millió dollár volt hátra fizetésévől - ez tehát azt jelenti, hogy úgy vezetheti sikerre a Warriorst, hogy közben a Cavs még a következő idényben is fizeti majd.

A Celtics GM-je, Danny Ainge Steve Bulpettnek (Boston Herald) adott nyilatkozatot, amelyben az idei évről és a nyári tervekről beszélt. A szakvezető szerint a győzelmek száma néha félrevezető lehet - nagyon örült neki például, hogy az utolsó három állva maradt csapat között voltak, illetve hogy az alapszakaszban a keret mélysége miatt át tudták vészelni a sok sérülést, de őszintén szólva ha kikapnak a hetedik meccsen a Washington Wizardstól, nem érezné úgy, hogy máshogy állnának, mint így, hogy 4-1-gyel kiestek a keleti fináléban, akkor is pont ugyanazt gondolná az együttesről, amit most. Tudja, hogy jó a csapat, és azt is, hogy még nincs a legjobbak szintjén - van még dolguk bőven, és Ainge szerint ezt az utolsó lépést lesz a legnehezebb megtenni, mert a legtöbb hibát ilyenkor követik el a klubok.

Ha egy lépésre van valaki a céltól, az még nem jelenti azt, hogy meg is tudja szerezni az ehhez szükséges embert. Ha túlerőlteti egy szakvezető a dolgot, vagy nem szerzi meg, csak a B, C vagy D opciót, akkor meg könnyen előfordulhat, hogy nem javulnak eleget ahhoz, hogy felérjenek a csúcsra, de közben elásták a további erősítési lehetőségeiket. Nincsenek olyan nagyon messze a céltól, és mégis elég nagy még a távolság köztük és a legjobbak között - azt mindenki tudja a csapatnál, hogy kell még változtatniuk, de hogy mennyit, az majd a nyáron kiderül. Ainge szerint benne van a pakliban, hogy komoly változások lesznek a keretben, mert sok jó játékosuk van, de igazán nagyok is kellenek. Jön a draft, a cserék, a szabadügynök piac, úgyhogy rengeteg ismeretlen tényező van. Egyelőre mindenki álmodozik, tervez, de nagy a bizonytalanság - most jön el az az időszak, ami az egyik legérdekesebb a szempontjukból, de ilyenkor kell a legtöbbet dolgozniuk.

Szintén a Celticshez tartozik, hogy sztárjuk, Isaiah Thomas azt nyilatkozta Chris Forsbergnek (ESPN), hogy meg kell várnia, amíg kisebb lesz a duzzanat a csípőjénél, és tudnak MRI-t csinálni úgy is, akkor lehet tudni pontosan, mi a teendő vele kapcsolatban, de jelenleg nem a műtét az első számú megoldás, amit megbeszéltek - ettől függetlenül az lehet még. Thomas elmondta, hogy azt a rehabvariációt választják majd, amivel hosszútávon a legjobban jár egészségileg - ezt mondta neki Ainge és Brad Stevens vezetőedző is. Thomas szerint a Celtics mögötte áll, nemcsak kosarasként törődnek vele, hanem emberként is, de nem fogja sajnálni senki, neki kell rájönnie arra, hogyan tud visszatérni a lehető legmagasabb szintre.

A San Antonio Spurs magasemberét, David Lee-t nem kell műteni - a térde sérült meg a Golden State elleni harmadik meccsen, 6 hetes kihagyással számolhat.

A végére pedig Törökország maradt - Enes Kanter ellen letartóztatási parancsot adtak ki hazájában(?), miután azzal vádolják, hogy egy terrorista szervezet tagja. Mint ismert, az Oklahoma City Thunder magasembere nem a török elnököt, Recep Tayyip Erdogant támogatja, épp ellenkezőleg, nyiltan beszélt már többször is Erdogan legnagyobb ellenfele, Fethullah Gülen "oldalán". A tavalyi törökországi puccskísérlettel Gülent vádolja a török kormány, Kanter pedig az ő információik szerint a direkt Gülen híveinek létrehozott Bylockon keresztül titkos üzeneteket küldözgetett - legalábbis ez áll a letartóztatási parancsban a Dailysabah szerint.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus