Hírmorzsák 2017-05-26 (20:15)

LeBron szerint a Warriors az utóbbi három év legjobb csapata, ráadásul bővültek egy MVP-vel, de még nem akar velük foglalkozni. A Clippers tart a Spurstől, nehogy lenyúlják Chris Pault. James a PO-pontlistán az első, a PO-triplalistán pedig a harmadik helyre ugrott. A Cavs két új franchise-rekordot állított fel. Irving szerint legendás pillanat volt, mikor LeBron megelőzte Jordant, Richard Jefferson szerint soha senki nem fogja megdönteni James csúcsát. A Cavs és a Warriors történelmet írtak. 7 pontos favorit a Golden State az első meccsen. Steve Kerr továbbra sem tud leülni a kispadra. Mike Brown szerint aranyos volt Lue nyilatkozata, hogy a Thomas nélküli Celticsből nehezebb készülni, mint belőlük. Csökkenhet a fizetési sapka. SVG nyerte a Rudy Tomjanovich díjat. Egy évig nem cserélhet a  Raptors és a Magic. Lonzo Ball a Sixershez elmegy privát edzésre?

A Cleveland Cavaliers ma hajnalban bejutott az NBA döntőbe, amelynek tehát kialakult a párosítása. A találkozó után LeBron Jamest kérdezték a Golden State Warriorsről, amire annyit mondott, hogy egyelőre nem nagyon szeretne róluk beszélni, mert nem akar stresszelni - egyelőre csak boldog amiatt, amit újra sikerült elérniük. Annyit tud most mondani az oaklandiekről, hogy az utóbbi három évben ők voltak a legjobb csapat a ligában, és egy MVP-vel bővültek az előző idényhez képest, ennél többet nem szeretne mondani a Golden State-ről. Elég komoly nyomást jelent most következő ellenfelük, de majd annak is eljön az ideje, hogy elkezdenek készülni rájuk.

Arról volt szó már reggel többször is, hogy LeBron megelőzte Michael Jordant a PO-pontlistán, és ő az örökranglista vezetője, de emellett a PO-beli triplák tekintetében is fellépett a dobogóra, miután megelőzte a 318 PO-hármassal álló Manu Ginobilit. James jó eséllyel hamarosan még egy helyet lép előre, Reggie Millert is le fogja taszítani a második helyről, hiszen neki 319, az Indiana Pacers legendájának pedig 320 trojkája van a rájátszásban. A Cavs két új franchise-rekorot állított fel - 43 pontot dobtak egy negyedben (az elsőben), 75-öt egy félidőben (az elsőben), ez mindkettő új csúcs az ohióiaknál a PO-meccsekre vonatkoztatva.

LeBron új PO-csúcsához két nyilatkozat tartozik. Richard Jefferson azt mondta, hogy szerinte ha James befejezi pályafutását, megdönthetetlen lesz az ő rekordja - vannak olyan szintek, amiket nem lehet elérni, Jefferson itt példának említette Wilt Chamberlain 100 pontját is. A veterán kiscsatár úgy gondolja, hogy nagyjából lehetetlen lesz elérni Jamest, hiszen vagy 10 nagydöntőbe kell bejutni ehhez, és körülbelül 30 pontos átlagot kell hozni, hogy átlépje bárki a Cavs ikonját. Kyrie Irving annyit tett ehhez hozzá, hogy LeBron mindig nagyon szerény az elért eredményeivel kapcsolatban, de ez egy ikonikus, legendás pillanat volt, hogy lehagyta Jordant

Szintén napi stat, de már a döntőhöz vonatkozik, hogy 1983 óta ez lesz az első finálé, amelyben 7 aktuális All-Star játékos fog szerepelni - akkor viszont 23 csapatos volt még a liga. A Cavs és a Warriors az első csapatok, amelyek zsinórban három döntőt játszanak egymás ellen. Statisztikához írhatjuk azt is, hogy a Golden State 7 pontos favorit az első meccsre a Westgate Las Vegas Superbooknál.

Az edzőkről is van egy-két hír és nyilatkozat a döntővel kapcsolatban. Egyrészt Steve Kerr továbbra sem áll készen arra, hogy leüljön a kispadra, pedig egy héten belül kezdődik a finálé. Másrészt Mike Brownt kérdezték Tyronn Lue nyilatkozatáról, miszerint a Boston Celticsre nehezebb volt készülni Isaiah Thomas kiválása után, mint a Golden State-re lesz. Brown annyit válaszolt Chris Haynesnek (ESPN), hogy ez Lue véleménye, majd hozzátette azt is, hogy aranyos.

Albert Nahmad (Heat Hoops) számolta ki, hogy az idei rájátszás nagyon rövid lehet - a finálétól függően 78-81 mérkőzés lesz a PO. Ha 78 meccsen lezárul a rájátszás, akkor a négy győzelemig tartó első kör 2003-as bevetzetése óta ez lesz a legrövidebb PO, ha 81-ig húzzák, akkor is holtversenyben a második legrövidebb. Azért lehet lényeges ez, mert kevesebb lesz a bevétel, mint amivel eredetileg számoltak, ez pedig a fizetési sapkát csökkentheti a következő idényre - könnyen elképzelhető, hogy nem lesz 101 millió dollár sem a cap.

Két napja volt arról szó, hogy a San Antonio Spurs és Chris Paul között kölcsönös az érdeklődés - Marc Stein (ESPN) úgy tudja, hogy bár a Spursnek jelenleg nincs elég sapka alatti helye Paulra, a Clippers nagyon komolyan veszi az általuk jelentett veszélyt.

Chris Haynes (ESPN) értesülései szerint Lonzo Ball gondolkodik azon, hogy a Philadelphia Sixershez elmenjen privát edzésre - mint ismert, a Sixers a harmadik helyen választ majd a játékosbörzén, de Ball például az 1/1-et birtokló Boston Celticshez nem megy el ilyen workoutra. Ball ügynöke és Bryan Colangelo leülnek majd beszélgetni, utána dől el, hogy az irányítót megnézheti-e a Sixers külön - Ben Simmonsszal akarnak játékmestert játszatni a Phillynél, ebben az esetben pedig Ball nem nagyon szeretne odakerülni.

A Los Angeles Lakers új segédedzője Miles Simon - az Arizona egyetemen volt segédedző több évig, azóta AAU (amatőr) csapatoknál és a válogatottnál is dolgozott. Simon Theo Robertson helyét veszi át. Hasonló hír, hogy Sam Mitchell veheti át Phil Weber helyét a New Orleans Pelicans szakmai stábjában

Az Orlando Magic - Toronto Raptors vezetőségi "cseréhez" tartozik, hogy a két gárda egy évig semmilyen üzletet nem köthet egymással - mint ismert, a kanadaiak egyik vezetője, Jeff Weltman lett a Magic új elnöke egy 2018-as második körösért cserébe, ennek a mellékszála, hogy egy évig nincs tranzakció a két együttes között. Nem újdonság ez egyébként, minden hasonló esetben ez az eljárás.

A végére pedig a Detroit Pistons vezetőedzője, Stan Van Gundy maradt, aki megnyerte a Rudy Tomjanovich díjat - ezt annak az edzőnek ítéli oda minden évben a szakírók szakszervezete, aki a legkészségesebb a médiával.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus