Hírmorzsák 2018-05-31 (21:30)

Love játszhat a döntő első meccsén. A szezon egy pontján LeBron azt is megkérdőjelezte, hogy a Cavs PO-ba jut-e. James megkérte a Clevelandet tavaly nyáron, hogy ne cseréljék el Irvinget. Tyronn Lue jobban érzi magát a kéthetes kényszerpihenője után. Lue és Tristan Thompson szerint nem egyedül James cipeli a hátán a Cavst, Korver szerint nem is viselkedik így LeBron. Curry-t nem érdekli, hogy döntő MVP lesz-e, csak bajnok akar lenni. Klay Thompsonnak és LeBronnak is megvolt a véleménye arról, ha valaki unja ezt a döntőbeli felállást. Chris Paul viselte a legnehezebben a Warriors elleni kiesést - Morey szerint marad az irányító Houstonban. Kijöttek az első nevek az idei NBA Africa Game-re - Embiid és DeRozan a két sztár. Aron Baynes orrát megműtötték (2-4 hét). Ron Baker 4.5 millióért marad a Knicksnél.

A nagydöntővel kezdjük, hiszen ma éjszaka megkezdődik a Golden State Warriors és a Cleveland Cavaliers párharca.

Az ohióiaknál van egy jó hír: Kevin Love átesett az NBA kötelező agyrákózás-protokollján, játszhat a bajnok elleni első összecsapáson.

A Cavs ikonja, LeBron James elárulta, hogy volt a szezon során egy pont, amikor annyira gyengén játszott a csapat, hogy ő maga azt is megkérdőjelezte, hogy egyáltalán a rájátszásba fognak jutni - úgy volt vele, hogy ezt nem engedheti meg, nevetséges lenne, úgyhogy muszáj a PO-ba kerülnie. Azt nem tudta, mit fognak csinálni, annyira rosszul kosaraztak, de úgy volt vele, hogy sokan néznek fel rá, sok gyerek tekintik őt példaképének, és sokszor elmondta, hogy megpróbál minden egyes napból a lehető legtöbbet kihozni, ezért a deadline előtt feljebb kapcsolt. Úgy érezte, hogy ellenük van minden a nyár óta - a Boston Celticstől szerzett All-Star irányítójuk januárig nem tudott pályára lépni, rengeteg játékost és felállást próbáltak ki, volt egy csomó cseréjük a deadline előtt, úgyhogy nem igazán mondhatná, hogy akkor arra gondolt, hogy mit fog majd a fináléban csinálni.

LeBron azt is elmondta, hogy megkérte a Cavst a nyáron, hogy ne cseréljék el Kyrie Irvinget - úgy érezte, hogy nem sokat segít a klubnak, ha elcserélik a sztár irányítójukat, aki rengeteg csatát megélt velük az elmúlt három évben. Nem tudta, hogy áll a két fél egymással, nem volt a beszélgetéseknél jelen, de úgy érezte, hogy nem megfelelő az időzítés a franchise számára.

A Cavs vezetőedzőjét, Tyronn Lue-t kérdezték a pánikbeteségéről, amire annyit mondott, hogy kezelik, és már nem fáj a mellkasa - nem volt olyan súlyos az állapota, mint ahogyan azt sokan gondolták, de évek óta fájt a mellkasa, és szerette volna tudni, hogy ennek mi az oka, hogyan tud ezen túllépni. A két hétnyi szabadsága alatt csak magára tudott koncentrálni, és változtatott az étrendjén is, ami sokat segített.

Lue arról is beszélt, hogy szerinte nem LeBron vezette be a döntőbe egy személyben a Cavst - kiemelte George Hillt az Indiana elleni hetedik meccsről, JR Smith védekezését a Pacers elleni második találkozóról, Love-ot az egész Raptors elleni sorozatból, vagy Hill és Smith produkcióit a Boston elleni hazai meccseken, úgyhogy szerinte elég sokan felléptek rendszeresen James mellé. Tristan Thompson is kiemelte, hogy LeBron nagyszerűen játszik, de van segítsége, nem egyedül cipeli a Clevelandet, és akik értenek a kosárlabdához, azok látják is ezt. Kyle Korver annyit tett ehhez hozzá, hogy James abszolút nem így járkál körbe-körbe, hogy azt érezni rajta, hogy ő az, aki ott az úr, és ő viszi a többieket a hátán. Mindig ott van a csapattársainak, mond nekik 1-2 jó szót, és szeretne segíteni nekik - nagyszerű vezér Korver szerint.

A Golden State sztárját, Steph Curry-t kérdezték arról, hogy még egyszer sem volt döntő MVP, pedig már két bajnoki címet szereztek. Curry azt mondta, hogy az első alkalommal nagyjából a második kérdés már ezzel kapcsolatos volt, úgyhogy tudta, hogy elő fog még jönni ez a téma, ahogy 2015 óta mindig, de nem ez határozza majd meg a pályafutását - ha idén nyerni tudnak, és begyűjtik a harmadik aranygyűrűt is, de nem lesz döntő MVP most sem, akkor is ugyanolyan boldog lesz, mintha őt választják meg a sorozat legértékesebb játékosának. Szerinte ilyen a mostani társadalom, mindig mindenki azt nézi, hogy mije nincs a másiknak, mit nem nyert meg, de sem ő, sem a hozzá közelállók nem ezzel foglalkoznak. Draymond Green is elmondta, hogy garantálhatja mindenkinek, Steph Currynek nincsenek álmatlan éjszakái a döntő MVP cím miatt - sem az irányító, sem senki más nem ezért játszik, csak a bajnoki cím érdekel mindenkit. Curry szerint számára a motivációt csak a végső elsőség jelenti, nem az egyéni elismerések - agresszíven, nagy energiákkal fog játszani, mert így tud leginkább segíteni a csapatának, aztán ha ez döntő MVP címet ér, az jó, de egyébként lényegtelen.

Sokszor előjött mostanában, hogy sokan unják már ezt a nagydöntőt, amire viszont mindkét gárda játékosainak megvolt a reakciója. Klay Thompson azt mondta, hogy a többi együttesnek jobban kell teljesíteni, nem az ő hibájuk, hogy újfent ez a két gárda van a fináléban - szerinte a két döntős csapat szurkolói nagyon elégedettek egyébként. LeBron is annyit tett hozzá, hogy mindenkinek megvolt az esélye, hogy legyőzze a Cavst és a Warriorst az elmúlt négy év során, és ha mást szeretnének a döntőben látni, akkor bizony le kellett volna győzni ezt a két gárdát, ez lett volna a módja. 

Jöjjenek a nem a fináléhoz köthető hírek.

Ron Baker lehívta 4.5 millió dolláros játékosopcióját a következő szezonra a New York Knicksnél.

A Boston Celticsnél nemcsak Gordon Haywardot, hanem Aron Baynest is megműtötték - az ausztrál center orrát kellett helyrehozni, ami a Cleveland elleni hatodik találkozón sérült meg, és 2-4 hetes kihagyásra számíthat.

A Houston Rocketstől a GM, Daryl Morey azt mondta, hogy Chris Paul kifejezetten nehezen viselte a Warriors elleni kiesést, talán a legnehezebben az egész csapatból, mert úgy érezte, hogy ha nem jön be a szerencsétlen sérülése, akkor túljutottak volna a címvédőn, és most ők játszhatnának a döntőben. Volt már ilyen helyzetben Paul, és több alkalommal is sérülés miatt nem tudott csapata segítségére lenni, úgyhogy elég nehezen nyelte le a történteket, Morey azonban azt is hozzátette, hogy Paul vissza fog térni, 100%-os lesz, és készen fognak állni a következő szezonban is - nem nagyon van kétsége a szakvezetőnek, hogy megtartják az irányítót a nyáron.

A végére pedig a 2018 NBA Africa Game maradt, amely a harmadik ilyen jellegű bemutatómeccs lesz a kontinensen, és olyan nevek fogják fémjelezni, mint Joel Embiid, DeMar DeRozan, Serge Ibaka, Al-Farouq Aminu, Harrison Barnes, Danilo Gallinari és Khris Middleton.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus