Hírmorzsák 2018-06-03 (11:15)

LeBron pályafutása egyik legnehezebben feldolgozható veresége volt a döntő első meccse. JR Smith szerint egyszerre áldás és átok is Jamesszel együtt játszani. Lue nem vesztette el a bizalmát Smith-ben, dicsérte is a rendes játékidő végén leszedett pattanója miatt. Lue-t nem bünteti a liga a játékvezetők kritizálása miatt. Az L2M report szerint helyesen jártak el a sporik a Durant-LeBron videózásnál. Steve Kerr szerint szerencsések voltak, LeBron játékát magasztalta. A Warriors a legesélyesebb a 2019-es bajnoki címre is. Némileg esett a finálé első meccsének nézettsége a tavalyihoz képest. Adam Silver beszélt a liga kiegyensúlyozottságáról, a sérülésekről, a szezon rövidítéséről, a liga bővítéséről, az Év Újonca díjról és Bryan Colangelo twitter-botrányáról is. Jimmer Fredette visszatérne az NBA-be.

A Cleveland Cavaliers ikonja, LeBron James azt nyilatkozta a döntő második meccse előtt, hogy pályafutása egyik legnehezebben feldolgozható veresége volt az első mérkőzés. Nagyszerűen játszottak, mindent megtettek annak érdekében, hogy a lehető legjobb pozícióban legyenek, aztán mindenki tudja, mi történt a találkozó végén. Nehéz 24 órája volt utána, de nemcsak neki és George Hillnek, hanem az egész csapatnak. Azt javasolta a társainak, hogy egy napig lazítsanak, engedjenek ki, ha valakinek két napra van szüksége, az sem baj, de a második találkozó napján mindenkinek újra fel kell pörögnie, és ki kell használnia az esélyt, hogy feljődhet.

Az első meccs rendes játékidejének végjátékában bődületes butaságot csináló JR Smith azt mondta, hogy nagy nyomást jelent neki és a csapattársainak az, hogy LeBron a csapattársuk. Azt is hozzátette, hogy egy áldás is - ajándék és átok egyben. A világ legjobb játékosával játszhat együtt, történelmi dolgoknak lehet a szemtanúja, ugyanakkor hogy ha nem tudnak James segítségére lenni abban, hogy győzzön, azonnal kipécézi őket mindenki, úgyhogy elég nagy a teher. Smith elmondása szerint mindig szokta mondogatni LeBronnak, hogy oda-vissza működik a dolog - James is hálás lehet, hogy vele játszhat. Smith az első találkozó rendes játékidejének végéről azt mondta, hogy miután visszanézte a felvételeket, rájött, hogy gyakorlatilag semmiben nem volt biztos akkor, ott a pályán.

Tyronn Lue vezetőedző azt mondta, hogy továbbra is Smith fog kezdeni, és egyáltalán nem vesztette el a bizalmát a dobóhátvéddel szemben - szerinte JR képes mindenen túltenni magát, és amikor mindenki leírja, akkor a legjobb, úgyhogy egyértelműen kezdeni fog. Fontos játékosuk, azon a bizonyos játékon pedig már túllépett mindenki, továbbléptek. Lue azt is elmondta, hogy nehéz helyzet volt az, amiben Smith hibázott. Először is leszedte a támadópattanót, ami nagy dolog volt, mert ha a Warriorsé a labda, időt kérhettek volna, és még a rendes játékidőben befejezhették volna a mérkőzést. Ha tudta az eredményt és a hátralévő időt, ha nem, akkor is fontos volt az, hogy leszedte a pattanót.

Az is Lue-hoz kapcsolódik, hogy a liga nem fogja megbüntetni a Cavs vezetőedzőjét a játékvezetők kritizálása után - a tréner még az első meccs utáni sajtótájékoztatón azt mondta, hogy szerinte kirabolták Jamest és a csapatot. Az L2M reportban az NBA megerősítette a játékvezetők döntését, amikor a Kevin Duranten befújt támadóhibát egy videózás után LeBron James védőhibájának ítélték a rendes játékidő végjátékában.

A Golden State vezetőedzője, Steve Kerr annyit mondott az első mérkőzést követően, hogy szerencséjük volt - gondolt itt Smith döntésére. A tréner LeBront is dicsérte - szerinte olyan szinten játszik jelenleg, amit nem biztos, hogy bárkitől láttunk korábban.

A döntő első meccsének 12.3-as nézettségi mutatója egy hajszállal elmaradt a tavalyi finálé első mérkőzéséhez képest, az 12.4-et hozott - a rekordot 2016 tartja, akkor 13.1-es statisztikát hozott a Warriors és a Cavs párharcának első találkozója.

Még csak egy meccs ment le az idei döntőből, de már kijöttek az oddsok a 2019-es bajnoki címre vonatkozóan. A legkevesebb pénzt a Golden State végső sikere fizetné, 5 a 4-hez adják, ami 2.25-szörös pénzt jelent - az oaklandiek mögött a Houston Rockets és a Philadelphia Sixers bajnoki címe egyaránt 7 a 2-höz van megállapítva jelenleg, ez 4.5-szeres pénzt jelent. A teljes listát ezen a linken megtaláljátok!

A liga komisszárja, Adam Silver több kérdést is érintett az első összecsapás előtti szokásos sajtótájékoztatóján. A commish megkapta a kérdést, hogy nem akarják-e rövidíteni a szezont a 82 meccsről, így csökkentve a sérülések kockázatát. Silver azt mondta, hogy a liga vizsgálatai alapján nincs köze a kettőnek egymáshoz - persze a több mérkőzés több lehetőséget jelent a sérülésre, de a 70. meccsen sincsenek jobban kitéve a sérülésnek a játékosok, mint a 30-on. Az idei sérültek közül például ott volt Kawhi Leonard, aki alig játszott idén, Kristaps Porzingis pedig a szezon első felében esett ki, ezeket a sérüléseket nehéz a hosszú szezon számlájára fogni. A pihenés fontos, ezért iktattak be egy plusz hetet az alapszakaszba, ezért csökkentették drasztikusan a back-to-backek számát, így több ideje van mindenkinek regenerálódni. A 82 meccs nem egy mágikus szám, de van egy pénzügyi vonzata is a ligára és a játékosokra nézve, hogy a szezon 82 mérkőzés legyen. Silver szerint folyamatosan vizsgálják, hogy mik a jó lehetőségek, hiszen a társadalom, az üzlet és a szórakoztatás feltételei is folyamatosan változnak. Beszéltek már arról a Játékosok Szakszervezetével, hogy ha lenne bármi bizonyíték a kezükben, hogy 75 vagy 72 meccsel sokkal kevesebb lesz a sérülés, akkor rövidítenék a szezont, de egyszerűen semmi ilyen bizonyítékkal nem rendelkeznek.

Előkerült a fizetési sapka kérdése is amiatt, hogy a Warriors és a Cavs zsinórban a negyedik döntőjét vívja, és hogy nem kellene-e kiegyensúlyozottabbnak lennie a ligának. Silver erre azt mondta, hogy szeretnének jobb feltételeket az egyenlőbb ligára, de azt sem szeretnék, ha azért lennének egyenlőek a csapatok, mert gyengébb a színvonal. Kitért arra is, hogy LeBron James 59 játékossal játszott együtt az elmúlt 8 évben, és mindig döntőt vívott, úgyhogy keleten sok mindent nem tudnak ezzel kezdeni. Azt viszont hozzátette, hogy van valami, amit vizsgálhatnak, ez pedig a soft cap rendszer, miután a két döntősnek van a legnagyobb fizetési listája, és ők fizetik a legtöbb luxusadót is - annak a lehetőségét vizsgálják, hogy ezt hogyan lehet megoldani. Vannak annyira domináns játékosok, hogy az ő klubjaik mindig ott lesznek a legjobbak között a végjátékban, és vannak olyan franchise-ok, akik elképesztően jó munkát végeznek a szakvezetésben, rengeteg időt, pénzt és energiát öltek az analitikába, az edzők a taktikába - senkinek nem akarja elvenni az elért eredményeit, ettől függetlenül úgy érzi, javíthatnak még ezen a rendszeren is. Az NFL-lel nem akarja összehasonlítani az NBA-t, mert érzése szerint teljesen más a játék főleg a kategóriákkal kevesebb mérkőzés miatt, de egy dolog van az NFL-ben, ami az NBA kollektív szerződésében nincs, ez pedig a hard cap - ez is okozhatja azt, hogy az NFL kiegyensúlyozottabb és nagyobb a hullámzás az elmúlt bő másfél évtizedben rendre meghatározó New England Patriotsot leszámítva.

Felmerült a liga kibővítése is, amire Silver azt mondta, amit eddig is: bár idővel minden üzletnek növekednie, fejlődnie kell, egyelőre nincs tervben az, hogy növeljék a klubok számát. Az előző, paritáshoz kapcsolódó kérdésre tért vissza: egyelőre azt szeretné, hogy kiegyensúlyozottabb legyen a 30 csapatos liga, és nem azon jár az esze, hogy a 31. vagy a 32. franchise-t hogyan tudja most beintegrálni az NBA-be.

Az ESPN arra is rákérdezett Silvernél, hogy nem akarja-e a liga megváltoztatni az Év Újonca díjra vonatkozó szabályait - idén többször is előkerült, hogy Ben Simmons újonc, nem újonc, miért az, miért nem az. A commish azt válaszolta, hogy nincs tervben a változtatás, jó ideje az a szabály, ami most, de ha változtatnának rajta, azt sem év közben tennék meg. Hozzátette, hogy előbb várjuk meg az eredményt, de egyébként egyáltalán nem volt szó a változtatásról - nyitott mindenre, de nem igazán látja maga előtt, hogy bármilyen változás lenne ezen a fronton.

Előkerült Bryan Colangelo twitter-botránya is, amire Silver azt mondta, hogy itt vagyunk a döntőben, nem kifejezetten szeretné ezt a témát érinteni, de nagyjából ez a mai liga. El kell választani a valóságtól azt, amit a szurkolók mondanak vagy akár a média tényként közöl - most az a dolguk elsősorban, hogy rájöjjenek, pontosan mi is történt az ügyben.

Az elmúlt két évet Kínában lehúzó Jimmer Fredette az ESPN-nek azt nyilatkozta, hogy szeretné, ha még egy esélyt kaphatna az NBA-ben. Saját elmondása szerint Kínában sokat fejlődött, minden évben egyre jobb lett, és reményei szerint ezt észrevették mások is.

A végére pedig egy, nem teljesen az NBA-hez köthető hír: Rasual Butler és felesége még január legvégén hunytak el autóbalesetben, és a halottkém jelentése szerint drog (marihuána, metanfetamin, fájdalomcsillapítók) és alkohol is volt Butler szervezetében a baleset idején.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus