Hírmorzsák 2018-06-23 (13:15)

Melo (27.9 millió) és Wilson Chandler (12.8 millió) is lehívta jövő évi játékosopcióját. David Robinson és Bowen is kiosztották Kawhi Leonardot. A Heatnek nem lesz mozgalmas nyara. A Hornets pályafutása végéig megtartaná Kembát. Cuban ezúttal hallgatott Donnie Nelsonra Doncic esetében, nem úgy, mint 2013-ban Giannisnál. A Mavs inkább elsőkörös adott, minthogy megcsinálja a Matthews - Bazemore cserét. Doncic valószínűleg nem játszik a nyári ligában. Doncic szerint úgyis a pályán kell bizonyítania. Lehet, hogy Michael Porter Jr. az egész idényt kihagyja. A Jazz megkérdezte Donovan Mitchellt Grayson Allenről a draft előtt. A Bulls megpróbált felcserélni Bagley-ért vagy Jacksonért, de nem túl nagy elánnal. A Hawks a spoilerek után kihátrált a Bucksszal kötött megállapodásból. Two-way szerződések (Lakers, Warriors, Bucks).

Marc Stein (New York Times) jelentette, hogy az Oklahoma City Thunder játékosa, Carmelo Anthony nem fog kilépni 27.9 millió dolláros jövő évi szerződéséből. Ez azért is lehet problémás a Thunder számára, mert nagyjából 80 millió dolláros luxusadója lehet a Thundernek, ha Paul George maximum szerződéssel marad az együttesnél - könnyen lehet, hogy Anthony-t kivásárolja a csapat. A Denver Nuggetsnél Wilson Chandler lehívja 12.8 millió dolláros játékosopcióját Chris Haynes (ESPN) értesülései szerint.

A San Antonio Spurs sztárját, Kawhi Leonardot a csapat két korábbi legendája is "kiosztotta". David Robinson azt ecsetelte, hogy nem lehet, hogy ennyire csendben maradjon Leonard, mikor ez a helyzet - szerinte Gregg Popovich továbbra is nagyon tiszteli játékosát, és Kawhi és a trénert, ezért bízik abban mindenki, hogy ahogyan tavaly LaMarcus Aldridge meg tudta beszélni a problémáit Popovich-csal, úgy most Leonard is megteszi mindezt. Robinson szerint az a gond, hogy jelenleg mások beszélnek a sztár helyett, ez pedig megengedhetetlen, ha valaki a liga legjobb játékosai közé akar tartozni - mind imádják Leonardot, azt szeretnék, ha maradna, de neki kell irányítania az eseményeket.

Bruce Bowen egy kicsit keményebben fogalmazott. Az egykori védekező specialista kiscsatár azt mondta, hogy először az volt a fáma, hogy félrekezelték a sérülését, ami szerinte egy vicc - évi 18 millió dollárt fizetnek neki, ő a franchise player, és Bowen feltette a kérdést, hogy tényleg úgy gondolja bárki, hogy nem az a lényeg a csapat számára, hogy a lehető legjobb legyen a legfontosabb játékosának, és direkt siettették a visszatérését? Bowen szerint egyszerűen rossz tanácsokat kap Leonard, pedig őt mindig megvédte a klub, és olyan helyzetben építhette fel magát, amikor Tim Duncanre, Manu Ginobilire és Tony Parkerre támaszkodhatott. Bowen arról is beszélt, hogy komoly csalódás volt az, hogy Leonard nem volt a csapat mellett a PO-ban, hiszen az egység szempontjából ez borzasztóan fontos lett volna, és Bowen szerint ez volt az első jel, hogy valami komolyabb probléma lehet a két fél között.

A Miami Heat elnöke, Pat Riley azt mondta, hogy ne nagyon számítson senki nagy dobásra idén a Heattől, mivel egyszerűen nem tudnak mit csinálni - sapka fölött vannak, és a luxusadóval küszködnek. Persze mindig vannak terveik, ahogy 2006-ban is elkezdtek már a 2010-es nyárra előregondolni, de a legnagyobb neveknél idén valószínűleg nem lesznek ott a pakliban.

A Charlotte Hornets GM-je, Mitch Kupchak arról beszélt, hogy mindenki tudja, aki kicsit is követi a ligát, hogy milyen helyzetben vannak Kemba Walkerrel - az irányító jövő nyáron szabadügynök lesz. Kupchak azt mondta, hogy senki nem akarja ingyen elveszíteni Kembát, viszont olyan hatással van a csapatra és a közösségre is, hogy azt szeretnék, ha nem csak egy vagy pár évig, hanem pályafutása végéig maradni a klubnál.

A Golden State Warriors kitette keretéből Chris Boucher-t, aki tavaly two-way szerződést kapott a csapattól. A Warriors egy embert leigazolt is, részlegesen garantált szerződéssel: Kendrick Nunn az Oakland Egyetemen az egész egyetemi liga második legjobb pontszerzője volt (25.9 pont, 4.7 pattanó, 3.8 gólpassz). A Los Angeles Lakers két emberrel írt alá two-way megállapodást, Joel Berry II-vel és Malik Newmannel - előbbi a North Carolináról, utóbbi a Kansasről érkezik. A Milwaukee Bucks Brandon McCoy-jal szignózott - ő a UNLV-n játszott eddig.

Térjünk át a drafttal kapcsolatos hírekre.

A tegnap hajnal legnagyobb eseménye az volt, hogy a Dallas Mavericks előrecserélt Luka Doncicért, akit Donnie Nelson GM szeretett volna mindenképpen megszerezni. Volt már egy ilyen kinézettje a szakvezetőnek, 2013-ban Giannis Antetokounmpo, ám akkor Mark Cuban nemet mondott arra, hogy előrecseréljenek egy európai prospectért - most Nelson ugyanúgy mindent megpróbált ennek érdekében, és ezúttal Cuban is bólintott. 2013-ban egyébként a capspace miatt inkább lejjebb cseréltetett a tulajdonos, és végül Shane Larkin kötött ki a Mavsnél, hiába mondta neki Nelson, hogy Giannis lesz a draftosztály legjobb játékosa.

A draft estéjén egyébként az is felmerült, hogy a Dallas átveszi a Hawkstól Kent Bazemore-t Wes Matthews-ért cserébe, és ebben az esetben nem kellett volna odaadniuk azt az első körös picket, amely 2019-ben és 2020-ban Top6, 2021-ben és 2022-ben Top3 védett, 2023-ban pedig védetlen. Bazemore 18.1 milliós szerződése 2019/2020-ra 19.3 milliós lesz, míg Matthews lejáró, ezért nem akarta átvenni előbbit a Dallas.

A kiválasztott Luka Doncic valószínűleg nem játszik a nyári ligában - a Mavs amiatt aggódik, hogy így is elég nagy terhelést kapott a szlovén szupertehetség, hiszen még csak most fejezte be az idényt a Real Madriddal.

Rick Carlisle vezetőedző azt mondta, hogy ezzel a cserével és Doncic draftolásával az újjáépülésük egy meghatározó pillanata jött el. Úgy állnak hozzá, hogy el kell kezdeniük meccseket nyerni, de persze emellett türelmesnek is kell lenniük a szlovénnel. Doncic azt mondta, hogy ő szereti a kihívásokat akkor is, ha valaki azt mondja rá, hogy jó lesz, és akkor is, ha arról beszélnek, hogy meg fog bukni. Ha pályára lép, úgyis bizonyítania kell, függetlenül attól, hogy hol választották ki.

Arról lehetett már a draft előtt is hallani, hogy Michael Porter Jr. orvosi vizsgálatainak eredményei nem sikerültek túl jól - hosszútávon óriási kérdőjelek vannak Porter hátával kapcsolatban. Az egy éve még az 1/1-re is esélyesnek tartott játékos a draftot követő sajtótájékoztatója előtt is sántikálva ment, Josh Kroenke, a Portert kiválasztó Denver Nuggets tulajdonosa pedig azt mondta, hogy nem tudják, hogy akár a nyári ligában, akár a 2018/19-es szezonban pályára lép-e most kiválasztott fiataljuk.

A Utah Jazz a 21. helyen Grayson Allent választotta, de előtte kikérték még Donovan Mitchell véleményét is egykori ellenfeléről. Mitchell azt mondta, hogy nehéz volt Allen ellen játszani, de nagyon szívesen megnézné, hogy milyen a csapattársaként.

KC Johnson (Chicago Tribune) értesülései szerint a Chicago Bulls megpróbált felcserélni Marvin Bagley III-ért vagy Jaren Jackson Jr.-ért, de sosem kerültek közel ehhez - sem a 3., sem a 4. picket nem tudták megszerezni, mert nem akarták többek között Chandler Parsons szerződését átvenni vagy egy későbbi első körös picket adni.

A végére pedig a spoilerezésből hasznot húzó Atlanta Hawks maradt: Travis Schlenk GM a 95.7 The Game-nek elárulta, hogy a draft éjszakáján volt egy megállapodásuk a Milwaukee Bucksszal, melynek keretein belül a 19. helyről előre cseréltek volna a 17. helyre. Akkor hátráltak ki ebből, amikor kitudódott, hogy a Bucks Donte DiVincenzót választja ki, a Hawks listáján pedig még két név volt, miközben már csak egy csapat választott előttük - ezért úgy döntöttek, hogy maradnak eredeti helyükön, mert ott is ki tudnak húzni olyan embert, aki iránt érdeklődnek, nem kell ehhez két helyet előrébb menniük más pickeket feláldozva.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus