Hírmorzsák 2018-09-02 (9:00)

A Luol Deng-tranzakció részletei: mondott le pénzről, a Lakers pedig összetett konstrukcióban vásárolja ki. Beindultak a találgatások az új csapatáról. Goran Dragic lehet a Suns megoldása az irányító-gondokra? Towns nem akar hosszú szerződést? Kyle Singleren majdnem 20 milliót spórolt a Thunder. Aaron Harrison is búcsút int a ligának. Luka Doncic körbeutazta fél Amerikát. 

A tegnapi nap legfontosabb híre az egykori All-Star, Luol Deng kivásárlása volt, kiderültek a részletek is. Dengnek 36.8 millió dollár járt volna, de lemondott 7.5 millióról, aminek 48.9%-át a 2018-19-es, 51.1%-át a 2019-20-as fizetéséből vonták le, írta a CBA-mágus Larry Coon. Idén 18 millió dollárról így 14.3 millió dollárra csökkent a fizetési terhe, ezt meg fogja kapni – mindez azt jelenti, hogy a csapat a korábbi 4.6 millió dollárral ellentétben csak 0.9 millióval lesz a sapka felett 2018-19-ben. 

Deng hátralévő szerződésének második évét (illetve azt, ami a csökkentés után maradt) intézi a Lakers stretch provisionnel: 2019-től három éven keresztül 4.99 millió dollárral nyomja majd a sapkát Deng fizetése, vagyis várhatóan nagyjából 37 millió dollárjuk lesz a sapka alatt jövő nyáron, ami bőven elég egy nagynevű szabadügynökre. 

Rob Pelinka, a Lakers GM-je egyébként megköszönte Luol Dengnek a Lakersnél töltött időszakot, és ismét kijelentette, hogy a játékossal nem volt semmilyen gond, ez tisztán pénzügyi művelet volt és a jövő nyári szabadügynökpiacra való felkészülés jegyében történt. Egyelőre a Lakersnek 14 garantált szerződésű játékosa lesz így, vagyis a Los Angeles nézelődhet majd a piacon, ha akar.

Deng új csapatáról nincs még konkrétum, a tegnap már említett Houston Rockets mellett erős jelölt lehet a Minnesota Timberwolves is. Jon Krawczynski (The Athletic) információi szerint Tom Thibodeau egykori chicagói játékosai közül őt is szeretné a Wolveshoz vinni, ugyanúgy, mint Joakim Noah-t is, ha a Knicks centerét kivásárolnák. A Wolves mellett képben lehet a veteránok számára jó helynek számító San Antonio Spurs, illetve a New Orleans Pelicans is, ahol nagyon kellene évek óta egy jó kiscsatár. 

A Minnesotához kapcsolódó hír, hogy továbbra sincs megállapodás Karl-Anthony Towns hosszabbításáról. Brian Windhorst (ESPN) úgy tudja, hogy egyelőre Towns nem nagyon akar ötéves szerződést kötni, rövidebb kontraktusban gondolkodik – megteheti, az idő előtti hosszabbításra október 31-ig van lehetősége.

A mai nap érdekes híre, hogy John Gambadoro (Arizona Sports) értesülései szerint a Miami Heat lassan megválna Goran Dragic-tól, ez pedig megoldást jelenthet a Phoenix problémáira. Mi is beszámoltunk róla, hogy kiderült: az elmúlt időszakban legalább három bizonyított, All-Star szintű irányító iránt érdeklődött a Suns, de mindenhonnan visszautasították őket. Dragic korábban már kétszer is játszott Phoenixben, a környezet nem lenne ismeretlen a számára, a Miami jól járna, mert ha Dragic lehívná jövő nyáron a 19.25 milliós opcióját, akkor sokat spórolnának, illetve be is biztosítanák magukat némi ellenértékkel, ha Dragic esetleg távozni akarna jövő nyáron. A hír egyelőre inkább tűnik újságírói spekulációnak, komolyabb szakíró nem erősítette meg. 

Kyle Singler szerződését a minap bontotta fel stretch provisionnel a Thunder, és Erik Horne (The Oklahoman) azt írta, hogy mindez végül közel 20 millió dolláros megtakarítást jelent a csapatnak 2018-19-re a korábbi 23.4 milliós előrejelzés helyett. Jelenleg úgy néz ki, hogy 93.1 millió helyett "csak" 73.7 milliót kell becsengetniük a ligának, de a OKC bértömege még így is a legmagasabb (145.5 millió dollár) az NBA-ben. 

Aaron Harrison nem marad az NBA-ben, elfogadta a török Galatasaray ajánlatát. A dobóhátvéd (akinek ikertestvére, Andrew Harrison az elmúlt két évben 128 meccsen játszott a Grizzliesben, ebből 64 alkalommal kezdőként) három évig küzdött, hogy megvesse a lábát az NBA-ben, de összesen 35 alkalommal léphetett pályára, utoljára a Dallasban kilenc összecsapás jutott neki. 

Luka Doncic izgatottan várja a találkozást Rick Carlisle-lal, ami a Mavs szakvezetőjének hirtelen támadt családi gondja miatt meghiúsult augusztusban. A szlovén újonc a Dallas Newsnak elmondta, hogy járt már New Yorkban, New Jerseyben, Los Angelesben, Santa Barbarában, Portlandben, Seattle-ben, és jövő héten végre megérkezik Dallasba is. Doncic elmondta, hogy igyekezett pihenni (a válogatott szeptemberi vb-selejtezős meccseit is kihagyja – a szerk.) Horvátországban, de már egy ideje elkezdte az edzéseket, múlt héten több órát tréningezett együtt Steph Curryvel – San Franciscóban...

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus