Hírmorzsák 2018-12-02 (13:30)

Visszatért Markkanen, Hilario és Hill, lesérült Trey Burke és Damian Jones. Allonzo Trier és Spencer Dinwiddie megtartása sem lesz egyszerű. A Korver-csere utózöngéi. Jimmy Butlert egyetlen szám érdekli. A Hezonja-Giannis eset nyilatkozatai. Brandon Knight a visszatérés küszöbén? Roster-mozgások. 

Allonzo Trier eddig a szezon abszolút meglepetés-újonca, hiszen draftolatlanként, two-way szerződéssel a Knicks egyik legjobbja. A two-way kontraktusa azonban limitált NBA-jelenlétet (45 napot) engedélyez neki, így hamarosan át kell azt változtatni rendes megállapodássá. A New York természetesen nagyon szeretné magához láncolni a hátvédet, aki 11.8 pontot átlagol a kispadról 45%-os triplázással - ezt megteheti úgy, hogy egyszerűen a játékos beleegyezése nélkül átkonvertálja a szerződését, ekkor viszont a szezon végén korlátozott szabadügynök lesz. A másik lehetőség, hogy maximum kétéves, minimum-szerződést köt vele, mivel már a fizetési sapka felett vannak, emellett kihasználhatja a bi-annual kivételt, ami 3.4 milliós fizetést jelentene, vagy pedig a mid-level kivételt használják fel rá. Ezeknél már most többet kaphatna a szabadügynök piacon, de a Knicks kezében ott a “fegyver”, bármikor dönthetnek úgy, hogy nem bontják fel a szerződését, hanem egyszerűen a fiókcsapathoz irányítják vissza a szezon végéig, így Triernek is érdeke, hogy a New Yorkkal meg tudjon egyezni. 

A Brooklyn és Spencer Dinwiddie kicsit hasonló cipőben jár, erről Adrian Woynarowski beszélt. A szakíró szerint a Nets nagyon szeretné megtartani a remek szezont futó hátvédet (15.9 pont 37%-os triplázással), de csak ésszerű áron. Dinwiddie nyáron négyéves, 47.5 milliós új szerződésre lenne jogosult, de ennyit biztosan nem fog rááldozni a franchise. Ráadásul nagy kérdés, hogy posztriválisával, D’Angelo Russellel mik a tervek, aki nem fut rossz szezont, de kiemelkedően jót sem. Woynarowski szerint egyébként a Nets szezon közben nem fog meghatározónak szánt játékosért cserélni, kivárnak nyárig.

Terry Pluto (Cleveland.com) szerint a Cavaliers azért adott túl Kyle Korveren a szezon korai szakaszában, mert féltek attól, hogy lesérül, és nem kapnak érte komolyabb ellenértéket. Korvernek rengeteg lábsérülése volt pályafutása során, és idén is ki kellett már hagynia két összecsapást - valószínűleg itt dőlt el, hogy új csapatot keresnek neki. A Cavs egyébként egy elsőköröst szeretett volna kapni a liga történetének egyik legjobb tripladobójáért, de bár nagyon sok csapat érdeklődött iránta, ilyet egyik sem ajánlott. 

A csere másik oldalán érintett Alec Burks egyébként nagyon nagy várakozásokkal tekint a következő időszakra, mert egyrészt lesznek ismerősei a csapatban (Rodney Hood és George Hill nemrég még a csapattársa volt a Jazznél), másrészt tudja, hogy komoly lehetőséget fog kapni a bizonyításra. Burks szerint ez a liga arról szól, hogy ki mennyi lehetőséget kap - az már más kérdés, hogy meddig kap majd lehetőséget a Cavsnél, hiszen 11.5 millió dolláros szerződése lejáró, jó karban is van, így akár bajnokesélyes csapatok figyelmét is felkeltheti a február 7-ei cserehatáridőig. 

Még egy Cavaliers-hír, bár ez inkább már csak érdekesség: a franchise lemondott Shawn Marion és James Jones FA-jogairól. Marion 2015-ben vonult vissza, Jones 2017-ben, utóbbi már a Phoenix Suns átmeneti GM-je. 

Jimmy Butler a Philadelphiába cserélése óta kevesebbet játszik, konkrétan másodéves kora óta nem játszott ilyen keveset, emellett alig 13 mezőnykísérletet átlagol, ami 2013-14 óta a legkevesebb. Ugyanakkor a Philly vele 7-2-es mérleget tud felmutatni, és Keith Pompeynak (The Philadelphia Inquirer) el is mondta Butler, hogy semmi nem érdekli, csak ez az utóbbi adat - nem érdekli, mennyit játszik, mennyit dob. Jó játékosnak tartja magát, és amikor eljön az ideje, akkor elő fog lépni és megnyeri a meccseket - az sem érdekli, ha nem lesz All-Star, mert szerinte nem ez adja meg egy játékos minőségét. 

Korábban beszámoltunk róla, hogy a horvát Mario Hezonja a ma hajnali Knicks-Bucks meccsen előbb poszterre tette Giannis Antetokounmpót, majd Iversonosan át is lépett rajta. Antetokounmpo azt nyilatkozta a meccs után, hogy türelmes ember, de ha ezt még egyszer megpróbálja Hezonja, meg fogja ütni. Hezonja annyit mondott, hogy nem akart tiszteletlen lenni, de ha valaki félve játszik, akkor annak sem New Yorkban, sem a Knicksnél nincs helye. A Knicksnél egyébként a várakozásokkal ellentétben Courtney Lee nem kezdhette meg a szezont, továbbra is fáj a nyaka, Trey Burke pedig az első negyedben dőlt ki térdsérüléssel, miután rosszul fogott talajt - a csapat szerint a röngten negatív volt, remélhetőleg komolyabb gond nem lesz a hátvéddel.

Még egy sérülés volt hajnalban: a Warriors-center Damian Jones bal válla rakoncátlankodott, le is kellett cserélni a harmadik negyedben - ma fogják tüzetesebben megvizsgálni. Voltak visszatérők is: Lauri Markkanen és Nene Hilario megkezdhette a szezont, és George Hill is felépült.

Végül néhány roster-mozgás: a Hornets leküldte a G-Ligába Dwyane Bacont és Devonte’ Grahamet, ugyanígy tett a Spurs Chimezie Metuval, a Pelicans Kenrich Williamsszel. Ellentétes utat járt be Luke Kennard (Pistons), akit vállsérülése után leküldtek erősödni, de most visszatér a Detroithoz, a New York Luke Cornet-t hívta vissza a Westchesterből, a Rockets pedig a szintén sérülésből visszajövő Brandon Knightot rendelte vissza. Utóbbi 16 pontot szerzett a legutóbbi G-Ligás meccsén, és úgy tűnik, felépült ACL-sérüléséből, ami miatt a 2016/17-es évad óta nem léphetett pályára az NBA-ben. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus