Hírmorzsák 2019-02-09 (11:30)

Elengedett játékosok hírei: Ellington végül nem megy bajnokesélyeshez, Morris gyógyul és kivár, Randolphnak még nincsenek kérői, Robin Lopezt marasztalná a Chicago. Isaiah Thomas  közel a visszatéréshez. Corey Brewer Sacramentóban próbálkozik, a Raptors korábbi two-way játékosának ad lehetőséget. John Paxson szerint Otto Porter Jr. volt a logikus és reális választás. Davist nem nagyon fogjuk látni a Pelicans-meccsek negyedik negyedeiben, illetve a back-to-backek mindkét felén - a csapatnak Holiday igényeire is figyelemmel kell lennie, figyelik a Knicks fiataljait. Bostonban nagyon nem szeretik Rich Pault? Ainge szerint Irving és a Celtics még nem házasodott össze, tovább kell dolgozni a frigyért - Irving szerint szépen erősítettek a riválisok, de felesleges ezzel foglalkozni. Magic Johnson és Rob Pelinka egyeztetett Luke Waltonnal az átigazolások előtt, Pelinka szerint fontos láncszemeket szereztek - Magic elutazik a csapathoz Phillybe. Jerry Westék szerint Jimmy Butler már nem elsővonalbeli játékos, a Clippers nem foglalkozik vele nyáron? 

Tegnap több szerződésbontás is hivatalossá vált, néhány játékos már gyakorlatilag meg is találta új csapatát. 

Az egyik legkeresettebb Wayne Ellington, aki tavaly komoly triplafesztiválokat rendezett, idén viszont kiszorult a Heat rotációjából, majd elcserélték Phoenixbe, ám mivel a szerződésében vétójoga van a cserére, ezt csak azzal a feltétellel engedélyezte, ha a Suns rögtön el is engedi. Ez meg is történt, és Adrian Wojnarowski (ESPN) úgy tudja, hogy amint lekerül a waiverről, a Detroit Pistonshoz fog aláírni, ami kisebb meglepetés, mivel a korábbi hírek arról szóltak, hogy bajnokesélyesek álltak sorba érte, és ő is ilyen gárdához akart igazolni - ezek szerint a több játéklehetőség vonzóbbnak bizonyul. Érdekesség, hogy bár a Miaminak nyilván nem ez volt a célja, de így egyik, playoffért hajtó riválisát erősítette meg ingyen. Ide kapcsolódik, hogy mivel a Detroitnak teljes a 15-ös kerete, várhatóan a magasember Henry Ellensont engedik el, hogy helyet csináljanak

A New Orleans Pelicans Markieff Morrist engedte el, akinek egyébként nyaksérülése van - január elején dőlt ki, akkor hathetes felépülési időt jósoltak neki, vagyis várhatóan az All-Star Gála körül lesz egészséges, így vele egyelőre kivárnak a csapatok. Chris Forsbergnek (NBC Boston) ikertestvére, Marcus Morris azt mondta, hogy bár nagyon szeretne vele együtt játszani ismét, Bostonban nem nagyon lenne játékperce, és szerinte Markieff Nyugaton fog végül kikötni. A Pacers a várakozásoknak megfelelően kitette Nik Stauskast és Wade Baldwin IV-t, egyikük helyére érkezik Wes Matthews, míg a másik egyelőre betöltetlen marad, ezt a gárda GM-je, Kevin Pritchard mondta el. A Hawks két új szerzeményét, Jabari Birdöt és Shelvin Macket tette ki - utóbbinak nem nagyon lenne helye a rotációban, a Bostonból jövő Bird pedig eddig az egész szezont kiülte egy bűnügy miatt, a vád szerint egy nagyon komoly családon belüli erőszakot követett el, kétséges, hogy valaha látjuk-e még az NBA-ben. Zach Randolphot is hivatalosan elengedte a Dallas, egyelőre konkrét érdeklődőről még nem tudni. 

Egy kis Chicago-blokk: arról tegnap is beszámoltunk, hogy Robin Lopez is távozhat Chicagóból, most viszont megszólalt John Paxson szakmai alelnök, aki kifejezte nagyrabecsülését a center iránt és úgy érzi, hogy Lopez a szezon (és egyúttal szerződése) végéig a Bulls tagja marad. Paxson elmondta KC Johnsonnak (Chicago Tribune), hogy Otto Porter Jr. szerződtetése előtt felmérték a lehetőségeket, és nagyon keményen szembe kellett nézniük a realitásokkal: a nyári szabadügynökpiacon gyakorlatilag semmi esélyük nem lesz, nem hogy a franchise történetét megváltoztató szintű, de kisebb nevű szabadügynökökre sem Porter posztján. Johnson azt is megírta, hogy a lejáró szerződésű, a Porter-cserében Washingtonba küldött Bobby Portisnak nyáron négyéves, évi 10-12 millió dollárt garantáló szerződést ajánlottak, amit nem fogadott el, így tulajdonképpen még jól is jártak, hogy bele tudták tenni a dealbe. 

A szabadügynök-piacon is történtek mozgások, a Kings és a Raptors igazolt. A Sacramento az elmúlt napokban elcserélte Iman Shumpertet, így szüksége volt még egy rutinos hátvédre - a januárban a Phillynél próbálkozó veteránt, Corey Brewert szerezték meg, egyelőre 10 napos próbajátékra. A Raptors azt a Malcolm Millert kötötte le szintén 10 napra, aki az előző szezont is two-way szerződéssel töltötte a Raptorsnál és a fiókcsapat 905-nál, de nyáron a Summer League-ben vállsérülést szenvedett. Miller kezét nem engedte el a Toronto, sikeresen felépült, most pedig lehetőséget is kap a bizonyításra a nagycsapatban.

A Denver mostanában nincs jó formában, több sérülés is összekuszálta a soraikat, Shams Charania (The Athletic) viszont úgy értesült, hogy a szezont eddig kiülő Isaiah Thomas nagyon közel került ahhoz, hogy végre pályára léphessen. A csípősérülését kúráló Thomas várhatóan nem fog a G-Ligában felhozó meccseket játszani, a Nuggetsnak ugyanis még nincs fiókcsapata, így egy másik NBA-csapathoz kellene bekéredzkedni - a 76ers egyébként fogadta volna a Delaware Blue Coatsnál, de végül nem ment oda Thomas, mivel a Nuggetsnál kevés az egészséges játékos, azonnal kaphat több percet. 

A napi aktualitások után jöjjenek a Boston-New Orleans-Los Angeles-New York vonal hírei, egyre inkább úgy tűnik, hogy a Pelicans a Celticshez, a Lakershez vagy a Knickshez cseréli majd Anthony Davist, de közben a Boston és a New York között is van feszültség Kyrie Irving miatt. 

Kezdük a Pelicansszel, a csapatba ma hajnalban visszatért Anthony Davis, aki eleinte megkapta a füttyöt, de parádésan játszott, viszont a negyedik negyedben a szoros állás ellenére nem küldték pályára a Minnesota ellen, ez a későbbiekben is így lesz, és a back-to-backeken sem fog játszani. Úgy tűnik, így próbálják majd meg elérni, hogy a kecske is jól lakjon (Davis lépjen pályára és ne kelljen büntetést fizetni, ami a hírek szerint 100 000 dollár lett volna meccsenként), és a káposzta is megmaradjon (minél több vereségük és jó drafthelyük legyen). Sean Deveney (Sporting News) úgy tudja, hogy a Boston semmiféle ígéretet nem tett a Pelicansnek Jayson Tatummal kapcsolatban, ráadásul erősen fújnak Rich Paulra: a csapatnál az a vélekedés, hogy Davis (és LeBron James) ügynöke izzította be a Knicks-Irving szálat, hogy kavarja a kavarnivalót. A “némileg” komolyabb szakíró, Zach Lowe (ESPN) azt írta, hogy a New Orleans nagyon komolyan fogja monitorozni a Knicks három játékosát, név szerint Dennis Smith Jr.-t, Kevin Knoxot és Frank Ntilikinát, mert bennük is lát fantáziát, pláne ha mindez egy magas idei elsőkörössel párosul. Még egy fontos dolog, amire Lowe világított rá: nagyon nem mindegy, hogy milyen játékosok érkeznek majd Davisért cserébe, mert a csapat másik húzóembere, a 28 éves Jrue Holiday nagyon nem szeretné pályafutása legproduktívabb éveit egy lottery csapatban eltölteni - ha nem áll össze az új keret, könnyen ő is cserét kérhet. 

Bostonban egyébként Danny Ainge igyekezett lehűteni a kedélyeket Kyrie Irvinggel kapcsolatban, aki szerinte hűségesküt tett ugyan a szezon elején a franchise-nak,de ez nem volt házasság: az ő olvasatában Irving és a Celtics jegyben jár, az esküvőjük pedig július elsejére van kitűzve, vagyis kőkeményen kell dolgozni azért, hogy ne legyen felbontva ez az eljegyzés. Elmondta, hogy természetesen nagyon sokat telefonáltak, és jó lehetőségeket kerestek, de ez most nehéz, mert kifejezetten tetszik a menedzsmentnek a jelenlegi csapat. Irving egyébként annyit nyilatkozott, hogy természetesen figyelemmel kísérték a keleti riválisokat és jó erősítéseket hajtottak végre, de nekik saját magukkal kell foglalkozniuk. 

Magic Johnson és Rob Pelinka a cserehatáridő előtt egyeztetett Luke Waltonnal, hogy hol kellene erősítés, és ennek megfelelően szereztek két minőségi tripladobót, Reggie Bullockot és Mike Muscalát, de további igazolásra készülnek a szabaddá váló játékosok közül - ezt Pelinka nyilatkozta, ugyanakkor nem nevesítette Carmelo Anthonyt, mint célpontot. Pelinka annyit mondott a két új szerzeményről, hogy olyanok lehetnek, mint a Patriots elkapója, Julian Edelman: a leigazolásuk kis lépésnek indul, aztán a speciális képességeik miatt kiderül, hogy mennyire nagy is a jelentőségük. Magic Johnson egyébként a hétvégén Philadelphiába utazik és találkozik az éppen túrázó csapattal, hogy kitisztítsa a játékosok fejét, hiszen a keret nagyjából fele erősen érintett volt a cserepletykákban. 

A végére egy Clippers-hír, amit Sam Amick (The Athletic) hozott le: Jimmy Butler kikerült a Clippers nyári szabadügynök-listájáról, ugyanis Jerry Westék őt már nem tekintik első vonalbeli szabadügynöknek. Az nem kérdés, hogy Kawhi Leonardre és Kevin Durantre fáj a foguk, de ha ők nem jönnek össze, már akkor sem Butler következik majd a célpontok sorában, amelyek nem feltétlenül lesznek szabadügynökök. A Clippers a saját pickjei mellé több értékes elsőköröst halmozott fel, így akár cserélni is tudnak, ráadásul Steve Ballmer személyében az amerikai major ligák leggazdagabb tulajdonosával rendelkeznek, aki bármennyi luxusadót bevállal, ha szükséges, hogy szupercsapatot tudjon építeni. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus