Hírmorzsák 2019-04-18 (12:15)

Elton Brand megkérte a Sixers tulajdonosi körét, hogy gondolják át Ben Simmons elcserélését? David Griffin New Orleansban marasztalná Anthony Davist. Van érdeklődés JR Smith-re. A Cavs a nyáron elvinné Bostonból Gordon Haywardot? Caris LeVertnek és Jared Dudley-nak nem tetszett Joel Embiid bocsánatkérése. Kyle Lowry szerint védekezésben kapcsoltak feljebb a Magic elleni második meccsen. Kyrie Irving szerint semmi sem fogható ahhoz, hogy a Celtics színeiben játszhat a PO-ban. Brad Stevens szerint Jayson Tatumot egyáltalán nem érdeklik a cserepletykák. Michael Malone Jamal Murray-t dicsérte. Hamidou Diallót megoperálták (könyök). DeMarcus Cousinst műteni nem kell, de valószínűleg nem játszik az idei szezonban. Kevin Durant agresszívebb lesz támadásban. Gyengék a rájátszás nézettségi mutatói.

A New Orleans Pelicans új elnöke, David Griffin Will Guillory-nak (The Athletic) elmondta, hogy találkozott Anthony Davis ügynökével, Rich Paullal, és beszéltek a magasember jövőjéről. Griffin szerint régóta nagyon jó kapcsolatot ápolnak a Klutch Sports-cal (mint ismert, ő volt a Cleveland Cavaliers GM-je, miután LeBron James visszatért az ohióiakhoz), és mindketten nagyon izgatottak Paullal a klub jövőjével és azzal kapcsolatban, amit a Pelicansnél felépíthetnek - vajon ez azt jelenti, hogy Davis mégis marad New Orleansban? Griffin annyit mondott még, hogy szeretné felmérni a terepet, hogy a játékos mennyire akar távozni, vagy esetleg mennyire nem.

Ha már a Pelicans, akkor térjünk ki a vezetőségi hírekre. Egyrészt Joe Vardon (The Ahtletic) forrásai szerint a New Orleans valószínűleg Trent Reddent nevezi ki GM-nek Griffin alá - ő jelenleg a Los Angeles Clippers segéd GM-je, de a Cavsnél dolgozott már együtt Griffinnel. A Memphis Grizzliesnél a továbbiakban Rich Cho a kosárlabdával kapcsolatos strarégiai részleg vezetője, Glen Grunwald pedig tanácsadóként dolgozik innentől a csapat mellett - Cho tavaly február közepéig irányította a Charlotte Hornetset, előtte a Portland TrailBlazersnél dolgozott, Grunwald pedig a 90-es években megfordult a Denver Nuggetsnél és a Toronto Raptorsnál, utána a New York Knicksnél tevékenykedett az Isaiah Thomas és a Donnie Walsh éra alatt, majd 2014-ben a McMaster Egyetem sportigazgatója lett.

Ha már ennyiszer szóba került a Cavs, akkor térjünk még ki az együttesre egy kicsit, Koby Altman GM ugyanis pénteken azt nyilatkozta Chris Fedornak (Cleveland Plain Dealer), hogy már volt érdeklődés JR Smith iránt - a dobóhátvéd jövő évi szerződése 15 milliós, de abból csak 3.8 millió dollár garantált, ennyit kell neki fizetni, ha valaki kiteszi a szűrét, ráadásul még ezt is el lehet nyújtani három évre a stretch provison segítségével. Altman elmondása szerint a Cleveland az egyetlen csapat, amely július 1-je előtt segíteni tud egy másik együttesnek a cap csökkentésében, de a hírek szerint ennek meg is van az ára: egy első körös draftjog. A már említett Joe Vardon úgy tudja, hogy a Cavs érdeklődni fog Gordon Hayward iránt, ha elérhető lesz a nyáron - itt is szerepe lehet Smith szerződésének.

Még egy pletyka, de rendkívül óvatosan kell vele bánni, mert nem a legmegbízhatóbb forrásból származik: a New York Daily News értesülései szerint a Philadelphia Sixers GM-je, Elton Brand megkérte a klub tulajdonosi körét, hogy fontolják meg azt, hogy megengedik Ben Simmons elcserélését, mert nem edzhető játékos, és leginkább az alapszakaszban villog, a rájátszásban viszont kihasználják a hiányosságait. Mint ismert, az ausztrál becsődölt a Brooklyn Nets elleni első mérkőzésen, a másodikon azonban csapata vezére volt már.

Arról két napja írtunk már, hogy Joel Embiid lekönyökölte Jarrett Allent a Nets elleni második ütközet során, és bár elnézést kért a meccs után, közben elröhögte magát Simmonsszal együtt. Ez nem nagyon jött be sem Caris LeVertnek, sem Jared Dudley-nak a túloldalról. LeVert annyit mondott, hogy úgy érezték, ez a jelenetsor tiszteletlenség volt, főleg a könyökös után, de ez van - ilyen egy PO-sorozat, erre számítottak. Dudley annyit tett hozzá csapattársa mondandójához, hogy megvolt a véleménye az egészről, pedig Allen komolyan is megsérülhetett volna - szerencsére gyorsan felpattant a földről. Dudley szerint ilyen Embiid személyisége, de ez még nem feltétlenül jelenti azt, hogy helyes is a viselkedése. Kiegyenlíthetik többféleképp a számlát - ők leginkább a harmadik mérkőzésen szeretnék mindezt megtenni egy győzelemmel.

A Toronto Raptors védekezésben kapcsolt feljebb az Orlando Magic elleni második összecsapáson, simán győzött is a kanadai alakulat. A gárda irányítója, Kyle Lowry azt nyilatkozta a találkozót követően, hogy jobban odatették magukat minden labdabirtoklásnál, jobban működött a kommunikáció is, mindannyian egyfelé húztak. Többet segítettek a társaiknak, és ha valaki besegített, az ő helyére is érkezett a segítő, és így tovább... Lowry 21 pontig jutott az első meccsen elért 0 után. Nick Nurse vezetőedző annyit mondott játékosáról, hogy ilyen Lowry a legjobb formájában - tempót diktált, passzolt, dobott, betört, megtalálta az üres embereket, labdát lopott, az ellenfél minden passzába beleért, lepattanózott, gyakorlatilag mindent csinált.

A Boston Celtics többek között Kyrie Irving 37 pontjával verte 99-91-re az Indiana Pacerst. Irving a meccs után azt mondta, hogy nagyon örül neki, hogy azon játékosok és nagyságok sorába tartozhat, akik ilyen produkciót nyújtottak a TD Gardenben vagy a régi csarnokban. Nagyon hosszú út vezetett számára idáig a két térdműtéttel, tavaly csak az oldalvonal mellöl nézhette a társait, idén azonban végre pályára léphet a rájátszásban a Boston színeiben - szerinte nincs ehhez fogható érzés. A Pacers 12 ponttal vezetett a negyedik negyed elején, amikor Irving a kispadon ült, a Celtics azonban csinált egy 8-0-s futást, majd visszajött Irving, és egymaga rendezett egy 9-0-s sorozatot is. Brad Stevens vezetőedző szerint irányítója nagyszerűen szállt vissza a játékba, és ilyenkor még több figyelmet magára von, mint egyébként - ebben a liga legjobbjai közé tartozik szerinte. A tréner hozzátette, hogy a meccs végjátékában Irving folyamatosan jó döntéseket hozott.

A Celtics másik vezére Jayson Tatum volt, aki azonban az alapszakaszban gyengélkedett, be is került az Anthony Davis-féle cserepletykákba. Tatum azt nyilatkozta, hogy nem zavarják a cserepletykák - olyan játékosokért kerül szóba, mint Davis, úgyhogy valamit egészen biztosan jól csinál. Imád kosarazni, a cserék pedig hozzátartoznak a ligához - bármelyik csapatnál hajlandó játszani, nincs befolyása arra, hogy hova kerül. Stevens annyit mondott Tatumról, hogy egyáltalán nincsenek rá befolyással a körülmények, legalábbis ezt mutatja kifelé - mindegy neki, hogy a szezon első meccse vagy egy PO-párharc hetedik összecsapásáról van szó -, és képes ilyen helyzetben is feljebb kapcsolni.

A Denver Nuggetsnél Jamal Murray a San Antonio Spurs elleni első meccsen 8/23 volt a mezőnyből, a második találkozót 0/8-cal kezdte, a negyedik negyedben azonban 21 pontot szórt, nagyban neki köszönhető, hogy a coloradóiak megfordították a mérkőzést. Michael Malone vezetőedző azt mondta, hogy kitart Murray mellett - ez nagyon fontos minden játékosuknak, de főleg Murray-nek, aki fiatal, most van a harmadik évében. Bár szenvedett hátvédje, a megfelelő módon kosarazott - nem látta előre ezt a negyedik negyedet tőle, de azt érezte, hogy továbbra is lehetőséget kell adnia Murray-nek. Meg kellett mutatnia, hogy hisz benne, mert ez rendkívül fontos. Ha lecserélte volna, elkezdett volna kételkedni, de ez meg sem fordult a fejében, játékosa pedig alaposan meghálálta ezt.

Két sérülésről van hír. Egyrészt az Oklahoma City Thundernél Hamidou Diallo jobb könyökét megműtötték - nagyjából négy hetet lesz kénytelen kihagyni.

Másrészt a Golden State Warriorsnél Steve Kerr vezetőedző azt nyilatkozta, hogy DeMarcus Cousins combizom-szakadását nem kell műteni, de a center valószínűleg nem tér vissza ebben a PO-ban, hiszen néhány hónap lesz a felépülési ideje. Azt is megtudta a csapatorvostól, hogy vannak olyan esetek, mikor gyorsabban gyógyul ez a sérülés, ezért hagyják nyitva az ajtót Cousins visszatérése előtt. DMC távollétében Andrew Bogut és Kevon Looney fognak több lehetőséget kapni. Az ausztrál annyit mondott, hogy tudta, hogy azért jött a gárdához, hogy ha ilyen eset előfordul, akkor ő azonnal be tud ugrani, ismeri a társait, a támadási és védekezési sémákat is. Nem számított rá, hogy kezdeni fog a PO-ban, de sajnos történt, ami történt Cousinsszal.

A Warriors sztárja, Kevin Durant annyit mondott a Los Angeles Clippers elleni harmadik összecsapás előtt, hogy egy trükkös védekezést alkalmaz ellenük a Clippers, ami egyelőre működik - a triplavonalnál mindenkit megtámadnak azonnal, hogy még csak ne is gondoljon senki arra, hogy ráemeli a hármast, inkább menjen be a labda a palánk alá. Ha labdát kap, azonnal rajta van a piócaként rátapadó Patrick Beverley, aki azonban jóval alacsonyabb nála, bármikor át tudja dobni, ezért a továbbiakban agresszívebben fogja keresni ezeket a lehetőségeket. Azt is hozzátette KD, hogy nem fogja hagyni, hogy Beverley belemásszon a fejébe - nem lesz a csapata kárára azzal, hogy különcsatát vív Beverley-vel.

A végére pedig a nézettségi adatok maradtak, amik nem túl szívderítőek. Egyrészt a hétvégén indult a rájátszás, és az első mérkőzések közül 8-ból 7-nél legalább 10%-os visszaesés mutatkozott - a kivétel a Warriors-Clippers volt, amit 7%-kal többen néztek, mint tavaly a Warriors-Spurs nyitómeccsét. A Celtics-Pacers párharc első összecsapását például 40%-kal kevesebben figyelték, mint tavaly a Celtics-Bucks első találkozóját - a 2015-ös Wizards-Raptors óta nem néztek ilyen kevesen nyitómeccset (1.81 millió). Azt is hozzá kell tenni, hogy a Celtics-Pacers ütközet a Masters alatt volt, amit rengetegen követtek figyelemmel Tiger Woods miatt, de a Masters csúsztatott közvetítését is többen nézték például, mint a Blazers-Thunder első meccsét - ez utóbbit egyébként 25%-kal kevesebben figyelték, mint tavaly a Cavs-Pacers első mérkőzését.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus