Hírmorzsák 2019-06-06 (13:30)

Thompson majdnem biztos, hogy ott lesz a negyedik meccsen, Durantnél a mai edzésen dőlhet el. Draymond Green magára vállalta a vereséget. Lowryt meglökte egy néző, a játékos eltiltást akar. Ibaka beszélt arról, mi van a Raptors DNS-ében. Vince Carter vállal még egy évet, Haslemnél is vannak erre utaló jelek. Dan Gilbert jobban van, Danny Ainge már dolgozik is - név nélkül kritizált pár játékost, miközben dicsérte Irvinget és Roziert. Újabb nevek a Team USA-nél, Williamson esélyt kaphat a vébére - egy segédedző viszont nem lesz ott a stábban. Igazi nagyvadra utazik a szakmai vezetőt kereső Wizards? Az NCAA átveszi a FIBA-szabvány triplavonalat. Kenyon Martin fia is egy évre profinak áll a gimnázium után?

Kezdjük a nagydöntős hírekkel: Kevin Durant mellett Klay Thompson sem tudta vállalni a játékot a ma hajnalban rendezett harmadik mérkőzésen. Klay Thompson megpróbálkozott a bemelegítéssel, de végül az edzői stáb úgy döntött, hogy nem kockáztat, pedig Thompson nagyon szeretett volna játszani, láthatóan nem is volt túl boldog a döntés miatt – korábban egyébként többször előfordult, hogy félig sérülten is vállalta (volna) a játékot. Steve Kerr elmondta, hogy egy súlyosabb sérülést nem akartak megkockáztatni, és nem tudott volna együtt élni a tudattal, hogy Thompson játszik és komolyabban megsérül. Nagyon-nagyon valószínű, hogy a magyar idő szerint szombat hajnalban rendezendő negyedik meccsen már ott lesz a combhajlítójával bajlódó triplaspecialista. 

A vádlisérülését kúráló Kevin Durant az elmúlt napokban már részt vehetett edzésen, de még 3-3 és 5-5 elleni gyakorlatokban nem – ez változik, ma ugyan nincs csapatedzés, inkább elemzés, dobálgatás, de a keret kevesebbet játszó tagjaival Durant a tervek szerint részt vesz 3-3 elleni gyakorlatokban. Ez playoffban az utolsó lépés az éles bevetés előtt, ha Durant vádlija jól reagál, akkor minden bizonnyal ő is pályára lép szombaton hajnalban. Draymond Green szerint egyébként Durantnek semmi problémát nem fog okozni, hogy azonnal felvegye a ritmust a döntőben, inkább taktikai kihívás ez, amit meg kell majd oldaniuk csapatszinten, hogy visszaépítsék a játékukba. Maga az érintett egyébként annyit mondott, hogy csütörtökön délelőtt már többet tudnak a közeljövőről, a tulajdonos Joe Lacob pedig azt nyilatkozta az ESPN-nek, hogy szerinte Durant mindenképp pályára fog lépni a nagydöntőben. 

Visszatérve a harmadik mérkőzésre, Steph Curry 47 pontot szórt, ami számára új egyéni rekord a playoffban. Green azt mondta erről, hogy csapattársától sok mindent láthattunk már, de ilyet sem tőle, sem mástól nem láthattunk, kérdéses, hogy valaha látunk-e. Green egyébként magára vállalta a vereséget, elmondta, hogy ha ő jobban játszik, akkor ezt a meccset Curry extrájával megnyerhették volna, és szerinte a sérültjeik visszatérésével behúzzák a következő három meccset, és bajnoki címet érő győzelemmel búcsúztatják el a csapatot 47 éve szolgáló Oracle Arenát. 

A harmadik meccsen volt egy kisebb incidens is, Kyle Lowry kivetődött a nézők közé az első sorba, ahol egy idősebb szurkoló vállon ütötte – az úriembert kivezették a meccsről. Lowry annyit mondott, hogy imádja a szurkolókat, értük játszanak, de ilyet senki nem engedhet meg magának – neki nem volt lehetősége megvédeni magát a fizikai inzultustól, de a liga jó munkát végez, ezért reméli, hogy a nézőt örökre kitiltják minden NBA-meccsről. Azt is mondta, hogy ha valaki az első sorba vált jegyet, annak fel kell készülnie arra, hogy „játékba kerül”, fizikai kontaktusba kerül a játékosokkal – itt egyébként nem erről volt szó, mert Lowry nem is a szurkolóra esett rá, ő két székkel arrébb ült, ezért nem is érti az egész incidenst. 

A Toronto öltözőjében a mágnestáblára annyi volt felírva taktikai utasításnak, hogy „let it rip”, „hadd szóljon”, ez egyértelműen a védekezésről szólt. Lowry elmondta, hogy a foghíjas Warriors ellen ez volt a terv, nyugodtnak maradni, higgadtan játszani, és nem hagyni felpörögni az ellenfelet. Serge Ibakát a csapat „győztes génjeiről” kérdezték, aki szerint egyértelműen dolgoznak a „DNS-ükön”, melynek központi eleme a védekezés. Vannak napok, amikor minden beesik és gáláznak, de amikor ezek nem történnek meg, akkor mindig ott kell legyen az alapfegyverük, a csapatvédekezés. Fred VanVleet szerint fontos volt, hogy a Warriors minden egyes felzárkózási kísérletét visszaverték, ezzel lépésről lépésre építették az önbizalmukat – ezt az önbizalmat Pascal Siakam egy mondatban foglalta össze: nem félnek senkitől. 

Folytassuk egy korábbi Raptors-sztárral, Vince Carter az ESPN egyik műsorában jelentette be, hogy visszatér a 2019/20-as szezonra – egyúttal viszont azt is közölte, hogy biztosan ez lesz az utolsó, jövő nyáron visszavonul. Ha a nyáron szabadügynök Carter a következő évadban pályára lép, akkor az lesz a 22. megkezdett szezonja, ami új NBA-rekord lenne. Rajta kívül még egy veterán készül egy újabb évadra: a Miami Heat legendája, Udonis Haslem heti 3-4 napot edz olyan intenzitással, mint aki formában akarja magát tartani. 

Dan Gilbert, a Cleveland Cavaliers tulajdonosa május 26-án kapott stroke-ot, gyorsan kórházba szállították és megkezdték a kezelését. Cége, a Quicken Loans közleményben tudatta, hogy a család nagyon köszöni a támogatást, Gilbert felépülése időbe fog kerülni, de bíznak benne, hogy ez teljesen meg fog valósulni. Az 57 éves vezető egyébként a hírek szerint már viccelődik is, a minap a kedvenc sörét kérte. 

Tegnap már szállingóztak a hírek a Team USA házatájáról, most már hivatalos infók is vannak: a 18-as keretben (ebből kerül ki a 12 fős utazó keret) ott lesz James Harden, Anthony Davis, Damian Lillard, CJ McCollum, Bradley Beal, Kevin Love, Eric Gordon, Jayson Tatum, Donovan Mitchell, Khris Middleton, Brook Lopez, LaMarcus Aldridge, Andre Drummond, Kemba Walker és Kyle Kuzma is. Az edzőtáborban ott lesz PJ Tucker is, mellettük viszont még nem megerősített, hogy Paul Millsap, Tobias Harris és Myles Turner részt vesz-e az augusztus 5-8. közötti „selejtezőn”. Itt egyébként lesz egy 10 fős „utánpótlás-válogatott”, edzőcsapat is, ahová várják Zion Wiliamsont, neki arra is lehetősége lesz, hogy innen kerüljön be a 12-es keretbe – John Collins és Marvin Bagley részvétele már szinte biztos az edzőcsapatban, de ők nem kerülhetnek be az utazó keretbe. Egy kimaradó viszont lesz, az Indiana Pacers vezetőedzője, Nate McMillan visszamondta a segédedzői megbízatását, mivel az NBA döntése értelmében október elején Indiába kell látogatnia a Pacersnek, a kettő együtt pedig már sok. 

Danny Ainge már dolgozik, a Boston szakmai vezetője felépült szívrohamából és a klub weboldalának nyilatkozott. Ainge szerint a Celtics offszezonja „A-tól Z-ig” típusú lesz, annyiféle kimenete lehet a következő időszaknak, hiszen leköthetik Kyrie Irvinget, megszerezhetik Anthony Davist, de az is előfordulhat, hogy a Tatum-Brown mag köré építkeznek – ráadásul nyolc játékos lesz/lehet szabadügynök a nyáron. Ainge úgy véli, hogy nem lesz dominó-effektus, nem fog összedőlni az, amit építettek. Az ESPN-nek már kevésbé cizelláltan fogalmazott, kerek-perec kimondta, hogy néhány játékos nem nyújtott 100%-ot, nem jól kezelte a nehéz helyzeteket, nem a játékkal foglalkozott – emellett megvédte Kyrie Irvinget, aki szerinte indokolatlanul sok „savat” kapott a szezonban, ami közrejátszott a problémákban, és dicsérte Terry Roziert, aki a helyzetéhez képest elég jól viselte a megpróbáltatásokat, kevesebb játékidőt. Az Irvinggel folytatott tárgyalásokról nem nagyon tudott mit mondani, de megerősítette, hogy kapcsolatban vannak vele. 

Washingtonban egyelőre nincs még meg az új GM, és Fred Katz (The Athletic) értesülései szerint azért nem, mert a Wizards kivár, a Toronto Raptors elnökét, Masai Ujirit akarják megszerezni. A fővárosiakat a denveri Tim Connelly már kikosarazta, más komolyabb jelölt pedig egyelőre nincs. Katz szerint ugyanakkor nincsenek jó esélyeik sem szakmai értelemben, sem pénzügyiben, mert a Raptors mögött álló Maple Leafs Sports & Entertainment az egyik leggazdagabb „tulajdonos” nem csak az NBA-ben, de az amerikai major sportokat tekintve is, ők pedig bármit (G-Ligás csapat, új edzőközpont) megadnak Ujirinek. 

A végére pedig két NCAA-hír. Az egyetemi liga 22 láb plusz 1 és 3/4 inchre módosította a triplavonalat, ami megfelel a FIBA-szabvány 675 centiméternek. A döntéstől azt várják, hogy támadásban több helye lesz a csapatoknak, többet fognak betörésekkel operálni.

Nemrég mi is beszámoltunk róla, hogy egy Top5-ös középiskolás tehetség, RJ Hampton az NCAA helyett az ausztrál profiligát választotta, hogy eltöltse a kötelező egy évet az NBA és a gimnázium között. Úgy tűnik, hogy hamar követőre is talál, ugyanis a korábbi NBA-veterán Kenyon Martin fia, Kenyon Martin Jr. értesítette a Vanderbilt Egyetemet, amelyet pár hete választott ki, hogy egyelőre még nem ír alá, megvizsgálja, milyen profi lehetőségei adódhatnak. Hozzá kell tenni, hogy az ifjabbik Martin közel sem akkora tehetség, mint Hampton, vagy az anno 1/1-esként kiválasztott idősebbik Martin. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus