Luka Doncic hatására Top5-ös középiskolás játékos hagyja ki az NCAA-t

Évek óta egyre többen kérdőjelezik meg, hogy az NCAA jelenlegi formájában fennmarad-e, RJ Hampton döntése akár földindulásszerű változásokat is eredményezhet. 

Az NCAA-t az elmúlt időszakban több olyan botrány is megrázta, amely tiltott pénzügyi juttatásokról szól, ez már korábban is többször probléma volt, ugyanakkor egyre erősebbek azok a hangok, miszerint az egyetemi bajnokság dollármilliárdokat keres úgy, hogy a főszereplőket, a játékosokat semmiféle anyagi juttatásban nem részesíti (leszámítva a sportösztöndíjakat). Ráadásul a „one and done” szabállyal (középiskola után egy évet kell várni, hogy valaki az NBA-be mehessen) rá is kényszeríti a sportolókat az NCAA-szereplésre. Az NBA már pedzegeti, hogy eltörli a szabályt, mert úgy tűnik, hogy egyre kevesebb az értelme, ennek adhat komoly lökést RJ Hampton esete. 

Az irányító tavaly az U18-as válogatottal világbajnoki aranyérmet szerzett, idén pedig Texas állam legjobb középiskolás játékosának választották, az ESPN és minden más nagyobb elemző oldal a legmagasabb, ötcsillagos értékelést adta a játékára, az ESPN-nél a Top100-as lista 5. helyén rangsorolták - a 2020-as ESPN-es draft-előrejelzésben jelen pillanatban a 6. helyen áll. Abszolút elit játékosról van tehát szó, aki viszont úgy döntött, hogy nem megy egyetemre, hanem aláír az NBL-be, az ausztrál és új-zélandi élcsapatokat tömörítő profiligába a New Zealand Breakershez, és itt várja ki az egy évet, amíg jelentkezhet a draftra. 

Bár már korábban is volt rá példa, hogy amerikai játékosok nem az NCAA-n, hanem külföldi profibajnokságokon keresztül érkeztek meg az NBA-be, azonban Brandon Jennings, Emmanuel Mudiay vagy Terrance Ferguson vagy rossz tanulmányi eredményeik, vagy az NCAA által vitatott amatőrstátuszuk miatt kényszerültek erre a lépésre. Hampton esetében egyikről sincs szó, a legnagyobb és ismert egyetemi kosárprogramoktól (Duke, Kentucky, Kansas, Memphis, Texas Tech, és még sokan mások) kapott hivatalos ajánlatot sportösztöndíjra. 

Hampton elmondta az ESPN-nek, hogy az ő elsődleges célja az NBA-ben játszani, és nem az NCAA-ben játszani – véleménye szerint egy proficsapatban és profibajnokságban edződve ezt a célját gyorsabban és sokkal hatékonyabban el tudja érni. Hozzátette, hogy mindkét szülője egyetemen tanult (édesapja kosarazott is az SMU-n), édesanyja mesterdiplomát szerzett, a tanulás nagyon fontos a családjában, de ez a döntés 100 százalékban a kosárlabdáról szól. Úgy gondolja, hogy egyetemre bármikor lehet jelentkezni, de egy sportolónak limitált ideje van arra, hogy professzionális szinten játsszon, ő pedig ennek minden percét ki akarja használni. 

Fontos kiemelni, hogy Hampton dallasiként láthatta Luka Doncic játékát, de már két éve követi, ahogyan fokról fokra felépítette a Real Madrid - az Európában már tinédzserként profi körülmények között készülő szlovén az egyik kedvenc játékosa, ugyanakkor eddigi karrierje is nagy hatással volt rá. Elmondta, hogy látható, mit jelent az, ha valaki fiatalon felnőttek között/ellen készül/játszik, főleg fejben elképesztő a különbség, mert Doncic nem a leggyorsabb és legatletikusabb játékos, mégis félelmetes, hogy tinédzserként azonnal ligaelit szinten volt képes olvasni az ellenfelek védelmeit. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus