Hírmorzsák 2019-06-07 (12:30)

Helyzetjelentés a GSW sérültjeiről. Cserélt a Nets és a Hawks. Ime Udoka Phillyben, David Vanterpool Minnyben folytatja - utóbbit "megsiratta" Damian Lillard is. Három üresedés az OKC stábjában. Komoly pénzbüntetést és egyéves eltiltást kapott a Lowryt inzultáló néző. PJ Tucker és Boban Marjanovics se szeretne váltani. Dwight Powell marad Dallasban, Valanciunas még kivár Memphisben. Motiejunas nincs a litván keretben, Harrison Barnes ott lesz a Team USA edzőtáborában. Veteránok kitakarítása várható a Miaminál. 

Két kiemelt hírről már korábban beszámoltunk: Kevin Durant nem lép pályára nagydöntő negyedik meccsén, Klay Thompson viszont igen, Kevon Looney pedig lehet, hogy visszatér. Emellett cserélt a Brooklyn Nets és az Atlanta Hawks: a Nets Allen Crabbe szerződését takarította ki Taurean Prince-ért és egy másodikkörösért, a Hawks tette mindezt az idei 17., illetve egy lottery-védett 2020-as elsőkörös pickért. 

(Segéd)edzőfronton is történtek változások. Ime Udoka hét évig dolgozott Gregg Popovich stábjában, előtte hét évig játszott az NBA-ben, és már tavasszal az egyik jelölt volt a Cavaliers vezetőedzői posztjára. Végül nem kapta meg, a szintén a Popovich-iskolából kikerülő így Brett Brown lecsapott rá, a Philadelphia első számú segédedzője lesz, a Suns vezetőedzőjévé avanzsáló Monty Williams pozícióját kapja meg – korábban Brown a Spurs segédedzőjeként edzette Udokát, 2012-13-ban az edzői stábban együtt is dolgoztak, jól ismerik tehát egymást. 

A Minnesota is erősített a stábban: Ryan Saunders korábban már megkapta a vezetőedzői pozíciót, de nincs még sok tapasztalata, így egy ilyenkor megszokott társ-vezetőedzőt, associate head coach-ot kapott maga mellé, aki a csoportrivális Portland Trail Blazerstől érkező David Vanterpool lesz - Adrian Wojnarowski (ESPN) úgy tudja, hogy főként a csapatvédekezést kell majd összeraknia. Vanterpool 1995 és 2007 között játszott szerte a világban (22 meccs erejéig a Wizardsban is), kínai, olasz és orosz bajnokságot nyert, 2006-ban pedig a CSZKA-val Euroligát is. 2007 és 2012 között a CSZKA segédedzőjeként dolgozott, 2012 óta pedig a Portland kötelékébe tartozott – az egykori hátvédet kiváló szakembernek tartják, nagyon nagy szerepet tulajdonítanak neki a Lillard-McCollum páros felépítésében.

Damian Lillard Instagramján egyébként tucatnyi közös képet osztott meg a hír hallatán, és annyit írt: "elérkezett a nap, amiről a karrierem során azt akartam, hogy soha ne érkezzen el - David Vanterpool, elfogytak a szavak...". 

A Thundernél szinte az egész stábot újjá kell építeni, miután Mark Bryant és Bob Beyer távozása után Darko Rajakovic sem marad, Phoenixbe távozott. Egyelőre nincsenek opciók a helyettesítésükre. 

A nagydöntő harmadik meccsén egy első sorban ülő néző fizikai kontaktust kezdeményezett Kyle Lowryval és obszcén szavakat is használt - a játékos a sajtótájékoztatón eltiltást „kért” rá. Azóta kiderült, hogy az illető Mark Stevens, a Warriors egyik kisrészvényese. A Golden State azonnal lépett, közleményben kért elnézést Lowrytól és a Raptorstól, és bejelentette, hogy Stevens a nagydöntő hátralévő meccseit biztosan nem látogathatja. Pár órával később a klub és az NBA közleményben tudatta, hogy Stevenst 500 ezer dollárra büntették, és egy naptári évig nem vehet részt NBA-mérkőzésen, illetve a Warriors csapatos rendezvényein, utóbbiak szervezésében sem vehet részt. 

Két játékos is „hűségnyilatkozatot” tett jelenlegi klubja mellett: pár napja Marc Stein (NY Times) hozta le, hogy PJ Tucker is érintett lehet a nagy houstoni keretátalakításban, a kiváló védő azonban, akinek még kétéves szerződése van, nagyon szívesen maradna és hosszabbítana a klubbal. Tucker nemrég múlt 34 éves, ez azt jelentené, hogy pályafutása végéig maradna – legalábbis két hozzá közel álló szerint, akik Kelly Ikónak (The Athletic) nyilatkoztak. Boban Marjanovics négy év alatt negyedik klubját fogyasztja, ő is szeretne kicsit megállapodni, és a Philadelphiát erre minden szempontból tökéletes helynek érzi. Egy szerb újságnak azt nyilatkozta, hogy 90%, hogy marad Phillyben, de biztosat nyilván nem lehet tudni – sportszakmai szempontból nagyon jó helyen van, de borzasztóan tetszik neki Philadelphia is, mert igazi sportváros, rengeteg jó csapattal, a szurkolók pedig pontosan tudják, hogy ő kicsoda, mit tett a 76ersért, és ez remek érzés. 

Dwight Powell tételesen cáfolta azt a pletykát, miszerint nem hívná le szerződése utolsó évét – le fogja, így jövőre is körülbelül 10 millió dollárért a Dallas Maverickset erősíti. A tulajdonos, Mark Cuban korábban egyébként hároméves hosszabbításról is beszélt Powellel kapcsolatban – az még elképzelhető, hogy Powell kilép, majd azonnal új, hároméves szerződést köt. Tim MacMahon (ESPN) egyébként kiemelte, hogy Powell kulcsszereplő lehet Dallasban, mert atletikus játéka kiválóan illeszkedne Kristaps Porzingis mellé. 

Jonas Valanciunasnak is játékosopciója van a 2019/20-as évre, amely alapján 17.6 millió dollárt keresne, de a szezon közben Torontóból érkező litván center egyelőre nem hívja le azt. Donatas Urbanas litván szakírónak azt mondta, hogy megvárja, ki lesz a csapat vezetőedzője, ez lesz a legfontosabb szempont az opció lehívásánál. Ha már Litvánia: az idén tavasszal a Spurs színeiben az NBA-be ismét belekóstoló Donatas Motiejunas nincs ott a litván válogatott bő keretében, ami azért is érdekes, mert a magasember évek óta a világbajnokság helyszínén, Kínában játszik/játszott. 

A világbajnoksághoz kapcsolódik, hogy Adrian Wojnarowski (ESPN) úgy tudja: Harrison Barnes is ott lesz a Team USA bő keretében. 

A Miaminál nagy mozgolódás várható – Dwyane Wade visszavonult, Ryan Andersont pedig még július 10-e előtt ki fogják vásárolni, mivel addig csak részlegesen garantált a szerződése 2019/20-ra. Barry Jackson (The Miami Herald) szerint két másik veterántól is szabadulna Pat Riley elnök, Dion Waiterst és James Johnsont is elérhetővé teszik csereajánlatoknál. Az edzői stábba viszont visszatér egy korábbi Miami-játékos, várhatóan Malik Allen kapja meg a Michigan Egyetem vezetőedzői székét elfoglaló Juwan Howard segédedzői pozícióját. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus